Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC, w dwóch różnych firmach.

Featured Replies

Napisano

Witam,

załóżmy taką sytuację...

Mam samochód, wykupione OC - mam 50% zniżek.

Kupuję drugi samochód, ubezpieczam w innej firmie, nie przenoszę zniżek, jakby to powiedzieć - zaczynam polisę od nowa.

Teraz pytanie.

Jeżeli będę miał stłuczkę, to zniżki stracę na oba samochody?

Napisano

Zniżka jest na kierowcę a nie na polisę.

Napisano

> Zniżka jest na kierowcę a nie na polisę.

icon_eek.gif

Jak przydzwonisz autem sąsiada, to jakie zniżki stracisz, skoro nie posiadasz auta? hmm.gif

Napisano

sąsiad straci zniżki biglaugh.gif

Napisano

> sąsiad straci zniżki

wg kolegi powyżej kierowca...a sąsiad w czasie dzwonu mógł siedzieć i pić piwo wink.gif

Zniżka jest przypisana do auta...co jest IMO chore zlosnik.gif

Napisano

> Jak przydzwonisz autem sąsiada, to jakie zniżki stracisz, skoro nie posiadasz auta?

Czytaj ze zrozumieniem wink.gif

Napisano

> wg kolegi powyżej kierowca...a sąsiad w czasie dzwonu mógł siedzieć i pić piwo

> Zniżka jest przypisana do auta...co jest IMO chore

Zniżka nie jest przypisana do auta bo gdyby tak było to sprzedając auto byś oddawał komuś zniżki zlosnik.gif

Napisano

też nie do końca, różne towarzystwa mają różnie sformułowane pytania dotyczące posiadanych zniżek i ew. szkód w przeszłości. Część pyta się o szkody kierowcy, część o szkody na pojeździe.

Napisano

> Witam,

> załóżmy taką sytuację...

> Mam samochód, wykupione OC - mam 50% zniżek.

> Kupuję drugi samochód, ubezpieczam w innej firmie, nie przenoszę zniżek, jakby to powiedzieć -

> zaczynam polisę od nowa.

> Teraz pytanie.

> Jeżeli będę miał stłuczkę, to zniżki stracę na oba samochody?

Generalnie powinienes stracic, bo powinienes mowic prawde.

Moj ubezpieczyciel kiedys mi powiedzial (ze 2-3 lata temu) ze bylo w planach stworzenie jednej glownej bazy danych o wszystkich uibzpieczeniach i szkodach ze wszyzstkich firm ubezpieczeniowych ale w rzeczywistosci to chyba to nie wypaliło, jak sie nei przyznasz w innym towarzystwie ubezpiecz. ze miales stluczke to Cie nie sprawdza raczej i nie stracisz znizki. Ja dlatego przenioslem jeden samochod do innej firmy ubezpieczeniowej smile.gif chociaz nigdy jeszcze nie mialem szkody, ale przezorny zawsze ubezpieczony 270751858-jezyk.gif

Napisano

Od kiedy? Co Ty wypisujesz? kara.gif

Napisano

> Zniżka jest na kierowcę a nie na polisę.

a dokladniej precyzując na właściciela/współwłaściciela auta. Bo nie trzeba miec prawa jazdy zeby byc włascicielem samochodu i wykupic polise.

Napisano

> Od kiedy? Co Ty wypisujesz?

Masz powiedzmy 60% zniżki przy OC. Ja nie mam wcale. Pożyczam Twoje auto, powoduję kolizję. Kto straci zniżkę? wink.gif Ty siedziałeś w domu pijąc piwo, ja prowadziłem auto. Dostanę zwyżkę jak kupię sobie auto za miesiąc, czy Ty zdziwisz się przy kolejnym ubezpieczeniu? wink.gif

Napisano

> Zniżka nie jest przypisana do auta bo gdyby tak było to sprzedając auto byś oddawał komuś zniżki

Patrz post wyżej - masz auto i masz max zniżki. Pożyczam je od Ciebie, za rogiem powoduję kolizję. Ja nie mam zniżek, nie mam nawet auta. Jak kupię sobie za miesiąc swoje auto, zapłacę ze zwyżką, czy składkę wyjściową? A Ty przy kolejnym ubezpieczeniu sądzisz, że dalej będziesz miał max zniżki? Pomijam już sytuacje, że różne TU dają bonusy w postaci nie tracenia zniżek przy pierwszej kolizji - ale jeżeli nie masz takiego ubezpieczenia, to Ty, mimo, że nawet nie siedziałeś w tym aucie stracisz zniżkę.... więc do kogo/czego jest przypisana zniżka? Bo mnie jak nic wychodzi, że do auta...co przekłada się na jego właściciela zlosnik.gif

EDIT:

I co ciekawe, jak po naprawie pożyczysz mi znów auto, a ja jako niebezpieczny kierowca znów przydzwonię - to i tak Ty dostaniesz po doopie, a nie ja hehe.gif. I nie mając zniżek, nie mając auta, będąc niebezpiecznym kierowcą - jak już kupie sobie auto zacznę od składki wyjściowej. Analogicznie - jak miałbym max zniżki i powodował kolizje co tydzień - ale w nie swoim aucie - to dalej je będę miał ubezpieczając swoje auto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dobrze, już wiemy co w przypadku jak sąsiad będzie miał stłuczkę naszym samochodem.

Niestety nadal czuję się niedoinformowany, co w przypadku kiedy mam OC w dwóch różnych firmach i mam stłuczkę...

Napisano

> Niestety nadal czuję się niedoinformowany, co w przypadku kiedy mam OC w dwóch różnych firmach i

> mam stłuczkę...

Wtedy tracisz 10%( albo 20% nie pamiętam dokładnie) zniżki w jednej firmie na dwa lata jeśli oczywiście stłuczka z twojej winy zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze, już wiemy co w przypadku jak sąsiad będzie miał stłuczkę naszym samochodem.

> Niestety nadal czuję się niedoinformowany, co w przypadku kiedy mam OC w dwóch różnych firmach i

> mam stłuczkę...

Tracisz zniżkę na oba auta. Znizka jest na kierowce, tak samo jak znizka przechodzi na inne auta/ubezpieczycieli tak samo ją tracisz... Inaczej by było gdyby zniżki nie przechodziły pomiędzy ubezpieczycielami.

Napisano

> Wtedy tracisz 10%( albo 20% nie pamiętam dokładnie) zniżki w jednej firmie na dwa lata jeśli

> oczywiście stłuczka z twojej winy

Bzdura. Po pierwsze to, ile sie traci znizek zalezy od konkretnego ubezpieczyciela, po drugie nie slyszalem zeby ktos tracil znizki na dwa lata. Nie traci sie znizek w jednej firmie tylko w obu.

Wyobraz sobie sytuacje, masz dwa auta ubezpieczone w roznych firmach powiedzmy axa i link, jedym powodujesz szkode, tracisz 10% znizki. Nastepnie kupujesz trzecie auto i ubezpieczasz w jeszcze innej firmie, ile mowisz ze masz znizek? Tyle co w axa czy w link?

Napisano

Ja napisałem na własnym przykładzie, mam jeden w pzu a drugi w warcie. Tym w pzu moja dziewczyna miała stłuczke i potrącili mi tylko 10% znizki na dwa lata. W warcie dalej płace tyle ile płaciłem wcześniej. Nie wiem jak jest w innych firmach. I w temacie nie ma mowy o kupnie żadnego trzeciego auta... bo co z trzecim to nie wiem

Napisano

> W warcie dalej płace tyle ile

> płaciłem wcześniej. Nie wiem jak jest w innych firmach. I w temacie nie ma mowy o kupnie

> żadnego trzeciego auta... bo co z trzecim to nie wiem

To dziwne, w Warcie nie pytali się czy miałeś szkodę? Może zataiłeś ten fakt? zlosnik.gif

Dalej twierdzę, że nie można mieć dwóch różnych zniżek.

Napisano

> To dziwne, w Warcie nie pytali się czy miałeś szkodę? Może zataiłeś ten fakt?

> Dalej twierdzę, że nie można mieć dwóch różnych zniżek.

Z pzu przyszedł mi list że tracę zniżki i pytałem się Pani przy płaceniu jak to jest ze zniżkami w drugiej firmie to powiedziała że tylko w jednej tracę, więc nie wiem może ona jakaś niedoinformowana zlosnik.gif

Napisano

> Ja napisałem na własnym przykładzie, mam jeden w pzu a drugi w warcie. Tym w pzu moja dziewczyna

> miała stłuczke i potrącili mi tylko 10% znizki na dwa lata. W warcie dalej płace tyle ile

> płaciłem wcześniej. Nie wiem jak jest w innych firmach. I w temacie nie ma mowy o kupnie

> żadnego trzeciego auta... bo co z trzecim to nie wiem

Przy przedłużaniu umowy w warcie agent powinien zapytać się o szkody z poprzedniego roku. Możliwe, że założył milcząco, że nic się nie działo.

Napisano

zalezy od ubezpieczyciela.

Przykładowo w Allianz znizki sa na samochód

Napisano

> Dalej twierdzę, że nie można mieć dwóch różnych zniżek.

Dobrze, że moi ubezpieczyciele o tym nie wiedzą.

Specyfika ubezpieczenia OC wiąże się z pojazdem oraz kierowcą i razem stanowi historię ubezpieczenia na podstawie której są wyliczane zniżki.

Jeśli zmienia się cokolwiek w zespole posiadacz-pojazd-ubezpieczyciel, firma ubezpieczeniowa może skorzystać z tej historii i przyznać zniżki ale nie musi. Może je też odebrać na podstawie informacji o szkodach, nawet z innych ubezpieczeń.

Napisano

> Przykładowo w Allianz znizki sa na samochód

Może wyjaśnijmy to sobie, OC reguluje ustawa a nie Allianz czy inny czort. OC jest ubezpieczeniem posiadacza pojazdu czyli nikt z państwa nie zgadł. Ani właściciela ani samochodu. Samochód sam z siebie nie powoduje szkody, jednak OC wiąże się z danym pojazdem i dowolnym jego posiadaczem (np. sąsiadem) tworząc historię ubezpieczenia za którą odpowiedzialność bierze właściciel.

Napisano

> Dobrze, że moi ubezpieczyciele o tym nie wiedzą.

> Specyfika ubezpieczenia OC wiąże się z pojazdem oraz kierowcą i razem stanowi historię

> ubezpieczenia na podstawie której są wyliczane zniżki.

> Jeśli zmienia się cokolwiek w zespole posiadacz-pojazd-ubezpieczyciel, firma ubezpieczeniowa może

> skorzystać z tej historii i przyznać zniżki ale nie musi. Może je też odebrać na podstawie

> informacji o szkodach, nawet z innych ubezpieczeń.

Jeśli jest tak jak mówisz to mając dwa samochody w jednej firmie i powodując szkode na jednym z nich możemy być spokojni o znizki na drugie auto i każde kolejne, które kupimy. Tak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.