Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A gdyby tak reduktor ogrzewany powietrzem?

Featured Replies

Napisano

Kosząc godzinami trawę w sadzie mam dużo czasu na rozmyślania i (w związku z ostatnim ociepleniem) dumam jak tu ochłodzić maksymalnie powietrze w dolocie.

Znacie jakieś patenty (albo macie pomysły) na budowę reduktora który byłby ogrzewany przez powietrze w układzie dolotowym?

Gaz odebrałby ciepło z dolotu robiąc za IC.

EDIT:

Znalazłem coś takiego

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/KOHLER-PA...=item2a07724030

Napisano

Pytanie, jaką w takim reduktorem można uzyskać moc i stabilność pracy?

Można dać przed reduktorem parownicę przechodzącą przez dolot, tylko że sam redyktor też wymagałby modyfikacji, bo zamiast na fazie ciekłej działałby już na lotnej lub na miksie jednego i drugiego.

Są rozwiązania, gdzie parownik jest przed reduktorem, np. sekwencja Mistral, tylko że parownik jest wtedy normalnie ogrzewany płynem. Tutaj wypadałoby coś pokombinować z wlotem do reduktora, żeby nie było za dużego dławienia przepływu odparowanego już przynajmniej częściowo gazu. Objętościowy przepływ będzie w takiej sytuacji dużo większy, niż na fazie ciekłej.

Napisano

> ...

> dumam jak tu ochłodzić maksymalnie powietrze w dolocie.

> Znacie jakieś patenty (albo macie pomysły) na budowę reduktora który byłby ogrzewany przez

> powietrze w układzie dolotowym?

> Gaz odebrałby ciepło z dolotu robiąc za IC.

>

Butan przy normalnym ciśnieniu wrze w temperaturze niewiele poniżej zera stopni. Przy wyższym ciśnieniu, jakie jest w butli, temperatura wrzenia jeszcze wzrośnie. Obawiam się , że nawet gdyby udało się to jakoś sensownie zbudować, to nie odparujesz całego gazu i reduktor nie będzie działać stabilnie.

Wspomniana zabawka z ebay jest na czysty propan, a ten wrze przy -40 czy -50 stopniach.

Napisano
  • Autor

> Butan przy normalnym ciśnieniu wrze w temperaturze niewiele poniżej zera stopni. Przy wyższym

> ciśnieniu, jakie jest w butli, temperatura wrzenia jeszcze wzrośnie. Obawiam się , że nawet

> gdyby udało się to jakoś sensownie zbudować, to nie odparujesz całego gazu i reduktor nie

> będzie działać stabilnie.

> Wspomniana zabawka z ebay jest na czysty propan, a ten wrze przy -40 czy -50 stopniach.

Ale przy doładowaniu w dolocie mam na prawdę gorąco. Tak jak kilka ostatnich dni było ciepło to rury dolotu parzyły w dłonie. Fakt, że mam za słaby IC i wymieniam go ale i tak mrozu tam nie będzie.

Napisano

> Ale przy doładowaniu w dolocie mam na prawdę gorąco. Tak jak kilka ostatnich dni było ciepło to

> rury dolotu parzyły w dłonie. Fakt, że mam za słaby IC i wymieniam go ale i tak mrozu tam nie

> będzie.

No to zrób sobie sprawny parownik w dolocie i zaopatrz się w reduktor ciśnienia fazy lotnej z Mistrala i but.gif

Napisano
  • Autor

> No to zrób sobie sprawny parownik w dolocie i zaopatrz się w reduktor ciśnienia fazy lotnej z

> Mistrala i

No dobra a jak zrobić ten parownik?

Napisano

> Kosząc godzinami trawę w sadzie mam dużo czasu na rozmyślania i (w związku z ostatnim ociepleniem)

> dumam jak tu ochłodzić maksymalnie powietrze w dolocie.

> Znacie jakieś patenty (albo macie pomysły) na budowę reduktora który byłby ogrzewany przez

> powietrze w układzie dolotowym?

> Gaz odebrałby ciepło z dolotu robiąc za IC.

Czytałem kiedyś o jakimś uturbionym CC, który miał tak skonstruowany reduktor.

Napisano
  • Autor

> Czytałem kiedyś o jakimś uturbionym CC, który miał tak skonstruowany reduktor.

Tak to wiem, że czykit z Auto-Dakar ma to ale to jest przed reduktorem i wstępnie rozpręża gaz. Niestety patent nie jest dostępny dla nikogo więc nie wnikam tylko knuję swoją "wersję" grinser006.gif

Napisano

> Ale przy doładowaniu w dolocie mam na prawdę gorąco. Tak jak kilka ostatnich dni było ciepło to

> rury dolotu parzyły w dłonie. Fakt, że mam za słaby IC i wymieniam go ale i tak mrozu tam nie

> będzie.

Zapomniałem, że Ty masz dmuchawkę. Podejrzewam, że zdecydowanie prościej było by zaopatrzyć się we większy IC. Ale chcąc pozostać w temacie to gdyby wziąć na warsztat odpowiednio duży, żebrowany radiator aluminiowy, żebra obudować puszką i przepuścić przez tę puszkę chłodzone powietrze? Z drugiej strony radiatora trzeba by rozprężać gaz. Oczywiście, też w zamkniętej i raczej dość pancernej, aluminiowej obudowie przykręconej do radiatora.

Przestrzeń z gazem musiała by pełnić tę samą rolę jaką pełni komora rozprężania gazu w normalnym reduktorze, czyli doprowadzenie gazu przez zawór z membraną , jakaś kompensacja itp.

Napisano
  • Autor

> Zapomniałem, że Ty masz dmuchawkę. Podejrzewam, że zdecydowanie prościej było by zaopatrzyć się we

> większy IC.

Tak wiem, leży i czeka na wolny czas i trochę werwy do jego założenia

> Ale chcąc pozostać w temacie to gdyby wziąć na warsztat odpowiednio duży,

> żebrowany radiator aluminiowy, żebra obudować puszką i przepuścić przez tę puszkę chłodzone

> powietrze? Z drugiej strony radiatora trzeba by rozprężać gaz. Oczywiście, też w zamkniętej i

> raczej dość pancernej, aluminiowej obudowie przykręconej do radiatora.

> Przestrzeń z gazem musiała by pełnić tę samą rolę jaką pełni komora rozprężania gazu w normalnym

> reduktorze, czyli doprowadzenie gazu przez zawór z membraną , jakaś kompensacja itp.

Tak też sobie to wyobrażam ale to nadal jest teoria. Gorzej to wdrożyć w działanie biglaugh.gif

Napisano

> Tak też sobie to wyobrażam ale to nadal jest teoria. Gorzej to wdrożyć w działanie

Na jakieś większe "halo" to nie wyglada. Na wejściu musisz mieć zaworek rozprężny i to jest w zasadzie cały problem, dalej wymiennik, w którym gaz pobierze ciepło od powietrza. Forma - to już zależy od miejsca, gdzie to konkretnie chcesz upchać.

Napisano
  • Autor

> Na jakieś większe "halo" to nie wyglada. Na wejściu musisz mieć zaworek rozprężny i to jest w

> zasadzie cały problem, dalej wymiennik, w którym gaz pobierze ciepło od powietrza. Forma - to

> już zależy od miejsca, gdzie to konkretnie chcesz upchać.

Powiedzmy, że mam do dyspozycji kawałek dolotu w postaci rury 60mm o długości 300mm

Napisano

> Ale przy doładowaniu w dolocie mam na prawdę gorąco.

Ja próbował bym te ciepło odebrać płynem(wymiennik ciepła powietrze-woda) i dostarczać go przy użyciu pompki , węzykami do reduktora.Taki sposób wydaje mi się łatwiejszy do zrobienia z powodu jakiś możliwych nieszczelności.

Napisano

> Ja próbował bym te ciepło odebrać płynem(wymiennik ciepła powietrze-woda) i dostarczać go przy

> użyciu pompki , węzykami do reduktora.Taki sposób wydaje mi się łatwiejszy do zrobienia z

> powodu jakiś możliwych nieszczelności.

ok.gif i tak to ma być ale w inny sosób grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> i tak to ma być ale w inny sosób

No tak to się składa w logiczną całość smile.gif

Napisano

> No tak to się składa w logiczną całość

A może wodny IC, który będzie w obiegu z reduktorem tylko i do tego jakaś pompka małego obiegu np. z VAG'a?

Napisano
  • Autor

> A może wodny IC, który będzie w obiegu z reduktorem tylko i do tego jakaś pompka małego obiegu np.

> z VAG'a?

To właśnie miałem na myśli dokładnie ale o ile w upał przy pełnej szmacie będzie tam go grzało to w zimie przy umiarkowanej jeździe obawiam się, że reduktor by zamarzł.

Napisano

> To właśnie miałem na myśli dokładnie ale o ile w upał przy pełnej szmacie będzie tam go grzało to w

> zimie przy umiarkowanej jeździe obawiam się, że reduktor by zamarzł.

To na zimę, trzeba by jakieś 2 zaworki żeby zmienić obieg i tyle. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.