Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XL, DL, ETV czy 955i

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś już przerabiał temat rozważań "za i przeciw" dużych turystycznych enduro? Wszystkie z litrowymi silnikami: V-Strom, Varadero, Caponord i Tiger.

Napisano

> Czy ktoś już przerabiał temat rozważań "za i przeciw" dużych turystycznych enduro? Wszystkie z

> litrowymi silnikami: V-Strom, Varadero, Caponord i Tiger.

Varadero, bo honda to honda, ale sam się zastanawiam nad dwoma małymi DL'ami dla mnie i dla żony, bo potrafią spalić 3,5 litra na 100 km . Jak byłem na Ukrainie, to jechałem z żoną na XXsie, który spalał 8-9l / 100km, żona tęż kocha jeździć, więc się zmienialiśmy, a wiadomo, że jazda na plecaku to żadna frajda. Jechała z nami koleżanka, której DL 650 spalał 3,5 litra, w porywach do 4,5 litra. Stwierdziliśmy, że jak wpadnie jakiś grosz to zmieniamy XXa na dwa DLe, po co się męczyć grinser006.gif

Napisano

> Varadero, bo honda to honda, ale sam się zastanawiam nad dwoma małymi DL'ami dla mnie i dla żony,

> bo potrafią spalić 3,5 litra na 100 km . Jak byłem na Ukrainie, to jechałem z żoną na XXsie,

> który spalał 8-9l / 100km, żona tęż kocha jeździć, więc się zmienialiśmy, a wiadomo, że jazda

> na plecaku to żadna frajda. Jechała z nami koleżanka, której DL 650 spalał 3,5 litra, w

> porywach do 4,5 litra. Stwierdziliśmy, że jak wpadnie jakiś grosz to zmieniamy XXa na dwa DLe,

> po co się męczyć

tylko ta honda to konstrukcja starsza od dinozaurow

Napisano

> Czy ktoś już przerabiał temat rozważań "za i przeciw" dużych turystycznych enduro? Wszystkie z

duzo czytalem o tego typu moto i jak tylko bedzie okazja sam zamierzam zakupic malego dl'a smile.gif jak dla mnie najlepszy wybor z calej stawki

Napisano

> tylko ta honda to konstrukcja starsza od dinozaurow

Ale za to bezawaryjna, co w dalekiej podróży ma znaczenie.

Bezawaryjna jak bezawaryjna, ponoć warto by wymienić pompę paliwa na akcesoryjną, potrafi po 100- 120 tyś wyciec amorek tylni, no i regulator napięcia jak w każdej hondzie. Ale przynajmniej typowe usterki są znane i niezbyt kosztowne.

Napisano

> Ale za to bezawaryjna, co w dalekiej podróży ma znaczenie.

DLe raczej pod tym względem też słyną z bezawaryjności.

Co do spalania to ja bym nie liczył na 3,5 litra, moze uda się taki wynik osiagnąć raz kiedyś przy mega sprzyjających warunkach ale nie wierzę że tak się da normalnie jeździć. Oczywiście i tak "mały" DL pali nie wiele, mnie nie przekroczył jeszcze 5. Celowo napisałem mały w "" gdyż mniejszy to on ma tylko silnik a gabaryty moto są identyczne jak DL1000, za to 1000 potrafi już spalić nawet 7-8.

Nie wiem czy jest sens szukania za wszelką cenę 1000, osiągi niewiele lepsze, spalanie wyższe, masa większa przez co jazda w mieście i lekkim terenie trudniejsza. Jedyne co fajniejsze to dwa wydechy, które wyglądająi brzmią lepiej niż zniewieściały fabryczny piardek w "małym" DLu hehe.gif

Co do głownego pytania autora to dokładnie te same moto brałem pod uwagę (oprócz 955) plus jeszcze TDM 900 i w końcu pozostało przy DLu jednak nei uparłem się na 1000 ale na to co się lepszego trafi w moim zasięgu, trafił się "mały" i jest OK.

Napisano

> Co do spalania to ja bym nie liczył na 3,5 litra, moze uda się taki wynik osiagnąć raz kiedyś przy

> mega sprzyjających warunkach ale nie wierzę że tak się da normalnie jeździć.

No przecież razem jechaliśmy i tankowaliśmy, tylko my ten trip po Ukrainie to robiliśmy po totalnych zadupiach gdzie w porywach to dało się te 90 jechać, ale częściej max 50 ze względu na stan dróg, a raczej ich pozostałości.

Napisano

> No przecież razem jechaliśmy i tankowaliśmy, tylko my ten trip po Ukrainie to robiliśmy po

> totalnych zadupiach gdzie w porywach to dało się te 90 jechać, ale częściej max 50 ze względu

> na stan dróg, a raczej ich pozostałości.

OK, może i się da, chłopaki na v-strom club polska chwalą się spalaniem i 3,5 to byłby zdaje się absolutny rekord.

Co do dróg to przypomniałes mi kolejną duuużą zaletę DLa czyli zawieszenie idealne na nasze "nie najlepsze" asfalty hehe.gif

Napisano

> OK, może i się da, chłopaki na v-strom club polska chwalą się spalaniem i 3,5 to byłby zdaje się

> absolutny rekord.

> Co do dróg to przypomniałes mi kolejną duuużą zaletę DLa czyli zawieszenie idealne na nasze "nie

> najlepsze" asfalty

Fotka poglądowa dróg po których się przemieszczaliśmy grinser006.gif

215_ukraina_2009_galeria.jpg

Napisano

jak będe miał 50 na karku to sobie sprawie

ktm adventure zlosnik.gif

Napisano

Caponorda tylko oglądałem i słuchałem - wizualnie bardzo mi się podoba, praca silnika - no taka sieczkarnia zlosnik.gif

Tigerem miałem okazję niedawno się przejechać.

Nie będę porównywał do swojego trampiszcza, nie ma sensu.

Znaczy trampek jakoś tak lepiej mi się prowadzi. W tygrysku wrażenie robi pojemność baku.

Odejście na 3-ce baaaardzo fajne, hamulce? Kurka, właściciel uprzedził mnie o przyspieszaniu ale zapomniał powiedzieć o hamowaniu - mało nie fiknąłem przez szybkę.

Gdybym miał wybierać między Triumphem a Aprilką?

Wziąłbym Caponorda.

Dlaczego? Po prostu bardziej mi się podoba zlosnik.gif

Napisano

> jak będe miał 50 na karku to sobie sprawie

> ktm adventure

Ty to z innej bajki jesteś swiety.gif270751858-jezyk.gif

Nie powiem, też mi się podoba hehe.gif

Napisano

pewnie szukasz nie nowy? wiem napewno ze DL-a dużego już oficjalnie w polsce nie sprzedają

v-strom i varadero będzie większy wybór w używkach, więc i ltwiej znaliezc coś sensownego

może jeszcze dołącz do rozważań GS-a od BMW?

starszy boxer, wał kardana, praktycznie brak elektroniki

nie powinno być problemów z serwisem

jeżdziłem DL-1000, jeżdziłem varadero, i jeżdżę GS 1200

jeśli ułożyć w kolejności (przyjemność z jażdy, wygoda)

1 bmw

2 suzuki

3 honda

edit

przeczytałem do końca

potwierdzam, warto się zastanowić nad "małym" v-stromem

naprawdę rewelacyjny sprzęt

jęsli się jeździ bez pasażera, to chyba nawet nie warto dopłacać do "litra"

ja w trasy głownie jeżdżę z żojną i bagażem, dla tego jak kiedyś miałem jazdę testową DL650, to odpad, bo dla nas bylza słaby (ja sam waże 110 kg)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.