Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odpaleniem

Featured Replies

Napisano

witam, mam pewien problem, znalazem wątki podobne ale u mnie jest inaczej smile.gif

pacjent bravo 1.9 jtd 2000r.

samochod jezdzi dobrze przez miesiac, zero blędów na kompie, az tu nagle któregoś dnia..... nie chce odpalić, kręci do upadłego rozrusznikiem i nic. pojawia się kontrolka awarii oraz błąd p1320 - niezgodność synchronizacji wałka i korbowodu. jedyny sposob żeby odpalić auto - na pych.

potem znow miesiac jezdzi dobrze i myk sie powtarza. zdarzyło sie to i na zimnym i na rozgrzanym silnku.

co to moze byc??? mozliwe ze pasek rozrządu jest juz zużyty/za luźny i rozbija co jakis czas troche synchonizacje??

Napisano

Wygląda na to że masz problem z czujnikiem położenia wałka rozrządu.Po obudowie paska,górą idzie od niego przewód i gdzieś za pompą wysokiego ciśnienia jest od niego wtyczka.Rozłącz ją i sprawdź czy wszystko z nią OK.

Poczekaj na inne opinie.

Napisano

Wymień czujnik położenia wału. Mniejszy koszt jak rozrząd i do tego lubi się to kaszanić.

Też miałem podobne objawy i po wymianie zero problemów od 6miesięcy.

Napisano
  • Autor

a mozliwe ze tylok czasem tak siada czujnik??.....obecnie czujnik wałka rozrządu pracuje, jak odpina wiazke to wywala blad i nie kreci.

czujnik wału korbowego nie wiem gdzie sie konczy. znalazlem go pod rozrusznikiem potem kabel owija sie za alternator i nie wiem gdzie jego koniec.

Napisano
  • Autor

no własnie tylko złączki nie moge znaleść. kabel ginie mi gdziez za alternatorem..............

Napisano
  • Autor

dobra znalazlem. jak odpinam czujnik wału - auto nie odpala/ew. jak zapalony silnik to gaśnie. jak odpinam czujnik wałka rozrzadu - auto nie odpala/ ew. jak zapalony silnik to nie gaśnie ale pojawia sie marchewka. wiec nic nie pasuje bo u mnie jak jest problem to z pychu odpali i potem jest spoko przeez jakis miesiac.................

Napisano

Bo mówię o czujniku na wale korbowym, który mieści się przy rozruszniku

Napisano
  • Autor

odpinałem ten czujnik i bez niego auta nie odpalilem nawet z pychu wiec to chyba nie on sie zacina...............

Napisano

> odpinałem ten czujnik i bez niego auta nie odpalilem nawet z pychu wiec to chyba nie on sie

> zacina...............

Hehe bo bez tego czujnika nie ma prawa odpalić. Ten czujnik liczy impulsy tzn obroty wału i pokazuje GMP.. Sprawdz czy czujnki nie jest zasyfiony , złączki czy dobry styk . Przy odpalaniu z rorusznika jest poważny spadek napięcia i przy słabych stykach jest przekłamanie a na pych spadków nie ma.

Napisano

> odpinałem ten czujnik i bez niego auta nie odpalilem nawet z pychu wiec to chyba nie on sie

> zacina...............

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

no i co sie za ten łeb łapiesz. sam piszesz to co już wiem i wczesniej opisalem. jakby czujnik wału mi padał to i samochód by gasł co jakiś czas podczas jazdy a tu nic takiego nie ma

Napisano

>jakby czujnik wału

> mi padał to i samochód by gasł co jakiś czas podczas jazdy a tu nic >takiego nie ma

Niekoniecznie . Przykład z silnika benzynowego - potencjometr przepustnicy- obroty falują czasami, silnik szarpie też czasami , wyłączysz silnik i powtórnie zapalisz działa jak nowonarodzony. Można było złapać ten bląd tylko podczas wł examinera na pracującym silniku gdy ten objaw występował.

Napisano

> zacina...............

weź zrób tak jak tu piszą i nie rób jakichś dziwnych ruchów...

Napisano

> no i co sie za ten łeb łapiesz. sam piszesz to co już wiem i wczesniej opisalem. jakby czujnik wału

> mi padał to i samochód by gasł co jakiś czas podczas jazdy a tu nic takiego nie ma

Po prostu wymien ten czujnik. Koszt - jakies 150 PLN.

Poczekaj miesiac, dwa - jesli objaw nie wystapi - to masz problem rozwiazany - jak wystapi - szukasz dalej.

Ja walcze juz ze dwa lata, wymienilem prawie wszystko - a objaw wciaz ten sam - moze u Ciebie bedzie inaczej.

Napisano

> no i co sie za ten łeb łapiesz

Proszę o zachowanie pozytywnego tonu wypowiedzi ... old.gif

> jakby czujnik wału mi padał to i samochód by gasł

> co jakiś czas podczas jazdy a tu nic takiego nie ma

Na ogół tak w tym przypadku bywa .

Ale jakby nie było , to masz najwyraźniej w perspektywie wymianę czujnika wału lub rozrządu .

Ten pierwszy wymienić łatwiej i taniej ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.