Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Przeskakująca" sprężyna McPherson

Featured Replies

Napisano

Jak ugryźć taki problem: jest auto z zawieszeniem przednim typu McPherson - klasyczne kolumny, dół wahacz trójkątny. Stabilizatora brak. Brak jakichkolwiek luzów (bankowo), amortyzatory OK, a co jakiś czas słychać dźwięk, jakby coś przeskakiwało.

Doszedłem do tego, że jeśli nieco uniosę auto do góry (ręcznie, za błotnik czy próg), puszczę a następnie nacisnę przód, to wtedy słychać ten właśnie stuk. Jeśli dodatkowo trzymam wtedy sprężynę ręką, to wyczuwam ten stuk na sprężynie, jakby delikatny przeskok. Z czym to zjeść i czy w ogóle rzecz warta interwencji bo sprężyna wygląda zupełnie normalnie, ani nie jest pęknięta.

Za "fachowość" opisu z góry przepraszam - tak na szybko pisane.

Napisano

zatarte łożysko w poduszce McPhersona, jak skręcasz koła to wtedy słychać strzał?

Napisano
  • Autor

Nie, przy skręcaniu nie słychać nic. Na postoju to tak jak pisałem, a w czasie jazdy zupełnie dowolnie, nieraz odezwie się na gładkim asfalcie, innym razem PO przejechaniu dziury, a czasem na dość łagodnych górkach i dołkach na drodze gruntowej bez wyraźnych dziur.

Napisano

> zatarte łożysko w poduszce McPhersona, jak skręcasz koła to wtedy słychać strzał?

tak i nie, fabie tak maja, ze nawet po wymianie łozyska McPhersona słychac przeskakiwanie...

ponoc ostatni zwoj sprezyny jakos zle wyprofilowany, na innym forum przeczytałem ze rada na to jest nałozenie kawałka weza gumowego (zwykly ogrodowy) na ostatni zwoj - miejscu styku z łozyskiem i problem mija....

edit. aby to wybadac, na postoju jedna osoba musi złapac za sprezyne druga krecic kierownica, bedzie czuc przeskakiwanie na dłoni

Napisano
  • Autor

> tak i nie, fabie tak maja, ze nawet po wymianie łozyska McPhersona słychac przeskakiwanie...

> ponoc ostatni zwoj sprezyny jakos zle wyprofilowany, na innym forum przeczytałem ze rada na to jest

> nałozenie kawałka weza gumowego (zwykly ogrodowy) na ostatni zwoj - miejscu styku z łozyskiem

> i problem mija....

Google wypluły mi wcześniej właśnie temat z AK, gdzie był opisany taki problem w fabii i zdjęcie sprężyny w wężu smile.gif

Pomysł OK, ale niespecjalnie chce mi się rozbierać wszystko żeby ubrać sprężynę.

> edit. aby to wybadac, na postoju jedna osoba musi złapac za sprezyne druga krecic kierownica,

> bedzie czuc przeskakiwanie na dłoni

Jeszcze sprawdzę, ale wydaje mi się że podczas skręcania nic nie czuć. Tylko jeśli naciskam na auto czuć ten przeskok, ale to też jedynie pod warunkiem wcześniejszego "podciągnięcia" samochodu w górę.

Edyta: Poza tym to nie Fabia.

Napisano

Miałem coś takiego w corsie. Często po deszczu, jak sie przejezdzało przez garby albo miekko wtaczało w dziurę. Na ostatni zwój nałożyłem gumową osłonę( dostepna w aso), ale kawałek grubego węża też da radę. Od tamtej pory zawieszenie jest dużo cichsze. Nawet całkiem nie dawni zakładałem podobny temat, czy da się tą osłonę zalożyc bez rozebrana kolumny. Niestety u mnie sie nie dało, trzeba było wszystko demontować. Ale efekty jak makiem zasiał. Jak coś to pytaj.

Napisano

w fabii na pierwszym zwoju sprężyny fabrycznie nie ma gumowego "węża" i nawet miejsca na niego mało... miałem takie cuda jak opisujesz i okazało, że było padnięte łożysko kolumny - kulki wewnątrz były kompletnie zardzewiałe hehe.gif no i nowe łożysko trzebabyło dosmarować bo po kilku miesiącach byłoby to samo...

Tak czy siak trza rozebrać.

Poizdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.