Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zrobić z wrakiem

Featured Replies

Napisano

kolega ma auto z lat 90 . Samochód był kiedyś wspólna własnością jego i zony, a na dodatek stanowił zastaw pod kredyt bankowy. Potem kumpel sie rozwiódł, spłacił kredyt, ale samochód od ponad 5 lat stoi na parkingu, a kumpel kupił sobie nowy. Okazało się, że kolega nie płacił OC ani nie wyrejestrował samochodu. Od długiego czasu znajduje za wycieraczkami kartki z propozycją kupna auta, ale obawia sie że jak sprzeda to firma ubezpieczeniowa narobi mu dymu. I co teraz powinien zrobić?

Napisano

> kolega ma auto z lat 90 . Samochód był kiedyś wspólna własnością jego i zony, a na dodatek stanowił

> zastaw pod kredyt bankowy. Potem kumpel sie rozwiódł, spłacił kredyt, ale samochód od ponad 5

> lat stoi na parkingu, a kumpel kupił sobie nowy. Okazało się, że kolega nie płacił OC ani nie

> wyrejestrował samochodu. Od długiego czasu znajduje za wycieraczkami kartki z propozycją kupna

> auta, ale obawia sie że jak sprzeda to firma ubezpieczeniowa narobi mu dymu. I co teraz

> powinien zrobić?

Teoretycznie czy sprzeda czy zezłomuje nie ucieknie od OC. Dalej teoretycznie, jeżeli nie wymówił ubezpieczenia OC to polisę powinien mieć ważną i prędzej czy później ubezpieczyciel się odezwie w sprawie nieopłaconej polisy.

Ja osobiście, żeby zaoszczędzić sobie problemów na przyszłość zadzwoniłbym do ubezpieczyciela i dowiedział się czy polisa jest czy wygasja etc. Jak jest, ale jest niezapłacona to dogadałbym się na raty i spłacił. Jak nie ma to pomodliłbym się, żeby UFG się nie dowiedział.

Wg mnie nie ma różnicy czy sprzedać czy zezłomować. Przy sprzedaży może dostać wyższą cenę.

PS. Zrobiłbym to jak najprędzej.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie czy sprzeda czy zezłomuje nie ucieknie od OC. Dalej teoretycznie, jeżeli nie wymówił

> ubezpieczenia OC to polisę powinien mieć ważną i prędzej czy później ubezpieczyciel się

> odezwie w sprawie nieopłaconej polisy.

THX smile.gif

> Ja osobiście, żeby zaoszczędzić sobie problemów na przyszłość zadzwoniłbym do ubezpieczyciela i

> dowiedział się czy polisa jest czy wygasja etc. Jak jest, ale jest niezapłacona to dogadałbym

> się na raty i spłacił. Jak nie ma to pomodliłbym się, żeby UFG się nie dowiedział.

> Wg mnie nie ma różnicy czy sprzedać czy zezłomować. Przy sprzedaży może dostać wyższą cenę.

> PS. Zrobiłbym to jak najprędzej.

Ja też mu tak radziłem, zwłaszcza że z auta zaczynają znikac częśći zlosnik.gif

Napisano

>I co teraz powinien zrobić?

Potrzebujesz porady oficjalnej czy niekoniecznie?

Napisano
  • Autor

> Potrzebujesz porady oficjalnej czy niekoniecznie?

Nie ja tylko kumpel. Jak by co to priv smile.gif

Napisano

> Nie ja tylko kumpel. Jak by co to priv

Oficjalnie ubezpieczyciel ma prawo dochodzić należności.

Dobrze by było pogadać z jakimś znajomym od ubezp. i ustalić ile dokładnie się należy.

Może okazać się, że np. cena sprzedaży zrównoważy składki i facet wyjdzie na czysto.

Nieoficjalnie można sprzedać i liczyć, że się "uda". Ale to jest niezgodne z prawem i nie należy tak robić.

Bardzo nieoficjalnie i bardzo niezgodnie z prawem jest coś takiego jak brzeszczot i trochę samozaparcia.

Moim zdaniem najlepiej przeliczyć czy cenniejszy jest spokój ducha czy kilka złotych.

Z jednej strony pół kraju kręci wałki i dlatego jakoś to się trzyma, z drugiej - czasem może się 'nie udać'

Napisano

> Teoretycznie czy sprzeda czy zezłomuje nie ucieknie od OC. Dalej teoretycznie, jeżeli nie wymówił

> ubezpieczenia OC to polisę powinien mieć ważną i prędzej czy później ubezpieczyciel się

> odezwie w sprawie nieopłaconej polisy.

jesli nie zostala oplacona pelna skladka to po 12 miesiacach juz sie nie wznawia oc

Napisano

> jesli nie zostala oplacona pelna skladka to po 12 miesiacach juz sie nie wznawia oc

od zawsze tak bylo?

gdzie znajde jakis przepis, ktory potwierdzi Twoja wersje?

Napisano

> od zawsze tak bylo?

> gdzie znajde jakis przepis, ktory potwierdzi Twoja wersje?

w art. 28 ustawy o ubezpieczeniach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.