Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ssący i wydmuchy

Featured Replies

Napisano

Czy przy kręceniu kołem na wale w kolektorze ssącym oprócz "zasysania" ma prawo występować "dmuchanie"? Wydaje mi się, że nie bo wygląda to tak jakby zawory ssące pełniły także rolę wydechowych sick.gif

Napisano

> Czy przy kręceniu kołem na wale w kolektorze ssącym oprócz "zasysania" ma prawo występować

> "dmuchanie"? Wydaje mi się, że nie bo wygląda to tak jakby zawory ssące pełniły także rolę

> wydechowych

mogą się nie domykać i ciśnie powietrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> mogą się nie domykać i ciśnie powietrze

czyli jak odpale to powinno być okej? ok.gif

Napisano

> Czy przy kręceniu kołem na wale w kolektorze ssącym oprócz "zasysania" ma prawo występować

> "dmuchanie"? Wydaje mi się, że nie bo wygląda to tak jakby zawory ssące pełniły także rolę

> wydechowych

generalnie od stronny ssacej powinno ino ciągnąć powietrze jak dmucha ci w kanały ssące to napewno coś jest nie teges ....

moze nie dużo widać ale szmatka jest tylko zasysana

Napisano
  • Autor

ja mam zaklejony kolektor taśmą papierową i ewidentnie widać, że na ostatnim (patrząc od przodu silnika/samochodu) w pewnym momencie robi się na niej "bąbel" crazy.gif czyli znowu czeka mnie rozbiórka? sick.gif

Napisano

> ja mam zaklejony kolektor taśmą papierową i ewidentnie widać, że na ostatnim (patrząc od przodu

> silnika/samochodu) w pewnym momencie robi się na niej "bąbel" czyli znowu czeka mnie

> rozbiórka?

jeśli to tylko ten jeden gar tak ma to coś z nim jest nie tak no.gif zanim rozbierzesz sprawdź kompresje na silniku jeśli tam bedzie mniej to wiesz wszystko w temacie.

swoją drogą ... to kto ci naprawiał głowice po zerwanym pasku ?

no mozna jeszcze inaczej to sprawdzić sciagnij ssący i wtedy gdy zawory powinny byc zamkniete wlej do kanału ssącego nafty tak zeby były one zalane jeśli ci bedzie ubywało to masz nieszczelnosc na którymś zaworze. generalnie nawet tyci tyci nie powinno przepuszczac.

Napisano
  • Autor

> jeśli to tylko ten jeden gaz tak ma to coś z nim jest nie tak zanim rozbierzesz sprawdź kompresje

> na silniku jeśli tam bedzie mniej to wiesz wszystko w temacie.

> swoją drogą ... to kto ci naprawiał głowice po zerwanym pasku ?

oddałem do zakładu w TG, ale nazwy nie pamiętam no.gif robiłem tam generalny remont ok.gif wcześniej oddawałem tam 2.0 z Opla i wszystko bylo okej ok.gif

Napisano

> oddałem do zakładu w TG, ale nazwy nie pamiętam robiłem tam generalny remont wcześniej

> oddawałem tam 2.0 z Opla i wszystko bylo okej

zrob motyw z tą naftą to bedziesz wsio wiedział ok.gif

Napisano

> wydechowych

zdejm wałek i zobacz czy zawór ssacy na ostatnim baniaku nie jest wyzej niz reszta

Napisano

> zdejm wałek i zobacz czy zawór ssacy na ostatnim baniaku nie jest wyzej niz reszta

A moze poprostu nie wycisnal oleju z kasatorow i pozamienial je miejscami i zawor sie niedomyka ...

Napisano
  • Autor

> A moze poprostu nie wycisnal oleju z kasatorow i pozamienial je miejscami i zawor sie niedomyka ...

nie ma takiej opcji sick.gif

Napisano
  • Autor

> zrob motyw z tą naftą to bedziesz wsio wiedział

tak zrobie ok.gif

Napisano
  • Autor

> zdejm wałek i zobacz czy zawór ssacy na ostatnim baniaku nie jest wyzej niz reszta

przy wkładaniu wszystko było sprawdzane i wszystkie były na jednej wysokości sick.gif

Napisano

> przy wkładaniu wszystko było sprawdzane i wszystkie były na jednej wysokości

a przy zakładaniu głowiczki z walkami tłoki na jakim poziomie były?

Napisano

sprawdź kompresje na poskładanym silniku, zacznij od podejrzanego cylindra jak będzie za niska to nawet nie ma co dalej sprawdzać tylko głowa w góre ;P

Napisano
  • Autor

> a przy zakładaniu głowiczki z walkami tłoki na jakim poziomie były?

teraz Ci nie powiem bo to składaliśmy ponad miesiąc temu i zwyczajnie nie pamiętam frown.gif ale źle ustawiony rozrząd raczej wykluczam ok.gif

pytanie: czy te wydmuchy w ssącym mogą mieć związek z brakiem ciśnienia oleju w układzie? tzn. czy jeśli nie został przyłożony prąd do rozrusznika i pompa oleju nie wytworzyła ciśnienia to te wydmuchy mogą występować?

Napisano

> teraz Ci nie powiem bo to składaliśmy ponad miesiąc temu i zwyczajnie nie pamiętam ale źle

> ustawiony rozrząd raczej wykluczam

rozrzad nie ma znaczenia tzn jak np tłok podczs zakladania glowiczki był w gmp i przykrecali głowiczke mogli wygiąc zawór ktory zwyczajnie oparł sie tłok sick.gif

> pytanie: czy te wydmuchy w ssącym mogą mieć związek z brakiem ciśnienia oleju w układzie? tzn. czy

> jeśli nie został przyłożony prąd do rozrusznika i pompa oleju nie wytworzyła ciśnienia to te

> wydmuchy mogą występować?

nie ma znaczenia czy jest olej czy nie

Napisano

> teraz Ci nie powiem bo to składaliśmy ponad miesiąc temu i zwyczajnie nie pamiętam ale źle

> ustawiony rozrząd raczej wykluczam

> pytanie: czy te wydmuchy w ssącym mogą mieć związek z brakiem ciśnienia oleju w układzie? tzn. czy

> jeśli nie został przyłożony prąd do rozrusznika i pompa oleju nie wytworzyła ciśnienia to te

> wydmuchy mogą występować?

nie wink.gif "szklanka" jak sie napełni olejem to go "trzyma" nie ma wpływu na to pompa oleju (poza pierwszym odpaleniem kiedy to właśńei pompa je napełni) a co do tych wydmuchów to nei masz krzywego zaworu ? i nie dolega do gniazda

Napisano
  • Autor

> rozrzad nie ma znaczenia tzn jak np tłok podczs zakladania glowiczki był w gmp i przykrecali

> głowiczke mogli wygiąc zawór ktory zwyczajnie oparł sie tłok

> nie ma znaczenia czy jest olej czy nie

jutro zrzucę głowice i się wszystko okaże ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie "szklanka" jak sie napełni olejem to go "trzyma" nie ma wpływu na to pompa oleju (poza

> pierwszym odpaleniem kiedy to właśńei pompa je napełni) a co do tych wydmuchów to nei masz

> krzywego zaworu ? i nie dolega do gniazda

zawory były wymieniane na nówki sztuki ok.gif a swoją drogą to nie bardzo rozumiem to co mówisz o szklankach confused.gif skoro szklanki były wyciągnięte i teraz są suche to przecież nie ma w nich oleju bo pompa nie napompowała go tam ok.gif dobrze rozumuje?

Napisano

> zawory były wymieniane na nówki sztuki a swoją drogą to nie bardzo rozumiem to co mówisz o

> szklankach skoro szklanki były wyciągnięte i teraz są suche to przecież nie ma w nich oleju

> bo pompa nie napompowała go tam dobrze rozumuje?

wewnątrz szklanki jest taki mały jakby zaworek z kuleczką coś takiego i właśńe to napełnia się olejem ale skor opiszesz że masz puste to raczej stawiał bym na krzywy zaworek wink.gif

Napisano

> jutro zrzucę głowice i się wszystko okaże

ale po co? zmierz cisnienie w cylindrach i bedziesz wiedzial wszystko ok.gif

Napisano

> ale po co? zmierz cisnienie w cylindrach i bedziesz wiedzial wszystko

to już chyba 3cia osoba mu mówi wink.gif ale uparty na ściąganie tej głowicy jest wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale po co? zmierz cisnienie w cylindrach i bedziesz wiedzial wszystko

wiesz, po 3 seansach 12-13 godzinnych w garażu już słabo kontaktuje wink.gif zrobie tak jak radzicie ok.gif

Napisano
  • Autor

> to już chyba 3cia osoba mu mówi ale uparty na ściąganie tej głowicy jest

cichaj! wpysk.gif

Napisano

> zawory były wymieniane na nówki sztuki a swoją drogą to nie bardzo rozumiem to co mówisz o

> szklankach skoro szklanki były wyciągnięte i teraz są suche to przecież nie ma w nich oleju

> bo pompa nie napompowała go tam dobrze rozumuje?

A oprozniles kasatory z oleju?

Napisano

> cichaj!

masz wybaczone za te długie seanse IThankYou.gif

jak pomierzysz to napisz co tam wykminiłełś i będziemy dalej działać ;P

Napisano

> A oprozniles kasatory z oleju?

a trzeba?... nawet światek juz nie zaleca tego podczas wymiany wałków sick.gif

Napisano
  • Autor

> a trzeba?... nawet światek juz nie zaleca tego podczas wymiany wałków

czyli nie trzeba? czy skoro "nie zaleca" to nie powinno się? hmm.gif

Napisano

Nie wiem czy trzeba, sa rozne szkoly, moze pomylil kasatory i na jednym zaworze "jest bardziej rozciagniety" niz poprzedni i przez to zawor sie nie domyka ale to moje zdanie. Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi wink.gif

Napisano

> czyli nie trzeba? czy skoro "nie zaleca" to nie powinno się?

jedni mówią tak inni inaczej zlosnik.gif ja tam nigdy nie wyciskałem i zawsze działało ok.gif nawet nowe szklanki sa max napompowane zlosnik.gif

Napisano

ja bym mimo wszystko opróżnił zawsze sie to "na nowo ustawi" są przypadki ze bez oprózńenia klepią oczywiscie potem sie to uspokaja ale potrzeba czasu ;P ilu mechaników tyle szkół będzie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.