Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wody - przeciek

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio zauważyłem zmniejszoną ilość płynu w zbiorniczku chłodzenia, pobawiłem się w detektywa i znalazłem miejsce wycieku.

Diagnoza do wymiany pompa wodna.

Pytanie:

Czy ta pompa jest rozbieralna? - wydaje mi się, że cieknie z okolic łożyska / ośki

Czy niestety nie da jej się rozłożyć i muszę kupić całość z obudową? - koszt całej nowej pompy 175 pln

Moja asterka

Astra G 1.4 Twinport

Silnik oznaczenie Z14XEP

Przebieg 89 tyś.km

Pozdrawiam

p.s

podaj link gdzie można kupić używkę jeśli ktoś chce zobaczyć jak taka pompa wygląda

http://allegro.pl/opel-astra-corsa-1-0-1-2-1-4-pompa-wody-i1591849495.html

Napisano

Kup nową, chyba że chcesz mieć niemiłe przygody podczas dalekiej podróży...

poszukaj, czy nie znajdziesz gdzieś taniej tej pompy, ale serio, lepiej kupić nową w całości

Napisano

> Czy ta pompa jest rozbieralna? - wydaje mi się, że cieknie z okolic łożyska / ośki

Mój EPC podaje do tej pompy uszczelkę o nr:

24467359, 13 34 638 -PIERŚCIEŃ, USZCZELNIAJĄCY, WAŁ NAPĘDOWY,

może wystarczy ją wymienić? Koszt w ASO pewnie byłby niewielki... gdyby była, bo w ich EPC (właśnie dzwoniłem, bo dealerlokator wywala na jej numerze błąd) i sprzedawca poinformował mnie, że uszczelki o takim numerze nie ma w "jego" EPC, bardzo dziwna sprawa... Może uda ci się wyjąć tę uszczelkę i kupić zamiennik? To pewnie zwykły siemmering, polecam firmę Corteco.

Jakbyś szukał zamiennika, to pompa ma nr:

24469102, 13 34 145 POMPA WODNA, ZESP.

i kosztuje w ASO 544 zł.

285011156-uszcz-pom-wody-z14xep.JPG

Pozdr.

post-65098-14352512844602_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Serdeczne dzięki IThankYou.gif kol. master22221 claps.gif .

Spróbuje poszukać takiego pierścienia.

Jeśli nie znajdę to wtedy pozostaje kupno nowej pompy ale oczywiście nie w ASO - skąd oni biorą te ceny shocked.gif

Pozostałym również dziękuję.

Podrawiam

Napisano

> Spróbuje poszukać takiego pierścienia.

Jest jeszcze jeden mozliwy problem - jak już uszczelka na tyle przepuszczała, że zauważalne były ubytki płynu, to bardzo mozliwe jest, że łożysko, na którym obraca się wirnik pompy, już zgniło. Warto więc wcześniej ocenić, czy pompa nadaje się jeszcze do naprawy, czy już tylko do wymiany.

Pozdr.

Napisano

No to "zorganizowałem" nowszą wersję EPC4 i są cuda, numery części się pozmieniały:

teraz są takie:

95507589, 13 34 166 POMPA WODNA, ZESP.

24405897, 13 34 168 -PIERŚCIEŃ, USZCZELNIAJĄCY, WAŁ NAPĘDOWY

285012941-uszcz-pom-wody-z14xepnowyEPC.JPG

Oczywiście uszczelki nr 1334168 też nie ma w dealerlocatorze... Muszę poszukać nowszej wersji EPC (mam teraz taką z listopada 2010).

Pozdr.

post-65098-14352512849598_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witam

Jeszcze raz wielkie dzięki kol. master22221 za twoje zaangażowanie i chęć pomocy.

Nie zdążyłem wczoraj odpisać ale wykonałem parę telefonów i co się okazało.

Znalazłem miejsce (ASO Opla), gdzie można kupić pierścień z twojego pierwszego postu - zachęcony twoim cytuję :" Koszt w ASO pewnie byłby niewielki... " - i zapytałem o cenę.

Cena wyjściowa uwaga : 120 pln !!! shocked.gif po negocjacjach mógłbym kupić już za 70 pln. !!!

Przypomnę, że pompa cała zamiennik to koszt 175 pln, choć wczoraj znalazłem zamiennik firmy DOLZ w cenie 157 pln a firmy RUVILLE ( prawdopodobnie taką dają orginalną ) za 266 pln.

Masz rację, że niekoniecznie po wymianie pierścienia uszczelniającego problem ustanie, może być uszkodzone łożysko ewentualnie wykrzywiona ośka.

Decyzja podjęta wymieniam całą pompę.

Mam jeszcze do Ciebie małą prośbę

Podaj mi jeśli znajdziesz numer tej uszczelki pod pompę - na rys. nr. 13 lub 20 z drugiego postu, nie zdążyłem zapytać czy pompę sprzedają razem z uszczelką .

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

EVR jest pakowaczem i co do pomp w przeciwieństwie np do rolek czy napinaczy to wkłada jakiś nieokreślony asortyment. Naocznie widziałem skutki rozlecenia się takiej pompy w Lagunie II - kapa silnika. Jeśli pompa to SKF, ew Twoja 2 propozycja też może być w przedziale $$$-quality

Napisano
  • Autor

> EVR jest pakowaczem i co do pomp w przeciwieństwie np do rolek czy napinaczy to wkłada jakiś

> nieokreślony asortyment. Naocznie widziałem skutki rozlecenia się takiej pompy w Lagunie II -

> kapa silnika. Jeśli pompa to SKF, ew Twoja 2 propozycja też może być w przedziale $$$-quality

Witam

Co masz na myśli pisząc: " EVR jest pakowaczem ..."

Napisano

> Witam

> Co masz na myśli pisząc: " EVR jest pakowaczem ..."

tzn że nie wytwarza części tylko wyroby innych firm/fabryk (INA , Litens) pakuje w opakowania z swoim logo EVR tzn Egon von Ruville, coś takiego jak TIP w Realu czy linie produktowe np Tesco

Napisano
  • Autor

> tzn że nie wytwarza części tylko wyroby innych firm/fabryk (INA , Litens) pakuje w opakowania z

> swoim logo EVR tzn Egon von Ruville, coś takiego jak TIP w Realu czy linie produktowe np Tesco

Ok

Kumam czyli pompę firmy DOLZ lepiej sobie darować i szukać czegoś innego

Napisano

> Podaj mi jeśli znajdziesz numer tej uszczelki pod pompę - na rys. nr. 13 lub 20 z drugiego postu,

Ze starego EPC to już nie dam, ale z nowego proszę:

20 24428734 13 34 637 USZCZELKA, POMPA WODNA DO OBUDOWY ROZRZĄDU 1

ale tej cennik GM równiez nie wykrywa... co jest z tymi EPC....?

lub z rysunku powyżej, którego nie widzisz:

7 90570204 13 34 633 -USZCZELKA, POMPA WODNA DO OBUDOWY ROZRZĄDU (PIERBURG) 1

ta kosztuje ok. 17 zł.

Co do zakupu uszczelki wałka pompy, to ja bym podjął próbę obejrzenia tej uszczelki w ASO, oni mają wszystko pakowane w przeźroczyste torebki, może udałoby się odczytać numer simmeringa z niej i zapisać? Wtedy mógłbyś kupić Corteco, z pewnością taniej, niż 75 zł.

Jesli natomiast w ASO nie będą współpracować, to w końcu taki simmering to masz w swojej pompie - mozna go wyjąć, obejrzeć, odczytać napisy, w ostateczności pomierzyć średnicę gniazda, wałka i coś dobrać z katalogu katalog simmeringów . W końcu to tylko uszczelka. A przy okazji zobaczysz, w jakim stanie jest ułożyskowanie wirnika.

Pozdr.

Napisano

> Ok

> Kumam czyli pompę firmy DOLZ lepiej sobie darować i szukać czegoś innego

Dolz to kompromis ceny do jakości - średnia półka, bez względu co kupisz to bierz albo fv imienną albo kseruj paragon by nie wyblakł na dowód gwarancji i ew. reklamacji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.