Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra IV silnik 1.6 czy 1.4T? jaka skrzynia automatyczna?

Featured Replies

Napisano

Witam

Kolega przemierza się do zakupu Astry IV z automatem i jest kilka pytań:

1. Auto dla jego rodziców (ok 60 lat) jeżdzenie głównie po mieście + 1-2 razy w miesiacu trasa 200 km. Diesele odpadają ze względu na warunki użytkowania. Zastanawiamy się nad 1.6 115KM i 1.4T 120 KM. Różnica niby 5 KM ale już ok 45-50Nm momentu co myśle, ze może być już odczuwalne. No i 1.4T powinien z litr mniej palić. Lepsze parametry i niższe zużycie paliwa ale jest jednak turbo a to zawsze większe ryzyko awarii. Rodzice kolegi poprzednie auto kupili nowe i jeżdzą nim już 12 lat.

Gdybyście mogli krótko scharakteryzować oba silniki.

1. 1.6 16V - domyślam się, ze to sprawdzona konstrukcja opla i stosowana od dłuższego czasu. Jakieś przypadłosci? Czy ma zmienne fazy rozrządu? Jedzie dopiero przy rozkreceniu czy dół też ma dobry?

2. 1.4T domyślam się, ze to podobna konstrukcja jak w Fiacie T-jet i VW TSi. Jakieś bolączki?

Automatyczna skrzynia biegów - auto koniecznie musi być w nią wyposażone (względy zdrowotne). Na stronie opla nie ma żadnej informacji o tej skrzyni, co to za wynalazek? Domyślam się, ze jeszcze tradycyjna, nie dwusprzęgłowa? Jak z trwałością? Co ile wymiany oleju?

Napisano

Znajomy kupił Astre IV z silnikiem 1.6, który nie jest demonem szybkości, ale jest OK.

Zrezygnował z 1.4T gdyz jest to nowy silnik w ofercie Opla i nie wiadomo czy dopracowany.

Nie jestem pewien czy automat jest dostepny w słabszych wersjach silnikowych

Napisano

> Nie jestem pewien czy automat jest dostepny w słabszych wersjach silnikowych

Z informacji stronie dixicar w danych technicznych wynika, że leniuch dostępny w 1.6 i w 1.4T ale tym mocniejszym 140KM.

Jest tam też info o spalaniu i litra różnicy to tam nie ma wink.gif

Tak czy inaczej w turbo (zwłaszcza nowe) bym się nie pchał...

Napisano
  • Autor

> Z informacji stronie dixicar w danych technicznych wynika, że leniuch dostępny w 1.6 i w 1.4T ale

> tym mocniejszym 140KM.

> Jest tam też info o spalaniu i litra różnicy to tam nie ma

> Tak czy inaczej w turbo (zwłaszcza nowe) bym się nie pchał...

a coś o tym automacie? plusem jest, że jest 6-cio biegowy

Napisano
  • Autor

> zależy jaki temperament mają "staruszkowie"

przecietny kierowca, bez butowania ale też bez kapelusza

Napisano

> przecietny kierowca, bez butowania ale też bez kapelusza

z turbinami jednak lepiej się jeździ (rzeczywiście większy moment obrotowy) - a jak nowy to jest gwarancja

ja mam w służbowym ale ropniaku z turbinką ponad 230 NM no i auto popycha jakby było z kartonu, a prywatnie mam benzynę i 125 NM i rusza jakby samochód ważył 3 tony.

jak by nie patrzył przy obecnych normach emisji będziemy skazani na turboi - jedni wcześniej inni później

Napisano

>Zastanawiamy się nad 1.6 115KM i 1.4T

> 120 KM. Różnica niby 5 KM ale już ok 45-50Nm momentu co myśle, ze może być już odczuwalne. No

> i 1.4T powinien z litr mniej palić. Lepsze parametry i niższe zużycie paliwa ale jest jednak

> turbo a to zawsze większe ryzyko awarii. Rodzice kolegi poprzednie auto kupili nowe i jeżdzą

> nim już 12 lat.

> 2. 1.4T domyślam się, ze to podobna konstrukcja jak w Fiacie T-jet i VW TSi. Jakieś bolączki?

> Automatyczna skrzynia biegów - auto koniecznie musi być w nią wyposażone (względy zdrowotne). Na

> stronie opla nie ma żadnej informacji o tej skrzyni, co to za wynalazek? Domyślam się, ze

> jeszcze tradycyjna, nie dwusprzęgłowa? Jak z trwałością? Co ile wymiany oleju?

Nabylem wlasnie IV z silniczkiem 1.4 (A14NEL) 120 KM. ta wersja nie jest sprzedawana z automatem, pozostaje wiec A14NET ze swoimi 140 KM. Podobno te 2 silniki rozni wylacznie oprogramowanie, dealer nie byl w stanie tego jednak w 100% potwierdzic. Z wad/zalet silnika 1.4

+ lancuch rozrzadu

+ max moment obrotowy dostepny od 1850 obrotow

+ b. cichy silniczek, dzieki skrzyni nadajacy sie na autostrady

- dwumasowe kolo zamachowe w manualu

- turbo zintegrowane z kolektorem wydechowym

- lekko wyczuwalna turbo dziura ktora znika przy 1800 obr/min (ale idzie sie przywyczaic)

Jezeli chodzi o spalanie to mysle ze przy silnikach z T mozna sie srodze zawiesc w porownaniu do danych katalogowych. Jak na razie spalanie nie spadlo mi ponizej 9 l wliczajac 50/50 miasto/trasa przy nie przekraczaniu 3000 obr/min. Mam nadzieje ze to tylko kwestia dotarcia. Tak poza tym silniczek bardzo mi sie podoba. Po Z18XE w AII nie odczuwam jakiegos dyrastycznego pogorszenia sie mozliwosci samochodu, a musze przyznac ze elastycznosc jest duzo lepsza.

Olej i przeglady wg instrukcji co 30 tys. km ale nie rzadziej niz raz do roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.