Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka może być przyczyna takiego uszkodzenia opony?

Featured Replies

Napisano

> a te nowe, o których piszesz, to jaki fabrykat?

U mnie np. m.in. Nokiany, a u znajomych akurat Micheliny ;

Napisano

> Nie bierzesz pod uwagę, że niestety oprócz marketingu, o którym mówi kolega, producenci także

> zmieniają skład mieszanki. I o ile bez problemów jeżdżę na starych Michelinach, to opony z

> nowej produkcji nadają się do wymiany rzeczywiście po kilku latach, bo po prostu się sypią,

> bieżnik jest jeszcze OK. Rozłazi się osnowa i leci wyważenie.

LOL, ze tez w Formule 1 jeszcze sie nie poznali na starych oponach skoro byly takie dobrehehe.gif

Smiem twierdzic, ze jak by zrobic test hamowania na jakis zabytkowych i wspolczesnych oponach to bys sie mocno zdziwil grinser006.gif

Tak, wiem Ty zataz stwierdzisz, ze bys zaczal wczesniej hamowacok.gif

Troche zaczynasz sie zapedzac w swoim uwielbieniu do staroci zlosnik.gif

Napisano

> LOL, ze tez w Formule 1 jeszcze sie nie poznali na starych oponach skoro byly takie dobre

> Smiem twierdzic, ze jak by zrobic test hamowania na jakis zabytkowych i wspolczesnych oponach to

> bys sie mocno zdziwil

> Tak, wiem Ty zataz stwierdzisz, ze bys zaczal wczesniej hamowac

> Troche zaczynasz sie zapedzac w swoim uwielbieniu do staroci

Nie. Po prostu w odróżnieniu od bożków kierownicy nie mam złudzeń, że droga publiczna jest torem wyścigowym. I o ile na torach wyścigowych naturalnie się dąży do posiadania wszystkiego naj, to drogi są przewidziane dla rozwiązań przeciętnych. Z założenia.

Powiedz mi po co komu na ulicach coraz bardziej wyżyłowane rozwiązania, skoro z roku na rok widzę na nich coraz więcej ludzi nie umiejących zwyczajnie skręcić tymi "wypasami" mieszcząc się na swoim pasie ruchu zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Po prostu w odróżnieniu od bożków kierownicy nie mam złudzeń, że droga publiczna jest torem

> wyścigowym. I o ile na torach wyścigowych naturalnie się dąży do posiadania wszystkiego naj,

> to drogi są przewidziane dla rozwiązań przeciętnych. Z założenia.

> Powiedz mi po co komu na ulicach coraz bardziej wyżyłowane rozwiązania, skoro z roku na rok widzę

> na nich coraz więcej ludzi nie umiejących zwyczajnie skręcić tymi "wypasami" mieszcząc się na

> swoim pasie ruchu

Po czesci sie z Toba zgadzam, tylko nie wiem czemu ale Ty zawsze widzisz tylko 1 strone medalu, czyli zeby szybciej, dalej itp...

Nie pomyslisz, ze nowowczesna opona zatrzyma prawidlowo jadace auto na krotszym odcinku niz kiedys?

Jezeli choc jedna osoba sie uratowala dzieki temu to IMHO warto...

Zawsze pokazujesz przypadki skrajne, ktore z rzeczywistoscia maja niewiele wspolnego...

Napisano

> W którym aucie jest wymiana oleju co 50.000km ??

Taki Opel Corsa 1.3 cdti (i w/g książeczki obsługowej jeszcze kilka innych modeli opla z dieslem) w trybie obsługi ecoservice-flex. Ewentualnie co 2 lata.

Napisano

> Ja wyrzucam opony, bez względu na widoczne zuzycie bieżnika, po 3 latach uzywania od nowości. I nie

> ze względu na marketing. Po prostu nowa opona, w moim subiektywnym odczuciu, lepiej mi trzyma

> auto na drodze.

Gdzie je wyrzucasz, a podjadę następnym razem i je sobie wezmę skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Gdzie je wyrzucasz, a podjadę następnym razem i je sobie wezmę

Już napisałem. Jak chcesz 205/55R16 to Ci zatrzymam kolejnym razem. Pod warunkiem, że w ciągu paru dni je ode mnie odbierzesz, bo nie będę szrotu trzymał.

mar00ha

Napisano

> Po czesci sie z Toba zgadzam, tylko nie wiem czemu ale Ty zawsze widzisz tylko 1 strone medalu,

> czyli zeby szybciej, dalej itp...

> Nie pomyslisz, ze nowowczesna opona zatrzyma prawidlowo jadace auto na krotszym odcinku niz kiedys?

> Jezeli choc jedna osoba sie uratowala dzieki temu to IMHO warto...

> Zawsze pokazujesz przypadki skrajne, ktore z rzeczywistoscia maja niewiele wspolnego...

Odpowiem prosto - ile razy Ci się rocznie zdarza hamować awaryjnie? Bo mnie to raz na kilka lat - dzięki przewidywaniu i nie jeżdżeniu z jak najmniejszym zapasem bezpieczeństwa, tylko dostosowanym do warunków, samopoczucia, pogody, itd. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz mi się na suchym asfalcie włączył ABS, poza tym kiedy sprawdzałem hamulce.

A regularnie słyszę o ludziach, którzy sytuacje awaryjne mają praktycznie co chwila. Owszem, pomogła by im zmiana opon, ale mózgowych.

Napisano

> U mnie np. m.in. Nokiany, a u znajomych akurat Micheliny ;

dobre marki hmm.gif

oczywiście siedzą one cały rok na felgach, z właściwym ciśnieniem i są rotowane wyłącznie przód-tył-przód, bez krzyżowania?

Napisano

> Odpowiem prosto - ile razy Ci się rocznie zdarza hamować awaryjnie? Bo mnie to raz na kilka lat -

> dzięki przewidywaniu i nie jeżdżeniu z jak najmniejszym zapasem bezpieczeństwa, tylko

> dostosowanym do warunków, samopoczucia, pogody, itd. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz mi się

> na suchym asfalcie włączył ABS, poza tym kiedy sprawdzałem hamulce.

> A regularnie słyszę o ludziach, którzy sytuacje awaryjne mają praktycznie co chwila. Owszem,

> pomogła by im zmiana opon, ale mózgowych.

Ok, tych samych argumentow uzywales w dyskusji o klockach hamulocowych...

Szkoda, ze Ty nadal nie pojmujesz, ze gdybys polaczyl swoje nadludzkie umiejetnosci przewidywania z technologia, to wyszloby Ci tylko na lepszeok.gif

No i mam nadzieje, ze to jedno awaryjne hamowanie na kilka lat, nie bedzie o kilka metrow zbyt dlugieok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.