Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzał w kolektorze

Featured Replies

Napisano

Witam,

zapytać się chciałem o taką własnie rzecz. Moja dziewczyna jechała swoim samochodem (Astra G 16. 16v) i z rana jakos słabo szedł. Po pracy jak odpaliła samochod to ujechała kawałek i uslyszala strzał. I nie jechał juz na gazie. Z tego co wiem to mogl to byc wybuch mieszanki do kolektora. Sam kolektor jest raczej cały, bo wróciła na benzynie do domu. Od czego to wszystko i jak zrobić żeby znów jeździł na gazie? Czytałem, ze dobrze jest wymienic kable i swiece. Dodam jeszcze, ze dzien wczesniej tankowala na stacji LPG i jakos wiecej jej weszlo gazu do butli, pod koniec wydajac jakies dziwne piszecznie.

Ja w gazie nigdy nie jezdzilem dlatego chcialem zapytać Was. IThankYou.gif

Napisano

Na początek sprawdź, czy dolot jest cały i szczelny. Warto też rzucić okiem, czy nie przypaliło wkładu filtra powietrza. Świece i kable to jedno, ale trzeba też pamiętać, że rozregulowanie instalacji, zwłaszcza w kierunku zubożenia mieszanki, będzie sprzyjać tego rodzaju sytuacjom.

Napisano

Tzn. przed, czy po fakcie?

Prawdopodobnie układ po wystrzale się rozszczelnił i na mieszalniku nie ma odpowiedniego podciśnienia.

Napisano
  • Autor

> Tzn. przed, czy po fakcie?

> Prawdopodobnie układ po wystrzale się rozszczelnił i na mieszalniku nie ma odpowiedniego

> podciśnienia.

wlasnie nie wiem. Bo na benzynie chodzi. Jak sie przerzuci na gaz tez teoretycznie chodzi, ale tylko na podstawowych obrotach. A jak sie leciutko docisnie gaz to gasnie.

Napisano
  • Autor

> Na początek sprawdź, czy dolot jest cały i szczelny. Warto też rzucić okiem, czy nie przypaliło

> wkładu filtra powietrza. Świece i kable to jedno, ale trzeba też pamiętać, że rozregulowanie

> instalacji, zwłaszcza w kierunku zubożenia mieszanki, będzie sprzyjać tego rodzaju sytuacjom.

Spojrzałem przed chwilą. Filtr powietrza cały, obudowa tez. Tak samo dolot.

Napisano

> wlasnie nie wiem. Bo na benzynie chodzi. Jak sie przerzuci na gaz tez teoretycznie chodzi, ale

> tylko na podstawowych obrotach. A jak sie leciutko docisnie gaz to gasnie.

Wnioskuję, że bez wizyty w warsztacie i regulacji raczej się nie obejdzie. Co do sprawdzenia szczelności kolektora, to trzeba to zrobić wyjątkowo dokładnie, bo nawet niewielkie szczeliny, których na pierwszy rzut oka nie widać, mogą mieć znaczenie.

Napisano

Sprawdz czy wystrzał nie zepchnął (rozerwał) wężyka podciśnienia z kolektora ssącego, ten wężyk idzie do parownika

Napisano

Koledzy, to Astra G 16V, jakie kable, jaki wężyk podciśnienia, nie dawajcie takich rad, bo zaniżacie poziom forum. Ten silnik ma DIS, a parownik 100% eletronik.

Ja mogę poradzić sprawdzenie, czy nie pozostały w pozycji otwartej klapy przeciwwybuchowe, bo wtedy są opisane objawy, że nie chce jeździć na LPG -> brak podciśnienia=brak LPB=mieszanka skrajnie uboga=gaśnie.

A przyczyną strzału jest zawsze zbyt uboga mieszanka. Można wymienić świece, ale trzeba też wymienić filterek LPG i przy okazji powietrza. A po wymianach koniecznie na regulację.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.