Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki ściągacz do sprężyn?

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem ostatnio w warsztacie przednie sprężyny. Niestety zostały złożone nieprawidłowo i mimo ponownej wizyty warsztat nie potrafi tego ogarnąć. To tak w telegraficznym skrócie.

Po dojrzałym namyśle i przejrzeniu manuali, postanowiłem sam to poprawić, ale muszę kupić ściągacz do sprężyn (przyda się na przyszłość) i tu mam problem, a mianowicie.

Jakiej minimalnej długości musi być ten ściągacz, żeby ścisnąć nowe przednie sprężyny do Stilo?

W necie widziałem głównie o długości 37cm, ale nie jestem pewien, czy ta długość wystarczy, czy muszą być dłuższe?

pozdrawiam

Napisano

teraz Ci nie powiem, musze sprawdzić w domu, ale wiem że rozciągniętej na pewno nie złapie, ja wstępnie ściskałem sprężyny własnoręcznie wykonanym ustrojstwem, długa śruba z marketu srednica 12mm , dwie nakrętki z podkładkami w miarę największymi, dwie "podkładki" z grubej sklejki.

pakujesz w toto springa i skręcasz aż ściągacz obejmie.

w DIY jest mój manual tam zdaje się jest zdjęcie z tym.

Napisano

osbiście używam pasów do zabezpieczania ładunków przynajmniej dwie sztuki .Jeżeli widziałeś jak pasami spina się np samochody na lawetach to będziesz wiedział o co chodzi.

Napisano

Jak wrócę do domu to Ci zmierzę moje, na 99% mam te: jakiś tekst , na długość są wystarczające, bez żadnego dodatkowego ściskania.... ale są tak inteligentnie zrobione, że człowieka coś trafia.... więc ich nie polecam. Trzeba je szlifować.....

Napisano

no sprawdziłem, moje ściągacze są firmy JONNESWAY i mają 270 mm rozpietości, jak pisałem wcześniej musiałem wstępnie ściągnąc springi własnoręcznie wykonanym ustrojstwem.

Napisano

sprawdziłem, tak jak pisałem mam te 38cm i na długość są dobre.

Nie ma na nich żadnej firmy, ale na oko widać że te co pokazałem na allegro, da się nimi zrobić ale są nie mało denerwujące...

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za uwagi i teraz bez obaw kupię ściągacze 38cm. Na założone w samochodzie sprężyny z pewnością wystarczą.

Gdyby przypadkiem ich długość była nieco krótka na nowe, to też nie powinno być problemu ze wstępnym ściśnięciem podanymi przez kolegów sposobami.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Napisano

> Dziękuję wszystkim za uwagi i teraz bez obaw kupię ściągacze 38cm. Na założone w samochodzie

> sprężyny z pewnością wystarczą.

Wczoraj zakładałem nowe amortyzatory i kombinowałem ze sprężynami. Dorabiałem śruby do ściskaczy. Do nowych sprężyn wystarczą 32 cm gwintu i 10-20 mm łba. 38cm są aż z naddatkiem. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Thx za dodatkowe info smile.gif

Zastanawiam się jeszcze, czy brać ściągacze z gwintem trapezowym, czy drobnozwojnym. Nie wiem jakie lepsze będą w praktyce.

pozdrawiam

Napisano

> Thx za dodatkowe info

> Zastanawiam się jeszcze, czy brać ściągacze z gwintem trapezowym, czy drobnozwojnym. Nie wiem jakie

> lepsze będą w praktyce.

> pozdrawiam

Ściskacz sprężyn lepszy jest trapezowy. Mocniejszy gwint, mniejsza siła. Drobnozwojowy do ściągania łożysk, zapieczonych tulejek itp. Większa siła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.