Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia - 1.6T czy 2.0T?

Featured Replies

Napisano

No właśnie - 1.6T czy 2.0T? Poproszę o opinię użytkowników tych silników w Insignii - o ile tacy oczywiście są zlosnik.gif

Nie mam zdania, a zmiana auta zbliża się coraz szybciej - warto dopłacać za 2.0? Jeżdżę głównie po mieście, raczej spokojnie, nie leży w moim charakterze "rumakowanie".

W zasadzie rozważam tylko te dwa silniki - żadne diesle nie wchodzą w grę cool.gif

Napisano

> No właśnie - 1.6T czy 2.0T? Poproszę o opinię użytkowników tych silników w Insignii - o ile tacy

> oczywiście są

> Nie mam zdania, a zmiana auta zbliża się coraz szybciej - warto dopłacać za 2.0? Jeżdżę głównie po

> mieście, raczej spokojnie, nie leży w moim charakterze "rumakowanie".

> W zasadzie rozważam tylko te dwa silniki - żadne diesle nie wchodzą w grę

2.0t - jezdzilem 1.6t i ma straszna turbo dziure. za maly silnik jak na insignie. jezdzilem tez 2.0 cdti 160 km i rewelacji nie ma

Napisano
  • Autor

> 2.0t - jezdzilem 1.6t i ma straszna turbo dziure.

A 2.0T nie ma turbo dziury?

Napisano

> A 2.0T nie ma turbo dziury?

ma ale mniejsza

Napisano

Mam 2.0T 4x4. Zbiera sie niezle. Turbo-dziura moze jest, ale trudno ja zauwazyc. Po prostu ponizej 1800 obr jezdzi jak zwykly benzynowiec 150 KM. A ze obroty rosna szybko, wiec ciezko tu mowic o turbo-dziurze jak w klekocie. Autko z tym silnikiem przyspiesza niesamowicie niezaleznie od zapietego biegu. W koncu 350 Nm momentu robi swoje.

Przy tej mocy naped 4x4 byl strzalem w 10. Nawet na sniegu nie ma problemow z trakcja czy ruszaniem. Wczesniej na testech jezdzilem autem z napedem na przod tylko i na deszczu czesto buksowal w trakcie ruszania.

Napisano

> No właśnie - 1.6T czy 2.0T? Poproszę o opinię użytkowników tych silników w Insignii - o ile tacy

> oczywiście są

> Nie mam zdania, a zmiana auta zbliża się coraz szybciej - warto dopłacać za 2.0? Jeżdżę głównie po

hej

ja nie dopłaciłem do 2.0T wybrałem 1.6T wersja sport . Jestem bardzo zadowolony!

Napisano
  • Autor

> ja nie dopłaciłem do 2.0T wybrałem 1.6T wersja sport . Jestem bardzo zadowolony!

I nie jest to za mały silnik do tego auta? Bo wszędzie czytam opinie, że to za mało - tylko że pisane są one najczęściej przez osoby, które nie jeździły tym samochodem z tym silnikiem.

O 2.0T już wiem, że fajny - zastanawiam się po prostu czy mi potrzebny i czy jest sens go brać, a potem nie korzystać z tego, co daje. Różnica w cenie nie jest może powalająca, ale skoro 1.6T się sprawdza to może nie warto w moim przypadku. Chodzi mi głównie o to jak ten silnik zachowuje się w trasie - czasami trzeba wyprzedzić jakiegoś TIRa czy nawet kilka, a nie chciałbym się do takiego manewru musieć "przymierzać" i rozpędzać wcześniej auto przez pół minuty zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> I nie jest to za mały silnik do tego auta? Bo wszędzie czytam opinie, że to za mało - tylko że

> pisane są one najczęściej przez osoby, które nie jeździły tym samochodem z tym silnikiem.

> O 2.0T już wiem, że fajny - zastanawiam się po prostu czy mi potrzebny i czy jest sens go brać, a

> potem nie korzystać z tego, co daje. Różnica w cenie nie jest może powalająca, ale skoro 1.6T

> się sprawdza to może nie warto w moim przypadku. Chodzi mi głównie o to jak ten silnik

> zachowuje się w trasie - czasami trzeba wyprzedzić jakiegoś TIRa czy nawet kilka, a nie

> chciałbym się do takiego manewru musieć "przymierzać" i rozpędzać wcześniej auto przez pół

> minuty

3 bieg wrzucisz i da radę sprawnie wyprzedzać wink.gif

A tak na poważnie, jakie parametry ma ten 1,6T i jak w rzeczywistości ciągnie w trasie załadowane auto?

Napisano

> I nie jest to za mały silnik do tego auta? Bo wszędzie czytam opinie, że to za mało - tylko że

> pisane są one najczęściej przez osoby, które nie jeździły tym samochodem z tym silnikiem.

> O 2.0T już wiem, że fajny - zastanawiam się po prostu czy mi potrzebny i czy jest sens go brać, a

> potem nie korzystać z tego, co daje. Różnica w cenie nie jest może powalająca, ale skoro 1.6T

> się sprawdza to może nie warto w moim przypadku. Chodzi mi głównie o to jak ten silnik

> zachowuje się w trasie - czasami trzeba wyprzedzić jakiegoś TIRa czy nawet kilka, a nie

> chciałbym się do takiego manewru musieć "przymierzać" i rozpędzać wcześniej auto przez pół

> minuty

silnik mały ale moc duża. Silnik lubi wysokie obroty.

W trasie spokojnie Tira wyprzedzisz.

W 2010 pojechałem do Chorwacji

w 4 osoby i full bagażu , auto dało rade:) średnie spalanie na 9 litrów.

Jakbym miał jeszcze raz wybierać pewnie zdecydował bym się na 2.0T........... ale to się nie wrati;)

chyba w auto Żoliborz maja 1.6 T w kombi do testowania wiec proponuje zapisać się na jazdę i porównać.

Napisano

> oczywiście są

tak naprawdę 2.0T też nie warto. Fajnie to jeździ, ale jak porównałem z 2.0 dieslem, to chyba jednak bym w to poszedł. Ekonomia roi swoje.

Napisano

> tak naprawdę 2.0T też nie warto. Fajnie to jeździ, ale jak porównałem z 2.0 dieslem, to chyba

> jednak bym w to poszedł. Ekonomia roi swoje.

jeśli można spytać to w co kolega by poszedł ?

Napisano

Ja od dłuższego czasu zastanawiam się z kolei nad 2.0 CDTI.

Czy wybierając benzynę Kolega kieruje się osiągami/charakterystyką ? Czy z dieslami poza DPF + koło 2M jeszcze jest coś nie tak ?

Oczywiście mam na myśli 2.0 CDTI manula, gdyż nad automatem Niemcy powinni jeszcze sporo popracować.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Ja od dłuższego czasu zastanawiam się z kolei nad 2.0 CDTI.

> Czy wybierając benzynę Kolega kieruje się osiągami/charakterystyką ?

Upodobaniami zlosnik.gif Nie przepadam za dieslami - ani nie sprawiają mi radości za jazdy, ani nie za bardzo podoba mi się ich klekot. Poza tym zazwyczaj są droższe w zakupie, a przy moich przebiegach różnica w cenie nigdy by mi się nie zbilansowała.

Także ja nie mam dylematu - tylko benzyna ok.gif

Napisano

> jeśli można spytać to w co kolega by poszedł ?

sorki, mało precyzyjnie napisałem. Wybrałbym jednak diesla ok.gif

Największą zagwostkę jednak bym miał przy wyborze skrzyni. Fajnie się jeździ automatem, ale chyba jednak wziąłbym manual. Ten automat trochę emerycki jak dla mnie.

Napisano

> Upodobaniami Nie przepadam za dieslami - ani nie sprawiają mi radości za jazdy, ani nie za bardzo

> podoba mi się ich klekot. Poza tym zazwyczaj są droższe w zakupie, a przy moich przebiegach

> różnica w cenie nigdy by mi się nie zbilansowała.

> Także ja nie mam dylematu - tylko benzyna

Jeśli tak podchodzisz do sprawy, to chyba warto wziąć 1.6T. Przy normalnej jeździe spali mniej, a i przycisnąć się da.

Napisano

> sorki, mało precyzyjnie napisałem. Wybrałbym jednak diesla

szkoda przepłacać za dizla biglaugh.gifwedług mnie palacz.gif zbyt kosztowna obsługa i naprawa w przypadku awari passed_out.gif

> Największą zagwostkę jednak bym miał przy wyborze skrzyni. Fajnie się jeździ automatem, ale chyba

> jednak wziąłbym manual. Ten automat trochę emerycki jak dla mnie.

automat na miasto jest fajny ale na trase to tylko manual biglaugh.gif

Napisano

> szkoda przepłacać za dizla według mnie zbyt kosztowna obsługa i naprawa w przypadku awari

w przypadku Insignii chyba żadna różnica, przecież psuje się na potęgę.

> automat na miasto jest fajny ale na trase to tylko manual

wręcz przeciwnie, właśnie w trasie można docenić ASB. Jednak to nie dla mnie.

Napisano

> w przypadku Insignii chyba żadna różnica, przecież psuje się na potęgę.

Co się psuje kolego?

Z modelami w początku były problemy z elektroniką głownie...

W tej chwili już nie ma takich problemów...

Fakt, jeżeli jeżdżą w mieście na krótkich dystansach DPF potrafi o sobie przypomnieć...

Napisano

> Co się psuje kolego?

> Z modelami w początku były problemy z elektroniką głownie...

> W tej chwili już nie ma takich problemów...

> Fakt, jeżeli jeżdżą w mieście na krótkich dystansach DPF potrafi o sobie przypomnieć...

właśnie elektronika ok.gif wszystkie egzemplarze, które znam zostały przez usterki kilkukrotnie unieruchomione. Dla mnie to dość duży problem. Do tego dochodzi problem ze zwolnieniem ręcznego, żeby wciągnąć auto na lawetę.

Napisano

> właśnie elektronika wszystkie egzemplarze, które znam zostały przez usterki kilkukrotnie

> unieruchomione. Dla mnie to dość duży problem. Do tego dochodzi problem ze zwolnieniem

> ręcznego, żeby wciągnąć auto na lawetę.

O problemach z elektrycznym ręcznym nie słyszałem...

Jeżeli samochód jest poprawnie użytkowany (trasy, wysokie obroty) to nie ma problemów...

Znam kilka osób, które robią gigantyczne przebiegi w ciągu roku (nawet 60-80 tys.km) i nic się z tymi autami nie dzieje. Przyjeżdżają do serwisu tylko na przeglądy...

Aczkolwiek nie uważam, że diesle są bezawaryjne.... biglaugh.gif

Napisano

> właśnie elektronika wszystkie egzemplarze, które znam zostały przez usterki kilkukrotnie

> unieruchomione. Dla mnie to dość duży problem.

Moj (egzemplarz Insigni) jeszcze nie stanal

> Do tego dochodzi problem ze zwolnieniem

> ręcznego, żeby wciągnąć auto na lawetę.

A to jest ciekawe. Chyba, jesli aku jest sprawny, to nie powinno byc problemu.

Napisano

> O problemach z elektrycznym ręcznym nie słyszałem...

> Jeżeli samochód jest poprawnie użytkowany (trasy, wysokie obroty) to nie ma problemów...

> Znam kilka osób, które robią gigantyczne przebiegi w ciągu roku (nawet 60-80 tys.km) i nic się z

> tymi autami nie dzieje. Przyjeżdżają do serwisu tylko na przeglądy...

> Aczkolwiek nie uważam, że diesle są bezawaryjne....

nie piszę o dieslach, tylko ogólnie o Insigniach. Mam nadzieję, że opel to szybko ogarnie, bo jest naprawdę popelina no.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

1. po miesiacu zobaczylem "pjazd uleg awari skontaktuj sie z serwisem- nowy soft pomogl

2. do tej pory noPb nawet w wersji z LPG IVgen jezdzilem i mialem paska na dzien z silniczkiem 1,6T- powiem tak jakos mnie te zalety TurbonoPb nie przekonaly (zaznaczam w aucie o tej masie - czyli w sumie podobnej do Insigni)

1,6T niby by spokojnie do toczenia sie po miescie z punktu A do B wystarczaly, ale zeby spalanie bylo fajne to trzeba bylo muskac gaz, jak tylko lekko wcisnalem to w sumie spalalo wiecej niz benzyna bez turbo (owszem przyspieszenie po wcisnieciu odczuwalnie fajniejsze niz w wolnossacej benzynce)....

ja tam lubie miec zapas pod pedalem (zwlaszcza jak sie spojrzy na to ze te kilka tys wiecej przy tej kwocie to juz zadna roznica) - w koncu nie po to kupuje auto za blisko 100kzl zeby potem nim jak matizem jezdzic z rodzina na wakacjach albo jak pas dynamicznie trzeba zmienic or sie wlaczyc do ruchu, czy po prostu wyprzedzic

aha i jescze jedno poniewaz nie stac mnie bylo na 2T ale z 4x4 - tylko wtedy wydaje mi sie to sensowne to w koncu zdecydowalem sie na ON pierwszy raz w zyciu-na razie (ale jeszcze za ktorko jezdze) nie zaluje

Napisano

> aha i jescze jedno poniewaz nie stac mnie bylo na 2T ale z 4x4 - tylko wtedy wydaje mi sie to

> sensowne to w koncu zdecydowalem sie na ON pierwszy raz w zyciu-na razie (ale jeszcze za

> ktorko jezdze) nie zaluje

Ale przeciez przy tej mocy w dyszlu tez potrafi amielic kolami przy ruszaniu (zwlaszcza przy skreconych kolach). Ja z kolei nie zaluje napedu 4x4. Przy tej mocy to jest mistrzostwo swiata.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ale przeciez przy tej mocy w dyszlu tez potrafi amielic kolami przy ruszaniu (zwlaszcza przy

> skreconych kolach). Ja z kolei nie zaluje napedu 4x4. Przy tej mocy to jest mistrzostwo

> swiata.

no wlasnie a 4x4 juz nie bylo, a szkoda

Napisano

Zapytam z ciekawosci wlasnej, bo pod maske Insigni nie zagladalem: na bazie jakiego silnika powstal 2.0 T w tym modelu-czy moz jest to zupelnie nowa konstrukcja?

Pozdrawiam

Napisano

> Zapytam z ciekawosci wlasnej, bo pod maske Insigni nie zagladalem: na bazie jakiego silnika powstal

> 2.0 T w tym modelu-czy moz jest to zupelnie nowa konstrukcja?

> Pozdrawiam

Z tego co pamietam to z Saaba przyszlo icon_rolleyes.gif

Napisano

> Z tego co pamietam to z Saaba przyszlo

Modyfikacja 2.0 T Saaba (na łancuchu)? Fajny silnik... cool.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Z tego co pamietam to z Saaba przyszlo

2.8 V6 T też? hmm.gif

Napisano

> no wlasnie a 4x4 juz nie bylo, a szkoda

Nastepna u mnie chyba bedzie wersja OPC po lifcie. Za trzy lata chyba bede znow zmienial auto 893goodvibes.gifyay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.