Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Źle wchodzące biegi, haczące

Featured Replies

Napisano

Witam, mam następujący problem z samochodem Oplem Astrą 1.6 16V 96 rok.Mianowicie kiepsko wchodzą biegi szczególnie 1,2, tak samo przy redukcjach też słabo.Gdy silnik ciepły czuje że jest ciut lepiej.Wymieniony olej tydzień temu.Co może być przyczyną? confused.gif

Napisano

> lepiej.Wymieniony olej tydzień temu.Co może być przyczyną?

mechanizm wybieraka przy skrzyni biegów ew. zajrzyj pod mieszek - są manuale na str ok.gif

1

2

W najgorszym przypadku synchronizatory - słyszalne zgrzyty albo któraś z poduszka skrzyni/silnika siadła

Napisano
  • Autor

Objawy pasują na Mechanizm zmiany biegów... Po prostu biegi wchodzą z trudem, haczeniem.Czy to może prowadzić do uszkodzenia skrzyni biegów?

Na 1 samochód tak jak by przerywał przy przyśpieszaniu, dodam że w samochodzie uszkodzony jest EGR

Napisano

> Objawy pasują na Mechanizm zmiany biegów...

Najpierw zajmij się sworzniem, jak w tym manualu (w jego drugiej części). Jak nie pomoże, to regulacja jak w części pierwszej. Dopiero później pomyśl o zakupach i wymianach mechanizmu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Weźmiemy się za to z kolegą jak w poradniku i zobaczymy:)

Napisano

koledzy powiedzcie mi czy wybierak z corsy C podpasuje do skrzyni f13 ?

pacjent opel combo b , silnik 1,6 8v 75km (po przeszczepie z astry)

skrzynia f 13 oryginał z combo

biegi wchodzą z wielkim trudem ,wszystko na wybieraku jest luźne więc doszedłem do wniosku ze wymienię całość na nowy , problem w tym że trudno dostać do cory b na allegro , za to jest spory wybór z corsy c ,po zdjęciach wygląda na taki sam ale wolę się upewnić przed zakupem spineyes.gif

Napisano

> spory wybór z corsy c ,po zdjęciach wygląda na taki sam ale wolę się upewnić przed zakupem

Nie wiem czy podpasuje z Corsy C, ale obstawiam, że z Lanosa na 99% podejdzie.

Zupełnie inna cena.

PZDR VEN

Napisano

> koledzy powiedzcie mi czy wybierak z corsy C podpasuje do skrzyni f13 ?

To loteria. Zerknij w manual wymiany mechanizmu wybieraka - u autora ) i u mnie też) mechanizm przypomina ten z Corsy bo ma jedną część inną (ale da się to przełożyć).

Najlepiej kupić graty od Lanosa, tak jak radzą koledzy - tańsze i w razie czego można nie pasującą część przełożyć ze starego.

Napisano

tak też zrobię , fakt części do lanosa o niebo tańsze i prawdopodobieństwo spasowania wysokie ...dzięki za podpowiedzi smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.