Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] TC - jak to działa

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z tym systemem wspomagania TC (trace control)?

Czy system ten działa tylko podczas ruszania, czy także przy wyższych prędkościach?

Pytam bo chciałem się upewnić, czy system ten dzisiaj pomógł mi wyjść z poślizgu bocznego, czy to moje umiejętności 893goodvibes.gifhmm.gif

Napisano

System zapobiega przyspieszaniu kół ponad średnią. Działa głównie podczas ruszania, ale też podczas przyspieszania przyhamuje koło które nadmiernie wyrywa się przed szereg.

Jeśli poślizg odbywał się tak jak to sobie wyobrażam, to zdecydowanie pomogły Twoje umiejętności waytogo.gif.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Prędkość 130 i łagodny zakręt, po wyjściu z zakrętu 200-300 m do ekipy łatającej dziury, żadnego oznakowania angryfire.gif, próba hamowania i poślizg na świeżej wylewce, najpierw prawy, lewy i znów prawy bok i pisk opon.... a już myślałem przez chwilę że polegnę... dzięki Bogu udało się. Trochę przegiąłem z prędkością ... to to wiem. Opony tylne i lewa przednia są "obtarte" aż prawie do felg więc wychył auta był ostry.

Napisano

> System zapobiega przyspieszaniu kół ponad średnią. Działa głównie podczas ruszania, ale też podczas

> przyspieszania przyhamuje koło które nadmiernie wyrywa się przed szereg.

dodajmy że TC ma dwie "fazy" działania, najpierw ECU zmniejsza moment silnika (efekt jakby coś "zmuliło" silnik) dopiero gdy to nie pomaga do akcji wkracza ABS (lub ESP jeżeli takowy jest w danym aucie),

brat

Napisano

> dodajmy że TC ma dwie "fazy" działania, najpierw ECU zmniejsza moment silnika (efekt jakby coś

> "zmuliło" silnik)

a da się to wyłączyć? Mam to w zafirze, jak ruszam na piasku i koła zaboksują zapali się czasami lampka.

Napisano
  • Autor

> a da się to wyłączyć? Mam to w zafirze, jak ruszam na piasku i koła zaboksują zapali się czasami

> lampka.

jeżeli masz na środkowej konsoli koło drążka zmiany biegów przycisk TC to tak, jeżeli nie to nie. Ja takowy mam, ktoś dokładał na forum.

Napisano

> Da się wyłączyć. TC działa niezależnie od prędkości pojazdu

Jeśli nie ma wyłącznika, to z tego co pamiętam, można kompem wyłączyć w konfiguracji.

Napisano

> a da się to wyłączyć? Mam to w zafirze, jak ruszam na piasku i koła zaboksują zapali się czasami

> lampka.

po części koledzy już odpisali,

w autach z silnikami Zxx nie ma wyłącznika ale można go dołożyć (wcześniej były montowane seryjnie),

w awaryjnej sytuacji (np gdyby trzeba było wyjechać z zaspy) można wyciągnąć bezpiecznik od ABS-u ale wówczas nie działa TC/ABS ale bodaj nie działa też wspomaganie,

inna sprawa jest taka że w V-B która jest u mnie w rodzinie wyłącznik TC był użyty może kilka razy przez okres 10 lat i >260kkm eksploatacji,

brat

Napisano

> w awaryjnej sytuacji (np gdyby trzeba było wyjechać z zaspy) można wyciągnąć bezpiecznik od ABS-u

w sumie zafira nigdy śniegu nie zobaczy więc chyba odpuszczę temat i nie będę kombinował smile.gif dziękuje wszystkim za wypowiedzi.

Napisano

> dodajmy że TC ma dwie "fazy" działania, najpierw ECU zmniejsza moment silnika (efekt jakby coś

> "zmuliło" silnik) dopiero gdy to nie pomaga do akcji wkracza ABS (lub ESP jeżeli takowy jest w

> danym aucie),

> brat

W AIII jest chyba inaczej, albo jest to mega dopracowane. Po primo pół obrotu w poślizgu można wykonać, po sekundo jak nawet zadziała TC to nie ma efektu zmulenia tylko przyspiesza na granicy przyczepności(co bardziej by wskazywało na użycie modułu ESP).

Napisano
  • Autor

Fota opony która jako pierwsza wpadła w poślizg,

opona_poslizg.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.