Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Problem z dieslem - tryb awaryjny

Featured Replies

Napisano

Chłopaki, jest taka sprawa. Śwagier kupił Astrę z 1,7 dti. 2001, 200kkm przelotu. Odebrał, przejechał 20 km i astra odmówiła współpracy. Zadzwonił do sprzedawcy, zholowali auto do warsztatu, oddali kasę.

Nazajutrz dzwoni koleś, że Astra już zdiagnozowana, że to termostat. Czy to możliwe, żeby uszkodzenie termostatu w dieselku skutkowało przejściem silnika w tryba awaryjny? (Śwagier mówi, że zgasła podczas wjazdu pod górkę i już nie mógł odpalić). Czy intuicja dobrze mi podpowiada, że może to być jakaś pompa, albo sterownik?

Dzięki za pomoc.

Pozdro,

P.

Napisano

Szukajcie kolejnego egzemplarza.

Dzwoniliście do GM Polska sprawdzać jakie przebieg miała podczas napraw serwisowych?

200tys to troche mało, na 10 letniego diesla.

Napisano
  • Autor

> Szukajcie kolejnego egzemplarza.

> Dzwoniliście do GM Polska sprawdzać jakie przebieg miała podczas napraw serwisowych?

> 200tys to troche mało, na 10 letniego diesla.

Kolego, pomimo, że Twój post nijak ma się do mojego pytania, to dziękuję, że wziąłeś udział w dyskusji.

Napisano

> Czy to możliwe, żeby

> uszkodzenie termostatu w dieselku skutkowało przejściem silnika w tryba awaryjny? (Śwagier

> mówi, że zgasła podczas wjazdu pod górkę i już nie mógł odpalić). Czy intuicja dobrze mi

> podpowiada, że może to być jakaś pompa, albo sterownik?

To w końcu silnik zgasł czy przeszedł w tryb awaryjny?

Jak na mój gust pośrednim efektem może być tryb awaryjny, gdyż przegrzanie silnika po awarii termostatu może doprowadzić do przegrzania ECU i może zacząć on wariować.

Napisano
  • Autor

Andy, o trybie awaryjnym poinformował handlarz. Z tego, co wiem, astra zgasła i nie chciała zapalić. Sprzedawca coś pokrętnie tłumaczył, że gdyby ją pomęczył, to by zapaliła, ale silnik pracowałby w trybie awaryjnym - czego nie komentuję, bo nie wiem ile w tym prawdy.

Przegrzanie silnika w wyniku uszkodzenia ecu, co prowadzi do takich sytuacji, nie jest zdrowe i nie pozostawia auta bez szwanku jak rozumiem?

Napisano

> Andy, o trybie awaryjnym poinformował handlarz. Z tego, co wiem, astra zgasła i nie chciała

> zapalić. Sprzedawca coś pokrętnie tłumaczył, że gdyby ją pomęczył, to by zapaliła, ale silnik

> pracowałby w trybie awaryjnym - czego nie komentuję, bo nie wiem ile w tym prawdy.

Myślę, że Twój szwagier zauważyłby gdyby włączył się tryb awaryjny - świecąca kontrolka samochodziku z kluczykiem przykuwa uwagę kierowcy smile.gif

> Przegrzanie silnika w wyniku uszkodzenia ecu, co prowadzi do takich sytuacji, nie jest zdrowe i nie

> pozostawia auta bez szwanku jak rozumiem?

Miałem na myśli sytuację odwrotną. Lekkie przegrzanie silnika mogło by spowodować, że ECU zwariował i wprowadziłby silnik w tryb awaryjny. Jednak po ochłodzeniu sytuacja wróciłaby raczej do normy.

Moim zdaniem ten handlarz chciał Wam wcisnąć złom. Za łatwo coś zgodził się na zwrot pieniędzy. On pewnie doskonale wiedział o co chodzi i liczył, że może się uda.

Napisano

> Czy to możliwe, żeby

> uszkodzenie termostatu w dieselku skutkowało przejściem silnika w tryba awaryjny?

Możliwe, ale nie powinien zgasnąć.

> Czy intuicja dobrze mi

> podpowiada, że może to być jakaś pompa, albo sterownik?

Bez większej liczby danych nie sposób tego stwierdzić, ale bardziej to prawdopodobne niż termostat.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. Handlarz może i widział co sprzedaje, ale zadzwonił, że już niby naprawione (termostat właśnie) - więc albo jest głupi, albo liczy na to, że kupujący jest głupi. Nie miałem wcześniej do czynienia z dieslami w oplu, wiem natomiast, że awaria pompy w fokusie daje podobne objawy: samochód jeździ normalnie, nagle gaśnie i nic nie można zrobić. Najbardziej mnie interesuje to jego wyjaśnienie - że uszkodzony termostat może spowodować unieruchomienie silnika.

Mimo wszystko dziękuje koledzy za pomoc.

Szukamy dalej ;-)

Pozdrawiam,

Paweł

Napisano

> Najbardziej mnie interesuje to jego wyjaśnienie - że uszkodzony termostat może spowodować unieruchomienie silnika.

To wcale nie jest takie nieprawdopodobne. Komp wykrywa, że temperatura silnika jest za wysoka, odcina zapłon aby zapobiec uszkodzeniom. Oczywiście, pod warunkiem, ze programista wpadł na taki pomysł i wrzucił taki kod do oprogramowania wink.gif

Podobna sytuacja w Seacie: zapaliła się kontrolka klocków. Każda próba przekroczenia 3000 obrotów powoduje odcięcie turbiny. Trzeba zgasić silnik, odpalić ponownie i jeździć normalnie aż do kolejnych 3000 obrotów wink.gif Po wymianie klocków i zgaszeniu kontrolki wszystko wraca do normy.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.