Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktor - Palio 75

Featured Replies

Napisano

Witam

Padł mi chyba reduktor, po przejechaniu ok 90kkm (podobno to norma).

Z tego co wiem to naprawiać się raczej nie opłaci.

Jaki reduktor kupić? Podobno polecają lovato, czy one rzeczywiście są trwalsze?

Gazownicy chcą 350zł - wymieniać samemu czy są z tym bardzo duże problemy (interfejs moge mieć).

Napisano

> Witam

> Padł mi chyba reduktor, po przejechaniu ok 90kkm (podobno to norma).

> Z tego co wiem to naprawiać się raczej nie opłaci.

> Jaki reduktor kupić? Podobno polecają lovato, czy one rzeczywiście są trwalsze?

> Gazownicy chcą 350zł - wymieniać samemu czy są z tym bardzo duże problemy (interfejs moge mieć).

Cena z kosmosu. Wymień sam, nic skomplikowanego no chyba że masz kasy jak lodu i jesteś "poprawny politycznie" czyli - nic samemu bo to śmierć, drut i w ogóle umrzesz na raka potem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Cena z kosmosu. Wymień sam, nic skomplikowanego no chyba że masz kasy jak lodu i jesteś "poprawny

> politycznie" czyli - nic samemu bo to śmierć, drut i w ogóle umrzesz na raka potem

Nie no - właśnie zrobiłbym to sam, interfejsa se zakupie do bingo, żeby to wyregulować.

Pytanie tylko co kupić, co jest dobre i działa długo bezproblemowo.

Napisano

> Jaki reduktor kupić?

Najlepiej kup taki sam, jak masz, bo jest dobry (dużo przelatał jak piszesz) i będzie łatwy montaż (układ króćców!). Jesli zaś masz czeski Lovtec - zmień na oryginał Lovato.

W czerwcu 2007 roku kupiłem na Allegro u porządnego sprzedawcy reduktor i parę dupereli do niego oraz tester szczelności. Reduktor sam wymieniłem, działa do dziś wyśmienicie. Gaziarze mi również proponowali za wymianę jakieś ceny z kosmosu.

Kup u uznanego pewnego sprzedawcy, który jest tani, bo ma najniższe ceny i nie zawyża opłat za przesyłkę, przy okazji możesz zakupić jakieś drobiazgi: filterki LPG, akcesoria montażowe, serwisowe (ja np. wymieniłem sobie trójniki wody z plastykowych na metalowe za parę zł), mogę polecić na prv.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Mała pomyłeczka - teraz mam tomasetto reduktor i reszte rzeczy chyba też. Kupować znowu to samo, czy te lovato są lepsze w jakiś sposób?

Napisano

Do tego samochodu wystarczy Alaska. Do dobre reduktory tylko często instalowane są do samochodów, których nie są w stanie obsłużyć. Ale do Twojego wystarczy jeszcze z zapasem.

Napisano

> Do tego samochodu wystarczy Alaska. Do dobre reduktory tylko często instalowane są do samochodów,

> których nie są w stanie obsłużyć. Ale do Twojego wystarczy jeszcze z zapasem.

Alaska do drugiej generacji? hmm.gif Gdzieś tam się Bingo przewinęło.

Najprościej dać taki, jak był stary. Plug'n'play.

Napisano
  • Autor

Kupiłem tomasetto to co miałem 100hp.

Jutro motaż smile.gif Jakieś instrukcje co do regulacji tego cuda? czy wg instrukcji obsługi jakie są dostepne do bingo?

Napisano

> Jakieś instrukcje co do regulacji tego cuda?

Generalnie parowniki sa ustawione w fabryce: czułość na 1 bar i obejście I stopnia, więc najlepiej nic nie dotykać, nic nie grzebać!

Wymień parownik, podłacz interfejs do Bingo, włącz laptop, włącz silnik, odpowietrz układ chłodzenia, żeby parownik nie zamarzał i robił się gorący podczas pracy na noPb, sprawdź poziom płynu chłodzącego, w razie potrzeby dolej. Przełacz na LPG i sprawdź szczelność połaczeń ciekłego LPG do parownika (i nie żadne mydełka powodujące korozję, tylko profesjonalny tester szczelności!) i... dalej to już wg instrukcji kalibracji sterownika Bingo.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Generalnie parowniki sa ustawione w fabryce: czułość na 1 bar i obejście I stopnia, więc najlepiej

> nic nie dotykać, nic nie grzebać!

> Wymień parownik, podłacz interfejs do Bingo, włącz laptop, włącz silnik, odpowietrz układ

> chłodzenia, żeby parownik nie zamarzał i robił się gorący podczas pracy na noPb, sprawdź

> poziom płynu chłodzącego, w razie potrzeby dolej. Przełacz na LPG i sprawdź szczelność

> połaczeń ciekłego LPG do parownika (i nie żadne mydełka powodujące korozję, tylko

> profesjonalny tester szczelności!) i... dalej to już wg instrukcji kalibracji sterownika

> Bingo.

> Pozdr.

Mam tester - wykrywacz gazu - myślę że się nawet lepiej nada wink.gif

Napisano
  • Autor

Wymieniłem na zasadzie plug&play i w zasadzie ruszyło od kopyta, trochę drga na wolnych obrotach, ale na razie nie kręciłem reduktorem.

Przy okazji mi wyszło że padnięta jest lambda i co ciekawe bez niej komputer nie wali błędów - czyli w zasadzie można ją wywalić z samochodu. Podłączyłem sonde ze stilo na próbe, ale albo też jest padnięta albo jest po porstu inna (zamiast modelu 112 jest 532 - na razie jeszcze nie wiem czym się różnią).

W każdym razie autko od razu jeżdzi lepiej - jeszcze nie wiem jak spalanie, ale po wymianie sondy podreguluje to nieco.

Pytanie jeszcze jedno zasadnicze, bo wiem jak ma się zachowywać przebieg oscylogramu na wysokich obrotach, czy na niskich też tak powinno być? Też wskazania sondy powinny skakać pomiedzy mieszanką uboga i bogatą ze wskazaniem na bogatą bardziej?

Napisano

> czyli w zasadzie można ją wywalić z samochodu.

Jesli wywalisz sondę, to możesz Bingo też wywalić i zastąpić krokowiec śrubą, bo bez sondy nie będzie regulacji

> wskazania sondy powinny skakać pomiedzy mieszanką uboga i bogatą ze wskazaniem na bogatą bardziej?

Mieszanka powinna oscylować w całym zakresie obrotów, po ustaleniu obrotów bez przewagi bogatej, czy ubogiej. Po zmianie obrotów w jedną, czy w drugą stronę pojawiają się chwilowe stany stałe, wszystko zależy od dopasowania miksera.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

W sumie działa smile.gif

Sonda zmieniona reduktor wstawiony. Problem jeden tylko. NA starych usrtawieniach mieszanka uboga, na automacie za bogata.

Teraz powinienem pokręcić wolne obroty na reduktorze zdaje się, ale co z wysokimi obrotami? To już ustawienia krokowego czy czeogś jeszcze? dodam że wykres sondy raczej nie oscyluje na gazie tylko leci jako prosty lekko poszarpany wykres na bogatej. Krokowy otwarty na ok 125

Napisano

> rosty lekko poszarpany wykres na bogatej

Źle, musi oscylować. Wchodziłeś w tryb nauki i wykonywałeś wszystkie polecenia jak należy?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Źle, musi oscylować. Wchodziłeś w tryb nauki i wykonywałeś wszystkie polecenia jak należy?

> Pozdr.

Dałem naukę, auto na 3k obr. i czekałem aż się zaadoptowało i wyszło jak wyszło

Napisano

Bogata mieszanka wskazuje na zbyt duże podciśnienie w dolocie, jakby był przytkany, sprawdź, czy nie masz tam szmaty (myk niektórych gazowników), dawno filtr powietrza zmieniałeś?

Chociaż z drugiej strony, jesli by tak było, to podczas nauki krokowy powinien się zamknąć do zaistnienia oscylacji... nie znam Bingo, nie wiem, jak działa, może jakoś ogranicza róznice między PWAmin a PWAmax...? Jedyna rada ustawić otwarcia ręcznie min i max na wartości skrajne i obserwować pracę silnika: zanotować, przy jakich wartościach PWA mieszanka oscyluje dla poszczególnych obrotów. Potem w oparciu o te dane ustawić właściwe wartości zawierające te zebrane doświadczalnie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Bogata mieszanka wskazuje na zbyt duże podciśnienie w dolocie, jakby był przytkany, sprawdź, czy

> nie masz tam szmaty (myk niektórych gazowników), dawno filtr powietrza zmieniałeś?

> Chociaż z drugiej strony, jesli by tak było, to podczas nauki krokowy powinien się zamknąć do

> zaistnienia oscylacji... nie znam Bingo, nie wiem, jak działa, może jakoś ogranicza róznice

> między PWAmin a PWAmax...? Jedyna rada ustawić otwarcia ręcznie min i max na wartości skrajne

> i obserwować pracę silnika: zanotować, przy jakich wartościach PWA mieszanka oscyluje dla

> poszczególnych obrotów. Potem w oparciu o te dane ustawić właściwe wartości zawierające te

> zebrane doświadczalnie.

> Pozdr.

No filtr za świeży to już nie jest - 15-20kkm to na pewno już wyjeździł - może go jeszcze wymienie, świeczki podobnie, ale myślę że one to 40kkm powinny chyba pociągnąć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.