Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG padła ?

Featured Replies

Napisano

Jadąc dziś Astrą miałe następujący przypadek.

Najprawdopodobniej padł trójnik od LPG albo któryś z przewodów dochodzących do niego i płyn wyciekł, wentylator się nie załaczył ale i temp nie przekroczyła 100 st na blacie. Padła UPG hmm.gif Podczas powrotu pod blok samochód szarpał przy przyspieszaniu a i z 2 razy widziałem biały obłoczek z tyłu buu.gif

Napisano

Sprawdz czy płyn nie dostaje się do oleju albo olej do płynu albo spaliny do płynu, no i zobacz czy dalej na biało kopci cały czas...

Napisano
  • Autor

> Sprawdz czy płyn nie dostaje się do oleju albo olej do płynu albo spaliny do płynu, no i zobacz czy

> dalej na biało kopci cały czas...

teraz to i tak Astra jest zacumowana, a ja lanosem jeżdzę. Praktycznie bez płynu wróciłem ( ciurkiem jeszcze coś z tych przewodów wyciekało jak maskę otworzyłem) , a biały obłoczek 2 razy podczas przyspieszania widziałem, potem to już podczas wciskania gazu był efekt końca paliwa czyli takie przyblokowanie ( pewnie płyn z paliwem się spalał sick.gif ) Usunę wyciek zaleje H2O i będę obserwował wszystko. Jake konsekwencje niesie za sobą jazda na padnietej UPG na dłuższa metę hmm.gif

Napisano

> Jake konsekwencje niesie za sobą jazda na padnietej UPG na

> dłuższa metę

Poważne, nawet zatarcie silnika. Zależy gdzie jest nieszczelność i co się z czym miesza a co wycieka...

U Ciebie pewnie kompresja ucieka do układu chłodzenia, więc na początek wykręć świece i zobacz czy któraś nie różni się wyglądem od pozostałych. Jak załatasz wyciek to spróbuj rozgrzać silnik na jałowym i zobacz czy są pęcherze powietrza w zbiorniczku wyrównawczym i czy nie widać tam oleju. Obserwuj też kolor oleju na bagnecie i poziom płynu chłodzącego oraz temperaturę silnika.

Napisano
  • Autor

właśnie identyczny sposób podał mi znajomy od silników. Powiedział że jak uzupełnię układ cieczą i w pierwszej minucie od odpalenia nie zobaczę bąbelków w zbiorniku to wszystko ok.

Jak odpowietrzyć układ chłodzenia w Astrze hmm.gif - sam odkręcony korek od zbiorniczka wystarczy hmm.gif

Napisano

> Jak odpowietrzyć układ chłodzenia w Astrze - sam odkręcony korek od zbiorniczka wystarczy

Podobno teoretycznie tak, ale większość luzuje czujnik temperatury na kolektorze dolotowym.

Warto, jeśli u ciebie występuje, pościskać 'świński ogon' przy chłodnicy.

Napisano

Jake konsekwencje niesie za sobą jazda na padnietej UPG na

> dłuższa metę

dopóki płyn nie pomiesza się z olejem i nie pozwolisz poziomowi płynu spaść ponizej minimum, to na krótką metę nic groźnego się stać nie ma prawa.

Najbardziej mnie martwi to, ze jechałeś bez płynu. nawet krótka chwila mogła spowodowac popękanie pierścieni etc.

Jeśłi to się okaże jednak głowica, to po jej zdjęciu oceń gładź cylindrów. jak dostrzeżesz pionowe rysy, to czacha.gifoslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśłi to się okaże jednak głowica, to po jej zdjęciu oceń gładź cylindrów. jak dostrzeżesz pionowe

> rysy, to

X16SZ i SZR to mocne silniki są - w poprzedniej jak mi poszła chłodnica to 100 km wracałem z defektem ( ale wtedy to mróz był ) Dzisiaj jak otwarłem maskę to resztki płynu wypływały z przewodów wiec do zera go nie wyjeździłem. O cylindry i ich gładź najmniej bym się obawiał

Napisano
  • Autor

wyciek zlokalizowany i usunięty ok.gif

Po nalaniu 2l H2O i odpaleniu brak bąbli, po ok 1 min zeszła woda nico ponad poziom otworu w zb. wyrównawczym. Dolałem kolejny litr, może 1,5 do maxa, odpaliłem i poszły bąble, potem poczekałem do załączenia wentylatora puściłem ogrzewani na maxa, po odkręceniu korka woda w górę. Oleju w ukł. chłodzenia brak, Z wydechu do temp na wskaźniku 90 może nieco więcej skraplała się H2O, potem sucho. Dobrze będzie hmm.gif Świec i oleju nie weryfikowałem

Napisano

> Jak odpowietrzyć układ chłodzenia w Astrze

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> wyciek zlokalizowany i usunięty

Napisz nam gdzie był wyciek i jak sobie poradziłeś - dla potomnych.

Na razie układ zachowuje się poprawnie.

Napisano
  • Autor

> Napisz nam gdzie był wyciek i jak sobie poradziłeś - dla potomnych.

Wyciek przy trójniku gazu powstały w wyniku "ucięcia" węża przez opaskę torro.

Samochód będę teraz wnikliwie obserwował na okoliczność uszkodzenia UPG. Najlepiej by było gdyby Astra miała czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym ok.gif to by była cenna informacja o braku płynu, a czujnik temperatury silnika, bywa zawodny , gdy czynnik którego temp mierzy wycieknie zlosnik.gif

Napisano

> Najlepiej by było gdyby Astra miała czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym

Trza sobie dołożyć wink.gif Manual jest wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Trza sobie dołożyć Manual jest

w przypadku wiekowych aut i tych z świeżo zrobioną głowicą taki czujnik poziomu może uratować min 500 zł ok.gif

> Pozdroofka

udanego weekendu 20.GIF

Napisano

> w przypadku wiekowych aut i tych z świeżo zrobioną głowicą taki czujnik poziomu może uratować min 500 zł

Zgadza się, warto go mieć. Choć z drugiej strony, mam go już kilka lat i jeszcze nigdy się nie przydał (żeby tylko nie wywołać wilka z lasu zlosnik.gif ). Ale jak to mówią, człowiek nie zna dnia i godziny... wink.gif

> udanego weekendu

Wzajemnie smile.gif

Napisano

W moim wozie jest bardzo przydatny, bo chłodnica cieknie, czekajac na wymiane...Przynajmniej wiem, ze jest zbyt malo...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.