Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta wykupionego z leasingu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jest temat mam na oku auta które zostało wykupione z leasingu, użytkownik dostał wystawiona na siebie fakturę, che sprzedac auto bez rejestracji na siebie,

żeby wszystko było ok, w dowodzie jest leasingodawca, pozniej faktura z leasingu na użytkownika, a użytkownik wystawia fakture na mnie dobrze rozumiem, czy uważać na jakąś pułapkę?

Napisano

> Witam,

> Jest temat mam na oku auta które zostało wykupione z leasingu, użytkownik dostał wystawiona na

> siebie fakturę, che sprzedac auto bez rejestracji na siebie,

> żeby wszystko było ok, w dowodzie jest leasingodawca, pozniej faktura z leasingu na użytkownika, a

> użytkownik wystawia fakture na mnie dobrze rozumiem, czy uważać na jakąś pułapkę?

Pytanie jaki status ma użytkownik.

Jeżeli jest osobą fizyczną to nie faktura na ciebie tylko umowa K-S.

Jeżeli jest firmą ( i to wydaje mi się, że handlującą samochodami) to wystawia fakturę

EDYTA:

Prócz tego powinien mieć także info z banku o spłacie całego leasingu i ew., informacje o zdjęciu zastawu. (przynajmniej ja takie papiery dostałem...)

Napisano

> Pytanie jaki status ma użytkownik.

Chłopie, czemu wypowiadasz się w temacie, o którym nie masz bladego pojęcia ?

Cały Twój post nadaje się do kosza.

Pytanie było o LEASING, nie o KREDYT, to ZUPEŁNIE różne sprawy.

Napisano

> Witam,

> Jest temat mam na oku auta które zostało wykupione z leasingu, użytkownik dostał wystawiona na

> siebie fakturę, che sprzedac auto bez rejestracji na siebie,

> żeby wszystko było ok, w dowodzie jest leasingodawca, pozniej faktura z leasingu na użytkownika, a

> użytkownik wystawia fakture na mnie dobrze rozumiem, czy uważać na jakąś pułapkę?

rozumiem ze firma (leasing-biorca) odkupila auto od leasing-dawcy i chce ci go teraz sprzedac?

nie jestem pewien jak z tym przrejestrowaniem, ale jak kuzyn bral auto poleasingu ze swojej firmy, to dostal:

- FV na siebie wystawiona przez firme (bo po wykupie z EFL'a to juz bylo auto na stanie firmy)

- wszystkie dokumenty auta (ksiazke pojazdu (ten czerwony zeszycik), DR, ubezpieczenia, itp)

- kopie oswiadczenia z ktorym wczesniej jezdzili (w DR byl EFL, i kartka z EFLa ze auto jest uzytkowane przez firme)

- kopie faktury EFL-firma (na wszelki wypadek) - to byl firma w ktorej pracowal wiec u ciebie niekoniecznie mozesz dostac taki papier

z tym poszedl do urzedu i zarejestrowal na siebie (nie mam pojecia czy jako pracownik firmy nie zglaszal przy okazji rowniez umowy EFL-firma)

najlepiej:

- zadzwon do urzedu i sie zapytaj (ostatnio jakos urzednicy frontem do petenta stoja ... albo przynajmniej mnie takie szczescie dotknelo wink.gif )

- jesli w FV beda dane firmy i twoje oraz wlasciwe kwoty - to z tej strony raczej nie ma miny

- tak czy inaczej uwazaj co bedzie wpisane w umowie, zebys nie kupil przystanku 'znajac stan faktyczny'

Napisano

> Jeżeli jest osobą fizyczną to nie faktura na ciebie tylko umowa K-S.

> Jeżeli jest firmą ( i to wydaje mi się, że handlującą samochodami) to wystawia fakturę

> EDYTA:

> Prócz tego powinien mieć także info z banku o spłacie całego leasingu i ew., informacje o zdjęciu

> zastawu. (przynajmniej ja takie papiery dostałem...)

bzdura za bzdurą po co wogóle klepiesz w klawiature jak nie masz zielonego pojecia ?

Napisano

> Chłopie, czemu wypowiadasz się w temacie, o którym nie masz bladego pojęcia ?

> Cały Twój post nadaje się do kosza.

Dlaczego cały? niewiem.gif

Jeżeli użytkownik jest osobą prywatną, to odsprzedaje dalej na umowę K/S, a jeżeli firma odkupiła - na FV. niewiem.gif

Napisano

> Jeżeli jest osobą fizyczną to nie faktura na ciebie tylko umowa K-S.

facepalm%5B1%5D.gif

osoba fizyczna prowadząca dzialalnosc gospodarcza tez wystawia fakture

a do pytającego

z rejestracja nie bedzie problemu

musisz dostac

faktura leasingodawcy na leasingobiorce wykupienie

faktura od leasingobiorcy na Ciebie

dowód rej

karta pojazdu

popros na wszelki wypadek kopii dokumentów firmy (regon, nip wpis do ewidencji)

prawdopodobnie fakture bedziesz mial z zaniżoną wartoscią

Napisano

> Dlaczego cały?

> Jeżeli użytkownik jest osobą prywatną, to odsprzedaje dalej na umowę K/S, a jeżeli firma odkupiła -

> na FV.

a od kiedy 'uzytkownik' auta w leasingu moze byc osoba prywatna?

Napisano

> osoba fizyczna prowadząca dzialalnosc gospodarcza tez wystawia fakture

Odkupić może również użytkownik nie prowadzący dz.g. skromny.gif

Napisano

> Odkupić może również użytkownik nie prowadzący dz.g.

skoro jest FV leasingodawca - ludek (bo napewno nie uzytkownik auta w leasingu) to o jakim sprawdzaniu zastawow czy innych wpisow mowa?

czyli tekst o sprawdzaniu czy zostal wykupiony/wypisany/wykreslony/splacony/itp jest bez sensu wink.gif

Napisano

może odkupić

ale prawdopodobieństwo że tak było praktycznie 0

chodziło mi tylko o to, że z wypowiedzi, do której się odniosłem wynika, że człowiek raczej nie orientuje się co to jest firma, co to jest osoba fizyczna , prawna i td ok.gif

Napisano

No dobra, ale nie jest to zasadą.

Napisano

> skoro jest FV leasingodawca - ludek (bo napewno nie uzytkownik auta w leasingu) to o jakim

> sprawdzaniu zastawow czy innych wpisow mowa?

Zapytałem, dlaczego cały. skromny.gif

Napisano

> może odkupić

> ale prawdopodobieństwo że tak było praktycznie 0

Łomatko - a dlaczego? blush.gif

U mnie we fabryce już ktoreś kolejne auto poszło do Pracownika. ok.gif

> chodziło mi tylko o to, że z wypowiedzi, do której się odniosłem wynika, że człowiek raczej nie

> orientuje się co to jest firma, co to jest osoba fizyczna , prawna i td

Ojtam ojtam - os. fiz. w sensie nie prowadząca dz.g. grinser006.gif

Napisano

> a od kiedy 'uzytkownik' auta w leasingu moze byc osoba prywatna?

Od zawsze - firma leasinguje auto, a użytkownikiem jest Pracownik firmy. niewiem.gif

Napisano

> Łomatko - a dlaczego?

> U mnie we fabryce już ktoreś kolejne auto poszło do Pracownika.

i te pracowniki kupiłi samochódy prosto firmy leasingowej?

czyli faktura leasingodawca - pracownik?

Napisano

[...]

> musisz dostac

> faktura leasingodawcy na leasingobiorce wykupienie

[...]

i tego nie jestem pewien, powiedzialbym ze nawet niekoniecznie masz prawo sie domagac akurat tej faktury.

przeciez jak kupujesz dowolna rzecz na fakture to nie dostajesz pliku dokumentow na ktorych podstawie mozesz sobie wyliczyc marze posrednikow smile.gif tylko dokument w ktorym jestes wpisany jako strona umowy. I ten dokument jest podstawa do zarejestrowania auta - domniemuje sie ze (albo nawet jest to gdzies w przepisach) ze sprzedac mozna tylko rzecz _posiadana_ wiec to skad, w jaki sposob i za ile poprzedni wlasciciel zakupil rzecz jest bez znaczenia wink.gif

Napisano

> i te pracowniki kupiłi samochódy prosto firmy leasingowej?

> czyli faktura leasingodawca - pracownik?

Bezpośrednio. ok.gif

Napisano

> Od zawsze - firma leasinguje auto, a użytkownikiem jest Pracownik firmy.

tak, _pracownik_firmy_ a nie Jasiu Kowalski.

zauwaz ze umowa leasingu jest zawierana z _firma_ a nie z Jasiem ktory bedzie nawijal kilometry. Wiec formalnie uzytkownikiem auta jest firma - a szczegolowo pracownik/pracownicy

Napisano

> Bezpośrednio.

Ponoć!!! coś się pozmieniało i niby leasingodawcy nie mogą sprzedać po cenie wykupu osobie trzeciej, a jeśli tak, to po cenie rynkowej niewiem.gif

Jeśli jest inaczej to proszę o instruktaż, bo sam niedługo mam auto do wykupu i chętnie bym je osobie trzeciej przekazał.

Napisano

> Bezpośrednio.

No, ale na to musiała być szczególna regulacja pomiędzy leasingodawcą i leasingobiorcą.

Jako pracownik bałbym się kwestii podatkowych - przychód z tytułu uzyskania uprawnienia do wykupu auta z leasingu.

Napisano

> Bezpośrednio.

to jest pewne uproszczenie - on kupil auto poflotowe z wyprzedazy z placu leasingodawcy. Moglo to byc (zupelnie 'przypadkowo') auto ktorym jezdzil do tej pory jako sluzbowym.

ZTCslyszalem np we fiacie nie ma mozliwosci wykupienia wlasnej sluzbowki (tylko ze tam to chyba nie leasing jest) - mozna kupic dowolna inna, ale wlasnej sie nie da (oficjalnie) wink.gif

Napisano

> [...]

> [...]

> i tego nie jestem pewien,

jeśli nie jesteś pewien, to nie teoretyzuj

jesteś ciekaw, zadzwoń do WK

Napisano

> tak, _pracownik_firmy_ a nie Jasiu Kowalski.

> zauwaz ze umowa leasingu jest zawierana z _firma_ a nie z Jasiem ktory bedzie nawijal kilometry.

> Wiec formalnie uzytkownikiem auta jest firma - a szczegolowo pracownik/pracownicy

No i...? hehe.gif

Użytkownikiem auta jest Jasiu Kowalski, pracuje w firmie, która leasinguje "jego" auto, po skończonym leasingu Jasio Kowalski kupuje "swoje" auto od leasingodawcy - coś skomplikowanego? niewiem.gif

Mylisz stronę umowy leasingu z użytkownikiem.

Napisano

> jeśli nie jesteś pewien, to nie teoretyzuj

odnosze do ogolnej sytuacji wink.gif kupna, sprzedazy

> jesteś ciekaw, zadzwoń do WK

rowniez sugerowalem pytajacemu. Moj kuzyn dostal, ale tak jak pisalem nie wiem czy 'bo powinien byl' czy 'zeby nie mial ew. problemow'

Napisano

> No, ale na to musiała być szczególna regulacja pomiędzy leasingodawcą i leasingobiorcą.

> Jako pracownik bałbym się kwestii podatkowych - przychód z tytułu uzyskania uprawnienia do wykupu

> auta z leasingu.

Ale auta są wyceniane przez firmę leasingową - nie idą za 1% kwoty leasingu. ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> No i...?

> Użytkownikiem auta jest Jasiu Kowalski, pracuje w firmie, która leasinguje "jego" auto, po

> skończonym leasingu Jasio Kowalski kupuje "swoje" auto od leasingodawcy - coś skomplikowanego?

> Mylisz stronę umowy leasingu z użytkownikiem.

dialektytka semtantyka syntaktyka

odpowiedzialem Ci juz w innej 'galezi' wink.gif

Napisano

> osoba fizyczna prowadząca dzialalnosc gospodarcza tez wystawia fakture

> a do pytającego

> z rejestracja nie bedzie problemu

> musisz dostac

> faktura leasingodawcy na leasingobiorce wykupienie

Nie może dostać tej faktury. Ona musi zostać w firmie do celów księgowych. Najwyżej może dostać kserokopię.

Napisano

> Nie może dostać tej faktury. Ona musi zostać w firmie do celów księgowych. Najwyżej może dostać

> kserokopię.

no to jest oczywista oczywistość wink.gif

Napisano

> Nie może dostać tej faktury. Ona musi zostać w firmie do celów księgowych. Najwyżej może dostać

> kserokopię.

a z kserokopią nabywca zostanie odesłany z wydziału komunikacji na drzewo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Chłopie, czemu wypowiadasz się w temacie, o którym nie masz bladego pojęcia ?

> Cały Twój post nadaje się do kosza.

> Pytanie było o LEASING, nie o KREDYT, to ZUPEŁNIE różne sprawy.

Wypowiadam się w temacie, w którym mam blade pojęcie, bo kupiłem już drugi samochód zlosnik.gif

Pierwszy samochód uzytkowany był w leasingu przez firmę X. Następnie ta firma (komis samochodowy) wykupiła auto z leasingu i następnie sprzedała je mi z fakturą. Dostałem komplet kser dokumentów (wszystkie pośrednie faktury) łącznie z potwierdzeniem z banku o zakończeniu umowy leasingu.

Drugi samochód użytkowany był w leasingu przez Panią Prezes firmy Y (osoba fizyczna prowadząca działaność gospodarczą). Po zakończeniu leasingu wykupiła auto od firmy leasingowej (za 1% wartości) jako osoba fizyczna, a nastepnie sprzedała mi je jako osoba fizyczna na umowę K-S.

Dostałem komplet kser dokumentów (wszystkie pośrednie faktury) łącznie z potwierdzeniem z banku o zakończeniu umowy leasingu.

Przepraszam za zamieszanie związane z zastawem, rzeczywiście w tym przypadku pierwszym właścicielem samochodu jest zawsze bank lub firma leasingowa.

Napisano

> Panią Prezes firmy Y (osoba fizyczna prowadząca działaność gospodarczą).

Jeśli osoba fizyczna prowadząca dz.g. to nie "prezes" hehe.gif

> samochodu jest zawsze bank lub firma leasingowa.

Bank nie świadczy usług leasingowych.

Napisano

> Jeśli osoba fizyczna prowadząca dz.g. to nie "prezes"

A kto jej zabroni tytułować siebie Prezesem? cool.gif

> Bank nie świadczy usług leasingowych.

Sorry mój skrót myślowy (wiekszość banków oferuje leasing, ale poprzez swoich partnerów np. PKO Leasing)

Napisano

> A kto jej zabroni tytułować siebie Prezesem?

To że się będę tytułował papieżem, nie oznacza że jestem papieżem.

> Sorry mój skrót myślowy

Wprowadzający w błąd.

Jak coś radzisz, bądź precyzyjny.

Napisano

> Po zakończeniu leasingu wykupiła auto od firmy leasingowej (za 1%

> wartości) jako osoba fizyczna, a nastepnie sprzedała mi je jako osoba fizyczna na umowę K-S.

blush.gifblush.gifblush.gif

To jak to jest?

Ja - dz.g. - leasinguję auto, potem je wykujpuje za 1%, a sprzedaję jako ja - osoba prywatna? icon_eek.gif

Napisano

> To jak to jest?

> Ja - dz.g. - leasinguję auto, potem je wykujpuje za 1%, a sprzedaję jako ja - osoba prywatna?

Nie wiem jak to działa, masz tutaj w wątku ekspertów niech się wypowiedzą w tym temacie. Mam ksero faktury sprzedaży za 1% wartości od firmy leasingującej osobie fizycznej (prywatnej), od której ja później kupiłem ten samochód.

Napisano

> Ja - dz.g. - leasinguję auto, potem je wykujpuje za 1%, a sprzedaję jako ja - osoba prywatna?

Przecież to żaden problem przy jednoosobowej dz.g. - nie ma odrębności podmiotów, poszukaj w necie jest masa artykułów wyjaśniających jak to idzie.

Pamiętaj tylko o tym, że przy sprzedaży przed pół roku będziesz musiał to opodatkować.

Przy spółkach rzecz się komplikuje, bo inny podmiot leasingował, a inny miałby wykupić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.