Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompka paliwa [Gażnik]

Featured Replies

Napisano

Witam koledzy, mam CC 899 na gaźniku, powiedzcie mi ile km wytrzymują średnio pompki paliwa mechaniczne ? Mój CC ma 102 tyś km przebiegu , po odpięciu weżyka paliwa od gaźnika, slup benzyny ma około 15 cm, dobrze ? niewiem.gif Na centomani nie pytam bo tam tylko 1,2 16V, turb i gleba , inne tematy nie istnieją zlosnik.gif

Napisano

> Witam koledzy, mam CC 899 na gaźniku, powiedzcie mi ile km wytrzymują średnio pompki paliwa

> mechaniczne ? Mój CC ma 102 tyś km przebiegu , po odpięciu weżyka paliwa od gaźnika, slup

> benzyny ma około 15 cm, dobrze ? Na centomani nie pytam bo tam tylko 1,2 16V, turb i gleba

> , inne tematy nie istnieją

tak sobie myślę,że jeśli masz książkę to tam powinna być podana wydajność tej pompki, coś w stylu: ilość dm3/s.

Podstaw jakieś naczynie, nastaw stoper i sprawdź ile naleciało.

P.S. Z drugiej strony olej to i wstaw sobie 1,6 16v wpysk.gif

Napisano

> Witam koledzy, mam CC 899 na gaźniku, powiedzcie mi ile km wytrzymują średnio pompki paliwa

> mechaniczne ? Mój CC ma 102 tyś km przebiegu , po odpięciu weżyka paliwa od gaźnika, slup

> benzyny ma około 15 cm, dobrze ? Na centomani nie pytam bo tam tylko 1,2 16V, turb i gleba

A co chcesz osiągnąć przez to odpinanie wężyka i oglądanie jak wysoko poleci paliwo ? Pompka mechaniczna ma wydatek uzależniony od obrotów silnika. Dobra oryginalna pompka to pewnie i ze 200 tyś km wytrzyma.

Co Cie skłoniło do testów ?

Napisano

Powiem tak: moja pompka ma jakieś 17 lat i prawie 95000 km przedmuchniętych. Jak na razie nie mam z nią problemów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Co Cie skłoniło do testów ?

Do testów skłoniła mnie słaba moc silnika. Gaźnik wyczyszczony, świece nowe , kable WN również, wężyki podciśnieniowe wymienione, filtr powietrza nowy, a auto słabe frown.gif

Napisano

> Do testów skłoniła mnie słaba moc silnika. Gaźnik wyczyszczony, świece nowe , kable WN również,

> wężyki podciśnieniowe wymienione, filtr powietrza nowy, a auto słabe

gaźnik wyczyszczony ale czy wyregulowany? np. poziom paliwa w komorze pływakowej, zaworek iglicowy, dysza główna.

zostało jeszcze sprawdzić ustawienie zapłonu i ew. rozrząd, hamulce (czy nie żyją własnym życiem biglaugh.gif), ciśnienie w kołach, filtr powietrza (dolot jest drożny?), drożność wydechu, ciśnienie sprężania...

ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

edyta: widzę, że filtr powietrza nowy, więc on nie jest winowajcą biglaugh.gif

Napisano

> Do testów skłoniła mnie słaba moc silnika. Gaźnik wyczyszczony, świece nowe , kable WN również,

> wężyki podciśnieniowe wymienione, filtr powietrza nowy, a auto słabe

a od kiedy jest on taki słaby?

było coś wtedy może robione?

proponowałbym jeszcze sprawdzić ustawienie zapłonu , ustawienie rozrządu i luzy zaworowe.

pozdr

Napisano
  • Autor

> a od kiedy jest on taki słaby?

tak z tydzień zlosnik.gif

> było coś wtedy może robione?

nie

> proponowałbym jeszcze sprawdzić ustawienie zapłonu , ustawienie rozrządu i luzy zaworowe.

zapłon digiplex, rozrząd na łańcuchu-od nowości, luzy zaworowe kasowane hydraulicznie.

Jest tam taki przełącznik podciśnieniowy-można go jakoś prosto sprawdzić ?

> pozdr

pozdr

Rozmawiamy o CC 899 na gaźniku zlosnik.gif

Napisano

> tak z tydzień

> nie

> zapłon digiplex, rozrząd na łańcuchu-od nowości, luzy zaworowe kasowane hydraulicznie.

> Jest tam taki przełącznik podciśnieniowy-można go jakoś prosto sprawdzić ?

on działa zero - jedynkowo - przełącza pomiędzy mapą zapłonu na małych obciążeniach i dużych.

wypnij wtyczkę - podłącz do niego miernik ustawiony na mierzenie ciągłości obwodu.

zapal silnik - dodaj mocno gazu (na krótko do pełna) - raz obwód powinien być zamknięty a raz otwarty - niestety nie pamiętam kiedy .

> pozdr

> Rozmawiamy o CC 899 na gaźniku

Sorki - nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie że chodzi o litrową fajerkę na gaźniku

pozdr

Napisano
  • Autor

Jutro będę miał multimetr, ale odpiąłem ten przełącznik, i żadnych zmian nie ma, wygląda to tak jakby nie był potrzebny - a w to nie wierzę zlosnik.gif

Napisano

> Powiem tak: moja pompka ma jakieś 17 lat i prawie 95000 km przedmuchniętych. Jak na razie nie mam z

> nią problemów

Przebijam - 18 lat i blisko 180 000 km - zadnych objawow zuzycia czy spadku wydajnosci ok.gif.

Co do wysokosci slupa cieczy - cisnienie robocze pompy membranowej w Uno to, o ile dobrze pamietam, ok. 0.3 bara, smieszna wartosc w porownaniu do pomp elektrycznych w silnikach wtryskowych. Tak czy inaczej takie sprawdzanie na wysokosc tloczenia moim zdaniem niewiele mowi.

Napisano
  • Autor

Przełącznik dobry, co kolega uważa teraz sprawdzić ? auto nadal ma muła zlosnik.gif

Napisano

> Przełącznik dobry, co kolega uważa teraz sprawdzić ? auto nadal ma muła

a weź zobacz smok w zbiorniku paliwa...

czy się już jakimś bagnem nie oblepił

przy okazji - od razu zobacz stan przewodów - czy nie zaciąga tam powietrza.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.