Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renowacja uszczelek, gum ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać czy da się jakoś odmłodzić, gumy uszczelki ? Konkretnie chodzi mi o gumę pod wycieraczką tylną hatchback. Wygotować w parafinie/wazelinie ? Czy może lepiej kupić nową ?

Napisano

> Chciałem się zapytać czy da się jakoś odmłodzić, gumy uszczelki?

taaaaaaa, da się........... zlosnik.gif

1. kupić nowe

2. tak jak odmładzaja opony...... Czyli bieżnikować grinser006.gif

Napisano

> chodzi mi o gumę pod wycieraczką tylną hatchback.

Którą gumę? Tę, która siedzi w otworze klapy i przechodzi przez nią obudowa osi silnika?

Pozdroofka

Napisano

Zapewne ta zewnetrzna, na klapie. Postaralbym sie o nowa, gdyz guma po prostu sie starzeje, pod wplywem czynnikow atmosferycznych zmienia stukture nieodwracalnie....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dokładnie, ta na klapie przez która przechodzi ośka. Jest już lekko wyeksploatowana, ona ma jakiś numer ? Jutro podjadę do ASO może wyszukają coś 270751858-jezyk.gif

Bieżnikowanie hmmmm xD

Napisano

> Którą gumę?

No to są te gumy zlosnik.gif

285062429-gumy.jpg

Napisano

> Dokładnie, ta na klapie przez która przechodzi ośka.

W czym Ci przeszkadza jej starość? Poza względami estetycznymi, choć i tak nie bardzo ją widać wink.gif

Swoją drogą, zanim rozebrałem pierwszy raz, myślałem, że to jest element plastikowy, więc parafrazując klasyka: "więc nie mów mi k... co jest stare a co nie..." grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> No to są te gumy

Kurna, kto znowu dopuścił centa do klawiatury... kara.gif

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Są 2 uszczelki:

90381889 12 72 405 AMORTYZATOR, SILNIK DO DRZWI BAGAŻNIKOWYCH, ZEWNĘTRZNY

90381888 12 72 404 AMORTYZATOR, SILNIK DO DRZWI BAGAŻNIKOWYCH, WEWNĘTRZNY

Komplet ok. 8 zł w ASO. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Komplet ok. 8 zł w ASO. Pozdr.

Dzięki, jutro podjadę smile.gif

Napisano

> Kurna, kto znowu dopuścił centa do klawiatury...

> Pozdroofka

wczoraj był Międzynarodowy Dzień Seksu to mu tylko jedno było w głowie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą, zanim rozebrałem pierwszy raz, myślałem, że to jest element plastikowy, więc

> parafrazując klasyka: "więc nie mów mi k... co jest stare a co nie..."

> Pozdroofka

Troszkę się zdeformowała po tym jak ktoś za mocno dokręcił wycieraczkę... Popękała farba i przerdzewiało dookoła, na dniach będę uczył się walki z rdzą więc kupiłem od razu nowe. Kosztowały dokładnie 8.30zł :D

Napisano

> Troszkę się zdeformowała po tym jak ktoś za mocno dokręcił wycieraczkę...

No tak, to jest powód do wymiany.

> na dniach będę uczył się walki z rdzą

Jakbyś przy okazji cyknął kilka fotek (wiesz, before/after wink.gif ) byłoby super. Jaki szuwaks zastosujesz na rdzę?

Pozdroofka

Napisano

> Witam.

> Chciałem się zapytać czy da się jakoś odmłodzić, gumy uszczelki ? Konkretnie chodzi mi o gumę pod

> wycieraczką tylną hatchback. Wygotować w parafinie/wazelinie ? Czy może lepiej kupić nową ?

odmłodzić nie bardzo, natomiast na przyszłość warto zaopatrzyć się w spray silikonowy - idealna rzecz do utrzymywania elementów gumowych w należytym stanie, można nim np. potraktować przed i po zimie uszczelki drzwi, guma wówczas nie parcieje, drzwi przy zamykaniu i otwieraniu ślizgają się po nich i całość dobrze się układa względem siebie,

brat

Napisano
  • Autor

> Jakbyś przy okazji cyknął kilka fotek (wiesz, before/after ) byłoby super. Jaki szuwaks

> zastosujesz na rdzę?

> Pozdroofka

Myślę o tym aby pozbyć się całej rdzy mini szlifierką/wiertarką coś jak dremel tylko made in china, potraktować podkładem później kolor i bezbarwny... Słyszałem że podkłady epoksydowe są b. dobre ale to chyba na podwozie... Co będzie dobre na maskę, klapę bagażnika ?

>...natomiast na przyszłość warto zaopatrzyć się w spray silikonowy...

Dzięki za poradę na pewno spróbuję.

Napisano

> Co będzie dobre na maskę, klapę bagażnika ?

Ja używam Brunoxu. Oczyszczam z grubszej rdzy, trochę trzeba zostawić, bo utwardzaczem Brunoxu jest właśnie rdza. Jak sfioletowieje/sczernieje i zaschnie, to druga warstwa, podkład i lakier. Mam kilka miejsc, które są tak zrobione przed 3 laty i rdza nie wyłazi.

Pozdrofka

Napisano

> Ja używam Brunoxu.

Ja też, ale trochę inaczej, bo brunox nie związany z rdzą po czasie odpada:

- lekko oczyszczam z luźnej, pylącej rdzy

- pokrywam 1. warstwą brunoxu

- czekam, aż zfioletowieją miejsca z rdzą - ok. 1 dzień daję na związanie rdzy, nie czekam, aż brunox zaschnie

- zmywam szorstką gabką i wodą lepki brunox, który nie zfioleciał (bo i tak odpadnie!!!)

- pokrywam 2. warstwą brunoxa

- czekam 1 dzień

- dalej to już standard: woda i szorstka gąbka jw., papier ścierny 300-500-1000, jeśli trzeba to szpachla, papier ścierny 500-1000-1500-2000, odtłuszczanie acetonem lub benzyną ekstrakcyjną, podkład 3 warstwy co 7-10 minut, czekam i dzień, baza 3 warstwy co 7-10 minut, klar 3 warstwy co 7-10 minut, pierwsza po ok. 10-15 minutach po ostatniej warstwy bazy

- czekam ok. 1 miesiąc, aż lakier się utwardzi

- poleruję pastą "tempo" na mokro, aby spolerować ewentualną mgłę (nie poleruję, jeśli malowałem cały element)

i gotowe!

PS. Używam Brunox oryginalny w butelce, nie w sprayu! Do pokrywania małych obszarów używam patyczków z watą i brunox wklepuję lub pędzelka na większe powierzchnie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Pół roku temu próbowałem z brunoxem może za mało rdzy zostawiłem ale zardzewiało znów... Właśnie czytałem na necie jak się tym zająć i piszą żeby na gołą blachę dać cienką warstwę epoksydowego, akrylowy, baza + bezbarwny i powinno być ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.