Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai i30 cw CRDi - jaka konkurencja?

Featured Replies

Napisano

Przeglądałem sobie ogłoszenia i zauważyłem kilka nowych i30 cw CRDi w cenie 50-55 kPLN. Jedyna wada to rok produkcji 2010, niektóre ze słabszym silnikiem 90 KM.

Zaciekawiła mnie np. taka oferta za 54 kPLN

Jakie auta cenowo i rozmiarowo mogą być konkurencją dla tego i30? Oczywiście mówimy o kombi i dieslu.

Napisano

> Przeglądałem sobie ogłoszenia i zauważyłem kilka nowych i30 cw CRDi w cenie 50-55 kPLN. Jedyna wada

> to rok produkcji 2010, niektóre ze słabszym silnikiem 90 KM.

> Zaciekawiła mnie np. taka oferta za 54 kPLN

> Jakie auta cenowo i rozmiarowo mogą być konkurencją dla tego i30? Oczywiście mówimy o kombi i

> dieslu.

I30CW przed FL, wersja comfort+lakier metalik. Żaden szau, jeśli chodzi o cenę za ten konkretny egzemplarz grinser006.gif

Wal na priv, jak by co wink.gif

Napisano
  • Autor

> I30CW przed FL, wersja comfort+lakier metalik. Żaden szau, jeśli chodzi o cenę za ten konkretny

> egzemplarz

> Wal na priv, jak by co

Po wysłaniu maila do kilkudziesięciu dealerów dostałem ofertę na 1.6 SW diesel 115 KM, bez DPF-u w wersji Comfort z 5-letnią gwarancją za niewiele ponad 56 kPLN

Kia Ceed droższa - jakieś pomysły na inne kombi?

Napisano

W zeszlym tygodniu na otomoto staly 2 sztuki cw z 2010 z 2.0crdi z cos okolo 56kpln.

Napisano

> Po wysłaniu maila do kilkudziesięciu dealerów dostałem ofertę na 1.6 SW diesel 115 KM, bez DPF-u w

> wersji Comfort z 5-letnią gwarancją za niewiele ponad 56 kPLN

> Kia Ceed droższa - jakieś pomysły na inne kombi?

Raczej brak. Cala reszta bedzie drozsza lekko +10k. W jakiej wersji te hyundaie? Wez pod uwage, ze dopiero przedostatnia wersja wypozenia jest zadowalajaca. To chyba style hmm.gif Na ceeda masz jakies 6k upustu wiecej nie dadza.

Napisano

hultaj jest droszy w serwisowaniu przegladach itp, dlatego wzialem kijanke

Napisano
  • Autor

> Raczej brak. Cala reszta bedzie drozsza lekko +10k. W jakiej wersji te hyundaie? Wez pod uwage, ze

> dopiero przedostatnia wersja wypozenia jest zadowalajaca. To chyba style Na ceeda masz jakies

> 6k upustu wiecej nie dadza.

Wersja wyposażenie Comfort nie ma m.in.:

ogrzewanych foteli przednich

czujnika deszczu

kierunkowskazu w lusterkach bocznych

alufelg i opon 16''

skórzanej kierownicy i dźwigni zmiany biegów

ECS, TSP i BAS

Napisano

> Wersja wyposażenie Comfort nie ma m.in.:

> ogrzewanych foteli przednich

> czujnika deszczu

> kierunkowskazu w lusterkach bocznych

> alufelg i opon 16''

> skórzanej kierownicy i dźwigni zmiany biegów

> ECS, TSP i BAS

No i w wersji Style są inne fotele - znacznie wygodniejsze.

Napisano

> hultaj jest droszy w serwisowaniu przegladach itp, dlatego wzialem kijanke

Niekoniecznie.

Dziennikarzyny opublikowały swego czasu "obiektywne zestawienie" kosztów serwisu na zasadzie "coś dzwoni ale nie wiemy gdzie, to sobie wymyślimy coś a'la plan serwisowy, ale tak, żeby sponsor był hepi" i wymyślili sobie wyliczenie p.t. "koszt serwisu", z którego wynikało, że si-id był NAJDROŻSZY ze wszystkich samochodów ze swego segmentu...

Napisano

> Niekoniecznie.

> Dziennikarzyny opublikowały swego czasu "obiektywne zestawienie" kosztów serwisu na zasadzie "coś

> dzwoni ale nie wiemy gdzie, to sobie wymyślimy coś a'la plan serwisowy, ale tak, żeby sponsor

> był hepi" i wymyślili sobie wyliczenie p.t. "koszt serwisu", z którego wynikało, że si-id był

> NAJDROŻSZY ze wszystkich samochodów ze swego segmentu...

nie wiem jak w Pl, ale w Niemczech Ceed kosztuje więcej niż Honda. Pierwszy przegląd to 270 euro. W Civicu 170-190. Nie wiem jak jest z późniejszmi przeglądami. Mowa o Ceed 1,4 i CIvic 1,8.

Napisano

> W zeszlym tygodniu na otomoto staly 2 sztuki cw z 2010 z 2.0crdi z cos okolo 56kpln.

1,6 crdi mniej kłopotliwe i tańsze w serwisie waytogo.gif

Napisano

> Po wysłaniu maila do kilkudziesięciu dealerów dostałem ofertę na 1.6 SW diesel 115 KM, bez DPF-u w

> wersji Comfort z 5-letnią gwarancją za niewiele ponad 56 kPLN

> Kia Ceed droższa - jakieś pomysły na inne kombi?

Brać Comforta 115KM, bez DPF i chyba nie znajdziesz tańszej alternatywy na taki gabaryt i wyposażenie wink.gif

Napisano

> nie wiem jak w Pl, ale w Niemczech Ceed kosztuje więcej niż Honda. Pierwszy przegląd to 270 euro. W

> Civicu 170-190. Nie wiem jak jest z późniejszmi przeglądami. Mowa o Ceed 1,4 i CIvic 1,8.

W PL zależy od rejonu i za pierwszy przegląd jest od 680pln wzwyż za i30 diesel.

Cena oczywiście obejmuje robociznę i materiały waytogo.gif

Dane z lutego b.r. lizak.gif

Napisano

> nie wiem jak w Pl, ale w Niemczech Ceed kosztuje więcej niż Honda. Pierwszy przegląd to 270 euro. W

> Civicu 170-190. Nie wiem jak jest z późniejszmi przeglądami. Mowa o Ceed 1,4 i CIvic 1,8.

zależy od serwisu, bo ceny potrafią różnić się o 100%...

za 170 spokojnie da się zrobić kompletny (f. kabinowy i inspekcja lakieru) I serwis Ceeda, nawet 2.0,

za ponad 300 również zlosnik.gif

Napisano

czym różnią się te silniki?

tylko program?

jeżeli tak to za ile można to przerobić?

Napisano
  • Autor

> czym różnią się te silniki?

> tylko program?

> jeżeli tak to za ile można to przerobić?

wg forum i30:

Quote:

informacji, jakie uzyskałem od pracowników serwisu wynika, że we wrześniu 2009r. silniki 90KM i 115KM przeszły modernizację (na taką też informację natknąłem się w jednym z tygodników motoryzacyjnych opisujących Ceeda). W jej wyniku oba silniki mają już zmieniony soft, powodujący m.in. zmniejszenie ciśnienia wtrysku i moment załączania turbiny, a wersja 90KM dodatkowo "pozbyła się" zmiennej geometrii łopatek turbiny VGT. Wszystkie te zmiany spowodowały, że będący wzorem kultury pracy i wygrywający wcześniejsze testy porównawcze silnik, stał się zwykłym przeciętniakiem- opinia pracownika serwisu. Dla niedowiarków, którzy nie widzą różnicy w charakterystyce i kulturze pracy silników sprzed modernizacji i po, proponuję się przejechać obiema wersjami. Różnica kolosalna! Jakiś czas temu opisywałem już na forum swoje spostrzeżenia z eksploatacji obu wersji i w pełni podtrzymuję swoją opinię na ten temat. Zresztą, kilka tygodni temu jeździłem przez 4 dni i30-ką z silnikiem 90KM pochodzącą z rocznika 2008 i efekt był taki, że nie chciało mi się z niej wysiadać, mimo przebiegu sięgającego 100tyś km! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Napisano

> zależy od serwisu, bo ceny potrafią różnić się o 100%...

> za 170 spokojnie da się zrobić kompletny (f. kabinowy i inspekcja lakieru) I serwis Ceeda, nawet

> 2.0,

> za ponad 300 również

tutaj nie ma aż takiego rozrzutu. Różnice w cenach wynikają głównie z różnic w cenie materiałów.

Napisano

W wersji 115KM nie ma żadnej różnicy mam nawet wykresy z hamowni gdzieś w domu. To są subiektywne odczucia. jak komuś mało można chipa zrobić.

Napisano
  • Autor

> Brać Comforta 115KM, bez DPF i chyba nie znajdziesz tańszej alternatywy na taki gabaryt i

> wyposażenie

Chyba jest mało użytkowników i30 na AK.

Cena jest zachęcająca - ale:

1. może ktoś wie co jest nie tak z i30 - jest bardzo duży wybór aut z 2010 r.? importer przesadził z możliwościami sprzedaży?

2. ewentualne minusy normy Euro IV w stosunku do normy Euro V?

3. znacie jakieś negatywne opinie o i30 i dieslach Hyundaya?

Napisano

> Chyba jest mało użytkowników i30 na AK.

> Cena jest zachęcająca - ale:

> 1. może ktoś wie co jest nie tak z i30 - jest bardzo duży wybór aut z 2010 r.? importer przesadził

> z możliwościami sprzedaży?

> 2. ewentualne minusy normy Euro IV w stosunku do normy Euro V?

> 3. znacie jakieś negatywne opinie o i30 i dieslach Hyundaya?

mój ojciec ma i30, ale wersja benzynowa. W sumie nic z nim nie jest nie tak. Normalny samochód, za normalne pieniądze

Napisano

> 1. może ktoś wie co jest nie tak z i30 - jest bardzo duży wybór aut z 2010 r.? importer przesadził

tak, patrzysz na wersje przed liftem, mała różnica była w upustach pomiędzy przed i po FL wink.gif

Euro4 są bez DPF i tego się trzymajmy zlosnik.gif

Tak, serwis na nich nie zarabia, czasem coś się rozszczelni przy turbo, czasem padnie turbo grinser006.gif

Napisano

> Tak, serwis na nich nie zarabia, czasem coś się rozszczelni przy turbo, czasem padnie turbo

czasem łączniki stabilizatora, czasem skraplacz klimy, czasem się kluczyk rozpadnie zlosnik.gif

Napisano

Mam i30 SW Comfort 115 KM crdi. Kupiłem 1,5 roku temu. Turlam się, zrobiłem 43 tyś km, 2 przeglądy, jedna naprawę lakierniczą (ktoś mi porysował samochód) i dwie naprawy gwarancyjne, pierwsza to stukanie w zawieszeniu na mrozie (te tam jakieś plastikowe osłony amorków czy coś, a druga o której tutaj pisałem - sami z siebie postanowili wymienić mi turbo. Ja nie zgłaszałem usterek bo cichy gwizd przy przyspieszaniu nawet mi się podobał. Za 2,5 tyg auto jedzie w trasę po UE i nie widzę powodu do jakichkolwiek obaw o samochód.

Pierwszy przegląd kosztował mnie 900 zł, drugi 1100 zł.

Średnie spalanie z tego przebiegu 6,72. Przy czym oficjalnie stwierdzam że nie potrafię jeździć "eco" i zresztą mam to w .... wiesz gdzie zlosnik.gif

Wady

- niewielki bagażnik jak na kompaktowe kombi

- niewygodna tylna kanapa

- brak automatycznego domykania szyb poza szybą kierowcy (wersja comfort) - ja dużo tego używam i mi to przeszkadza

- za krótki, bądź źle usytuowany podłokietnik (trzeba cofać łokieć żeby się oprzeć)

- często przepalające się żarówki przednich lamp

- parujące reflektory

- brak informacji o chwilowym spalaniu w komputerze pokładowym (jest tylko średnie)

Pewnie bym coś jeszcze znalazł, ale nie przychodzi mi teraz do głowy.

Zalet nie wymieniam bo i po co. Auto przeciętne, żadnych fajerwerków. Nazwałbym je poprawnym. Ale można je polubić.

Gdybym miał kupić jeszcze raz - kupiłbym i30 - wtedy była to najkorzystniejsza oferta wśród aut tej klasy: dobrze wyposażony kompakt (aut.klima, pełna elektryka, 6 jaśków) w dyszlu (środek, bo były wersje 1.6 90 KM, 1,6 115 KM i 2.0 nie pamiętam ile KM) za całe 64 tyś brutto - VAT z kratką, wtedy jeszcze pełne odliczenie. Byłem w Oplu, Fordzie, Kii, Skodzie i jakoś nie mieli lepszej propozycji.

Napisano
  • Autor

> Mam i30 SW Comfort 115 KM crdi. za całe 64 tyś brutto - VAT z

> kratką, wtedy jeszcze pełne odliczenie. Byłem w Oplu, Fordzie, Kii, Skodzie i jakoś nie mieli

> lepszej propozycji.

Teraz też jest to najlepsza oferta - od 56 kPLN za tą wersję, a za 51 można kupić uboższą - w obu przypadkach 2010 r.

Napisano

> Teraz też jest to najlepsza oferta - od 56 kPLN za tą wersję, a za 51 można kupić uboższą - w obu

> przypadkach 2010 r.

Nie będziesz zachwycony tym autem - bo to zwykły kompakt który nie porywa serca.

Ale też nie będziesz żałował - bo to poprawny kompakt który daje święty spokój.

Zależy co dla Ciebie jest ważne.

Ten Hultaj zdobył moje zaufanie, wycieczka po EU nie wzbudza we mnie emocji pod tym kątem. Box na dach i jazda zlosnik.gif

Aha - bagażnik mniejszy w stosunku do Ceed'a, ale też i miejsca z tyłu więcej. Coś za coś.

Napisano

> czasem łączniki stabilizatora, czasem skraplacz klimy, czasem się kluczyk rozpadnie

na gwarancji, więc luz, gorzej jakby korba bokiem prze blok wyszła, albo panewki się obracały,

czy głowice pękały, jak to miało miejsce u "innych" producentów das Auto zumbeisspiel swiety.gif

o wadliwych rozrządach nie wspomnę hehe.gif

Napisano

> na gwarancji, więc luz, gorzej jakby korba bokiem prze blok wyszła, albo panewki się obracały,

> czy głowice pękały, jak to miało miejsce u "innych" producentów das Auto zumbeisspiel

> o wadliwych rozrządach nie wspomnę

I tttm pompie wody rotfl.gif

Napisano

> I tttm pompie wody

zależy od ASO, są takie, które nie twierdzą, że TTTM i robią jak gwarancja nakazuje grinser006.gif

Napisano

> na gwarancji, więc luz, gorzej jakby korba bokiem prze blok wyszła, albo panewki się obracały,

> czy głowice pękały, jak to miało miejsce u "innych" producentów das Auto zumbeisspiel

> o wadliwych rozrządach nie wspomnę

wiem - dlatego ojciec jest zadowolony. Chociaż ostatnio się wkurzył, jak w Wawie w nocy (jakieś 30km od domu) rozpadł mu się kluczyk (normalnie podczas rozkładania go - jest po prostu z badziewnego plastiku) części posypały się na ulicę - niestety nie znalazł modułu do immo i nie dał rady odpalić auta. Taka duperela, a unieruchomiła samochód facepalm%5B1%5D.gif

Dobrze że chociaż serwis nie robił problemu i uznał to na gwarancji

Napisano

> wiem - dlatego ojciec jest zadowolony. Chociaż ostatnio się wkurzył, jak w Wawie w nocy (jakieś

> 30km od domu) rozpadł mu się kluczyk (normalnie podczas rozkładania go - jest po prostu z

> badziewnego plastiku) części posypały się na ulicę - niestety nie znalazł modułu do immo i nie

> dał rady odpalić auta. Taka duperela, a unieruchomiła samochód

> Dobrze że chociaż serwis nie robił problemu i uznał to na gwarancji

Z którego roku jest ten Hyundai?

Mój kluczyk spadał wielokrotnie na ulicę bo mi się wysmyrknął zlosnik.gif i nie ma nawet oznak "rozklekotania" niewiem.gif

Napisano

> Z którego roku jest ten Hyundai?

> Mój kluczyk spadał wielokrotnie na ulicę bo mi się wysmyrknął i nie ma nawet oznak

> "rozklekotania"

2008

Kluczyk nie upadł. Rozleciał się podczas rozkładania go...

EDIT. Serwis mówił, że to nie pierwszy taki przypadek. Przyczyną jest to, że metalowy jest tylko sam trzpień kluczyka, a dalej, część która jest zamocowana do obudowy jest plastikowa i podczas rozkładania kluczyka, gdy uderza ciągle o obudowę, w końcu się "poddaje" i rozpada zlosnik.gif

Napisano

> 2008

> Kluczyk nie upadł. Rozleciał się podczas rozkładania go...

> EDIT. Serwis mówił, że to nie pierwszy taki przypadek. Przyczyną jest to, że metalowy jest tylko

> sam trzpień kluczyka, a dalej, część która jest zamocowana do obudowy jest plastikowa i

> podczas rozkładania kluczyka, gdy uderza ciągle o obudowę, w końcu się "poddaje" i rozpada

Mój to 2009, ale będę miał się na baczności zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.