Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hm coś z mocą 1,9JTD 105

Featured Replies

Napisano

mam taki problem z dołu mi sie zbiera fajnie a potem jest słaby. czasami jest coś takiego jak by sie delikatnie zakrztusił no i generalnie spalanko wychodzi mi koło 8 w cyklu mieszanym przy czym po trasie nie szybko

Napisano

> mam taki problem z dołu mi sie zbiera fajnie a potem jest słaby. czasami jest coś takiego jak by

> sie delikatnie zakrztusił no i generalnie spalanko wychodzi mi koło 8 w cyklu mieszanym przy

> czym po trasie nie szybko

powiem tak: w moim Bravo przy ok 2700 obrotów zaczynało go dławić i trzymało do ok 3000. Jeździłem z tym cały czas nie wiedząc co to może być niewiem.gif podejrzewałem przepustnicę, EGR, filtr powietrza, Turbinę itp... Dopiero dzisiaj odebrałem auto od kogoś sensownego, który pozbył się tej dolegliwości - bodajże coś związanego z zaworkami od turbosprężarki smile.gif auto teraz po przekroczeniu 2000 obrotów jest nie do poznania.... ok.gif

ps. przy okazji zaślepił EGR, wymienił filtry i olej, więc może po trochę wszystko się złożyło na zajebiaszczy efekt wink.gif

Napisano

powymieniaj wężyki od podciśnienia smile.gif U mnie turbo dziura zniknęła a zamulał od 2700 do 3000 obr

Napisano
  • Autor

to nie jest tak ze on zamula tylko jakby jest ułamek sekundy takieminimalne zadławienie skocze sie do serwisu chyba na kompa filtr powietrza wymieniłem paliwa wymieni mi gościu w przyszłym tygodniu przy okazji rozrządu :D a potem będe myślał :D

Napisano

> to nie jest tak ze on zamula tylko jakby jest ułamek sekundy takieminimalne zadławienie skocze sie

> do serwisu chyba na kompa filtr powietrza wymieniłem paliwa wymieni mi gościu w przyszłym

> tygodniu przy okazji rozrządu :D a potem będe myślał :D

w jakim zakresie obrotow masz ta zmule ?

Napisano
  • Autor

> w jakim zakresie obrotow masz ta zmule ?

około 2500

Napisano

> powymieniaj wężyki od podciśnienia U mnie turbo dziura zniknęła a zamulał od 2700 do 3000 obr

CF3 to nie to samo co CF2.

Napisano
  • Autor

> CF3 to nie to samo co CF2

co to znaczy ??

Napisano

> co to znaczy ??

CF3 posiada sterowaną podciśnieniowo kierownicę strug turbiny i

i jakąś dziwną przepustnicę na dolocie.

Napisano
  • Autor

> CF3 posiada sterowaną podciśnieniowo kierownicę strug turbiny i

> i jakąś dziwną przepustnicę na dolocie.

a CF2??

Napisano
  • Autor

> Nie ma jednego ani drugiego i w dodatku posiada inny EGR

no dobrze a skąd wiecei który mam ja :D ;p

Napisano
  • Autor

> Poka foto komory silnika 285068818-DSC00329.JPG285068818-DSC00331.JPG

post-150434-14352513112331_thumb.jpg

Napisano

Jak Iron napisał CF-2. Masz egr zatkany?

Napisano
  • Autor

> Jak Iron napisał CF-2. Masz egr zatkany?

nie jeszcze ale dlatego tylko ze nie wiem co dokładnie ma zatkać :D se se se se

Napisano

> nie jeszcze ale dlatego tylko ze nie wiem co dokładnie ma zatkać :D se se se se

http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1-9-8v-2-4-10v-fiat-alfa-lancia-i1640716850.html. Ja początkowo chciałem zamontować tą zaślepkę tutaj z drugiej strony chłodnicy spalin - tu przy tej grubej rurze a nie przy zaworze ale nie spasowały tutaj trochę otwory i zamontowałem pod zaworem.

kupujesz takie coś, drogo troche, kiedyś dawałem 2 razy taniej zlosnik.gif na tym 2 zdjęciu które wkleiłeś masz zawór egr - taki grzybek , odkręcasz 2 śrubki z góry ( trzeba sie troche nagimnastykować) wyjmujesz zawór - nakładasz tą blaszkę przykręcasz zawór lizak.gif

Napisano
  • Autor

ja myślałem ze to jest zawór który spuszcza ciśnienei z kolektora dolotowego jak się sciąga noge z gazu :D

Napisano
  • Autor

bardziej myślałem ze tą rurkę metalową sie zaślepia ;P

Napisano

> ja myślałem ze to jest zawór który spuszcza ciśnienei z kolektora dolotowego jak się sciąga noge z

> gazu :D

jest to zawór recyrkulacji spalin..

Napisano

> bardziej myślałem ze tą rurkę metalową sie zaślepia ;P

Którą rurkę? Chłodnicę spalin ? Ja próbowałem właśnie tam wetknąć zaślepkę ale minimalnie nie pasuje dlatego dałem ją przy zaworze. Moim zdaniem jeden pies. A zaślepkę wyciętą z puszki po piwie dałem jeszcze przy chłodnicy spalin tutaj koło tej grubej rury co by jakichś zawirowań w dolocie nie było czy coś 893goodvibes.gif

Napisano

> i jakąś dziwną przepustnicę na dolocie.

Owa przepustnica to klapka do szybszego zatrzymania silnika w momencie gaszenia.Jest to firmy Pierburg i sterowane jest to pod ciśnieniowo elektrozaworem,który jest za silnikiem przykręcony do akumulatora podciśnienia. grinser006.giflizak.gif

Napisano
  • Autor

>Ja próbowałem właśnie tam wetknąć zaślepkę ale minimalnie nie pasuje dlatego dałem ją przy zaworze. Moim zdaniem jeden pies. A zaślepkę wyciętą z puszki po

> piwie dałem jeszcze przy chłodnicy spalin

285072900-DSC003301.jpg

znaczy tutaj dałeś jak na zdjęciu zaznaczyłęm to z puszki ??

post-150434-14352513121132_thumb.jpg

Napisano

> znaczy tutaj dałeś jak na zdjęciu zaznaczyłęm to z puszki ??

tak 893goodvibes.gif a tamtą grubą dałem przy zaworze wink.gif

Napisano
  • Autor

> tak a tamtą grubą dałem przy zaworze

spoko jak mi przyjdzie to będe kombinował :D;p

w ogóle to dzieki bardzo rozwiązywanie problemów z wami staje sie o wiele prostrze :D; p

Napisano

> spoko jak mi przyjdzie to będe kombinował :D;p

> w ogóle to dzieki bardzo rozwiązywanie problemów z wami staje sie o wiele prostrze :D; p

20.GIFbiglaugh.gif

Napisano

Czy istnieje jakaś metoda na odkręcenie dwóch śrub przy tym zaworze ?

Ta od frontu to nie problem. Chodzi o tą od strony bloku silnika.

Jak to odkręciliście? hmm.gif

Napisano

> imbus i rurka i muszą puścić

Zawór egr z tego co pamiętam nie jest na imbus. Ja miałem taki jakiś fajny wygięty klucz bo normalnym też nie mogłem dojść wink.gif

Napisano
  • Autor

EGR zatkany hm może jest troche lepiej ale sząłu nie ma może ona tak poprostu ma takie przełożenia w skrzyni czy cos:D

byłem w serwisie fiata na diagnostyce i powiedzieli ze to może być jeszcze przepływka jak ją odepne na jakiś czas to mi sie nie wkradnie błąd z którym będe musiał do serwisu znowu ??

Napisano

> 50

Powiem Ci że bardzo tanio. Niemniej zaopatrz się w kabel. ok.gif Przepływkę możesz odpiąć i pojeździć nic się nie powinno zapalić - bynajmniej u mnie się nie zapaliło jak jeździłem bez podpiętej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a ta złączka co mi wysłałeś jest chyba do sieci kan a ja mam CF2 itam są chyba 3 piny

Napisano

> a ta złączka co mi wysłałeś jest chyba do sieci kan a ja mam CF2 itam są chyba 3 piny

Vag kkl nie obsługuje CAN, potrzebujesz dodatkowo adapter 3pin z zasilaniem.

Pozdrawiam BAS

• 2 miesiące później...
Napisano

hmm.gif> Przepływkę możesz odpiąć i pojeździć nic

Witam,

Od kilku dni moje 1,9jtd niemiłlosiernie muli. Dzisiaj odłączyłem kabel od przepływki i idzie jak burza.

Czy to oznacza, że mam do wymiany przepływkę ?

Napisano

> Czy to oznacza, że mam do wymiany przepływkę ?

Jeśli tylko masz układ dolotowy za przepływką w całości to nie inaczej waytogo.gif

Napisano

> Jeśli tylko masz układ dolotowy za przepływką w całości to nie inaczej

No to czeka mnie wydatek.

Co jest wartą zainteresowania alternatywą dla boscha ?

Napisano

> Co jest wartą zainteresowania alternatywą dla boscha ?

Nie polecam tanich zamienników , jeśli chcesz mieć spokój dłuższy czas to kup Boscha , ale oryginał ok.gif

Napisano

> Nie polecam tanich zamienników , jeśli chcesz mieć spokój dłuższy czas to kup Boscha , ale oryginał

W Intercars cena oryginału boscha z puszką to 460zł.

Czy może ktoś polecić gdzie to kupić taniej ?

W necie trochę się obawiam, że kupię podrubę.

Może być sam wkład.

Napisano
  • Autor

> W Intercars cena oryginału boscha z puszką to 460zł.

> Czy może ktoś polecić gdzie to kupić taniej ?

> W necie trochę się obawiam, że kupię podrubę.

> Może być sam wkład.

samego wkładu nie kupisz :D ja kupiłem w ibdj w częstochowie bosha za 330 albo 340

Napisano

> W Intercars cena oryginału boscha z puszką to 460zł.

> Czy może ktoś polecić gdzie to kupić taniej ?

> W necie trochę się obawiam, że kupię podrubę.

> Może być sam wkład.

330 zł za Boscha Pasuje

• 4 tygodnie później...
Napisano

> mam taki problem z dołu mi sie zbiera fajnie a potem jest słaby. czasami jest coś takiego jak by

> sie delikatnie zakrztusił no i generalnie spalanko wychodzi mi koło 8 w cyklu mieszanym przy

> czym po trasie nie szybko

EGR - zaślepić. blaszka kosztuje ok 15 pln. Po zastosowaniu w Multi plynna moc w calym zakresie, spalanie spadlo z 7 do 6/100, w trasie 5 z groszami smile.gif

ZAUWAŻALNIE lepsza praca silnika.

Oczywiście mozesz wymienic caly zawór... jesli lubisz wydawac kase wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.