Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

niby temat prosty ale mam kilka pytań:

1. niektórzy proponują, żeby przepłukać układ po spuszczeniu płynu, można zalać np wode demineralizowaną albo tani płyn, przejechać się i spuścić. Ale słyszałem też o weżu ogrodowym z wodą pod normalnym ciśnieniem. Co myślicie?

2. Żeby wypluć cały płyn jest tez opcja przedmuchania układu sprężonym powietrza z kompresora. Co myslicie?

I jak do powyższych opcji ma się pompa wody, nie będzie jakoś blokowała płukającej wody czy powietrza?

Napisano

> Co

> myslicie?

Z tym płukaniem i przedmuchiwaniem to lekka przesada. Spuść stary płyn z czego i ile się da, wlej nowy i zapomnij. Takie jest moje zdanie i pewnie większości praktyków. Teoretycy puryści oczywiście mają prawo do odmiennego grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

Co byś nie robił to i tak wszystkiego nie usuniesz. Mi przy zmianie lekko przedmuchują kompresorem ale i myslę że bez tego by się obeszło. Nawet przy zmianie na inny typ nie widzę większego sensu... Tak to tylko produkujesz kilka dodatkowych litrów płynu do utylizacji i środowisko cierpi smile.gif

Bardziej od przepłukiwania nastawiłbym się na dobór płynu chłodniczego. Tutaj jest pole manweru. Nawet i takie wynalazki jak baza z glikolu propylenowego. Sam się nad tym zastanawiam bo podobno w zimie szybciej się nagrzewa. To od płynu zależy czy Ci czegoś nie wyżre a nie od przepłukania. Osady nawet są pozytywne bo uszczelniają conieco.

Napisano

> przepłukać układ po spuszczeniu płynu, słyszałem też o weżu ogrodowym z wodą pod normalnym ciśnieniem. Co myślicie?

> 2. opcja przedmuchania układu sprężonym powietrza z kompresora. Co myslicie?

przerost formy nad treścią. jak często wymieniasz płyn - co 10 lat? jak wymienisz co 2 lata, to to, co zostanie w układzie nie będzie jakimś bagiennym osadem...

jak wymieniasz olej, to też płuczesz silnik lub dmuchasz mu w otwór wlewowy powietrzem? hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> niby temat prosty ale mam kilka pytań:

> 1. niektórzy proponują, żeby przepłukać układ po spuszczeniu płynu, można zalać np wode

> demineralizowaną albo tani płyn, przejechać się i spuścić. Ale słyszałem też o weżu ogrodowym

> z wodą pod normalnym ciśnieniem. Co myślicie?

> 2. Żeby wypluć cały płyn jest tez opcja przedmuchania układu sprężonym powietrza z kompresora. Co

> myslicie?

> I jak do powyższych opcji ma się pompa wody, nie będzie jakoś blokowała płukającej wody czy

> powietrza?

a ja zapytam o możliwą cenę takiej usługi. Normalny warsztat (nie ASO), pacjent to 1.4 8v, płyn swój, chodzi tylko i wyłącznie o wymianę i późniejsze odpowietrzenie. Ile można za to wołać?

Napisano

50zł maks. Raz tylko wymieniałem płyn u Pana Zenka, zapłaciłem 70zł wraz z płynem. Ostatnie dwie wymiany wykonałem sam, bez wylewania płynu na podwórko, jak Pan Zenek sciana.gif

Napisano

> 50zł maks. Raz tylko wymieniałem płyn u Pana Zenka, zapłaciłem 70zł wraz z płynem. Ostatnie dwie

> wymiany wykonałem sam, bez wylewania płynu na podwórko, jak Pan Zenek

no właśnie tyle mi zaśpiewali ok.gif

Napisano

> a ja zapytam o możliwą cenę takiej usługi. Normalny warsztat (nie ASO), pacjent to 1.4 8v, płyn

> swój, chodzi tylko i wyłącznie o wymianę i późniejsze odpowietrzenie. Ile można za to wołać?

niektóre układy same się odpowietrzają, innym trzeba pomóc, ale nie jest to jakoś specjalnie upierdliwe ani skomplikowane - 50zł max 30.GIF

Napisano

> 1. niektórzy proponują, żeby przepłukać układ po spuszczeniu płynu, można zalać np wode

> demineralizowaną albo tani płyn, przejechać się i spuścić. Ale słyszałem też o weżu ogrodowym

> z wodą pod normalnym ciśnieniem. Co myślicie?

Będziesz spuszczał to zobaczysz co się leje. Jak będzie sporo korozji to wąż ogrodowy lepszy niż płukanki itp. Prawda jest taka, że i tak wszystkiego nie wypłuczesz. Układu też do końca nie osuszysz.

> 2. Żeby wypluć cały płyn jest tez opcja przedmuchania układu sprężonym powietrza z kompresora. Co

> myslicie?

Polepszy samopoczucie.

> I jak do powyższych opcji ma się pompa wody, nie będzie jakoś blokowała płukającej wody czy

> powietrza?

Nie.

Napisano

> demineralizowaną

tak się robi, jak np padnie UPG i jest syf w układzie, ale jeśli wszystko jest ok i wymieniasz tylko z powodu tego, że już czas to spuszczasz płyn z najniższego punktu potem uzupełniasz i heya smile.gif

> myslicie?

nie ma szans smile.gif

> powietrza?

nie, ale kompresorem nic się nie zdziała. To co jest w bloku zostanie tam ale tym bym się nie przejmował.

Napisano

> Ale słyszałem też o weżu ogrodowym

W Haynes-ie do mojej Corolli tak zalecają icon_eek.gif

> powietrza?

pompa i termostat...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.