Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze i klimatyzacja automatyczna.

Featured Replies

Napisano

Takie mam pytanie. Czy klima może się sama załączyć ni z gruchy ni z pietruchy ? hmm.gif

Wracałem wczoraj z działeczki z Juniorem po 20.00 bez włączonej klimy. Jak zwykle wiało sobie delikatnie takim letnim powietrzem, aż nagle poczułem z nawiewów zimno. Spojrzałem , że miałem włączony obieg wewnętrzny, bo chyba za jakimś autobusem jechałem wcześniej czy cuś. Patrze, że klima wyłączona a tu zimno leci. Włączam ją zimno, wyłączam zimno spineyes.gif - ale jakby deko mniej.

Jak poznać czy klima działa, nawet jak na wyświetlaczu pisze, że wyłączona i przycisk klimy nie świeci się hmm.gif

Przyznam że sytuacja dość dziwna.

Przed schowaniem bryki do garażu postałem sobie troche na wolnych obrotach sprawdzając jakie powietrze leci. Wydawało się że normalnie, że bez klimy takie letnie jak zwykle. Ale nagle odpalił się wentyl chłodnicy ( pewnie silnik temp. złapał) i znowu chłodem w aucie powiało, pomimo wył. klimy icon_eek.gif

Sugestie oslabiony.gif

Napisano

> Takie mam pytanie. Czy klima może się sama załączyć ni z gruchy ni z pietruchy ?

> Wracałem wczoraj z działeczki z Juniorem po 20.00 bez włączonej klimy. Jak zwykle wiało sobie

> delikatnie takim letnim powietrzem, aż nagle poczułem z nawiewów zimno. Spojrzałem , że miałem

> włączony obieg wewnętrzny, bo chyba za jakimś autobusem jechałem wcześniej czy cuś. Patrze, że

> klima wyłączona a tu zimno leci. Włączam ją zimno, wyłączam zimno - ale jakby deko mniej.

> Jak poznać czy klima działa, nawet jak na wyświetlaczu pisze, że wyłączona i przycisk klimy nie

> świeci się

> Przyznam że sytuacja dość dziwna.

> Przed schowaniem bryki do garażu postałem sobie troche na wolnych obrotach sprawdzając jakie

> powietrze leci. Wydawało się że normalnie, że bez klimy takie letnie jak zwykle. Ale nagle

> odpalił się wentyl chłodnicy ( pewnie silnik temp. złapał) i znowu chłodem w aucie powiało,

> pomimo wył. klimy

> Sugestie

W lacetti to było normalne. Mam 4 tysi na swoim i takich cudow jeszcze nie zauwazylem.

Jedynie co musze opanowac to bezwiedna regulacja kolanem temeperatury powoetrza z nawiewow. Bardzo czesto sie to przestawia i wtedy tez mi sie klima zalacza sama. Jesli z 23 zadanych zmienie na 21,5.

Ale tak bez przyczyny to nie zauwazylem, problem ten z przestawianiem temp. nawet jest opisany w Informacji Technicznej na stronach Chevrolet/GM w USA.

Napisano
  • Autor

> W lacetti to było normalne.

Yyy, znaczy co? Sama się klima włączała bez ingerencji usera?

Mam 4 tysi na swoim i takich cudow jeszcze nie zauwazylem.

> Jedynie co musze opanowac to bezwiedna regulacja kolanem temeperatury powoetrza z nawiewow.

Mi się jeszcze nie zdarzyło nogą zmienić temp. smile.gif

Bardzo czesto sie to przestawia i wtedy tez mi sie klima zalacza sama. Jesli z 23 zadanych zmienie na

> 21,5.

Nie wiem, czy zrozumiałem. Pokrętłem sobie przekręcę z 23 na 20 i klima sama obligatoryjnie wystartuje? Bez wciskania przycisku i mimo że na wyświetlaczu pisze że klima wyłączona icon_eek.gif

> Ale tak bez przyczyny to nie zauwazylem, problem ten z przestawianiem temp. nawet jest opisany w

> Informacji Technicznej na stronach Chevrolet/GM w USA.

A możesz podrzucić jakąś linkę, lub podesłąćartykół yaya.gif

Napisano

Link do strony:

http://www.sandyblogs.com/techlink/index.html

A co do Lacetti, to było tak ze jak jest w AUTO i wyłączysz tylko klime, to uklad pozostawal w ukladzie AUTO i jak nie wydalal z utrzymaniem temperatury to sobie jednak sam wlaczala klime. To samo było jak padal deszcz to tez wlaczal klimatyzacje. Czasami to wkurzalo. Czuje ze ten sam algorytm bedzie w Cruzie.

Napisano

Nie wiem jak w Cruzie ale w Lacetti klima włączała sią sama:

- po wciśnięciu przycisku "auto"

- po wciśnięciu nawiewu na szyby (chyba, że był duży mróz)

Będąc w trybie "auto" po wyłaczeniu klimy, temperatura była utrzymywana bez klimy - np. większy nadmuch

Napisano
  • Autor

> Link do strony:

> http://www.sandyblogs.com/techlink/index.html

> A co do Lacetti, to było tak ze jak jest w AUTO i wyłączysz tylko klime, to uklad pozostawal w

> ukladzie AUTO i jak nie wydalal z utrzymaniem temperatury to sobie jednak sam wlaczala klime.

> To samo było jak padal deszcz to tez wlaczal klimatyzacje. Czasami to wkurzalo. Czuje ze ten

> sam algorytm bedzie w Cruzie.

A zapytam głupio. Jak się tryb AUTO wyłącza? lizak.gif

Przyciskiem klimy, przyciskiem auto, jak?

Napisano

> A zapytam głupio. Jak się tryb AUTO wyłącza?

> Przyciskiem klimy, przyciskiem auto, jak?

Przestaw jakiś parametr, np. siłę nawiewu. Od tej pory będzie sterowany ręcznie a cała reszta nadal automatycznie. Jeśli poprzestawiasz wszystko ręcznie, będziesz miał manual.

Napisano

> Przestaw jakiś parametr, np. siłę nawiewu. Od tej pory będzie sterowany ręcznie a cała reszta nadal

> automatycznie. Jeśli poprzestawiasz wszystko ręcznie, będziesz miał manual.

Dokladnie

Napisano

> Nie wiem jak w Cruzie ale w Lacetti klima włączała sią sama:

> - po wciśnięciu nawiewu na szyby (chyba, że był duży mróz)

Dokładnie tak, ale jak to wyeliminować?

W czasie deszczu włączam nawiew na szybę i zaczyna chodzić klima mimo tego, że jest formalnie wyłączona (jej kontrolka się nie świeci).

Bez nawiewu na szybę w czasie deszczu ona zaczyna lekko parować, a z tak zimnym nawiewem to od zewnętrznej strony powstaje punktowa mgiełka/rosa na szybie w miejscu jej ochłodzenia.

Jakie jest wyjście z tej sytuacji? niewiem.gif

wyższa temperatura nawiewu? hmm.gif

Napisano

> Dokładnie tak, ale jak to wyeliminować?

> W czasie deszczu włączam nawiew na szybę i zaczyna chodzić klima mimo tego, że jest formalnie

> wyłączona (jej kontrolka się nie świeci).

> Bez nawiewu na szybę w czasie deszczu ona zaczyna lekko parować, a z tak zimnym nawiewem to od

> zewnętrznej strony powstaje punktowa mgiełka/rosa na szybie w miejscu jej ochłodzenia.

> Jakie jest wyjście z tej sytuacji?

> wyższa temperatura nawiewu?

niektórzy eliminują przełącznik od klimy pod pokrętłem kierunku nawiewu zlosnik.gif

A ogólnie temp. regulujemy pokrętłem od temp. ok.gif

Napisano

> Jedynie co musze opanowac to bezwiedna regulacja kolanem temeperatury powoetrza z nawiewow.

Mnie się raz lub dwa też nieświadomie zdarzyło. Szczególnie gdy się jest w luźnych spodniach typu bojówki

Nieoczekiwanie poczułem wtedy cieplejsze powietrze smile.gif Ale od kiedy zwróciłem na to uwagę już się to nie przytrafia.

Swoją drogą lokalizacja i wielkość tego pokrętła pod tym względem fatalna czerwona.gif,

ale jego estetyka na 5+ claps.gifserduszka.gif

> Mi się jeszcze nie zdarzyło nogą zmienić temp.

Widocznie bardzo rzadko i lekko depczesz na pedał gazu biglaugh.gif

Spokojny z Ciebie kierowca ok.gif

Napisano
  • Autor

> Widocznie bardzo rzadko i lekko depczesz na pedał gazu

> Spokojny z Ciebie kierowca

Zgadza się. Tak było do 1500Kkm drive.gif

Ale ponieważ 1.6 mistrzem sprintu w tej budzie nie jest, postanowiłem nie zamulać auta i teraz daje w gaz ile fabryka dała devil.gif

Odkryłem nawet, że ten silnik w tym aucie zaczyna żyć po 4 tyś RPM.

Do 4 tysi jest tak sobie. Normalnie jakby turbo włączyło się wzięło rotfl.gif

Tak czy siak docieranie prawie skończone w/g moich standardów, więc jeszcze chwile z nogą w podłodze pojeżdżę smile.gif

Napisano

> (...)

> Odkryłem nawet, że ten silnik w tym aucie zaczyna żyć po 4 tyś RPM.

> Do 4 tysi jest tak sobie. Normalnie jakby turbo włączyło się wzięło

> Tak czy siak docieranie prawie skończone w/g moich standardów, więc jeszcze chwile z nogą w

> podłodze pojeżdżę

Nie jestem pewien czy tam nie ma zmiennej długości dolotu tak jak było w Lanosie i Nubirze 1.6. Ok 4000rpm właśnie się skracał dolot i auto dostawało kopa.

cool.gif

Napisano

> Nie jestem pewien czy tam nie ma zmiennej długości dolotu tak jak było w Lanosie i Nubirze 1.6. Ok

> 4000rpm właśnie się skracał dolot i auto dostawało kopa.

Chyba wiekszego kopa daja zmienne fazy rozrzadu zlosnik.gif Pewnie akurat sie przestawia. Ja sie w dieselu odzwyczailem od przeciagania na beigach.

Napisano

> Chyba wiekszego kopa daja zmienne fazy rozrzadu.

Pewnie dają. Ale Daewoo tego nie miało. Za to był układ dolotowy o zmiennej długości VGIS.

> Pewnie akurat sie przestawia. Ja sie w dieselu

> odzwyczailem od przeciagania na beigach.

Ja też. Skoro moc jest na początku skali to po co kręcić do końca?

Napisano

> Pewnie dają. Ale Daewoo tego nie miało. Za to był układ dolotowy o zmiennej długości VGIS.

A w Cruze nie ma czasami jednego i drugiego? hmm.gif

Napisano

> A w Cruze nie ma czasami jednego i drugiego?

Nie mam pojęcia. niewiem.gif

Napisano

> Odkryłem nawet, że ten silnik w tym aucie zaczyna żyć po 4 tyś RPM.

> Do 4 tysi jest tak sobie. Normalnie jakby turbo włączyło się wzięło

A cóż to za odkrycie hehe, wystarczy zerknąć w instrukcję by wiedzieć, że w 1.6 pełną moc uzyskujesz przy 6400 obr/min.

I wszystko byłoby pięknie gdyby nie przesuwająca się w oczach wskazówka paliwa smile.gif

BTW. rany jak Ty docierałeś ten silniczek że odkrywasz ten fakt dopiero po jego dotarciu biglaugh.gif

Napisano

> niektórzy eliminują przełącznik od klimy pod pokrętłem kierunku nawiewu

> A ogólnie temp. regulujemy pokrętłem od temp.

Hmm, nie wiem co by miało dać wywalenie przycisku od kilmy skoro ona przy ustawieniu nawiewu na szybę włącza się sama bez użycia tego przycisku.

Tym bardziej to dziwne, że ja mam manualną klimatyzację. Przy innych ustawieniach kierunku nawiewu nigdy sama się nie włączy pomimo, że temperatura jest zaznaczona na najchłodniejszą. A w przypadku nawiewu na szybę pokrętło temperatury muszę zneutralizować w białym polu aby nie włączała się klima i nie włączało się grzanie. Może mnie ktoś oświecić dlaczego klima włącza się sama jedynie podczas nawiewu na szybę? bo chyba istnieje jakieś uzasadnienie tej sytuacji hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A cóż to za odkrycie hehe, wystarczy zerknąć w instrukcję by wiedzieć, że w 1.6 pełną moc

> uzyskujesz przy 6400 obr/min.

Tak widziałem krzywe momentu i mocy, ale jakoś nie przyszło mi do głowy by nowy silnik do 6400 pociągnąć zlosnik.gif

> I wszystko byłoby pięknie gdyby nie przesuwająca się w oczach wskazówka paliwa

Tu się zgodzę oslabiony.gif Dlatego Cruza mam na wypady rodzinne i do lansu na wsi zlosnik.gif a Nube z LPG do wyprawy do pracy, zakupy, na działeczkę itp..

> BTW. rany jak Ty docierałeś ten silniczek że odkrywasz ten fakt dopiero po jego dotarciu

Do tych 4 tysi kręciłem go od momentu kupna, ale nie przekraczałem tej wartości, zgodnie z zaleceniami paru tu bardziej obytych userów. Teraz ja sobie mogę dać w gaz to widzę, że silniczek ładnie ciągnie oink.gif jak stara no wiesz.... smile.gif

Napisano

> Tu się zgodzę Dlatego Cruza mam na wypady rodzinne i do lansu na wsi a Nube z LPG do wyprawy do

> pracy, zakupy, na działeczkę itp..

U mnie też nuba została jako wół roboczy biglaugh.gif

bagażnik przestronniejszy a wnętrze mniej delikatne niż to w Cruzaku, zawieszenie też nie boi się aż tak dziur w drodze, no przynajmniej o tym nie mówi biglaugh.gif

Oczywiście na wszelkie dwupasmówki Cruzak, na obcieranie pod marketami i na parkingach nuba

A do jeszcze większych dziur i lasu mam Niviaste biglaugh.gif

> Do tych 4 tysi kręciłem go od momentu kupna, ale nie przekraczałem tej wartości, zgodnie z

> zaleceniami paru tu bardziej obytych userów.

Aha biglaugh.gif

wg. mnie benzyniak przy docieraniu powinien pracować w pełnym zakresie obrotów, nie mówię by katować go non stop 6000obr/min ale od czasu do czasu należy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.