Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawa z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Wymieniałem wszystkie tarcze i klucki w passacie B5fl. Wszędzie ładnie tłoczek się wycofał i ładnie to poszło, tylko w przednim lewym tłoczek wcisnął się do pewnego momentu i dalej już nie chciał. Ale dało się to poskładać - na sztywno i bez luzu, ale się dało.

No i teraz grzeje mi się to koło jak diabli.

Jak to rozbiorę to znowu będę w punkcie wyjścia, bo tłoczek wchodzi do pewnego momentu i dalej nie pójdzie, więc bardziej go nie wcisnę.

Co radzicie mądre głowy? zlosnik.gif

Napisano

> Co radzicie mądre głowy?

Kupić zestaw naprawczy(uszczelki), rozebrać zacisk, wyczyścić, włożyć nowe uszczelki, złożyć, wymienić płyn hamulcowy i dobrze odpowietrzyć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co radzicie mądre głowy?

"Kup Pan Fiata" zlosnik.gifok.gif

Tak na serio, to zestaw naprawczy zacisku, wymienić płyn i odpowietrzyć układ skromny.gif

Volkswageny też się psujom? grinser006.gif

Napisano

Miałem tak dwa razy w foce, raz nawet była akcja na AK bo utknąłem nad morzem z zablokowanym kołem. Opcje są dwie rozebrać zacisk, wyczyścić, przesmarować zmienić gumkę w której przez mikro pęknięcia naszło brudu izacisk się zatarł, albo wymienić zacisk.

Napisano
  • Autor

no czyli tak jak myślałem. Dobra, czyli auto idzie jutro na duży serwis to każę macherom to zrobić, bo mi po wymianie wszystkich hamulców w jedno popołudnie już się nie chce kijem tego auta tykać zlosnik.gif

Napisano

> no czyli tak jak myślałem. Dobra, czyli auto idzie jutro na duży serwis to każę macherom to zrobić,

> bo mi po wymianie wszystkich hamulców w jedno popołudnie już się nie chce kijem tego auta

> tykać

W ASO? Pytanie czy będzie im się chciało zacisk rozbierać?

Napisano

A czy przed wciśnięciem tłoczka zajrzałeś pod jego osłonę przeciwkurzową? Z tego co opisujesz, po prostu skorodował. Dlatego nie idzie dalej, masz też farta że Ci nie cieknie płyn przez uszczelkę na tej korozji.

Jeżeli tłoczek jest skorodowany, to nie ma się co bawić w jego szlifowanie, bo to zwyczajnie niebezpieczne. Albo uda Ci się kupić zestaw naprawczy złożony z tłoczka, uszczelki i osłony przeciwkurzowej, albo kupuj całe zaciski. Piszę zaciski, bo jest spora szansa, że i drugi tłoczek też jest podkorodowany.

Napisano

> Kupić zestaw naprawczy(uszczelki),

Ja bym do tego dorzucił tłoczek.

Zestaw naprawczy z tłoczkiem na Allegro kosztuje 60 zeta. Same uszczelki IMO nic nie dadzą.

Napisano

Obowiązkowo nowe gumki i tłoczek. W Passatach często wymieniałem tłoczki, bo korodują.

Napisano

Spróbuj popuścić odpowietrznik i wepchnąć tłoczek. Mam nówki zaciski z przodu w aucie z abs i bez odkręcania odpowietrznika nie ma szans cofnąć tłoczka do końca. Jeśli to nie pomoże to zestaw naprawczy i regeneruj zaciski.

Napisano
  • Autor

> A czy przed wciśnięciem tłoczka zajrzałeś pod jego osłonę przeciwkurzową? Z tego co opisujesz, po

> prostu skorodował. Dlatego nie idzie dalej, masz też farta że Ci nie cieknie płyn przez

> uszczelkę na tej korozji.

> Jeżeli tłoczek jest skorodowany, to nie ma się co bawić w jego szlifowanie, bo to zwyczajnie

> niebezpieczne. Albo uda Ci się kupić zestaw naprawczy złożony z tłoczka, uszczelki i osłony

> przeciwkurzowej, albo kupuj całe zaciski. Piszę zaciski, bo jest spora szansa, że i drugi

> tłoczek też jest podkorodowany.

Dobrze gadasz panocku - tłoczek do niczego. kupiłem od razu zestawy naprawcze na obie strony z tłoczkami - w poniedziałek wymiana.

Napisano

> Dobrze gadasz panocku - tłoczek do niczego. kupiłem od razu zestawy naprawcze na obie strony z

> tłoczkami - w poniedziałek wymiana.

B o w VW/Audi to częsta przypadłość i nie ma co się pieścić. Przy tylnych zaciskach, z ręcznym, wymieniam od razu całe zaciski, bo i mechanizm ręcznego pyzieje.

Napisano

> B o w VW/Audi to częsta przypadłość i nie ma co się pieścić. Przy tylnych zaciskach, z ręcznym,

> wymieniam od razu całe zaciski, bo i mechanizm ręcznego pyzieje.

Nie ma zestawów naprawczych ręcznego, jak kiedyś do 125p i poloneza ?

Napisano

sprawdz jeszcze przewody hamulcowe czy nie sa uszkodzone

Napisano

> Nie ma zestawów naprawczych ręcznego, jak kiedyś do 125p i poloneza ?

są - ale trza mieć trochu cierpliwości do regeneracji tylnych zacisków.

no i nie zawsze sam zestaw wystarczy - czasami są wżery na korpusie, czy ośce od ręcznego - a te części nie są dostępne.

Napisano

> Nie ma zestawów naprawczych ręcznego, jak kiedyś do 125p i poloneza ?

Kiedyś nie było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.