Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos sie telepie - chyba kola

Featured Replies

Napisano

Witam,

od jakiegos miesiaca najpierw cicho, teraz coraz glosniej cos klapie podczas jazdy. Ale tylko jak kreca sie kola (i dzwiek dochodzi z przednich kol) - jak jade szybciej to klapie szybciej, jak wolniej - to wolniej.

Myslalem, ze to opony, ale pojechalem do wulkanizatora, zalozyli mi 4 nowe opony, ale to zupelnie nic nie dalo - dalej klapalo - wiec to nie opony?

CO to moze byc? Czy to polosie?

Lozysk nie podejrzewam, bo w marcu tego roku byly wymieniane. Czy to mozliwe ze kupilem slabej jakosci lozyska i sie tak szybko zuzyly?

Dzwiek jest taki wlasnie jakbym jechal po betonowej autostradzie do Wroclawia przed jej remontem.

Macie jakies pomysly?

Napisano

> Witam,

> od jakiegos miesiaca najpierw cicho, teraz coraz glosniej cos klapie podczas jazdy. Ale tylko jak

> kreca sie kola (i dzwiek dochodzi z przednich kol) - jak jade szybciej to klapie szybciej, jak

> wolniej - to wolniej.

> Myslalem, ze to opony, ale pojechalem do wulkanizatora, zalozyli mi 4 nowe opony, ale to zupelnie

> nic nie dalo - dalej klapalo - wiec to nie opony?

> CO to moze byc? Czy to polosie?

> Lozysk nie podejrzewam, bo w marcu tego roku byly wymieniane. Czy to mozliwe ze kupilem slabej

> jakosci lozyska i sie tak szybko zuzyly?

> Dzwiek jest taki wlasnie jakbym jechal po betonowej autostradzie do Wroclawia przed jej remontem.

> Macie jakies pomysly?

PRZEGUBY

Napisano
  • Autor

> PRZEGUBY

Ostatnio przed wymiana przegubow (w roku 2006 przy przebiegu 90.000 km, teraz mam 165.000 km) przy wolnej jezdzie na parkingu - przeguby strasznie trzeszczaly - ale nic nie pukalo podczas jazdy.

Po 70.000 km przeguby mialy prawo sie zuzyc.

Jeszcze to co zauwazylem ze samochod zaczelo sciagac na lewo.

Kto jeszcze obstawia przeguby?

P.S

przegub zewnetrzny czy wewnetrzny?

Napisano
  • Autor

> PRZEGUBY

A jeszcze ciekawostka - dzisiaj zerknalem na ten watek naszego kolegi:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285009221&an=0&page=0#Post285009221

Ale nie chodzi o wentylowane tarcze - ale o te dwa koleczki.

Wczoraj jak wulkanizator zmienial mi kola zobaczylem, ze ja mam po jednym takim koleczku, a wydawalo mi sie jakis czas temu, ze byly po dwa.

Czy to mozliwe, ze przez to, ze nie mam jednego koleczka, kolo jakos gorzej przylega i przez to puka?

Napisano

> A jeszcze ciekawostka - dzisiaj zerknalem na ten watek naszego kolegi:

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285009221&an=0&page=0#Post285009221

> Ale nie chodzi o wentylowane tarcze - ale o te dwa koleczki.

> Wczoraj jak wulkanizator zmienial mi kola zobaczylem, ze ja mam po jednym takim koleczku, a

> wydawalo mi sie jakis czas temu, ze byly po dwa.

> Czy to mozliwe, ze przez to, ze nie mam jednego koleczka, kolo jakos gorzej przylega i przez to

> puka

sa auta co maja tylko jeden koleczek, wiec to raczej odpada

Napisano

> wydawalo mi sie jakis czas temu, ze byly po dwa.

Ja bym sprawdzil co tam sie stalo, moze kolo bylo nie dokrecone, stabilizator tarczy - koleczek, tez i cos sie wytarlo, teraz ma luz i puka albo nie ma osiowosci

Napisano
  • Autor

> Ja bym sprawdzil co tam sie stalo, moze kolo bylo nie dokrecone, stabilizator tarczy - koleczek,

> tez i cos sie wytarlo, teraz ma luz i puka albo nie ma osiowosci

Skoro wymienili wszystkie opony, to kola musieli dokrecic - wiec to nie to.

Stabilizator tarczy? - nawet nie wiem co to jest :-)

Nie ma osiowosci? Sugerujesz mimosrodowosc? :-)

Napisano

> Stabilizator tarczy? - nawet nie wiem co to jest :-)

to wlasnie ten koleczek ma za zadanie stabilizacje tarczy zanim zostanie dokrecona wraz z kolem

> Nie ma osiowosci? Sugerujesz mimosrodowosc? :-)

TAK

Napisano

Ten kołeczek nie ma wpływu na te odgłosy, trzyma tarczę przy piaście i pomaga założyć koło. Szukaj w przegubach lub skrzyni biegów. Auto na podnośnik, koła w ruch i wytężaj słych.

Napisano
  • Autor

> Ten kołeczek nie ma wpływu na te odgłosy, trzyma tarczę przy piaście i pomaga założyć koło. Szukaj

> w przegubach lub skrzyni biegów. Auto na podnośnik, koła w ruch i wytężaj słych.

Ja to juz za leniwy jestem - w poniedzialek mechanik niech szuka.

Sluchajcie - ja bym sie nie zastanawial tylko od razu przeguby wymienil - tylko ktore? Wewnetrzne czy zewnetrzne?

Ktore to sa wewnetrzne (te na polosi przy skrzyni biegow) a ktore zewnetrzne (te na polosi przy kole)?

pozdrawiam

Michal

P.S

a jak wyobrazasz sobie szukanie mimosrodowosci? :-)

Napisano

Przy kołach zewnętrzne i to one ulegają szybszemu zużyciu, wewnętrzne są prawie wieczne.

Napisano
  • Autor

> Przy kołach zewnętrzne i to one ulegają szybszemu zużyciu, wewnętrzne są prawie wieczne.

No to jak szpece? Wymieniamy na poczatek przeguby zewnetrzne?

Napisano

Przeguby sprawdzasz skręcając koła maksymalnie i robiąc ciasne kółeczka, raz w jedną raz w drugą stronę. Uszkodzony przegub powinien dawać objaw czegoś w rodzaju turkotania.

Wjechałeś może ostatnio w jakąś pokaźną dziurę w nawierzchni?

Czy objaw o którym piszesz nasila się (staje się wyraźniejszy) podczas jazdy w lekkim łuku przy prędkości rzędu 60 - 100 ?

Pytam bo miałem podobnie, i było to łożysko, co nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo. Takie turkotanie łozyska powoduje np. lekki rdzawy wżer na jego bieżni albo tylko samo uszkodzenie bieżni - jak zawieszenie dostanie po "D" przez jakąś dziurę naprzykład.

Napisano
  • Autor

Dodatkowe spostrzezenia.

Dzisiaj troche potestowalem.

No wiec - jak jade powoli nic ie slychac ani przy skretach ani prosto.

Ale jak juz sie troche rozpedze - tak do 60km/h i szybciej i skrece w prawo jest cisza, ale jak skrece w lewo - telepie glosniej.

I slychac ze im wiekszy zakret w lewo tym glosniej sie telepie.

Przegub czy lozysko?

- przeguby wymieniane w 2006 roku

- lozyska w marcu tego roku

Wiec biorac na logike - przegub :-)

Napisano
  • Autor

> robiłeś ciasne kółka - prawo, lewo, na pełnym skręcie ?

Robilem kolka, ale przy wolnej jezdzie... wtedy nie slyszalem zeby cos pukalo

Napisano

Stawiałbym na łożysko. Popróbuj na takim zakręcie ując gazu, przegub zazwyczaj cichnie z braku obciążenia, łożysko nie.

Napisano
  • Autor

> Stawiałbym na łożysko. Popróbuj na takim zakręcie ując gazu, przegub zazwyczaj cichnie z braku

> obciążenia, łożysko nie.

Jak zakrecam w prawo - to wszystko cichnie.

Ale jak to mozliwe, ze lozysko wytrzymalo tylko 3 miesiace (2000 km) ?

Napisano

Też bym obstawiał łożysko. Wystarczy wjechać z impetem w jakąś większą dziurę, a może łożysko niskiej jakości albo z wadą fabryczną (ale skoro było w sprzedaży to przeszło kontrolę jakości smile.gif). Jakie zakładałeś ?

Napisano
  • Autor

> Też bym obstawiał łożysko. Wystarczy wjechać z impetem w jakąś większą dziurę, a może łożysko

> niskiej jakości albo z wadą fabryczną (ale skoro było w sprzedaży to przeszło kontrolę jakości

> ). Jakie zakładałeś ?

Zakladalem lozyska za 130 PLN za dwie sztuki.

Lozyska kupilem u tego samego sprzedawcy allegro, u ktorego kupowalem wahacze LAMFORDER - wygladal na uczciwego :-)

Tutaj kupilem:

ALDAR

Artur Krzosa

ul. Kochanowskiego 8

Pszczyna

No Pany - to decydujcie sie - lozyska czy przeguby - bo na jutro zamowilem przeguby, bo chce zeby w poniedzialek mechanik zaczal od wymiany przegubow.

Napisano
  • Autor

Wlasnie odebralem auto od mechanika,

okazalo sie, ze lozysko w prawym kole sie rozsypalo i to ono bylo powodem stukania.

Po wymianie - cisza jak makiem zasial.

Ale swoja droga to bardzo dziwne, ze lozysko po 3 miesiacach sie rozlecialo.

Napisano

> Ale swoja droga to bardzo dziwne, ze lozysko po 3 miesiacach sie rozlecialo.

Jak się znowu rozleci to wymień też piastę

Napisano
  • Autor

> Jak się znowu rozleci to wymień też piastę

Teraz wstawili SKF...

A, ze to nie lozysko bylo marne - tylko piasta, w ktorej siedzi lozysko.

No kur... mac, jak temu mechanikowi nie pokazac palcem to sam sie nie domysli, zeby piaste wymienic - co za typy :-)

Napisano

Z większością mechaników jest tak samo....

Chociaż byś miał z laboratorium komputerowego potwierdzenie danej usterki - "oni" i tak zawsze wiedzą wszystko lepiej i muszą po swojemu robić....

Najlepiej mieć jednego zaufanego.....czasem może droższego od reszty,ale....pewnego.....

Napisano
  • Autor

> Z większością mechaników jest tak samo....

> Chociaż byś miał z laboratorium komputerowego potwierdzenie danej usterki - "oni" i tak zawsze

> wiedzą wszystko lepiej i muszą po swojemu robić....

> Najlepiej mieć jednego zaufanego.....czasem może droższego od reszty,ale....pewnego.....

No to jezdze od 5 lat do tego samego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.