Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lużny łańcuch a drgania

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy lużny łańcuch może powodować lub wpływać na drgania motocykla w trakcie jazdy ? Chodzi o drgania podobne do tych jakie powoduje np. niewyważone koło. Jak fachowo naciągnąć łańcuch i z jaką siłą?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Czy lużny łańcuch może powodować lub wpływać na drgania motocykla w trakcie jazdy ? Chodzi o

> drgania podobne do tych jakie powoduje np. niewyważone koło. Jak fachowo naciągnąć łańcuch

> i z jaką siłą?

> Pozdrawiam

jak masz takie objawy to sprawdź, czy nie masz nierówno wyciągniętego łańcucha

Napisano

> jak masz takie objawy to sprawdź, czy nie masz nierówno wyciągniętego łańcucha

dokładnie. jest to bardzo łatwo sprawdzić.

Sprawdz jaki masz luz na łańcuchu, przesuń motor o 50 cm zrób to samo i tak dalej. Jeśli łańcuch będzie raz luźny raz naprężony to jest bardzo duże prawdopodobienstwo że to właśnie wina łańcucha. Dodatkowo jadąc z małą prędkością na niskich obrotach motor powinien szarpać. Przy dużych prędkościach u mnie to było niewyczuwalne ale to raczej kwestia zużycia łańcucha. Po wymianie zestawu wszystko wróciło do normy, moto gładko jeździ.

Na pytanie jak naciągnąć łańcuch podpowie wujek google oto pierwszy przykład z góry.

Napisano
  • Autor

> jak masz takie objawy to sprawdź, czy nie masz nierówno wyciągniętego łańcucha

Czy w takim przypadku naciąganie łańcucha coś da , czy lepiej jest go wymienić na nowy?

Napisano

> Czy w takim przypadku naciąganie łańcucha coś da , czy lepiej jest go wymienić na nowy?

Wymienić komplet. Łańcuch + zębatki.

Napisano

Najpierw sprawdzil bym stan zebatek, czy przypadkiem wygladam nie przypominaja rekinich zebow.

Z jaka sila dokreca sie kolo do zawieszenia, hmm rozne firm ypodaja rozne wartosci w zaleznosci od mocy / modelu.

Lancuch musi miec swoj luz - 2- 3 cm w gore i w dol ( razem )

P.S. Nie wydaje mi sie aby lancuch powodowal drgania, co nie znaczy, ze nie moze tych drgan emitowac.

wink.gif

Napisano

Drgań nie będzie powodował poprzecznych a wzdłużne.

Dziwnie to wytłumaczyć ale to takie uczucie jakby dławił się silnik podczas jazdy.

Napisano

> Drgań nie będzie powodował poprzecznych a wzdłużne.

> Dziwnie to wytłumaczyć ale to takie uczucie jakby dławił się silnik podczas jazdy.

Panowie

Temat doslownie ktory dzisiaj mialem otworzyc. Wlasnie mialem identyczne nieprzyjemne doznania wczoraj.

Ale zeby nadmienic. Motocykl mial przeglad techniczny robiony 2 tygodnie temu i przeszdzedl idealnie. Chlopaki w serwisie mi tylko wlasnie doradzili zebym naciagnal lancuch. Zapytalem czy przypadkiem go nie wymienic a oni powiedzieli ze nie ma potrzeby bo zebatki sa w bardzo dobrym stanie a lancuch jezeli sie nie bedzie naciagal to by tego nie ruszali. Powiedzieli ze nic sie nie dzieje ale jezeli naciagne go to jeszcze troche na nim pojezdze. ALE

Nie naciagnelem go i w takim stanie wybralem sie w sobote na wycieczke. Na miejsce dojechalem spokojnie, dystans okolo 250km. Problem pojawil sie wczoraj w drodze powrotnej. Z poczatku nic nie czulem i moto szlo jak zawsze. Potem mialem kawalek autostrady ale predkosc przelotowa byla 80-90km/h

Problem pojawil sie po zjezdzie z autostrady jak ostatnie 30km mialem przejechac wolniej. Moto zaczelo dostawac jakichs wibracji. Silnik wlasnie jakby sie dusil, czulem niesamowite szarpania. Jak juz jechalem z jednostajna predkoscia i lancuch byl naciagniety (silnik caly cas ciagnal) to bylo w porzadku, natomiast jak mialem zwalniac i jakby hamowalem silnikiem to wibracje powracaly.

Po dojezdzie do domu zobaczylem ze lancuch jest masakrycznie luzny.

Naciag lancuch spokojnie sobie poradzi bo naciagniete mam powiedzmy na 3 w skali 10

Tylko pytanie ile zywota mu jeszcze zostalo. Bo naciagnac moge ale pytanie czy nie warto by go bylo wymienic. Sprawdzalem ceny i jest to jakies smieszne 60 Funtow.

niechcialbym natomiast wymieniac rowniez zebatek bo widze ze one sa w bardzo dobrym stanie (moto ma przejechane niecale 30.000 od nowosci).

Z tego co pamietam to zalecana jest wymiana kompletu a ja cos nie widze w tym sensu bo zarowno na przegladzie mi to powiedzieli jak i wizualnie widac ze zebatka jest w idealnym stanie.

Myle zeby naciagnac lancuch, przejechac kawalek i zobaczyc co sie dzieje. Jak dalej sie rozluzni to go wymienic. Choc jezeli nie jest to zbrodnia to dla dobrego samopoczucia chetnie odrazu bym go wymienil.

Prosze o komentaze co z tym zrobic?

Napisano

prawdopodobnie już napęd mówi papa...

30.000 to wystarczy dla napędu... oczywiście naciągnij łańcuch ale przy tym przelocie może się już nierówno naciągać i wtedy konieczna będzie wymiana.

Jak już wymieniać to cały napęd z zębatkami... jeśli chodzi o widoczne zużycie zębatek do jakoś z mojego doświadczenia wynika że w gorszym stanie zawsze jest przednia.

Napisano

> Jak już wymieniać to cały napęd z zębatkami... jeśli chodzi o widoczne zużycie zębatek do jakoś z

> mojego doświadczenia wynika że w gorszym stanie zawsze jest przednia.

No przedniej niestety nie widze ...

Napisano

> No przedniej niestety nie widze ...

tego sie właśnie spodziewałem smile.gif

jak znajdę chwilkę zrobię fotkę starego napędu będziesz mógł porównać stan tylnej i przedniej zębatki o tym samym nalocie smile.gif

Napisano

> tego sie właśnie spodziewałem

> jak znajdę chwilkę zrobię fotkę starego napędu będziesz mógł porównać stan tylnej i przedniej

> zębatki o tym samym nalocie

Swietnie, byloby milo smile.gif

Napisano

> Witam!

> Czy lużny łańcuch może powodować lub wpływać na drgania motocykla w trakcie jazdy ? Chodzi o

> drgania podobne do tych jakie powoduje np. niewyważone koło. Jak fachowo naciągnąć łańcuch

> i z jaką siłą?

> Pozdrawiam

Napisz może jakie dokładnie są objawy, przy jakiej prędkości.

Napisano

> Witam!

> i z jaką siłą?

> Pozdrawiam

teraz czytam... jak to z jaka sila? Łańcuch ma być tak naciągnięty żeby przykładając palec w połowie jego długości miał luz na 2-3cm wtedy będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

Siema!

Naciągnąłem łańcuch i jest poprawa. Jednak muszę sie szykować do wymiany napędu a w szczególności łańcucha, gdyż jest nierównomiernie rozciagnięty.

Z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że przyczyna drgań (podłużne jak w odowiedzi powyżej) był lużny łańcuch.

Pozdrawiam

Napisano

Wymiana tylko w komplecie z zebatkami - jesli wymienisz sam lancuch to tak jakbys wloazyl brudne majtki po kąpieli cool.gif

Ja swoj mam nie rownomiernie rozciagniety, ale mam w planach zajechac go do konca i wedy zmienic.

Co do wibracji - sprawdzic czy kolo jest ustawione idealnie rownolegle z motocyklem (luz poprzeczny)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.