Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potwornie śliska Zakopianka - pytanie o "asfalt"

Featured Replies

Napisano

> No ba! A nawet jak asfalt jest suchy, to i tak masz zakładać, że może być śliski. A najlepiej w

> ogóle założyć, że asfaltu nie ma i wszędzie jest lód. Następnie należy dostosować prędkość do

> warunków, a jak coś się stanie, to znaczy, że nie umiesz jeździć i jechałeś za szybko

To ja idę do piwnicy poszukać sznurka. Bo mam jechać z żoną po zakupy, to najbezpieczniej będzie, jeżeli ona będzie kręciła kierownicą i robiła wrrrwrrwrrr, a ja będę samochód ciągnął na sznurku zlosnik.gif

Napisano

> U nas to się robi frezowaniem asfaltu Tyle że w niektórych miejscach nie powinni kłaść nowego, bo

> jest kiepski, zostawienie frezów by było bezpieczniejsze

guglam właśnie i faktycznie jest troche na ten temat, poczytam interesujące tymbardziej że troszke po francji jeździłem i nie natknąłęm sie na tę ciekawostke ok.gif

Napisano

> To ja idę do piwnicy poszukać sznurka. Bo mam jechać z żoną po zakupy, to najbezpieczniej będzie,

> jeżeli ona będzie kręciła kierownicą i robiła wrrrwrrwrrr, a ja będę samochód ciągnął na

> sznurku

teraz to można zamówić pasze w internecie , niech sie dostawca martwi ze na zewnątrz pada i zabić sie można zlosnik.gif Ty posiedź w domu i popatrz w telewizor może będą powtóki sprzed 30 lat zlosnik.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> guglam właśnie i faktycznie jest troche na ten temat, poczytam interesujące tymbardziej że troszke

> po francji jeździłem i nie natknąłęm sie na tę ciekawostke

Może nie zauważyłeś, choć to trudne, bo są ograniczenia prędkości i wyraźnie zmienia się dźwięk opon. Na początku nawet były pod znakami tabliczki o tym uprzedzające, żeby ludzie w panice, że coś im się sypnęło, nie uciekali na pobocza.

Napisano

> teraz to można zamówić pasze w internecie , niech sie dostawca martwi ze na zewnątrz pada i zabić

> sie można Ty posiedź w domu i popatrz w telewizor może będą powtóki sprzed 30 lat

Ona chce szafę i chce ją najpierw pomacać zlosnik.gif

Napisano

> To ja idę do piwnicy poszukać sznurka. Bo mam jechać z żoną po zakupy, to najbezpieczniej będzie,

> jeżeli ona będzie kręciła kierownicą i robiła wrrrwrrwrrr, a ja będę samochód ciągnął na

> sznurku

Nie. Pieszo na śliskim możesz się przewrócić i złamać nogę. W samochodzie jest bezpieczniej zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Pieszo na śliskim możesz się przewrócić i złamać nogę. W samochodzie jest bezpieczniej

Tylko problem, że w Uno niedawno załatałem dziury w podłodze i nie da się już nogami odpychać zlosnik.gif

Napisano

> Tylko problem, że w Uno niedawno załatałem dziury w podłodze i nie da się już nogami odpychać

żywica epoksydowa bywa śliska, jak wsiądziesz do unochodu w mokrych butach możes sie wziąć i wypi...ć i wtedy można złamać noge zlosnik.gif

Napisano

> żywica epoksydowa bywa śliska, jak wsiądziesz do unochodu w mokrych butach możes sie wziąć i

> wypi...ć i wtedy można złamać noge

Ale Toosta, który sobie uszy drzwiami przyciął nie mam szans pobić zlosnik.gif

Poza tym podłogę wymieniłem na metalową, a na to poszły dywaniki, nie klinkier, bo on też bywa śliski zlosnik.gif

Napisano

> Ale Toosta, który sobie uszy drzwiami przyciął nie mam szans pobić

A co powiesz o facecie, którego czoło zdobi 5 centymetrowa blizna, wyorana przez górny róg drzwi jego własnego samochodu icon_eek.gif Był trzeźwy i jeśli dobrze pamiętam, to zarobił coś około 7 szwów spineyes.gif

Napisano

... wypowiedzi w tym wątku i mając jakieś tam własne doświadczenia,

jestem przekonany, że w realizowanym w ostatnich latach programie

remontów/przebudowy/budowy dróg i autostrad przekręt pogania przekręt.

Ciekawe, jakie bedą raporty (np. NIKu) z kontroli tych inwestycji

gdy za kilka lat zaczną się sypać obiekty, których trwałość

powinna wynieść lat kilkadziesiąt?

Ostatnio w miom sąsiedztwie były remontowane dwa odcinki drogi.

Pomijając fakt, że terminy ukończenia zostały znacząco przekroczone

to jeszcze jakość wykonanej nawierzchni pozostawia wiele do życzenia.

Wydaje się, że przy takim zakresie remontu (robiona była podbudowa),

nowa jezdnia powinna być równa jak stół. A niestety taka nie jest, są nierówności

i "hopki" przy łączeniu odcinków robionych w różnym czasie.

Podejrzewam, że urzędnicy odbierający roboty w imieniu inwestora zostali

odpowiednio "zmotywowani" przez wykonawcę żeby taki stan rzeczy zaakceptować.

No bo posądzanie ich o ślepotę czy wrodzony idiotyzm byłoby chyba nietaktem?

Napisano

Wszyscy wiedzą o co chodzi, a rozdrabniają się na takie szczegóły, że gdyby rozmowa była prowadzone w realu to by się chyba pozabijali.

Przecież logicznym jest, że po mokrym asfalcie nikt nie będzie jechał jak po gołoledzi.

Jest mokro - jadę wolniej i po prostu uwzględniam też to, że asfalt jest różny i to wszystko. Nad czym tu tak dywagować?

Napisano

> Tu chodzi o "odkrycie", że jest bardziej ślisko niż zwykle w deszczu. Coś w tym jest...

Pęknięty zbiornik ciężarówki?

Napisano
  • Autor

> i jadąc 40 km/h (przy ograniczeniu 60) auto zaczyna "tańczyć" normalna nie jest. Deszcz nie

Też to zaliczyłem nie raz właśnie tam. Tak było mniej więcej właśnie w niedzielę,

Napisano

> Też to zaliczyłem nie raz właśnie tam. Tak było mniej więcej właśnie w niedzielę,

czy uksztaltowanie geo + pobliska elektrocieplownia / kopcacy zaklad moze miec wplyw na osiadanie tego co leci komminem ? Na slunsku jest wiele takich "miejscowek" gdzie mimo ze wszedzie_obok jest normalnie mokro to akurat tam jest slisko jak diabli ze lekki but na 4 biegu i trakcji nie ma.

Napisano

> czy uksztaltowanie geo + pobliska elektrocieplownia / kopcacy zaklad moze miec wplyw na osiadanie

> tego co leci komminem ? Na slunsku jest wiele takich "miejscowek" gdzie mimo ze

> wszedzie_obok jest normalnie mokro to akurat tam jest slisko jak diabli ze lekki but na 4

> biegu i trakcji nie ma.

Ale jak widzisz, dla kilku osób na kąciku to jest "normalne".

Napisano

> Ale jak widzisz, dla kilku osób na kąciku to jest "normalne".

moze same ze slunska niewiem.gif temu im "normalne" wink.gif

Napisano
  • Autor

Nie wypowiem się bo tam nie mieszkam. Może, jak widać z dyskusji, to złożenie wielu warunków w tym i jakichś cząstek z komina - choć dla mnie mało prawdopodobne. Cóż pozostaje się nam mieć na baczności i ustępować miejsca wszechwiedzącym superkierowcom.

Napisano

> Mój kolega pod Bydgoszczą miał podobny przypadek, ale niestety wylądował w rowie.

> Mokra powierzchnia była taka, że ślizgał sie na butach.

Jak zwykle droga winna, a kierowca super-ekstra-hiper-miszcz bez jakiejkolwiek winy.

Jak obserwują to jak ludzie jeżdżą to się nie dziwię, że lądują po rowach.

Powiedz koledze, że jest z niego d..a, a nie kierowca.

Napisano

> Jak zwykle droga winna, a kierowca super-ekstra-hiper-miszcz bez jakiejkolwiek winy.

> Jak obserwują to jak ludzie jeżdżą to się nie dziwię, że lądują po rowach.

> Powiedz koledze, że jest z niego d..a, a nie kierowca.

Miałem to samo napisać ale widzę, że mnie uprzedziłeś. waytogo.gif

Napisano

> Jak zwykle droga winna, a kierowca super-ekstra-hiper-miszcz bez jakiejkolwiek winy.

> Jak obserwują to jak ludzie jeżdżą to się nie dziwię, że lądują po rowach.

> Powiedz koledze, że jest z niego d..a, a nie kierowca.

Napisałem, że było bardzo ślisko, bardziej, niż wydawać by się mogło.

Wybacz, ale nie będę oceniał postępowania kolegi ani tym bardziej powtarzał osądów innych.

Życzę Ci, żebyś był zawsze przewidujący i umiejący odpowiednio zareagować na zaistniałą sytuację.

Napisano

> Napisałem, że było bardzo ślisko, bardziej, niż wydawać by się mogło.

> Wybacz, ale nie będę oceniał postępowania kolegi ani tym bardziej powtarzał osądów innych.

> Życzę Ci, żebyś był zawsze przewidujący i umiejący odpowiednio zareagować na zaistniałą sytuację.

Coś w tym jest.

Ale popatrzcie jeszcze na jedną sprawę. W województwie (jeszcze) kieleckim, jakieś 20 lat temu, na próbę wyasfaltowano kilka odcinków próbnych z kruszywem marmurowym. Efekt był taki, że ponawet najmniejszym deszczu było ślisko jak na parapecie. Miejscowi znali ten problem i w większości jeździli megaostrożnie. Zaś pozostali o tym nie wiedzieli i było sporo trupów. Wiem o jednym takim odcinku na drodze lokalnej koło Chmielnika, do tej pory po deszczu bardzo często auta uciekają z drogi.

Napisano

QMDZm.jpg

Co widac:

Wycinek tzw "wislanki katowice -wisla" , odcinek w okolicy miejscowosci Łaziska Górne.

Zaznaczona potezna hałda popiołowa + elektrocieplownia .

Zaznaczony jest rowniez odcinek wislanki. Droga w tym miejscu biegnie mocno pod gore w strone polnocna ( tak jak pokazuja strzalki )

Droga dobra jakosciowo, prosta, dwupasmowka taka swojska "autostrada made in poland".

Kazdy pod ta gore wjezdza powiedzmy na mocnej czworce ewentualnie co mocniejsi wjada na piatym biegu przy czym z obowiazujacym ograniczeniem na tego typu drogach w PL niewiele to ma wspolnego.

No ale zalozmy ze jedziemy te 120khm czyli lekko ponad stan - no nie czarujmy sie .. nikt 100 ani 70 (jesli tam takowe stoi) nie jedzie.

Kto w polowie podjazdu pod gore w czasie deszczu docisnie gaz do dechy i nie straci trakcji reka w gore . yaya.gif To jedna z takich typowych miejscowek na slasku gdzie jest bardziej_slisko niz 500m dalej waytogo.gif

Napisano

> Kto w polowie podjazdu pod gore w czasie deszczu docisnie gaz do dechy i nie straci trakcji reka w

> gore . To jedna z takich typowych miejscowek na slasku gdzie jest bardziej_slisko niz 500m

> dalej

Nie wiem... jeżdżę tam z 10-20 razy rocznie i ani razu się jeszcze nie poślizgnąłem.

Napisano

>no nie czarujmy sie .. nikt 100 nie jedzie.

Z tym "nikt" to sie nie zapedzaj - ja tak jezdze, na autostradach tez zlosnik.gif

Wiec jak cos, to napisz "prawie nikt" wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.