Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik benzynowy focusa II - opinie

Featured Replies

Napisano

jakie macie zdanie o silnikach benzynowych focusa II ; 1,6 115 KM , 1,8 125 KM, 2,0 145 KM ??

awaryjność, spalanie, obsługa, koszty, typowe usterki ???. 1,8 i 2,0 to chyba rozrząd na łańcuchu, a 1,6 ??? 1,6 100 KM chyba za słaby do focusa ???

na co zwracać uwagę przy zakupie focusa " w benzynie " ?

Napisano

Ja mam taki jak w podpisie 100 KM to za mało zdecydowanie. Zalety: dynamiczny na wysokich obrotach. Wady: głośny.

Napisano

> jakie macie zdanie o silnikach benzynowych focusa II ; 1,6 115 KM , 1,8 125 KM, 2,0 145 KM ??

> awaryjność, spalanie, obsługa, koszty, typowe usterki ???. 1,8 i 2,0 to chyba rozrząd na łańcuchu,

> a 1,6 ??? 1,6 100 KM chyba za słaby do focusa ???

> na co zwracać uwagę przy zakupie focusa " w benzynie " ?

ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczony 1.8 120KM (taki mam)

silnik bardzo elastyczny, spokojnie można jeździ między 2-3tyś obr, co powoduje że w mieście pali koło 10L LPG

(astra 1.4 paliła litr więcej spineyes.gif)

dzisiaj brałbym pewnie 2.0 grinser006.gif, ale głównie ze względu na jazdę z 1000kg przyczpą, jednak min brakuje mocy gdy się chce wyprzedzić

do jazdy solo jest super cool.gif

wada, regulacja luzów zaworowych - szklanki, przy gazie dość istotne, przy noPB można zapomnieć, chyba że kupisz trupa z 300kkm wink.gif

druga wada tego silnika (1.8 i 2,0) to klapki, słynne klapki o których można poczytać na forum forda, czy mondeo

z zalet jeszcze poza łańcuchem to brak kabli, choć nie wiem czy to zaleta icon_rolleyes.gif bo mamy 4 cewki wink.gif

Napisano

2.0 145 KM to ten sam silnik, który siedzi w Mondeo MK III, mam taki,

nalot trochę ponad 100 kkm. Ogólnie wrażenia pozytywne, Mondeo jest dość ciężkie ale ten silnik radzi sobie z nim nie najgorzej, sadzę, że w lżejszym Focusie będzie jeszcze lepiej. Spalanie można powiedzieć w normie.

Awaryjność:

- nieszczęsne klapki w kolektorze dolotowym - wywaliłem je zaraz po kupnie auta,

- w kilku mondkach widywałem cieknącą pompę wspomagania, tak samo było w moim przypadku,

Po za tym silnik moim zdaniem godny polecenia ok.gif

aha, w moim są kable a nie cewki ok.gif

Napisano
  • Autor

> można powiedzieć w normie.

tak do 10 w mieście mi odpowiada, jak na dwólitrówkę to chyba norma

> Awaryjność:

> - nieszczęsne klapki w kolektorze dolotowym - wywaliłem je zaraz po kupnie auta,

a wogóle po co są te klapki jak je ludzie wywalają ?? żadnego LPG nie będę montował, samochód ma robić ok 12-14 tys rocznie

> - w kilku mondkach widywałem cieknącą pompę wspomagania, tak samo było w moim przypadku,

> Po za tym silnik moim zdaniem godny polecenia

> aha, w moim są kable a nie cewki

nie wiem jak w fordzie, ale kumpel ma volvo v40 (nie jest to silnik forda akurat) z cewkami przy świecach, jest to wadą ponieważ co ok 70-80 tys obudowy się przegrzewają i pękają , iskra ucieka i cewki do wymiany

Napisano

spalanie mojego mondka jest porównywalne ze spalaniem fabii, oba auta mam w podpisie, tyle, że ja poruszam się po mieście w czasie kiedy prawie nie ma korków i spalanie wychodzi mi około 10 l / 100, i odziwo mniejsza i lżejsza fabia z mniejszym silnikiem żłopie tyle samo co ciężki dwu-litrowy mondek mający ponad 100% więcej mocy...

Klapki w kolektorze to element. tzw. zmiennej geometrii dolotu czy czegoś takiego, ma to coś tam polepszać... a wyszło tak, że te klapki przy przebiegu ok 100 tyś. km zaczynają kłapać i wrażenie jest takie jakby pod ,maską siedział diesel... wystarczy odpiąć przewód podciśnienia idący do kolektra i klapki zostają otwarte na stałe.

Jednak skuteczniejszym rozwiązaniem jest ich demontaż.

Robiłem to u siebie, wraz z wymianą pompy wspomagania i termostatu zeszło jakieś 6 godzin...

Nie wypowiem się co do cewek - w moi padle są kable.

Pozdrawiam

Napisano

Poelcam silnik 1.8 125KM (120KM) - jak dla mnie (jeżdziłem około 3m-ce) na samym PB to spalanie było do przyjecia (choć wiadomo kazdy inaczej jezdzi) ... w mieście wychodziło około 9l a w trasie jadąć spokojnie (100km/h) schodziłem nawet na 6l

Czytałem że sa tacy którzy schodzą jeszcze nizej ..

Co do osiiągów jest ok, nie jest to rakieta ale nie takie przeznaczenie teo autka ... jak dla mnie ok.

Napisano

o widzisz, coś nowego prawisz, wszędzie gdzie czytałem odnośnie 1.8 i 2.0 wszyscy zgodnie wołali coby 2.0 brać bo różnica w spalanie niewielka za to w osiągach już odczuwalna... Mój mondek na trasie UK-> PL z prędkościami nie przekraczającymi 110 - 140 km/h, 2 osoby + pełny bagażnik + graty na tylnej kanapie oscylował w okolicach 6,5 - 6,7 l

Napisano

> o widzisz, coś nowego prawisz, wszędzie gdzie czytałem odnośnie 1.8 i 2.0 wszyscy zgodnie wołali

> coby 2.0 brać bo różnica w spalanie niewielka za to w osiągach już odczuwalna... Mój mondek na

> trasie UK-> PL z prędkościami nie przekraczającymi 110 - 140 km/h, 2 osoby + pełny bagażnik +

> graty na tylnej kanapie oscylował w okolicach 6,5 - 6,7 l

ale w mondeo czy foce ? bo to jest różnica wink.gif

to tak jak w foce 1.6 jest za mały i lepiej brać 1.8 hmm.gif

Napisano

Znam dobrze 3 szt focusa z silnikami 1.6 115KM. Mają przebiegi ~85kkm, ~120kkm, ~210kkm. Z żadnym silnikiem nie było praktycznie ani jednego problemu. Są serwisowane w ASO zgodnie z harmonogramem, przeglądy oejmują właściwie tylko eksploatację. Ten o największym przebiegu raz miał problem z sondą lambda a właściwie z jej przewodem - przetarł się po prostu i nie było właściwego kontaktu. Ten z najmniejszym przebiegiem miał wymieniany uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni. To tyle, jeżeli chodzi o awaryjność. Silnik ten jest jednak dość głośny - albo inaczej, może to auto jest slabo wyciszone. W każdym razie, żeby tym jechać, trzeba używać dość wysokich obrotow - a to generuje hałas i dość uciążliwy (przynajmniej dla mnie) dźwięk. Poza tym często po rozruchu zimnego silnika słyszę klepiące szklanki (wszystkie 3 egzemplarze) i mimo, że stan oleju jest powyżej minimum, to szklanki grają. I to nie jest tak, że oleju nie ma - jest, powiedzmy na minimum, ale jest. Od wymiany do wymiany nie ma potrzeby dolewania oleju.

Napisano

A to nie kwestia oleju, w duratecu luz zaworowy jest regulowany poprzez wymianę szklanek na nowe / o innych wymiarach ok.gif Może to w tę stronę?

Napisano

> A to nie kwestia oleju, w duratecu luz zaworowy jest regulowany poprzez wymianę szklanek na nowe /

> o innych wymiarach Może to w tę stronę?

Nie wiem - wszystkie auta serwisowane są w ASO - tam leją do nich olej, mam nadzieję, że właściwy zlosnik.gif. Zresztą - i tak to tylko ja słyszę.... inni wsiadają, przekręcają kluczyk i jadą - po co nasłuchiwać silnika, przecież odpalił zlosnik.gif

Napisano

> A to nie kwestia oleju, w duratecu luz zaworowy jest regulowany poprzez wymianę szklanek na nowe /

> o innych wymiarach Może to w tę stronę?

1.6 chyba nie ma szklanek hmm.gif

szklanki są w nowszych 1.8 i 2.0 hmm.gif (starsze miały płytki hmm.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.