Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny odgłos podczas naciskania pedału hamulca..

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mój problem polega na tym ze podczas mocnieszego wciśnięcia pedału hamulca tak gdzies na 3/4 w zwyż słychać dziwny odgłos gdzieś z przodu. Nie wiem czy to gdzies z zacisku czy z pompy hamulcowej, trudno mi to zdiagnozować. Dźwięk jest dosyć głośny i wraz z jego narastającym głosem czuć opór i delikatne przeskakiwanie na pedale hamulca. Co to może być? Tarcze + klocki wymieniane były przed zimą, problem powstał około miesiąca temu więc niesądze żeby to była wina tych elementów.

Napisano

Jeździłeś w ostatnie deszcze dosyć intensywnie? może tarczę ci pokrzywiło niewiem.gif

Napisano

> Witam.

> Mój problem polega na tym ze podczas mocnieszego wciśnięcia pedału hamulca tak gdzies na 3/4 w zwyż

> słychać dziwny odgłos gdzieś z przodu. Nie wiem czy to gdzies z zacisku czy z pompy

> hamulcowej, trudno mi to zdiagnozować. Dźwięk jest dosyć głośny i wraz z jego narastającym

> głosem czuć opór i delikatne przeskakiwanie na pedale hamulca. Co to może być? Tarcze + klocki

> wymieniane były przed zimą, problem powstał około miesiąca temu więc niesądze żeby to była

> wina tych elementów.

takie jakby skrzypienie ?

jeśli tak to któryś tłoczek zacina się w zacisku.

pozdr

Napisano
  • Autor

@jozekuno

W deszcz jeździłem dość często, a czy intensywnie? zalezy co masz na mysli pisząc 'intensywnie' ;d.

a co do tłoczka w zacisku, pomogłaby zmiana samego uszczelniacza, czy trzeba kupować drugi zacisk?

Napisano

> @jozekuno

> W deszcz jeździłem dość często, a czy intensywnie? zalezy co masz na mysli pisząc 'intensywnie' ;d.

> a co do tłoczka w zacisku, pomogłaby zmiana samego uszczelniacza, czy trzeba kupować drugi zacisk?

drugi zacisk raczej nie potrzebny.

trza rozebrać ten skrzypiący porządnie wyczyścić tłok drobnym papierem ściernym (uwaga - tylko ruchami prostopadłymi do jego osi) oraz gniazdo tłowa w zacisku (tu można użyć nieco grubszego papieru poza rowkami na gumki oink.gif

całość potem złożyć na smar do tłoczków i cieszyć się sprawnym zaciskiem.

albo kupić od kogoś cały sprawny zacisk - co rusz ktoś po zmianie hampli na mocniejsze sprzedaje zaciski za niewielekie kwoty.

pozdr

Napisano

wymiana uszczelniacza bądź tłoczka - jeśli tłoczek ma wżery to nie kwalifikuje się już do dalszej pracy i jego też trzeba wtedy wymienić.

Napisano

a jak długo można jeździć z niesprawnym tłoczkiem i akie są tego późniejsze konsekwencje ??? bo mom to samo i nie mom czasu tego zrobić

Napisano

> a jak długo można jeździć z niesprawnym tłoczkiem i akie są tego późniejsze konsekwencje ??? bo

> mom to samo i nie mom czasu tego zrobić

do czasu aż się zapiecze i nie odblokuje koła albo w ogóle się nie wysunie grinser006.gif

Napisano

U mnie ostatnio jak zmieniałem klocki to po wyciągnięciu zacisku widziałem popekaną i podartą gume z tłoczka. Wiem że jeszcze z tym idzie pojeździć ale no właśnie jakie mogą być konsekwencje ?

Napisano

> U mnie ostatnio jak zmieniałem klocki to po wyciągnięciu zacisku widziałem popekaną i podartą gume

> z tłoczka. Wiem że jeszcze z tym idzie pojeździć ale no właśnie jakie mogą być konsekwencje ?

wyciek płynu, zatarcie, uszkodzenie gładzi cylinderka i tłoczka. gumka kosztuje ok 2 zł...

Napisano

> wyciek płynu, zatarcie, uszkodzenie gładzi cylinderka i tłoczka. gumka kosztuje ok 2 zł...

dziś byłem u mechanika mam wszystko wyczyszczone i na razie jest ok ale i tak za niedługo musza wymienić zaciski czy ktoś się orientuje ile kosztują zaciski??

Napisano

> dziś byłem u mechanika mam wszystko wyczyszczone i na razie jest ok ale i tak za niedługo musza

> wymienić zaciski czy ktoś się orientuje ile kosztują zaciski??

nowe czy na szrocie?

a co jest ze starymi, że trzeba zmieniać?

rozebrać, wyczyścić etc etc i jak nowe będą waytogo.gif

Napisano

> rozebrać, wyczyścić etc etc i jak nowe będą

jak mają porysowane gładzie albo wżery też będą jak nowe?

Napisano

> rozebrać, wyczyścić etc etc i jak nowe będą

są wyczyszczone i niestety nie są jak nowe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.