Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagrzybiona klimatyzacja.

Featured Replies

Napisano

Witam,

po serwisie klimatyzacja nadal w kratek wydobywa się bardzo nieprzyjemny zapach (do tego od razu boli gardło). Krótkie pytanie: co zrobić? Stosowałem już na swoją rękę preparaty (rozpyla je się w aucie i przy zamkniętym obiegu trzyma przez 10 minut) z zerowymi rezultatami. Niektóry narzekają na ozonowanie itp. Nie wiemy czy tylko klasyczna metoda będzie właściwa (wyczyszczenie parownika)?

Co robicie kiedy zwykłe metody zawodzą? Może w Warszawie polecicie rzetelny punkt, który poradzi sobie z tym problemem.

Pozdrawiam!

Napisano

ja kupiłem w zeszłym roku taka piankę.

laduje sie to prosto na parownik i od tego bym na Twoim miejscu zaczął.

do tego zanim napakujesz piankę to odkurzacz z cienką ssawką i wyssać wszystkie ewentualne liście które zostana przy parowniku po wyjęciu filtra pp.

Może byc wymagane powtórzenie kilka razy takiej operacji.

crt_do_klimatyzacji_b.jpg

Napisano

> ja kupiłem w zeszłym roku taka piankę.

> laduje sie to prosto na parownik i od tego bym na Twoim miejscu zaczął.

> do tego zanim napakujesz piankę to odkurzacz z cienką ssawką i wyssać wszystkie ewentualne liście

> które zostana przy parowniku po wyjęciu filtra pp.

> Może byc wymagane powtórzenie kilka razy takiej operacji.

Wszystko fajnie, pod warunkiem, że kolega nie ma PTC! Do parownika można także dojść od dołu, zdejmując/wysuwając karbowane kolanku rurki odprowadzającej wodę po podwozie, od strony pasażera.

Napisano

A czy w Stilo nie ma wlotu w podszybiu (miałem zdjęte dzisiaj, mogłem zobaczyć :D)

Generalnie w pojazdach służbowych (Passat, Volvo) dochodziliśmy od strony podszybia. Wyjmujesz filtr kabinowy, zakładasz zaślepkę. Ważne jest odgrzybienie wszystkich obiegów tzn. ciepłego, zimnego i wszystkich wylotów. Obieg zewnętrzny robiliśmy przez wlot w podszybiu, wewnętrzny przez zasysanie powietrza z kabiny (można sprawdzić papierosem gdzie jest smile.gif)

No, i czemuś zaleca się także dezynfekcję wylotów - warto nie przedobrzyć z pianką, bo poleci na elektronikę i tzw. klops nastąpi.

Osobiście jestem dobrym testerem zagrzybienia (alergik) i raz na początku sezonu pianka + ozon, potem co kilka miesięcy ozon - dział ok.

Aha, i na koniec nie ładuj za dużo pianki w system - nie odparuje i będzie śmierdzieć dłuższy czas. Standardowo śmierdzi jakiś jeden dzień

Napisano

> A czy w Stilo nie ma wlotu w podszybiu (miałem zdjęte dzisiaj, mogłem zobaczyć :D)

jest

> Generalnie w pojazdach służbowych (Passat, Volvo) dochodziliśmy od strony podszybia.

w stilo jak wsadzisz od podszybia to napotkasz po drodze wiatrak (jest przed filtrem pp więc nawalenie tam pianki da tylko tyle że wiatrak rozbryzga ją.

W stilo bez większego problemu da się nanieść piankę bezpośrednio na parownik, nie trzeba uprawiać kombinacji przez wloty.

Napisano

> ja kupiłem w zeszłym roku taka piankę.

> laduje sie to prosto na parownik i od tego bym na Twoim miejscu zaczął.

> do tego zanim napakujesz piankę to odkurzacz z cienką ssawką i wyssać wszystkie ewentualne liście

> które zostana przy parowniku po wyjęciu filtra pp.

> Może byc wymagane powtórzenie kilka razy takiej operacji.

Sam chciałbym odświeżyć sobie klimatyzację i nawiewy, bo zaczyna z nich troszke zalatywać nieświeżością prosił bym więc o takie łopatologiczne wyjaśnienie jak dla kogoś z IQ poniżej 60 co, gdzie i jak mam wsadzić spineyes.gif

Ja to rozumiem tak:

1. Dostaje się do filtra pp i go wyciągam.

2. Ładuję rurkę w miejsce filtra wpychająć ją (no właśnie w którą stronę) w kierunku silnika.

3. Ładuje pianki w ilościach odpowiednich, czekam na efekt i w razie czego czynność powtarzam.

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Szczerze powiem to nie wiem nawet jak ten parownik wygląda, jak jest zbudowany i czego mam sie spodziewać. Nie wiem tą piankę muszę kierować w konkretne miejsca czy jak ja wcisnę to ona i tak sama sobie spłynie tam gdzie powinna i wszystko będzie dobrze.

I co to jest ten PTC, bo nie chciał bym czegoś popsuć wink.gif

Napisano

> 1. Dostaje się do filtra pp i go wyciągam.

ok.gif

> 2. Ładuję rurkę w miejsce filtra wpychająć ją (no właśnie w którą stronę) w kierunku silnika.

IMHO da się tylko w jedną stronę i nie tyle wpychać, co wsunąć tam gdzie normalnie siedzi filtr pp.

Ale zanim naładujesz piankę to spróbuj w miarę możliwości odkurzaczem trochę wessać śmieci, które mogą tam być.

> 3. Ładuje pianki w ilościach odpowiednich, czekam na efekt i w razie czego czynność powtarzam.

ja staram się rozprowadzić na całej powierzchni parownika od końca do początku. Ostatnio troszkę przesadziłem i mi ta pianka wyciekła na wykładzinę, ale w sumie nic się nie stało.

Generalnie polecam rozprostować sobie (w miarę możliwości) rurkę wcześniej, ponieważ zazwyczaj one są skręcone w jakichś woreczkach, a to moooocno utrudnia manewrowanie nią, szczególnie że jak ktoś jest postury słusznej, to jest problem z wciśnięciem się.

A i postępujesz zgodnie z instrukcją na opakowaniu - nie zapomnij założyć klapki filtra pp spowrotem, żeby nie zasysało powietrza bokiem przy wietrzeniu

> Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Szczerze powiem to nie wiem nawet jak ten parownik wygląda,

> jak jest zbudowany i czego mam sie spodziewać.

wyjmiesz filtr, wsadzisz głowę to go zobaczysz: taka metalowa kratownica

> Nie wiem tą piankę muszę kierować w konkretne

> miejsca czy jak ja wcisnę to ona i tak sama sobie spłynie tam gdzie powinna i wszystko będzie dobrze.

w tej piance co ja mam sa 3 albo 4 dziurki na końcu rurki więc sika we wszystkich kierunkach, ja ładuje tylko na parownik na nic więcej, ani w nawiewy ani w kanały

> I co to jest ten PTC, bo nie chciał bym czegoś popsuć

elektryczna nagrzewnica - ja nie mam więc Ci nie powiem gdzie to jest i jak wygląda.

Napisano

> IMHO da się tylko w jedną stronę i nie tyle wpychać, co wsunąć tam gdzie normalnie siedzi filtr pp.

Dobrze wiedzieć.

> Generalnie polecam rozprostować sobie (w miarę możliwości) rurkę wcześniej, ponieważ zazwyczaj one są skręcone w jakichś woreczkach, a to moooocno utrudnia manewrowanie nią, szczególnie że jak ktoś jest postury słusznej, to jest problem z wciśnięciem się.

To coś jak jaj, bo mnie prawie 95 kilo żywej wagi.

> elektryczna nagrzewnica - ja nie mam więc Ci nie powiem gdzie to jest i jak wygląda.

Tak myślałem, ale wolałem się upewnić - nie posiadam smile.gif

Piankę kupiłem dokładnie taką jak Ty, po pracy przystępuję do akcji "Koniec smrodu".

Napisano
  • Autor

A co sądzicie o dodatkowym odgrzybieniu za pomocą utlradźwięków?

W lokalnym serwisie czyszczą w omówiony już sposób parownik i dodatkowo odgrzybiają utradźwiękami przez 1h.

Pozdrawiam.

Napisano

o czyszczeniu ultradźwiękami słyszałem a nawet sam(maszyna) czyściłem filtry olejowe i paliwowe od samolotu ale o odgrzybianiu to pierwszy raz boje_sie.gif, aby coś oczyścić ultradźwiękiem to trzeba to zanurzyć w jakiejś cieczy swiety.gif czyżby zanurzali całe auto w wielkiej wannie busted.gifhahaha.gif

Napisano

> o czyszczeniu ultradźwiękami słyszałem a nawet sam(maszyna) czyściłem filtry olejowe i paliwowe od

> samolotu ale o odgrzybianiu to pierwszy raz , aby coś oczyścić ultradźwiękiem to trzeba to

> zanurzyć w jakiejś cieczy czyżby zanurzali całe auto w wielkiej wannie

za: http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/odg.html

Metoda ultradźwiękowa - chemiczna.

Urządzenie do odgrzybiania metodą chemiczną nazywane również "czajnikiem" rozpyla płyn czyszczący metodą ultradźwiękową. Płyn za pomocą wentylatorka zamontowanego wewnątrz urządzenia wyprowadzany jest na zewnątrz rurką elastyczną podłączoną do urządzenia. Urządzenie może współpracować tylko z takimi substancjami czynnymi, których parametry fizyko-chemiczne są dostosowane do rozpylania metodą ultradźwiękową. Nie można zatem zastosować w urządzeniu pierwszego lepszego środka dezynfekującego czy grzybobójczego. Najlepiej proces w pojeździe prowadzić dwufazowo. Najpierw zastosować płyn odgrzybiający, a następnie płyn niszczący zapachy. Procedura postępowania jest następująca:Przed wlaniem płynu do urządzenia należy płyn dobrze wstrząsnąć.

Wlewamy płyn czyszczący do maksymalnego poziomu.

Ustawiamy tzw. obieg wewnętrzny (rys obok)

Regulator temperatury ustawiamy na minimum (rys obok)

Wentylator dmuchawy ustawiamy na najmniejszą prędkość (rys obok)

Ustawiamy wylot powietrza do nawiewów czołowych i oczywiście otwieramy te nawiewy.

Wyłączamy klimatyzację jeżeli jest ona manualna. Jeżeli mamy do czynienia z klimatyzacją automatyczną to wciskamy przyciskiem funkcję "ECONOMY" i ustawiamy minimalną temperaturę docelową.

Nie demontujemy filtra przeciwpyłowego.

Ustawiamy "czajnik" na podłodze po stronie pasażera możliwie blisko deski rozdzielczej. Rurkę rozprowadzającą parę ustawiamy tak, by jej wylot znajdował się w pobliżu miejsca zasysania powietrza do układu wentylacji.

Włączamy urządzenie i opuszczamy samochód.

Proces należy przeprowadzać przez 20 minut. Po odłączeniu urządzenia ustawiamy tzw. obieg zewnętrzny i dmuchawa powinna pracować jeszcze przez 10 minut.

Wietrzymy następnie auto otwierając wszystkie drzwi przez ok. 30 minut. Dmuchawa powinna być wyłączona.

Proces z użyciem substancji niszczącej nieprzyjemne zapachy jak np. zapach tytoniu przeprowadzamy analogicznie używając odpowiedniego do tego celu płynu. Urządzenia tego typu mają zazwyczaj zabezpieczenie odcinające automatycznie zasilanie na wypadek braku płynu. Metoda ta jest bardzo skuteczna ze względu na to, że para środka grzybobójczego czy też niszczącego zapachy ma bardzo małe cząsteczki. Dzięki temu dobrze penetrują one parownik i wszelkie zakamarki kanałów nawiewowych.

Napisano

taki "nawilżacz powietrza" to ja od kilku lat mam w domu na 230v, też za pomocą ultradźwięków wytwarza mi parę a po dodaniu olejku może być użyty jako inhalator, wpysk.gifzlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.