Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z uruchamianiem cc 900

Featured Replies

Napisano

Witam, więc problem wygląda następująco: Włączam zapłon, czekam, aż zgaśnie kontrolka wtryskiwacza próbuje odpalić i... kontrolki przygasają, a rozrusznik nie kręci. wtedy trzeba wyjść z auta, odpalić ka krótko i jest ok, ale tylko przez jakiś czas. Przy okazji wymiany UPG wszystkie kostki i inne łączenia kabli starałem się powyczyszczać i jak by problem się ustatkował, ale na nie długi czas. Rozrusznik po regeneracji u jakiegoś tam elekrtyka, który i tak nie zdiagnozował problemu, mówił, że to może być od alarmu, tylko alarm już wyrzucony dawno a problem pozostał.

Czekam na propozycje, co jest nie tak wink.gif

Napisano

> próbuje odpalić i... kontrolki przygasają, a rozrusznik nie kręci.

Kiepska masa buda - silnik. Ewentualnie luźne/utlenione klemy.

Napisano

Problemem w Twoim wypadku jest regulator napięcia , świruje i pora go wymieniać . zlosnik.gif

Miałem tak samo w swoim sc 900 wink.gif

Napisano

> Problemem w Twoim wypadku jest regulator napięcia , świruje i pora go wymieniać .

> Miałem tak samo w swoim sc 900

A co ma regulator napięcia do odpalania silnika? Mógłby mieć jedynie do niedoładowanego akumulatora, ale o tym nie wspomniał autor wątku.

Napisano

Z moich doświadczeń z 900 sprawdził bym odległość czujnika położenia wału od koła fonicznego( tzn tego co pasek sie zakłada) nie może być za duzo bo niebędzie czytał prawidłowo, trzeba wykrecić czujnik(ostrożnie śrubki sie lubią urwać) i pilnikiem piłować aż czujnik zbliży sie dostatecznie. Jeśli nie masz umiejętności ślusarskich to zleć to komuś w warszacie.

Napisano
  • Autor

Klemy, ładowanie i akumulator sa dobre. Sprawdzę mase z budą. A jaką zależność ma czujnik położenia wału do rozrusznika? Silnik po odpaleniu chodzi elegancko, żadnych stuków, puków, zamuleń itp, zima czy lato nie sprawia żadnych problemów, jedynie to odpalanie mnie gnębi.

Napisano
  • Autor

Masa silnik-buda dobra, założony nowy kabel, problem nie zniknął.

Dziś miałem takie cuś, że nie zakręcił i puściłem kluczyk, ale na krótko przed puszczeniem załapał i chciał kręcić. Może to być wina stacyjki? bo sam już nie wiem za co się zabierać, a że pogoda jest jaka jest to mam chwile czasu na działanie zlosnik.gif

Napisano

> Witam, więc problem wygląda następująco: Włączam zapłon, czekam, aż zgaśnie kontrolka wtryskiwacza

> próbuje odpalić i... kontrolki przygasają, a rozrusznik nie kręci. wtedy trzeba wyjść z auta,

> odpalić ka krótko i jest ok, ale tylko przez jakiś czas. Przy okazji wymiany UPG wszystkie

> kostki i inne łączenia kabli starałem się powyczyszczać i jak by problem się ustatkował, ale

> na nie długi czas. Rozrusznik po regeneracji u jakiegoś tam elekrtyka, który i tak nie

> zdiagnozował problemu, mówił, że to może być od alarmu, tylko alarm już wyrzucony dawno a

> problem pozostał.

> Czekam na propozycje, co jest nie tak

Co znaczy odpalić na krótko? Prosto kabel do bendiksa czy jak?

Napisano

Mi to wygląda na rozrusznik, a konkretnie to tulejki są wyrobione i robi się zwarcie. Sprawdź rozrusznik.

Kabel (izolacje, polączenie) akumulator - rozrusznik sprawdziłeś ?

Napisano
  • Autor

> Co znaczy odpalić na krótko? Prosto kabel do bendiksa czy jak?

Do tego cienkiego kabla na automacie wpiąłem z 5cm kabla, którym dotykam o górny kabel na rozruszniku, wiem, maniana, no ale jakoś trzeba sobie radzić zlosnik.gif

Rozrusznik regenerowany, pisałem w pierwszym poście, kable sprawdzane już wszystkie

Napisano

> Do tego cienkiego kabla na automacie wpiąłem z 5cm kabla, którym dotykam o górny kabel na

> rozruszniku, wiem, maniana, no ale jakoś trzeba sobie radzić

> Rozrusznik regenerowany, pisałem w pierwszym poście, kable sprawdzane już wszystkie

No nie wiem czy masz jeszcze dobre kable. według twojego opisu wynika że podawałeś plus na rozrusznik ze poprzez wyłącznik zapłonu(stacyjkę), a to dobrze ponad 100A

Możesz mieć, z własnej winy, uszkodzoną stacyjkę i kabel przechodzący przez nią do zasilania wyłącznika rozrusznika

Napisano
  • Autor

> No nie wiem czy masz jeszcze dobre kable.

Bynajmniej wizualnie są dobre, nie poprzepalane, nie potopione, ani nic w tym stylu, no i jeżeli by była uszkodzona stacyjka (to chyba) by nie palił za każdym razem, a tu się robi tak co 4-5 odpalanie, czasami częściej.

Jeżeli źle myślę to mnie poprawcie, bo z elektryką mało wspólnego miałem i po prostu szukam dziury w całym

Napisano

> Bynajmniej wizualnie są dobre, nie poprzepalane, nie potopione, ani nic w tym stylu, no i jeżeli by

> była uszkodzona stacyjka (to chyba) by nie palił za każdym razem, a tu się robi tak co 4-5

> odpalanie, czasami częściej.

> Jeżeli źle myślę to mnie poprawcie, bo z elektryką mało wspólnego miałem i po prostu szukam dziury

> w całym

Moim zdaniem masz dwie opcje. Uszkodzony wyłącznik (tzw. automat) na rozruszniku, albo druga, uszkodzoną stacyjkę. Bezpieczniki mam nadzieję że sprawdzałeś?

Napisano

> No nie wiem czy masz jeszcze dobre kable. według twojego opisu wynika że podawałeś plus na

> rozrusznik ze poprzez wyłącznik zapłonu(stacyjkę), a to dobrze ponad 100A

> Możesz mieć, z własnej winy, uszkodzoną stacyjkę i kabel przechodzący przez nią do zasilania

> wyłącznika rozrusznika

Przecież on nie podawał plusa na rozrusznik poprzez wyłącznik zapłonu, tylko podawał plus na włącznik rozrusznika. Do elektrowyłącznika rozrusznika jest na stałe doprowadzony plus z akumulatora, który przy odpalaniu jest podawany na rozrusznik, a cienkim kablem jest doprowadzone wyzwalanie tego elektrowyłącznika i jest na nim napięcie tylko wtedy jak kluczyk jest przekręcony w pozycje AVV. W związku z tym sytuacja opisana przez Ciebie nie może mieć miejsca.

Podejrzewam, że może być uszkodzony wyłącznik w stacyjce. Można to sprawdzić - wyjąć cienki przewód z rozrusznika i sprawdzić, czy pojawi się na nim napięcie przy przękręcaniu kluczyka w pozycje AVV.

Napisano

Masz rację Maniek11, trochę się rozpędziłem, to byłaby naprawdę ekstremalna sytuacja, ale możliwa. Ale w drugim poście się poprawiłem, i podałem już co rzeczywiście może być uszkodzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.