Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[c14nz] stracil moc, stuka przy dodawaniu gazu

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam szybkie pytanie, bo musze autem po pracy wrocic do domu smile.gif

Rano jak dojezdzalem do roboty to auto stracilo moc, jak zwolnilem, to silnik zgasl :/ Po odpaleniu kuleje, i po dodaniu gazu strasznie stuka :/ Wyciagalem po kolei przewody, i na pierwszym i drugim od prawej silnik delikatnie reagowal, na trzecim od razu zgasl, a na czwartym mocno reagowal.

Macie jakies pomysly co moge sprawdzic na miejscu?

Podejrzewam ze w takim stanie nie mozna za bardzo jezdzic frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Wyciagalem po kolei przewody, i na pierwszym i

> drugim od prawej silnik delikatnie reagowal, na trzecim od razu zgasl, a na czwartym mocno

> reagowal.

Słabo pali na dwa pierwsze gary. Tak na szybko, spróbuj wymienić miejscami kabel pierwszy z trzecim (przekładasz na kopułce i na świecy) i wtedy sprawdź reakcje tak jak poprzednio sprawdzałeś.

Można obejrzeć świece, ale to już raczej w domu. Posprawdzać iskrę jaką dają i czy gdzieś kabel/świeca nie przyrdzewiały. Podmień świece miejscami. Zerknij też w kopułkę czy gdzieś nie jest upaprana.

Jeśli to nie pomoże, do zmierzenia kompresja na cylindrach.

Napisano
  • Autor

> Słabo pali na dwa pierwsze gary. Tak na szybko, spróbuj wymienić miejscami kabel pierwszy z trzecim

> (przekładasz na kopułce i na świecy) i wtedy sprawdź reakcje tak jak poprzednio sprawdzałeś.

> Można obejrzeć świece, ale to już raczej w domu. Posprawdzać iskrę jaką dają i czy gdzieś

> kabel/świeca nie przyrdzewiały. Podmień świece miejscami. Zerknij też w kopułkę czy gdzieś nie

> jest upaprana.

> Jeśli to nie pomoże, do zmierzenia kompresja na cylindrach.

Dzieki, posprawdzam smile.gif Swiec chyba nie wykrece, bo zostawilem skrzynke w garazu :/

Dziwi mnie to, ze stalo sie tak nagle. Wczoraj zrobilem 300 km, cale szczescie ze sie nie popsul 150 km od domu:)

Napisano

> Dziwi mnie to, ze stalo sie tak nagle. Wczoraj zrobilem 300 km,

A nie wjechałeś może w kałużę? Kopułka mogła dostać wilgoci.

Napisano

> A nie wjechałeś może w kałużę? Kopułka mogła dostać wilgoci.

Miałem tak z X16XEL po wjeździe w kałużę, wystarczyło poprawić wtyczki i ruszył z kopyta 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A nie wjechałeś może w kałużę? Kopułka mogła dostać wilgoci.

Nie, ale kopulke sprawdzilem, i jest ok.

Napisano

a ile ma rozrząd??

miałem podobne objawy jak m o ząbek przeskoczył mad.gif

Napisano

> a ile ma rozrząd??

> miałem podobne objawy jak m o ząbek przeskoczył

Dokładnie mógł się zapłon przestawić, ale czy przypadkiem nie zostałby przesunięty na wszystkich 4 cylindrach??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> a ile ma rozrząd??

> miałem podobne objawy jak m o ząbek przeskoczył

hm... 5 tys km? jakos tak smile.gif i tez o tym pomyslalem smile.gif

Napisano

> hm... 5 tys km? jakos tak i tez o tym pomyslalem

kurcze, może napinacz był źle naciągnięty i jak pasek się ułożył to udało mu się przestawić niewiem.gif

p.s. a jak tam blachy?? zrobione??

Napisano
  • Autor

> kurcze, może napinacz był źle naciągnięty i jak pasek się ułożył to udało mu się przestawić

> p.s. a jak tam blachy?? zrobione??

no moze, bo stalo sie to w ulamku sekundy :/

p.s. blachy zrobione, ale jeszcze nie bylo polerki, bo nie mam czasu podjechac do lakiernika smile.gif

edit:

stuka tylko przy dodawaniu gazu, i to przy wyzszych obrotach, przy trzymaniu silnika na jakichs obrotach stukow nie ma.

moze to spalanie stukowe? nie wiem jak to brzmi, bo nigdy nie mialem smile.gif

Napisano

> moze to spalanie stukowe? nie wiem jak to brzmi, bo nigdy nie mialem

Jak to opisuje lelek: jakby ktoś rzucał kamyki na blachę.

Z opisanych skutków obstawiam przeskoczenie paska.

Sprawdź sobie znaki na kołach i będziesz wiedział.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Jezeli to faktycznie przeskoczyl pasek, to czy powinien to poprawic ten, co go zakladal? Bo rozrzad mialem wymieniany 3 tys km temu (nie 5 jak pisalem wczesniej).

Napisano

> Jezeli to faktycznie przeskoczyl pasek, to czy powinien to poprawic ten, co go zakladal? Bo rozrzad

> mialem wymieniany 3 tys km temu (nie 5 jak pisalem wczesniej).

Spokojnie to nie dużo roboty.

Jak podjedziesz tam gdzie Ci wymieniali rozrząd to z przyzwoitości powinni odciągnąć napinacz, poprawić koła i na wszelki wypadek sprawdzić zapłon.

Ja bym to zgłosił jako gwarancja.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Spokojnie to nie dużo roboty.

> Jak podjedziesz tam gdzie Ci wymieniali rozrząd to z przyzwoitości powinni odciągnąć napinacz,

> poprawić koła i na wszelki wypadek sprawdzić zapłon.

> Ja bym to zgłosił jako gwarancja.

> PZDR VEN

tylko ze robil mi to kolega smile.gif oczywiscie za odpowiednim wynagrodzeniem smile.gif

kurde mam nadzieje ze to to smile.gif chyba nic sie w silniku nie popsulo po przejechaniu kilku km?

Napisano

> tylko ze robil mi to kolega oczywiscie za odpowiednim wynagrodzeniem

No to szczególnie powinien poprawić.

> kurde mam nadzieje ze to to chyba nic sie w silniku nie popsulo po przejechaniu kilku km?

Jak skoczyło o 1 - 2 ząbki to nic nie powinno się stać tylko się przestawił zapłon.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> No to szczególnie powinien poprawić.

> Jak skoczyło o 1 - 2 ząbki to nic nie powinno się stać tylko się przestawił zapłon.

> PZDR VEN

a moze sprobuje pokrecic aparatem, zeby ustawic prawidlowy zaplon, i chociaz dojechac do domu?

a moga to byc regulatory zaworow?

Napisano

> a moze sprobuje pokrecic aparatem, zeby ustawic prawidlowy zaplon, i chociaz dojechac do domu?

Możesz, kręć aż przestaniesz słyszeć stukanie.

> a moga to byc regulatory zaworow?

No w sumie też:

- olej masz?

- kontrolka oleju sprawna? czy gaśnie prawidłowo po uruchomieniu silnika?

poza tym regulatory klekoczą niż stukają.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Możesz, kręć aż przestaniesz słyszeć stukanie.

sprawdze smile.gif

> No w sumie też:

> - olej masz?

mam, niedawno wymieniony

> - kontrolka oleju sprawna? czy gaśnie prawidłowo po uruchomieniu silnika?

sprawna, gasnie po uruchomieniu silnika

> poza tym regulatory klekoczą niż stukają.

a to sa stuki, ale bardziej takie jakby ktos kamieniami rzucal o maske, nie kamyczkami smile.gif

Napisano

> a to sa stuki, ale bardziej takie jakby ktos kamieniami rzucal o maske, nie kamyczkami

Jak nic Ci się w silniku nie urwało biglaugh.gif to skończy się na ustawieniu rozrządu, poprawie napinacza i na wszelki wypadek sprawdzenie zapłonu.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Jak nic Ci się w silniku nie urwało to skończy się na ustawieniu rozrządu, poprawie napinacza i

> na wszelki wypadek sprawdzenie zapłonu.

> PZDR VEN

krecenie aparatem zaplonowym nic nie daje frown.gif

Napisano

> krecenie aparatem zaplonowym nic nie daje

ale kręcisz całym aparatem czy tylko kopułką??

Edit:

Pewnie raczej aparatem, gdyż samą kopułką za bardzo się nie da.

Powiem szczerze, że nie mam innych pomysłów, aż tak mądry nie jestem jak inni koledzy z kacika.

Powodzenia.

PZDR VEN

Napisano

Jeśli rozrząd będzie dobrze ustawiony to zdejmij pokrywę zaworów i obadaj klawiaturę i wałek. Potem (albo przedtem) sprawdź kompresję w cylindrach. Sprawdź czy koła rozrządu są dobrze przykręcone i czy rolka napinacza i pompa obracają się płynnie. Pasek nie powinien przeskoczyć podczas normalnej jazdy.

Napisano
  • Autor

byl u mnie kolega, ktory robil mi rozrzad, i jest diagnoza frown.gif

wg niego wydmuchana uszczelka pod glowica i brak kompresji na piewszym i drugim cylindrze od lewej :/

a jak uslyszalem ze naprawa wynieie mnie jakies 600 (czesci z robocizna) to sie zalamalem frown.gif

wklejam dzwieki z nagraniami silnika klik

na jednym jest krecenie rozrusznikiem z odlaczona cewka, i na podstawie tego kolega wywnioskowal ze UPG jest wydmuchana.

Napisano

Jeśli świece są przykręcone to faktycznie niefajny odgłos. Sprawdź świeczki i rozrząd. Jeśli będą ok to dla pewności pomiar kompresji.

600zł za samą UPG? Po taniości to będą 4 uszczelki, 10 śrub i płyn do chłodnicy.

Napisano
  • Autor

> Jeśli świece są przykręcone to faktycznie niefajny odgłos.

swiece przykrecone

Sprawdź świeczki i rozrząd. Jeśli będą

> ok to dla pewności pomiar kompresji.

rozrzadu nie chcial sprawdzac, bo niby ten odglos jest jednoznaczny, a kompresji tez nie zmierze, bo nie mam czym, a do mechanika tym autem juz nie dojade smile.gif ale jakie poltora roku temu na jednym cylindrze bylo dosc malo, ale ponoc jeszcze w normie.

> 600zł za samą UPG? Po taniości to będą 4 uszczelki, 10 śrub i płyn do chłodnicy.

liczyl 300 czesci i 300 robocizna. w czesciach sa uszczelki, planowanie gowicy, itd.

jakie konkretnie uszczelki sa potrzebne? sa jakies firmy, ktore najlepiej wybrac?

czy to moglo byc przyczyna tego, ze zima po odpaleniu chodzil jakby na 3 cylindry?

i czego jeszcze mozna sie spodziewac po sciagnieciu glowicy? skac sie biora te stuki? czy jakies zawory/pierscienie/itd. tez trzeba bedzie wymienic?

czy majac glowice na stoje, mozna cos zrobic zeby poprawic prace silnika? smile.gif

Napisano

UPG, do kolektorów: dolotowego i wydechowego, pod pokrywę zaworów.

Firmy: Elring, Corteco, Goetze itp.

Rób sam, to nie takie trudne waytogo.gif

Poprawić możesz np: spasowanie kanałów w kolektorach do głowicy.

Swego czasu kol. Tosh opisywał tu taką modyfikację.

Do tego docieranie grzybków zaworów do gniazd.

Napisano

> czy majac glowice na stoje, mozna cos zrobic zeby poprawic prace silnika?

mając głowicę na stole można zrobić wszystko ok.gif

jak już napisał Orochimaru, zrób to sam...

będziesz wiedział co zrobiłeś i co masz smile.gif

a z usług "kolegi" zrezygnuj zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> UPG, do kolektorów: dolotowego i wydechowego, pod pokrywę zaworów.

> Firmy: Elring, Corteco, Goetze itp.

> Rób sam, to nie takie trudne

> Poprawić możesz np: spasowanie kanałów w kolektorach do głowicy.

> Swego czasu kol. Tosh opisywał tu taką modyfikację.

> Do tego docieranie grzybków zaworów do gniazd.

sam nie dam rady frown.gif nie mam sprzetu i doswiadczenia frown.gif

a czy oprocz uszczelek jeszcze cos kupic od razu, zeby nie latac do sklepu? smile.gif

Napisano

Znam ten dzwięk sick.gif

Brak kompresji na cylindrze. W moim przypadku, dziura w tłoku tongue.gif. Miałem c16nz.

Napisano

Ponieważ i tak trzeba rozłożyć głowicę warto przy okazji wymienić uszczelniacze zaworów. Reszta wyjdzie w praniu. Silikon motoryzacyjny się przyda. Znajdź sobie namiar na prowadnice zaworów. Jeśli będą luzy to je też przydałoby się wymienić. A nie zaszkodziłoby rozpiąć korbowód i wyjąć tłok, żeby ocenić zużycie pierścieni. A może je od razu wymienić. Wszystko zależy od budżetu. IMHO ten silnik nie jest aż tak dobry, żeby przesadnie próbować go odmładzać.

Napisano

>IMHO ten silnik nie jest aż tak dobry, żeby przesadnie próbować go odmładzać.

No w sumie tak, lepsze pewnie 1,6 w 8V, ale moim zdaniem przy odpowiednim traktowaniu ten silnik jest wieczny, tak samo jak i 1,6.

Ale z biegiem lat te 60 kuniów zaczyna brakować.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

No wlasnie, mnie te 60 koni juz troche denerwuje smile.gif Chetnie wymienilbym go chociaz na 1.6, al znalezc dobry, a potem jeszcze go wymienic, to tez troche roboty, a ja nie mam na to czasu frown.gif

edit:

czy za dotarcie zaworow powinno sie placic osobno?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.