Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mrugająca kontrolka silnika

Featured Replies

Napisano

Ostatnio kontrolka silnika zaczęła mi mrugać.

Od pewnego czasu się paliła ciągle, kasowałem błąd (coś ze spalinami), ale po pewnym czasie kontrolka się znowu zapalała, więc od dłuższego czasu to olałem (tym bardziej, że w żaden sposób nie wpływało to na pracę silnika).

Jednak teraz kontrolka zaczęła mrugać jednostajnym tempem. W pracy silnika nie zauważyłem żadnej zmiany, autko śmiga tak jak śmigało, może na gazie na wolnych obrotach da się czasem wyczuć jakieś delikatne szarpnięcia, ale na benzynie chodzi równiutko.

Umówiłem się z gazownikiem na regulację, a wcześniej postanowiłem wymienić kable i świece. Kable mają 3 lata, a świece około 15 tys. Okazyjnie kupiłem też używaną cewkę, bo ta którą mam zamontowaną ma pękniętą obudowę. Wymienię ją też przed wizytą, żeby nie dawać gazownikowi pretekstu do marudzenia.

Czy coś jeszcze powinienem zrobić?

I jak obstawiacie, co by to mogło być?

Coś mi się kojarzy, że mrugająca kontrolka oznacza wypadanie zapłonów.

Napisano

> Coś mi się kojarzy, że mrugająca kontrolka oznacza wypadanie zapłonów.

Dobrze Ci się kojarzy. Jak po podpięciu do kompa nie będzie żadnych błędów, możliwy jest powolny zgon czujnika obrotów wału. Jeśli w trakcie mrugania marchewy, poczujesz większe szarpnięcie i w tym samym czasie wskazówka obrotomierza lekko skoczy w dół, to możesz zacząć od tego czujnika.

Napisano
  • Autor

Wymiana tego czujnika to duży problem i koszt?

> Dobrze Ci się kojarzy. Jak po podpięciu do kompa nie będzie żadnych błędów, możliwy jest powolny

> zgon czujnika obrotów wału. Jeśli w trakcie mrugania marchewy, poczujesz większe szarpnięcie i

> w tym samym czasie wskazówka obrotomierza lekko skoczy w dół, to możesz zacząć od tego

> czujnika.

Napisano

Wymienialem z rok temu.

O ile pamietam w ASO skasowali mnie 200 zl za czujnik i 100 za robote.

U mnie objawem bylo, ze auto jechalo ok na zimnym silniku, a jak sie zagrzal, to jakby mu paliwo odcieli wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wymienialem z rok temu.

> O ile pamietam w ASO skasowali mnie 200 zl za czujnik i 100 za robote.

No to nieźle. Na Allegro widziałem czujniki używki po 50 zł. Jestem ciekaw jak wygląda wymiana.

A i jeszcze jedno ta kontrolka silnika mruga mi od tamtego czasu non stop. A takie szarpnięcie silnika na wolnych obrotach i jednoczesny spadek obrotów już mi się zdarzył, ale obstawiałem, że to może świece albo kable.

Napisano

> No to nieźle. Na Allegro widziałem czujniki używki po 50 zł. Jestem ciekaw jak wygląda wymiana.

Jest tak skomplikowana, że powinieneś zgłosić się z problemem do NASA.

A poważnie to da się wymienić bez kanału, rozpinasz złączkę, wykręcasz jedną śrubkę, wyjmujesz stary czujnik, wkładasz nowy, wkręcasz jedną śrubkę, wpinasz wtyczkę i po sprawie. Cała operacja trwa 5 minut wliczając w to przerwę na papierosa.

Czujnik znajduje się u dołu pod kołem pasowym wału.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wymiana tego czujnika to duży problem i koszt?

> > czujnika.

Wymiana prosta, nowy czujnik dobrej firmy to koszt około 120 zł, tańsze zamienniki od 80 zł.

Napisano

W układach z OBD mruganie kontrolki Check oznacza zazwyczaj wypadające zapłony i grośbę uszkodzenia katalizatora. Instrukcje podają - Świecąca kontrolka = awaria umożliwiająca dalszą jazdę = srewis, mrugająca kontrolka = grośba uszkodzenia silnika = nie jechać, udać się do serwisu.

Oczywiście jeździć możesz, aż całkiem coś się rozpadnie, ja bym nie katował samochodu.

> Ostatnio kontrolka silnika zaczęła mi mrugać.

> Od pewnego czasu się paliła ciągle, kasowałem błąd (coś ze spalinami), ale po pewnym czasie

> kontrolka się znowu zapalała, więc od dłuższego czasu to olałem (tym bardziej, że w żaden

> sposób nie wpływało to na pracę silnika).

> Jednak teraz kontrolka zaczęła mrugać jednostajnym tempem. W pracy silnika nie zauważyłem żadnej

> zmiany, autko śmiga tak jak śmigało, może na gazie na wolnych obrotach da się czasem wyczuć

> jakieś delikatne szarpnięcia, ale na benzynie chodzi równiutko.

> Umówiłem się z gazownikiem na regulację, a wcześniej postanowiłem wymienić kable i świece. Kable

> mają 3 lata, a świece około 15 tys. Okazyjnie kupiłem też używaną cewkę, bo ta którą mam

> zamontowaną ma pękniętą obudowę. Wymienię ją też przed wizytą, żeby nie dawać gazownikowi

> pretekstu do marudzenia.

> Czy coś jeszcze powinienem zrobić?

> I jak obstawiacie, co by to mogło być?

> Coś mi się kojarzy, że mrugająca kontrolka oznacza wypadanie zapłonów.

Napisano

Jak pada czujnik zwykle nie ma żadnych mrugających czy świecących kontrolek, silnik gaśnie podczas jazdy lub nie daje się uruchomić i wtedy świeci check. Jesli chcesz wymieniać w ciemno Twoja sprawa, jak dla mnie to raczej nie wina czujnika położenia wału.

Ale mogę się mylić.

Pozdrawiam.

> No to nieźle. Na Allegro widziałem czujniki używki po 50 zł. Jestem ciekaw jak wygląda wymiana.

> A i jeszcze jedno ta kontrolka silnika mruga mi od tamtego czasu non stop. A takie szarpnięcie

> silnika na wolnych obrotach i jednoczesny spadek obrotów już mi się zdarzył, ale obstawiałem,

> że to może świece albo kable.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje.

Mam zamiar jechać z nim na warsztat, tylko się zastanawiam, żeby zminimalizować koszty.

Czy jak pojadę do gazownika, to sprawdzi mi co jest grane (przy sekwencyjnym wtrysku i tak będzie musiał podpinać kompa), czy pierw jechać do serwisu, żeby zdjagnozować co jest grane.

Tylko jak gadałem z gościem w warsztacie gdzie mogliby mnie podpiąć, to sugerowali wizytę u gazownika, bo problem może mieć źródło w gazie.

No i teraz sam nie wiem. Nie chcę, żeby mnie odsyłali od jednego do drugiego.

Pozdrawiam

Z.

> Jak pada czujnik zwykle nie ma żadnych mrugających czy świecących kontrolek, silnik gaśnie podczas

> jazdy lub nie daje się uruchomić i wtedy świeci check. Jesli chcesz wymieniać w ciemno Twoja

> sprawa, jak dla mnie to raczej nie wina czujnika położenia wału.

> Ale mogę się mylić.

> Pozdrawiam.

Napisano

Najpierw rozwiąż problem na benzynie.

Jeśli w komputerze benzynowym nie będzie nic konkretnego to reset autoadaptacji.

Jeśli po resecie problem ustąpi to 50-60km tylko na noPB, pojechać do gazownika i rozwiązać problem z LPG.

Jeśli problemu nie spowodowała instalacja LPG to jak rozwiążesz problem na noPB to automatycznie powinien rozwiązać się problem na LPG.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.