Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mruga kontrolka recznego

Featured Replies

Napisano

Hej

Podczas jazdy mruga mi czerwona kontrolka recznego. Moze nie tyle mruga, co nieregularnie zapala sie i przygasa, jakby jakies przebicie bylo na kablu ktory ja zasila i czasem lapala styk, a czasem nie.

Zjawisko wystepuje od czasu do czasu, podczas jazdy. Wylaczenie i wlaczenie silnika sytuacji nie zmienia.

Ze 2 lata temu reperowalem centralke ABSu metoda (i rekami wink.gif ) Marka Skopa. Raz na pol roku zapala mi sie na chwile podczas jazdy obie kontrolki (ABS i reczny) ale problem znika za chwile sam, wiec to chyba nie zwiazane z obecnym zjawiskiem. Jakies pomysly?

Napisano

> Hej

> Podczas jazdy mruga mi czerwona kontrolka recznego. Moze nie tyle mruga, co nieregularnie zapala

Sprawdzałeś poziom płynu w zbiorniczku płynu hamulcowego?

Bo za niski poziom odpowiada właśnie ta sama kontrolka co od ręcznego.

Napisano

> Sprawdzałeś poziom płynu w zbiorniczku płynu hamulcowego?

> Bo za niski poziom odpowiada właśnie ta sama kontrolka co od ręcznego.

dokladnie

Napisano

> dokladnie

No niby tak jest. Ale co ma do tego kontrolka ABS?

Napisano

> No niby tak jest. Ale co ma do tego kontrolka ABS?

Nic nie musi mieć, przeczytaj dokładnie post Przemaxa

Napisano

> Nic nie musi mieć, przeczytaj dokładnie post Przemaxa

No właśnie przeczytałem. Sytuacja z mruganiem kontrolki hamulców, może być skutkiem zbyt małej ilości płynu hamulcowego, co jest stosunkowo proste do sprawdzenia.

Jednak jeśli ilość płynu jest ok i kontrolka jakoś dziwnie mruga, to ja bym jednak obstawiał, że sytuacja z zapalaniem się nagle kontrolki hamulców i ABS jest z tym powiązana.

Napisano

> No właśnie przeczytałem.

Z tego co ja zrozumiałem Przemaxa, to zapalenie się jednocześnie kontrolki ( ! ) i ABS zdarzało się sporadycznie (raz na pół roku)

Tymczasem obecnie (od jakiegoś czasu) zapala się JEDNA kontrolka ( ! ) podczas każdej jazdy autem, co wskazuje na niski poziom płynu lub coś w tej okolicy.

Awarię samego czujnika w zbiorniczku bym wykluczył, bo w tą stronę się on nie ma prawa zepsuć (za to w odwrotną, że nie zamyka obwodu to i owszem bardzo często, blaszka śniedzieje)

Ale może być zwarcie gdzieś po drodze od zbiorniczka lub od wajchy ręcznego.

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja zrozumiałem Przemaxa, to zapalenie się jednocześnie kontrolki ( ! ) i ABS zdarzało się

> sporadycznie (raz na pół roku)

> Tymczasem obecnie (od jakiegoś czasu) zapala się JEDNA kontrolka ( ! ) podczas każdej jazdy autem

Tak, dokladnie o to chodzi.

Po robocie sprawdze stan plynu, dzieki za sugestie.

Jakby co to on jest mieszalny i wystarczy dolewka, czy tak dobrze to nie ma? Musze sprawdzic co lalem i kiedy.

Napisano

> No właśnie przeczytałem. Sytuacja z mruganiem kontrolki hamulców, może być skutkiem zbyt małej

> ilości płynu hamulcowego, co jest stosunkowo proste do sprawdzenia.

> Jednak jeśli ilość płynu jest ok i kontrolka jakoś dziwnie mruga, to ja bym jednak obstawiał, że

> sytuacja z zapalaniem się nagle kontrolki hamulców i ABS jest z tym powiązana.

Tak są powiązane, u mnie (model po fl) zapalał sie ABS i kontrolka hamulców gdyz nie działa elektroniczny rozdział sił hamowania tzw regulator jak sie nie myle

u mnie winny był lewy czujnik przod wymieniłem skasowałem błą i 2 rok lata

Napisano
  • Autor

> Tak są powiązane, u mnie (model po fl) zapalał sie ABS i kontrolka hamulców gdyz nie działa elektroniczny rozdział sił hamowania tzw regulator

Pelna zgoda, tak wlasnie jest i ten blad raz na ruski rok mi wyskoczy na chwile.

Sadze jednak, ze obecna kontrolka powiazana z tym nie jest, tamten jak juz wyskoczy to trwa, a tu pomruguje jak zepsuty neon wink.gif

Plyn sprawdzilem, jest pod dostatkiem. Wymienialem lepiej niz 2 lata temu wiec chyba wymienie pro forma.

Napisano

> Plyn sprawdzilem, jest pod dostatkiem. Wymienialem lepiej niz 2 lata temu wiec chyba wymienie pro

> forma.

Ale plywak zbiorniczka nie analizuje skladu chemicznego, jesli poziom jest OK to nie w plynie tkwi problem, a ruszales plywakiem, sprawdzajac czy kontrolka reaguje, odpinales go, by sprawdzic czy obwod reaguje, to prosta usterka elektryczna, wystarczy ja znalezc, a to juz bywa skomplikowane

Napisano

a glupio zapytam smile.gif

czy to ikonka recznego?

czy moze z czujki okladzin/klockow?

wyglada podobnie i mruga se jak klocki sie koncza a jest podlaczona (robi zwarcie do tarczy)

Napisano

> a glupio zapytam

> czy to ikonka recznego?

> czy moze z czujki okladzin/klockow?

> wyglada podobnie i mruga se jak klocki sie koncza a jest podlaczona (robi zwarcie do tarczy)

Ja tez mialem ochote zadac to pytanie, ale liczylem na fachowosc kolegi, wiedzacego o co pyta.

Napisano
  • Autor

Spoko, to na pewno kontrolka recznego smile.gif

Po odkrecaniu korka, sprawdzaniu plynu itd mruganie ustapilo. Zobaczymy czy na chwile czy na stale.

Napisano

> Spoko, to na pewno kontrolka recznego

> Po odkrecaniu korka, sprawdzaniu plynu itd mruganie ustapilo. Zobaczymy czy na chwile czy na stale.

A nie mowilismy, ze to kwestia plywaka i czujnika poziomu YES

Napisano

> A nie mowilismy, ze to kwestia plywaka i czujnika poziomu YES

No nie wiem.

Ja akurat rozbierałem nakrętko-czujniko-pływak na czynniki pierwsze i mogę powiedzieć, że przy prawidłowym poziomie płynu czujnik nie ma prawa "dawać fałszywego świadectwa" to znaczy zwierać obwód pomimo, że płynu nie jest za mało.

Prędzej jest przetarty przewód od czujnika i zwiera do masy albo faktycznie płynu jest na granicy.

Ewentualnie dziurawy pływak ale czy to możliwe?

Napisano

> No nie wiem.

> Ja akurat rozbierałem nakrętko-czujniko-pływak na czynniki pierwsze i mogę powiedzieć, że przy

> prawidłowym poziomie płynu czujnik nie ma prawa "dawać fałszywego świadectwa" to znaczy

> zwierać obwód pomimo, że płynu nie jest za mało.

> Prędzej jest przetarty przewód od czujnika i zwiera do masy albo faktycznie płynu jest na granicy.

> Ewentualnie dziurawy pływak ale czy to możliwe?

Wszystko jest mozliwe

• 3 tygodnie później...
Napisano

sprawdz styki kabel czujnika w korku. u mnie lekko sie palila ta kontrolka od recznego, jak nacisnąłem korek od gory to gasla, styki byly zasyfione po wyczyszczeniu ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.