Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator ZAGADKA

Featured Replies

Napisano

ok zamiana planów

Pacjent: Uno 1.0 FIRE 1997

otóż cały czas żarzyła się kontrolka od altka. Zmierzyłem napięcie: 14,65-14,7V. (no troszku wysokie...)

wymieniłem regulator napięcia i napiąłem pasek... no oki... odpalam kontrolka się nie pali... no to dobrze.

zmierzyłem napięcie 14,2V, czyli jest okej.

przejechałem się... i co? ano od czasu do czasu żarzy się kontrolka od altka... nie ma tu żadnej zależności... czy wolne obroty czy wysokie, czy zimny czy ciepły... raz się pali, a raz nie...

co to może być?

diody?

Napisano
  • Autor

> go

nie spamuj tylko odpowiadaj na zadane pytanie...

sam se spal swoją Hondę... większa jest to i ognisko na wiecej osób wyjdzie... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

kabel od kontrolki ma przebicie

Napisano
  • Autor

> kabel od kontrolki ma przebicie

no to sprawdzię...

póki co, dzięki waytogo.gif

Napisano

> nie spamuj tylko odpowiadaj na zadane pytanie...

> sam se spal swoją Hondę... większa jest to i ognisko na wiecej osób wyjdzie...

rdza lepiej sie pali wiesz zlosnik.gif

Napisano

> no to sprawdzię...

> póki co, dzięki

słabo się żarzy to dioda dodatnia

mocno się żarzy to dioda ujemna lub wzbudzenia

Napisano
  • Autor

> przeca Ci już pisałem wcześniej jak zmieniałeś regulator - ze to nie pomoże....

spadło napięcie i nie świeci się non stop... wydaje mi się, że pomogło icon_rolleyes.gif

Napisano

> spadło napięcie i nie świeci się non stop... wydaje mi się, że pomogło

Może się jeszcze okazać, że masz tak jak było u mnie - przetarte i pęknięte pierścienie na wirniku alternatora. Po wymianie wirnika wszystko ok.gif

Napisano

Początkowa faza zwarcia uzwojenia do masy, lub diody uzwojenia wzbudzenia. Spróbuj wymienić te diody. Koszt niewielki jeżeli zrobisz to sam.

Napisano
  • Autor

> Może się jeszcze okazać, że masz tak jak było u mnie - przetarte i pęknięte pierścienie na wirniku

> alternatora. Po wymianie wirnika wszystko

nie strasz... uno ma 67 tysi nalatane pierścienie by poszły się 270747800-sex.gif?~!

najpierw zacznę od tych "tańszych" i mniej skomplikowanych rzeczy biglaugh.gif

Napisano

> nie strasz... uno ma 67 tysi nalatane pierścienie by poszły się ?~!

> najpierw zacznę od tych "tańszych" i mniej skomplikowanych rzeczy

Altek na szrocie w zwoleniu to 40zł, ile szt potrzebujesz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Altek na szrocie w zwoleniu to 40zł, ile szt potrzebujesz

dolicz przesyłkę... zlosnik.gif

tego się naprawi zlosnik.gif

własnie... muszę spytać ile w GM na szrocie kosztuje hmm.gif

Napisano

> dolicz przesyłkę...

PP zaczyna od 13zł grinser006.gif

Napisano
  • Autor

no i dziś zajrzałem pod maskę pacjenta...

przewody całe (przynajmniej te co wystają po za te plastikowe osłobki), lampa nie żarzy się już od czasu do czasu tylko cały czas i po odpaleniu podłączyłem woltomierz... pokazało 14,3V i po chwili patrzę, że zaczyna rosnąć... 14,4, 14,5... na 14,6V się zatrzymało...

Silnik był baaaardzo ciepły... się poparzyć mozna było

pyatnie co jest?

Czy takie objawy dają uszkodzone diody???!

regulator napięcia był już (jak wczesniej pisałem) wymieniony...

Napisano
  • Autor

> przeca Ci już pisałem wcześniej jak zmieniałeś regulator - ze to nie pomoże...

noo i chyba pisałeś o diodach... w sumie moglem od tego zacząć...

bądź co bądź szczotek za wiele też nie było i trza by było zapewne niedługo wymienić... - strata żadna... zlosnik.gif

Napisano

> - strata żadna...

całe 5zł szczotki grinser006.gif

Napisano

U mnie też kontrolka ładowania się żarzyła. Winowajcą okazała się przywieszona szczotka w alternatorze wink.gif

Napisano
  • Autor

> całe 5zł szczotki

hmmm.... 30zł MM z regulatorem napięcia... (bo to nie rozdzielny komplet)

Napisano

przerabiałem 3 altki:

sprawdz szczotki bo u mnie była jedna za krótka...a w drugim jedna szczotka pękła

w drugim wymiana regulatora nic nie dała, musiałem wymienić mostek diodowy wink.gif

oba pacjety to 1.0 97"

Napisano
  • Autor

> przerabiałem 3 altki:

> sprawdz szczotki bo u mnie była jedna za krótka...a w drugim jedna szczotka pękła

no, ale nowe?

Już pisałem, że wymieniłem regulator ze szczotkami...

> w drugim wymiana regulatora nic nie dała, musiałem wymienić mostek diodowy

no to diody się wymieni i zobaczym jakie efekty będą... kasa nie duża, a w razie czego wykluczy się kolejny element

> oba pacjety to 1.0 97"

to taki jak ten biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

może mi ktoś jeszcze powiedzieć jakie są konsekwencje uszkodzonych diód a w altku?

można jeździć, czy koniecznie trzeba wymienić?

aha... i czy lepiej dawać diody do wymiany, czy może kupić altka po regenracji?

Jak się okaże, że to nie diody, to czekają kolejne koszta...

Napisano

> może mi ktoś jeszcze powiedzieć jakie są konsekwencje uszkodzonych diód a w altku?

> można jeździć, czy koniecznie trzeba wymienić?

> aha... i czy lepiej dawać diody do wymiany, czy może kupić altka po regenracji?

> Jak się okaże, że to nie diody, to czekają kolejne koszta...

Wymieniasz diody i masz pewne, że jest ten element OK, a koszty chyba nie są aż tak poważne. A wymienisz całego altka i może być znów to samo.

Napisano

> może mi ktoś jeszcze powiedzieć jakie są konsekwencje uszkodzonych diód a w altku?

> można jeździć, czy koniecznie trzeba wymienić?

> aha... i czy lepiej dawać diody do wymiany, czy może kupić altka po regenracji?

> Jak się okaże, że to nie diody, to czekają kolejne koszta...

Gdzieś posiadam mostek od uno, a nawet chyba z 2 alternatory w częściach, jakie masz koło pasowe? oddam w cenie złomu grinser006.gif

Napisano

Nikt nie powie Ci że będziesz jeździł długo i nie spowoduje to większych uszkodzeń. Na swoim przykładzie: uszkodzona jedna dioda wzbudzania. Jeździłem może trzy miesiące zanim wymieniłem diody (tylko wzbudzania). Objawy to u mnie lekkie żarzenie kontrolki. Od czasu do czasu chyba gasła, ale nie jestem pewien.

Przypadek drugi: Od czasu do czasu zaświeciła kontrolka w czasie jazdy(Dość jasno). Okres zimowo wiosenny. Bywało, że po przegazowaniu gasła. Po jeździe zostawiłem samochód, a po odpaleniu w dniu następnym kontrolka już nie chciała zgasnąć. Na jazdę nie zdecydowałem się. Po wyjęciu alternatora okazało się że uzwojenie ma zwarcie do obudowy. Jeden z nabiegunników byl podrdzewialy i zdeformowany. Prawdopodobnie zamarzająca i rozmarzająca woda doprowadziła do uszkodzenia. Bo śladów mechanicznego uszkodzenia nie było. Jeżeli wyjmiesz altka to na początek sprawdź diody wzbudzania. Jeżeli zechcesz odlutowywać je, to zwykła transformatorówka ma zbyt małą moc.

Napisano
  • Autor

> Nikt nie powie Ci że będziesz jeździł długo i nie spowoduje to większych uszkodzeń. Na swoim

> przykładzie: uszkodzona jedna dioda wzbudzania. Jeździłem może trzy miesiące zanim wymieniłem

> diody (tylko wzbudzania). Objawy to u mnie lekkie żarzenie kontrolki. Od czasu do czasu chyba

> gasła, ale nie jestem pewien.

> Przypadek drugi: Od czasu do czasu zaświeciła kontrolka w czasie jazdy(Dość jasno). Okres zimowo

> wiosenny. Bywało, że po przegazowaniu gasła. Po jeździe zostawiłem samochód, a po odpaleniu w

> dniu następnym kontrolka już nie chciała zgasnąć. Na jazdę nie zdecydowałem się. Po wyjęciu

> alternatora okazało się że uzwojenie ma zwarcie do obudowy. Jeden z nabiegunników byl

> podrdzewialy i zdeformowany. Prawdopodobnie zamarzająca i rozmarzająca woda doprowadziła do

> uszkodzenia. Bo śladów mechanicznego uszkodzenia nie było. Jeżeli wyjmiesz altka to na

> początek sprawdź diody wzbudzania. Jeżeli zechcesz odlutowywać je, to zwykła transformatorówka

> ma zbyt małą moc.

ja tego sam lutować tego nie będę. icon_rolleyes.gif

interesi mnie co grozi jazdą z uszkodzonymi diodami hmm.gif

i jeśli miałbym zmieniać altka to tylko po regenacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Gdzieś posiadam mostek od uno, a nawet chyba z 2 alternatory w częściach, jakie masz koło pasowe?

> oddam w cenie złomu

kołoo to tam jest... ten jeden klin... ok.gif

a dokładnie s przesyłką jakie koszta? (priv skromny.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.