Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno motocykla - gdzie jest haczyk?

Featured Replies

Napisano

No właśnie.

Na wstępie może disklajmery

- ni-ku-ta nie znam się technicznie na motocyklach.

- Prawdopodobieństwo, że kupując motocykl łyknąłbym jak młody pelikan jakąś kompletną wydymkę wynosi 90+%

- Rynku wtórnego motocykli nie znam KOMPLETNIE.

- Nie kupuję motocykla TERAZ, ale zakładam, że chciałbym podejść do tego tematu mocno w najbliższą zimę, więc póki co uskuteczniam research rynku w poszukiwaniu sprzętu, który mnie interesuje.

I teraz przejdźmy do sedna.

Przeglądam sobie alllllledrogo pod kątem zakupu "wymarzonego sprzętu" (jak ja kocham to górnolotne określenie).

Założenie - sprzęt max 6-letni, określony model, wersja - powiedzmy, że b/znaczenia.

Taki sprzęt nowy, prosto z igły kosztuje katalogowo ~35 000 PLN

I teraz tak.

Na alledrogo są sprzęty 3-4 letnie z przebiegiem - UWAGA!!! - nie przekraczającym 5 000 km.

W/g ogłoszenia - w pełni udokumentowanym (!).

Są też sprzęty 2-3 letnie z przebiegiem rzędu 1000 - 1500 km (!). Też udokumentowanym (!).

Azaliż możliwe to?

Patrząc na moje skromne doświadzenie na pierdopędzie, to - gdyby nie to, że trochę sam siebie stopuję - ukręciłbym tyle w rok. Na PIERDOPĘDZIE - jazda tylko dookoła komina...

Teraz dalej - sprzęty przebiegowo, rocznikowo i "wypasowo" zbliżone potrafią mieć rozrzut cenowy rzędu 100%

Azaliż możliwe to?

Z czego to może wynikać?

Reguły nie widzę - widziałem sprzęt "salonowy", z kpl kwitów i przeszłością w pełni sprawdzalną za rząd wielkości 15 kpln i sprowadzany sprzęt ("pierwszy właściciel w PL") zbliżony wiekiem i przebiegiem za 27 kpln.

Pytanie za sto pktów - GDZIE można kupić motocykl używany, który nie okaże się wydymką?

Załóżmy, że gotów jestem zapłacić odczuwalnie drożej, ale mieć "gwarancję", że sprzęt jest prosty i nie z wędki.

Koncepcja kupowania sprzętu u dealera to dobry koncept, czy loteria taka sama jak w przypadku samochodu?

Pytanie dodatkowe za 110 pktów.

Czy sprowadzanie motocykla ze stanów wiąże się z jakimiś rafami, tak jak sprowadzanie samochodu - (inne światła itp).

Zakładam, że kwestia "specjalnego modelu na USA" nie istnieje, bo USA to kraj produkcji tego sprzętu :-).

Czy kupując NOWY sprzęt ceny - tak jak z samochodami - podlegają negocjacjom w dających realny "uzysk" granicach? Jakieś rzędy wielkości?

Mówię o zakupie najtańszego motocykla z gamy producenta, ale też i najpopularniejszego...

Pomożecie? :-)

Napisano

> Taki sprzęt nowy, prosto z igły kosztuje katalogowo ~35 000 PLN

> I teraz tak.

> Na alledrogo są sprzęty 3-4 letnie z przebiegiem - UWAGA!!! - nie przekraczającym 5 000 km.

> W/g ogłoszenia - w pełni udokumentowanym (!).

> Są też sprzęty 2-3 letnie z przebiegiem rzędu 1000 - 1500 km (!). Też udokumentowanym (!).

> Azaliż możliwe to?

Nawet bardzo, 3-4 lata temu mieliśmy gospodarczą górkę i sporo ludzi kupiło motocykl jako coś co zawsze chcieli mieć, a nie było okazji zrealizować marzeń. Kupiło jako kolejny środek transportu, więc jeżdzą tym weekendowo, czasami do pracy.

Napisano

ja kupilem 2 latka z przebiegiem 5 kkm, kupiony w Polsce, ksiazka gwarancyjna itd .. i jak szukam czegos to interesuja mnie glownie sprzety kupione w Polsce w salonie. NIe oplaca sie jezdzic daleko po sprzet - no chyba, ze jest w 100% pewny - wiekszosc, ktora obejrzysz to ulepy. No i warto mechanika wziac ze soba na ogledziny.

A czego konkretnie szukasz? W sumie jedyny fajny komis gdzie widzialem sensowne sprzety to Motonita w Podkowie Lesnej, w kilku innych rece opadaly ..

Napisano

> Założenie - sprzęt max 6-letni, określony model, wersja - powiedzmy, że b/znaczenia.

a można wiedzieć jaki motocykl chodzi Ci po głowie teraz ? Pytam, gdyż wg mnie przebieg takiego 5-6 latka będzie uzależniony m.in. od typu motocykla. Inne przebiegi będą miały choppery, cruisery (możliwe, ze nawet poniżej 10 tys km) a inne motocykle czysto turystyczne jak DL, Varadero itp. (mój 7 letni DL ma teraz 40kkm i to jest mało jak na ten rodzaj moto).

Jeśli myślisz o jakimś nakedzie to pewniejest spora szansa znaleźć takiego niedużym przebiegiem, takimi sprzętami owszem można polecieć w traskę nad morze ale wątpię żeby ktoś zaliczył tym norwegie, bałkany itp a co sięz tym wiąże robił min 10 kkm rocznie.

Napisano

Z mojego ogródka

Yamaha Tenere 660 2009 r 4000 km przebiegu

Honda Rincon 680 2008 r 3500 km przebiegu

Obie zabawki także w moim przypadku ciężko nabić km .

Co innego jak ktoś używa motocykla do ciągłej jazdy znam przypadki 20-30 tys km rocznie .

Ale jednak sporo też jest takich dla których to nie są jedyne środki transportu.

Poza tym to nie samochód i niektórzy nie łapią bakcyla i sprzedają

Napisano

> No właśnie.

> Na wstępie może disklajmery

> - ni-ku-ta nie znam się technicznie na motocyklach.

> - Prawdopodobieństwo, że kupując motocykl łyknąłbym jak młody pelikan jakąś kompletną wydymkę

> wynosi 90+%

> - Rynku wtórnego motocykli nie znam KOMPLETNIE.

> - Nie kupuję motocykla TERAZ, ale zakładam, że chciałbym podejść do tego tematu mocno w najbliższą

> zimę, więc póki co uskuteczniam research rynku w poszukiwaniu sprzętu, który mnie interesuje.

> I teraz przejdźmy do sedna.

> Przeglądam sobie alllllledrogo pod kątem zakupu "wymarzonego sprzętu" (jak ja kocham to górnolotne

> określenie).

> Założenie - sprzęt max 6-letni, określony model, wersja - powiedzmy, że b/znaczenia.

> I teraz tak.

> Na alledrogo są sprzęty 3-4 letnie z przebiegiem - UWAGA!!! - nie przekraczającym 5 000 km.

> Są też sprzęty 2-3 letnie z przebiegiem rzędu 1000 - 1500 km (!). Też udokumentowanym (!).

> Azaliż możliwe to?

3-4 letnie z przebiegiem 5 000km jak najbardziej możliwe. Z moto bywa różnie. 2 sezony temu zrobiłem 2 razy wymianę oleju czyli 12 tysia. Rok temu już tylko 6 tysia. W tym sezonie jak przejechałem 2 tysie to jest wszystko i nie zapowiada się dużo więcej. Tak więc jak ktoś kupi nowego sprzęta bo ma kasę i jeździ sobie okazjonalnie to jak najbardziej przebieg OK.

> Patrząc na moje skromne doświadzenie na pierdopędzie, to - gdyby nie to, że trochę sam siebie

> stopuję - ukręciłbym tyle w rok. Na PIERDOPĘDZIE - jazda tylko dookoła komina...

> Teraz dalej - sprzęty przebiegowo, rocznikowo i "wypasowo" zbliżone potrafią mieć rozrzut cenowy

> rzędu 100%

> Azaliż możliwe to?

> Z czego to może wynikać?

wyobraźni sprzedającego hmm.gif trochę inny rynek niż przy autach i częściej trafiają się napaleńcy.

> Reguły nie widzę - widziałem sprzęt "salonowy", z kpl kwitów i przeszłością w pełni sprawdzalną za

> rząd wielkości 15 kpln i sprowadzany sprzęt ("pierwszy właściciel w PL") zbliżony wiekiem i

> przebiegiem za 27 kpln.

> Pytanie za sto pktów - GDZIE można kupić motocykl używany, który nie okaże się wydymką?

od znajomego ok.gif

> Załóżmy, że gotów jestem zapłacić odczuwalnie drożej, ale mieć "gwarancję", że sprzęt jest prosty i

> nie z wędki.

> Koncepcja kupowania sprzętu u dealera to dobry koncept, czy loteria taka sama jak w przypadku

> samochodu?

Moja rada jest taka, bierz na oględziny kogoś kto się zna na moto. W sensie nie zna nazwy modeli i osiągi do setki zlosnik.gif ale takiego co np. sam sobie potrafi ogarnąć podstawowe rzeczy w moto takie jak ogarnięcie napędu, stanu opon, hebli. Takiego co wsiądzie na sprzęta i będzie że tak powiem "czół" jak się prowadzi, przyspiesza itp. itd. Idealnie by było jak by miał do czynienia z danym modelem ale tu już może być ciężko. Nieraz wystarczy torchę poczytać o danym modelu żeby wiedzieć że TTTM ( np. olejak SUZUKI chodzi tak jak by miał się rozpaść zaraz a on jeździ i jeździ i jeździ ... np. VFR na kołach zębatych specyficznie "gwiżdże", rzędówki Hondy mają charakterystyczny dźwięk kończącego się napinacza łańcucha rozrządu itp. ) Ten sposób stosowałem ja i moi znajomi i się sprawdza ok.gif

> Pytanie dodatkowe za 110 pktów.

> Czy sprowadzanie motocykla ze stanów wiąże się z jakimiś rafami, tak jak sprowadzanie samochodu -

> (inne światła itp).

> Zakładam, że kwestia "specjalnego modelu na USA" nie istnieje, bo USA to kraj produkcji tego

> sprzętu :-).

> Czy kupując NOWY sprzęt ceny - tak jak z samochodami - podlegają negocjacjom w dających realny

> "uzysk" granicach? Jakieś rzędy wielkości?

> Mówię o zakupie najtańszego motocykla z gamy producenta, ale też i najpopularniejszego...

> Pomożecie? :-)

pojęcia nie mam - zawsze używki brałem ja i moi znajomi

Napisano
  • Autor

> A czego konkretnie szukasz? W sumie jedyny fajny komis gdzie widzialem sensowne sprzety to Motonita

> w Podkowie Lesnej, w kilku innych rece opadaly ..

Harley.

Harley Davidson :-)

Co mnie zastanawia - sporo jest sprzętów importowanych ze stanów z ZUPEŁNIE symbolicznymi przebiegami - poniżej 1000km.

O ile koncepcja "kupiłem, nie zakręciło mnie, opchnąłem" jakoś-tam do mnie przemawia, o tyle nauczony na rynku samochodowym traktuję to bardziej jako "Opa nach Kirche jeździł, a że ateista, to mało naklepał. A kolor majonezowy to ulubiony kolor tego Opa był, to nie żadna taksówka, paaaaanie".

Napisano
moto to czesto nie jest glowny srodek transportu, u mnie przez dwa lata wyszlo 9 kkm przy kilku trasach
Napisano

> Azaliż możliwe to?

Jak ktoś tylko chromy poleruje to wszystko możliwe. Ja nakręcam ok 15 tyś rocznie.

Natomiast moje pytanie brzmi: a jakie to ma znaczenie czy ma 2 czy 3 tyś ?

Mój plastikowy potwór kręcony do 13 tysięcy obr/min, regularnie wyprowadzany co tydzień na tory ma już nakręcone 83 tysiące km i jest w dobrej kondycji...

> Teraz dalej - sprzęty przebiegowo, rocznikowo i "wypasowo" zbliżone potrafią mieć rozrzut cenowy

> rzędu 100%

> Azaliż możliwe to?

ceny do negocjacji, miłość zaślepia właścicielom realia itp.

> Pytanie za sto pktów - GDZIE można kupić motocykl używany, który

> nie okaże się wydymką?

wszędzie, tak samo wszędzie możesz kupić złomka.

> Załóżmy, że gotów jestem zapłacić odczuwalnie drożej, ale mieć "gwarancję", że sprzęt jest prosty i

> nie z wędki.

nie ma takiego miejsca, lepiej zostaw sobie kasę, kup i remontuj za zaoszczędzoną kasę.

Napisano

> Mówię o zakupie najtańszego motocykla z gamy producenta, ale też i najpopularniejszego...

> Pomożecie? :-)

Pomożemy! grinser006.gif

Pomyśl o 1.2. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Pomożemy!

> Pomyśl o 1.2.

Myślę, ale budżet nie wytrzymuje.

Poza tym IMO trochę za gruby sprzęt.

No i stylistycznie mi nie pasi :-)

Zamiast tego wolę pomału odkładać na BigTwina.

Napisano

> Harley.

> Harley Davidson :-)

To za 35tys zł już można kupić nowego ?

Napisano

> 8.542E za ajrona...

tyle kasy za takie g00fno .....

Napisano

> Całkiem fajny sprzęcik

wielkosci hulajnogi ....

Napisano

> wielkosci hulajnogi ....

To już szczegół biglaugh.gif

A na fotkach dali chyba jakiegoś szczególnie małego modela żeby moto nie wyglądał na jeszcze mniejszy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Harley.

w tym przypadku nie duży przebieg jest możliwy

ok.gif

sorki że nie na temat

no forum moto turystycznym żart

harleyiowiec w salonie

- proszę Pana, a jaką kurtkę Pan doradzi

ale do jakich cełów?

- no takie dłuższe wyjazdy

ale jak długie?

- no atk ze 100km

Napisano

Okazje sie trafiaja, ale sa one zadkoscia. Osobiscie nie bardzo w nie wierze, zwlaszcza w przypadku Sportstera.

> Pytanie za sto pktów - GDZIE można kupić motocykl używany, który nie okaże się wydymką?

> nie z wędki.

np. w Niemczech

> Czy sprowadzanie motocykla ze stanów wiąże się z jakimiś rafami, tak jak sprowadzanie samochodu -

> (inne światła itp).

> Zakładam, że kwestia "specjalnego modelu na USA" nie istnieje, bo USA to kraj produkcji tego

> sprzętu :-).

Jezeli chcesz sprowadzac ze Stanow to sprowadzaj nowy, bralbym Sportstera 1200

> Czy kupując NOWY sprzęt ceny - tak jak z samochodami - podlegają negocjacjom w dających realny

Ceny podlegaja negocjacji, Vat z tego co pamietam to 7 % no chyba ze sie cos zmienilo.

Jestes zainteresowany dawaj na PW.

wink.gif

Napisano

> Harley.

> Co mnie zastanawia - sporo jest sprzętów importowanych ze stanów z ZUPEŁNIE symbolicznymi

> przebiegami - poniżej 1000km.

> O ile koncepcja "kupiłem, nie zakręciło mnie, opchnąłem" jakoś-tam do mnie przemawia, o tyle

> nauczony na rynku samochodowym traktuję to bardziej jako "Opa nach Kirche jeździł, a że

> ateista, to mało naklepał. A kolor majonezowy to ulubiony kolor tego Opa był, to nie żadna

> taksówka, paaaaanie".

Taa zakręciło go.,,.. na parkingu chyba wink.gif

Zwykle "salvaged property" czy coś w tym stylu, bez prawa do rejestracji w USA.

Ale trafiają się i perełki.

Co do przebiegu:

wziałem swojego Midnight Stara nówkę w styczniu, a teraz mam już 4100 km.

Gdyby nie mokry lipiec, już bym miał pewnie ze 6-7 tys km.

Co do Halrleya - najpierw usiądź i się przejedź kawałek.

Jak dla mnei strasznie trzęsawki - na wolnych obrotach i podczas jazdy - i jakoś mnie nie przekonują ani komfortem, ani wyglądem.

Wg mnie Yamaha i Honda mają lepiej pracujące silniki i nie trzesą. Sprawdzone osobiscie na Midnight Star, Dragstar i Hondzie Shadow.

Ale to moje prywatne zdanie.

Napisano

> Co do Halrleya - najpierw usiądź i się przejedź kawałek.

> Jak dla mnei strasznie trzęsawki - na wolnych obrotach i podczas jazdy - i jakoś mnie nie

> przekonują ani komfortem, ani wyglądem.

> Wg mnie Yamaha i Honda mają lepiej pracujące silniki i nie trzesą. Sprawdzone osobiscie na Midnight

> Star, Dragstar i Hondzie Shadow.

> Ale to moje prywatne zdanie.

ale te trzęsawki to właśnie cały szkopuł HD good vibrations, nie sztuka żeby się nie trząsł silnik, sztuka żeby tak się trząsł żeby było fajnie i nie przeszkadzało zlosnik.gif

Napisano

> ale te trzęsawki to właśnie cały szkopuł HD good vibrations, nie sztuka żeby się nie trząsł silnik,

> sztuka żeby tak się trząsł żeby było fajnie i nie przeszkadzało

Jak tylko ktoś to lubi, czego nie.

Ja tego nie lubię i doceniam komfortową pracę i wyważenie silnika V2 w Midnight Starze. Szczególnie przy trasach rzędu 200-300 km dziennie. Jedzie się po prostu bajecznie.

Ale to tylko moje prywatne zdanie.

Napisano

> Jak tylko ktoś to lubi, czego nie.

> Ja tego nie lubię i doceniam komfortową pracę i wyważenie silnika V2 w Midnight Starze. Szczególnie

> przy trasach rzędu 200-300 km dziennie. Jedzie się po prostu bajecznie.

> Ale to tylko moje prywatne zdanie.

A inni przepłacają za masaż tyłka - dla każdego coś fajnego. grinser006.gif

Napisano

> A inni przepłacają za masaż tyłka - dla każdego coś fajnego.

Dokładnie.

Dlatego trzeba wsiąść na sprzęt i pojechac kawałeczkek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Heh...

Jakbym czytał własne rozterki sprzed czterech lat.

Finalnie zdecydowałem się na nowe moto z salonu.

Sprzedałem ze śmiesznym przebiegiem, bo nie miałem kiedy jeździć więc da się? Da się.

Tylko nie kupuj sprzętu z zagranicy, motocykle też są naprawiane (i stąd w 90% ten śmieszny nalot).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.