Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprowadzenie auta z UK - co i jak?

Featured Replies

Napisano

Jak wygląda sprawa ze sprowadzeniem auta z Wielkiej Brytanii? Chodzi o auta sprzedawane bez prawa rejestracji. Auta te są legalnie wyrejestrowane i nie płaci się za nie w Polsce żadnych akcyz itp czy jak to wygląda? Jak w ogóle załatwić wszystko nie wychodząc z domu? Znajduję firmę, która przewiezie mi auta z UK do PL i co dalej? Kiedy i jak spisuję się jakąś umowę k-s, przekazuje dokumenty itp żeby wszystko było legalnie?

Napisano

> Jak wygląda sprawa ze sprowadzeniem auta z Wielkiej Brytanii? Chodzi o auta sprzedawane bez prawa

> rejestracji. Auta te są legalnie wyrejestrowane i nie płaci się za nie w Polsce żadnych akcyz

> itp czy jak to wygląda? Jak w ogóle załatwić wszystko nie wychodząc z domu? Znajduję firmę,

> która przewiezie mi auta z UK do PL i co dalej? Kiedy i jak spisuję się jakąś umowę k-s,

> przekazuje dokumenty itp żeby wszystko było legalnie?

żeby było legalnie to Ty nie masz prawa kupić takiego auta smile.gif

Napisano

> żeby było legalnie to Ty nie masz prawa kupić takiego auta

kupić to chyba można? tylko rejestrować nie? hmm.gif

Napisano

> żeby było legalnie to Ty nie masz prawa kupić takiego auta

Kolego co ty wypisujesz? Nie ma prawa kupic czesci samochodowych?

To ze w kupie poskrecanych w jakis samochod to inna sprawa?

Napisano

> Kolego co ty wypisujesz? Nie ma prawa kupic czesci samochodowych?

> To ze w kupie poskrecanych w jakis samochod to inna sprawa?

A co jesli ta poskladana kupa czesci w samochod to write-off category A?

Wtedy chyba nawet czesci nie wolno z tego uzyc.

Napisano

> Jak wygląda sprawa ze sprowadzeniem auta z Wielkiej Brytanii? Chodzi o auta sprzedawane bez prawa

> rejestracji. Auta te są legalnie wyrejestrowane i nie płaci się za nie w Polsce żadnych akcyz

> itp czy jak to wygląda? Jak w ogóle załatwić wszystko nie wychodząc z domu? Znajduję firmę,

> która przewiezie mi auta z UK do PL i co dalej? Kiedy i jak spisuję się jakąś umowę k-s,

Podaj troche wiecej szczegolow.. Od kogo chcesz kupic te auta i ile? Chcesz je przywiesc do Polski tylko poto, zeby je rozebrac na czesci? W takim razie wogole nie wiem czy jakiekolwiek dokumenty sa ci potrzebne.

Napisano

> A co jesli ta poskladana kupa czesci w samochod to write-off category A?

> Wtedy chyba nawet czesci nie wolno z tego uzyc.

ale w Polsce? kto to sprawdzi? zlosnik.gif

Napisano

jest w Polsce akcyza na używane części samochodowe? zlosnik.gif

rachunek jakiś na to musisz mieć, i to wszystko

Napisano

> Kolego co ty wypisujesz? Nie ma prawa kupic czesci samochodowych?

> To ze w kupie poskrecanych w jakis samochod to inna sprawa?

to wypisuje że nie ma prawa kupić SAMOCHODU bez możliwości rejestracji , z przeznaczeniem na części a to pewna różnica względem części samochodowych smirk.gif

Napisano

prywatny import pojedynczych sztuk wygląda mniej / więcej tak:

- kupujesz auto w UK

- zabierasz go do Polski

- z dowodu rejestracyjnego samochodu odrywasz odcinek, który mówi i permanentnym eksporcie samochodu po za granice UK, wpsiujesz w tym świstku datę kiedy nastąpił eksport i odsyłasz do DVLA (wydział komunikacji w UK) w UK nikogo nie obchodzi dokąd zabierasz to auto, ważne że już go nie ma w UK, a w Polsce nikt nie wiem o tym samochodzie bo nigdzie nic nie zgłaszasz...

- auto w Polsce montujesz do stodoły i spokojnie po cichutku rozbierasz na części i pchasz je przez internet.

resztę złomu traktujesz szlifierką kontową i oddajesz do skupu złomu

i tak to działa

setki rodaków handlujących częściami na alledrogo nie mogą się mylić...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Chce kupić "coś" z czego będę w stanie wyciągnąć trochę części (silnik, troche elementów zawieszenia itp), nieważne czy cały pełnowartościowy samochód (nawet z dokumentami itp) czy kupę części poskręcaną w samochód. Pytając o auta bez prawa rejestracji chodziło mi o to że w Polsce większość sprzedawanych aut z UK, nawet całych pisze że bez prawa rejestracji, więc pytam jak to działa? Z Anglii przyjeżdżają jako "bez prawa rejestracji" czy dopiero u nas się je takimi czyni?

Napisano

> Chce kupić "coś" z czego będę w stanie wyciągnąć trochę części (silnik, troche elementów

> zawieszenia itp), nieważne czy cały pełnowartościowy samochód (nawet z dokumentami itp) czy

> kupę części poskręcaną w samochód. Pytając o auta bez prawa rejestracji chodziło mi o to że w

> Polsce większość sprzedawanych aut z UK, nawet całych pisze że bez prawa rejestracji, więc

> pytam jak to działa? Z Anglii przyjeżdżają jako "bez prawa rejestracji" czy dopiero u nas się

> je takimi czyni?

Panie przeca Ci napisałem w poprzednim poście...

w UK jak zapewne wiesz jest ruch lewostronny a co za tym idzie kierownica w samochodzie jest po prawej stronie a jak powszechnie wiadomo w Polsce jest praktycznie niemożliwe zarejestrowanie samochodu z kierownicą po prawej stronie... więc dlatego w opisie stoi, że fura jest bez prawa rejestracji.

Poozdrawiam

Napisano

> Chce kupić "coś" z czego będę w stanie wyciągnąć trochę części (silnik, troche elementów

> zawieszenia itp), nieważne czy cały pełnowartościowy samochód (nawet z dokumentami itp) czy

> kupę części poskręcaną w samochód. Pytając o auta bez prawa rejestracji chodziło mi o to że w

> Polsce większość sprzedawanych aut z UK, nawet całych pisze że bez prawa rejestracji, więc

> pytam jak to działa? Z Anglii przyjeżdżają jako "bez prawa rejestracji" czy dopiero u nas się

> je takimi czyni?

Ja znam zycie, to przyjezdzaja za Anglii bez zadnych dokumentow, poniewaz te zostaly zabrane najczesciej ze wzgledu na to, ze auto mialo dzwona i zostalo sklasyfikowane jako nienadajace sie do naprawy.

W takim przypadku nie masz jak zarejestrowac tego w Polsce.

Napisano

no tak,tyle że teraz mówisz o tych, które przyjechały rozbite na lawetach, te co przyjechały o własnych siłach raczej mają dokumenty tylko takie auta nie są rejestrowane w PL.

Napisano

> Panie przeca Ci napisałem w poprzednim poście...

> w UK jak zapewne wiesz jest ruch lewostronny a co za tym idzie kierownica w samochodzie jest po

> prawej stronie a jak powszechnie wiadomo w Polsce jest praktycznie niemożliwe zarejestrowanie

> samochodu z kierownicą po prawej stronie... więc dlatego w opisie stoi, że fura jest bez prawa

> rejestracji.

> Poozdrawiam

A wlasnie, ze nie idea.gif

Bez prawa rej z uk to auto np. po dzwonie, kradziezy. Takie, ktorego juz nie oplaca sie naprawiac. Firma ubezp. wyplacila odszkodowanie a auto przeznaczyla na zyletki. Ludzie kupuja ten zlom na aukcjach lub ze szrotow.

Auto rhd z v5 ma pelne prawo byc ponownie zarejestrowanym w innych krajach w tym pl.

Napisano

> to wypisuje że nie ma prawa kupić SAMOCHODU bez możliwości rejestracji , z przeznaczeniem na części

> a to pewna różnica względem części samochodowych

a kto mu zabroni?

Napisano

> A wlasnie, ze nie

> Bez prawa rej z uk to auto np. po dzwonie, kradziezy. Takie, ktorego juz nie oplaca sie naprawiac.

> Firma ubezp. wyplacila odszkodowanie a auto przeznaczyla na zyletki. Ludzie kupuja ten zlom na

> aukcjach lub ze szrotow.

> Auto rhd z v5 ma pelne prawo byc ponownie zarejestrowanym w innych krajach w tym pl.

no tak, bez dowodu rej. nie ma rejestracji, ale kupić i postawić sobie na własnej posesji można, skoro ktoś sprzedaje, a czy go życzliwy nie zgłosi do skarbowego czy ochrony środowiska, to już inna sprawa

Napisano

> A wlasnie, ze nie

> Bez prawa rej z uk to auto np. po dzwonie, kradziezy. Takie, ktorego juz nie oplaca sie naprawiac.

> Firma ubezp. wyplacila odszkodowanie a auto przeznaczyla na zyletki. Ludzie kupuja ten zlom na

> aukcjach lub ze szrotow.

tak, masz racje, mea culpa, widocznie mi nie stykało po pełnym wrażeń dniu ok.gif

> Auto rhd z v5 ma pelne prawo byc ponownie zarejestrowanym w innych krajach w tym pl.

prawo ma jak najbardziej, tyle, że raczej nie PL, albo inaczej w dalszym ciągu prawo ma ale w PL nie chcą go zarejestrować bo nie i tyle co im pan zrobisz?

Napisano
  • Autor

Dzięki dahrek, coś już wiem więcej smile.gif Jak wygląda jeszcze sprawa z jakąś umową itp? No bo rozumiem że nawet jak biorę złom po dzwonie to jakąś umowę czy coś trzeba spisać? Jak to najpewniej załatwić? Faxem, mailem czy ktoś kto będzie to auto odbierał stamtąd załatwi to w moim imieniu?

Napisano

> Dzięki dahrek, coś już wiem więcej Jak wygląda jeszcze sprawa z jakąś umową itp? No bo rozumiem że

> nawet jak biorę złom po dzwonie to jakąś umowę czy coś trzeba spisać? Jak to najpewniej

> załatwić? Faxem, mailem czy ktoś kto będzie to auto odbierał stamtąd załatwi to w moim

> imieniu?

W UK nikt nie podpisuje umow k-s.

Gdy sprzedaja auto lokalnie, to sie wypelnia odpowiedni formularz z dowodu rej. Jesli ktos bierze auto na eksport, to zwykle nic sie nie podpisuje.

A tym bardziej jak bierzesz auto bez dowodu rej, to tymbardzij zadnej umowy raczej nie bedzie.

Napisano

ale jak ładnie poprosi do dostanie odręcznie napisany kwitek typu:

20.08.2011, Renault laguna BX 51 TRY 1.8 petrol, sold as seen, Ł 500 i podpis sprzedającego,

coś więcej typu umowa K-S będzie trudno wyciągnąć, prywatni niechętnie piszą jakieś umowy co nie oznacza, że nie idzie się dogadać

Napisano

> ale jak ładnie poprosi do dostanie odręcznie napisany kwitek typu:

> 20.08.2011, Renault laguna BX 51 TRY 1.8 petrol, sold as seen, Ł 500 i podpis sprzedającego,

> coś więcej typu umowa K-S będzie trudno wyciągnąć, prywatni niechętnie piszą jakieś umowy co nie

> oznacza, że nie idzie się dogadać

Nie no to oczywiste.

Troche sie udzielam na podobnym jak AK forum motoryzacyjnym w Irlandii, i czesto ktos sie wlasnie pyta co zrobic jak sie sprzedaje auto na eksport obcokrajowcowi niemajacemu adresu w Irlandii. Ja zawsze radze, zeby z nim spisac umowe kupna-sprzedazy, dac sprzedajacemu swoj dowod rejestracyjny i wyslac kopie tej umowy do urzedu razem z listem wyjasniajacym, ze auto zostalo sprzedane na eksport.

Jednak wielu osobom wydaje sie to zbyt skomplikowane, a dowodu rejestracyjnego malo kto chce dawac razem z autem, bo potem sie slyszy o przypadkach ze auto poszlo razem z dowodem i przychodza do poprzedniego wlasciciela mandatu z fotoradaow, parking, oplaty za autostrade, itp, a sprzedajacy nie ma zadnego dowodu ze sprzedal auto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.