Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

clio III - pytanie do użytkowników

Featured Replies

Napisano
kiedy wymienialiście tarcze i klocki? Ja mam kombiaka z motorem 1.2TCE i przy przebiegu ~35tys muszę już wymienić klocki i tarcze z przodu - normalne, że tak wcześnie? klocki to niech tam ale tarcze po 35 tys? hmm.gif
Napisano

sprawdzales Ty czy serwis ??

Powiedzialbym ze generalnie w Renaultach to jest standard, ale sprawdz sobie sam jaka grubosc ma tarcza a jaka jest dopuszczona..

Napisano
  • Autor

> sprawdzales Ty czy serwis ??

> Powiedzialbym ze generalnie w Renaultach to jest standard, ale sprawdz sobie sam jaka grubosc ma

> tarcza a jaka jest dopuszczona..

serwis sprawdzał i jakieś 1000-2000 km temu powiedział, że tarczom brakuje 0,2mm do wartości granicznej, klocki też na wykończeniu - stąd decyzja o wymianie ok.gif

Napisano

> serwis sprawdzał i jakieś 1000-2000 km temu powiedział, że tarczom brakuje 0,2mm do wartości

> granicznej, klocki też na wykończeniu - stąd decyzja o wymianie

Masz ESP i lubisz zaszaleć po zakrętach?

Tak z ciekawości pytam.

Napisano

Ja tam obstawiam, że tak samo jak i u mnie pojechał na karchera albo zaliczył dobrą kałuże tarcze sie pogięły i tyle.

Napisano
  • Autor

> Masz ESP i lubisz zaszaleć po zakrętach?

> Tak z ciekawości pytam.

mam esp ale nie szaleje na zakrętach, ba nawet w zimie może ze dwa razy użyłem ręcznego grinser006.gif

tylko co to ma do rzeczy?

Napisano
  • Autor

> Ja tam obstawiam, że tak samo jak i u mnie pojechał na karchera albo zaliczył dobrą kałuże tarcze

> sie pogięły i tyle.

ej ale mi się nic nie pogięło (hamuje normalnie, nie ściąga, nic nie bije) - skończyły się tarcze i tyle

tylko nie wiem czemu tak szybko hmm.gif

Napisano

Igor trzeba nie szaleć smile.gif będą starczały na więcej biglaugh.gif

BTW to nawet długo ktoś pisał, że w Yarisie miał do wymiany tarcze i klocki po 15kkm no.gif

Napisano

> mam esp ale nie szaleje na zakrętach, ba nawet w zimie może ze dwa razy użyłem ręcznego

> tylko co to ma do rzeczy?

To, że włączone esp ciągle czuwa. Cały ten system w imię stabilności auta potrafi dohamowywać każde koło z osobna. Stąd szybsze zużywanie tarcz i klocków w autach z esp, widoczne zwłaszcza wtedy gdy lubi się zaszaleć nieco.

Napisano

> kiedy wymienialiście tarcze i klocki? Ja mam kombiaka z motorem 1.2TCE i przy przebiegu ~35tys

> muszę już wymienić klocki i tarcze z przodu - normalne, że tak wcześnie? klocki to niech tam

> ale tarcze po 35 tys?

Fabryczne klocki starczyły na 25kkm. Ale tarcze jeszcze pojeżdżą trochę a mam teraz 60kkm. Musiałeś chyba nieźle katować samochód że tak je zjechałeś.

Ja mam tan sam silnik, ESP, tyle że budę lżejszą bo 3-drzwiową.

Napisano

Zmierz sam tarcze, śmiem twierdzić że jeszcze jedną wymianę klocków obsłużą.

Napisano

> kiedy wymienialiście tarcze i klocki? Ja mam kombiaka z motorem 1.2TCE i przy przebiegu ~35tys

> muszę już wymienić klocki i tarcze z przodu - normalne, że tak wcześnie? klocki to niech tam

> ale tarcze po 35 tys?

hmmmmm - u mnie fabryczne tarcze Megane dojechały do 130 tys.km i jeszcze jedne klocki by wytrzymały

teraz mam zestaw nacinane i nawiercane plus sport. klocki. W tym momencie mam 170 tys. , tarcze maja się bardzo dobrze, klocki będą niebawem do wymiany ale 40 tys. jak na te klocki nie jest źle.

Nie wspomnę o tym, że w Camry miałem jedna tarcze przez ponad 200tys., w Lanosie, który jeździł na taxi ojciec tarcze wymieniał co 60 tys. więc coś jest nie halo żeby po 25tys.km tarcze były kaput.

W Mercedesie też mam Esp ale nie zauważyłem żeby przez to szybciej tarcze się kończyły.

masz auto na gwarancji? jeśli tak to działaj bo głodne kawałki, że szybko pan zużywa można włożyć między bajki więc obstawiam, że trafiłeś na jakieś gówniane tarcze i serwis powinien je wymienić ale pewnie będą gadać tak jak napisałem wyżej, że element podlega zużyciu no.gif

W ten sposób to po 100tys.km silnik do wymiany bo się naturalnie zużył zlosnik.gif

tylko w ten sposób naprawdę można zabrnąć w ślepy zaułek. Nie kupiłeś "małego fiata" tylko auto za pewnie 40-50 tys. więc spróbuj powalczyć waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To, że włączone esp ciągle czuwa. Cały ten system w imię stabilności auta potrafi dohamowywać każde

> koło z osobna. Stąd szybsze zużywanie tarcz i klocków w autach z esp, widoczne zwłaszcza wtedy

> gdy lubi się zaszaleć nieco.

yhy ok.gif

Napisano
  • Autor

> masz auto na gwarancji? jeśli tak to działaj bo głodne kawałki, że szybko pan zużywa można włożyć

> między bajki więc obstawiam, że trafiłeś na jakieś gówniane tarcze i serwis powinien je

> wymienić ale pewnie będą gadać tak jak napisałem wyżej, że element podlega zużyciu

> W ten sposób to po 100tys.km silnik do wymiany bo się naturalnie zużył

> tylko w ten sposób naprawdę można zabrnąć w ślepy zaułek. Nie kupiłeś "małego fiata" tylko auto za

> pewnie 40-50 tys. więc spróbuj powalczyć

juz sie gwara skonczyla - zestaw juz wymieniony, zobaczymy ile ten pojezdzi (nie fabryczny) ok.gif

Napisano
  • Autor

> Fabryczne klocki starczyły na 25kkm. Ale tarcze jeszcze pojeżdżą trochę a mam teraz 60kkm. Musiałeś

> chyba nieźle katować samochód że tak je zjechałeś.

> Ja mam tan sam silnik, ESP, tyle że budę lżejszą bo 3-drzwiową.

nie no normalnie jezdze inna sprawa ze z obecnego przebiegu polowe to nie ja zrobilem wiec moze poprzedni uzytkownik troche katowal hmm.gif

Napisano

> nie no normalnie jezdze inna sprawa ze z obecnego przebiegu polowe to nie ja zrobilem wiec moze

> poprzedni uzytkownik troche katowal

A może to auto po L-ce? wink.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

miałem tak samo - po 40 tys km do wymiany komplet sick.gif

Napisano

> A może to auto po L-ce?

Mi na L tarcze starczyły na 100tys. klocki 2 komplet już od 60tys się ściera i jeszcze jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.