Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - jak to jest?

Featured Replies

Napisano

Czy w każdej Klimie automatycznej sprężarka w trybie auto co jakiś czas się wyłącza np. w celach oszczędności? Dajmy na to czujniki wyczują, że jest wystarczająco chłodno i wtedy rozłączają klimę na jakiś czas czy tylko zmniejszają prędkość nawiewu, a klima nadal działa?

U mnie w Ibizie w takiej sytuacji lampka AC się wyłącza, ale za to w Volvo nic nie gaśnie, ale znowu nie wykluczone że klima się wyłącza bez informowania kierowcy?

Napisano

> Czy w każdej Klimie automatycznej sprężarka w trybie auto co jakiś czas się wyłącza np. w celach

> oszczędności? Dajmy na to czujniki wyczują, że jest wystarczająco chłodno i wtedy rozłączają

> klimę na jakiś czas czy tylko zmniejszają prędkość nawiewu, a klima nadal działa?

> U mnie w Ibizie w takiej sytuacji lampka AC się wyłącza, ale za to w Volvo nic nie gaśnie, ale

> znowu nie wykluczone że klima się wyłącza bez informowania kierowcy?

W zasadzie nie ma różnicy pomiędzy klimatyzacją manualną i automatyczną.

Automatyczna zmniejsza nadmuch, jeśli zmniejszysz nadmuch to do parownika trafia mniej energii cieplnej, więc nie ogrzewa się on, skoro się nie ogrzewa to czujnik przeciwoblodzeniowy sygnalizuje, że jest za zimno i nie potrzeba wykonywać rozprężania czynnika, więc nie ma potrzeby sprężania go, więc sprężarka się nie załącza.

Generalnie wszytko jest kwestią tego ile trzeba ciepła odprowadzić na zewnątrz, im mniej tego ciepła tym mniej cykli sprężanie-rozprężanie w jednostce czasu, im więcej ciepła tym więcej cykli w jednostce czasu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> U mnie w Kia Rio 1,5 CRDI 110 KM auto nagrzane w słońcu do ponad 50C schładza się w kilka minut,

> potem z klimy leci lodowate powietrze. Jednak nie mam climatronica i zastanawiam się co tu

> zrobić, bo jek mi leci lodowate powietrze na ciało to nie jest ani przyjemne ani zdrowe. Na

> razie próbowałem ustawiać kratki nawiewu, aby powietrze leciało do góry, ale nie jest to

> całkiem satysfakcjonujące rozwiązanie. Macie coś lepszego?

Wyregulować sobie odpowiednią temp. pokrętłem.

Napisano

> U mnie w Kia Rio 1,5 CRDI 110 KM auto nagrzane w słońcu do ponad 50C schładza się w kilka minut,

> potem z klimy leci lodowate powietrze. Jednak nie mam climatronica i zastanawiam się co tu

> zrobić, bo jek mi leci lodowate powietrze na ciało to nie jest ani przyjemne ani zdrowe. Na

> razie próbowałem ustawiać kratki nawiewu, aby powietrze leciało do góry, ale nie jest to

> całkiem satysfakcjonujące rozwiązanie. Macie coś lepszego?

Podkręć ogrzewanie z jednoczesną pracą AC. Niektóre auta np Opel nie puszczą ogrzewania przy włączonej klimie manualnej, ale można to obejść wypinając wężyk podciśnieniowy (Omega) lub małą wtyczkę pod desą rozdzielczą (Astra).

Napisano

> U mnie w Ibizie w takiej sytuacji lampka AC się wyłącza, ale za to w Volvo nic nie gaśnie, ale

> znowu nie wykluczone że klima się wyłącza bez informowania kierowcy?

Zacząłbym od błędnego używania określenia "klimatyzacja". Klimatyzacja, to nie jest jedynie chłodzenie. To utrzymywanie w pomieszczeniu zamkniętym, jakim na pewno jest samochód, stałej temperatury i wilgotności (z tym trudniej) powietrza.

W Focusie, jeśli klima ustawiona jest na AUTO, lampka nie gaśnie nawet wtedy, kiedy chłodzenie nie działa, a z nawiewów leci ciepłe powietrze.

Lampka gaśnie zawsze wtedy, kiedy zaingerujemy w jakiekolwiek ustawienie oprócz ustawienia temperatury wnętrza, czyli moc nadmuchu lub zmiana kierunku wylotu. Mimo tego, automatyka dotycząca utrzymania stałej temperatury działa dalej bezproblemowo.

Zadziwia mnie jednak fakt, kiedy z nawiewów górnych leci wyraźnie schłodzone powietrze, kiedy na nogi w tym samym czasie leci powietrze lekko ciepłe. Ma to miejsce wtedy, kiedy temperatura na zewnątrz jest zbliżona do temperatury ustawionej na klimatyzacji. Rozwiązanie IMO bardzo fajne, bo nie powoduje znużenia kierowcy.

Napisano

odpalam swoje bravo za 5 sekwłączam klime i za 15 sek juz leci przyjemny chłodek smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.