Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja - jak to jest?

Featured Replies

Napisano

Mam przyjemność jeździć kilkoma samochodami, i proszę moi drodzy co jest nie tak chodzi o wydajność klimatyzacji niewiem.gif

1 autko Thalia 1.2 75KM - klimę czuć dopiero od uruchomienia i 5 minutowej jazdy

2 autko Megane 1.4 - klimę czuć jak w thalii

3 autko Corolla 2.0 D 90KM - klimę czuć po 2-3minutach jazdy

4 autko Superb 1.9 TDI klimę czuć po 10 sekundach od uruchomienia że daje nieźle claps.gif

wszystko zaobserwowane w autach które minimum 1 dzień stały i nigdzie nie jeździły, dodatkowo Superb zawsze stoi na pełnym słońcu icon_rolleyes.gif

Czy tu chodzi o wydajność, wielkość chłodnicy niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> (...)

> wszystko zaobserwowane w autach które minimum 1 dzień stały i nigdzie nie jeździły, dodatkowo

> Superb zawsze stoi na pełnym słońcu

> Czy tu chodzi o wydajność, wielkość chłodnicy

Wydajność całego układu. Zwykle duże auta z dużymi silnikami mają bardziej wydajne układy (więcej dostępnej mocy do ich napędzania, więcej miejsca pod maską itp.).

Ale nie jest to reguła. Pamiętam, że klimatyzacja w Toyocie Yaris spisywała się o niebo lepiej niż w Nissanie Navara. Oba auta użytkowałem w klimacie subtropikalnym.

Napisano

Chodzi generalnie o wydajność klmityzacji, a dokładniej "moc" klimatyzacji w stosunku do m3 powierzchni chłodzonej grinser006.gif ta zaś zależy od wielu czynników, ale głównie od mocy sprężarki i powierzchni wymienników ciepła. I potwierdzasz moje obserwacje - w autach francuskich wydajność jest generalnie słaba (nie wiem czy to kwestia badziewnych sprężarek, czy tak po prostu założył producent, nie badałem tematu), w japońskich samochodach dobra, czyli wystarczająca, zaś w VAGach najlepsza (odnoszę wrażenie, że pakują tam dużo mocniejsze sprężarki, niż trzeba).

Napisano

> moc silnika?

Nie, to nie ma znaczenia dla wydajności klimatyzacji, chociaż owszem, ma znaczenie dla mocy silnika wink.gif Generalnie klimatyzacja zabiera sporo KM i to może być pewnym ograniczeniem dla klimy (czyli producent nie montuje mocniejszej sprężarki, bo auto i tak "nie jedzie", a z włączoną klimą nie jedzie w ogóle), ale jeździłem autami o małej mocy, ale o bardzo wydajnej klimatyzacji (np. Fabia), jak i mocniejszymi, ale klima chodziła kiepsko (Megane II).

Napisano

VAG po prostu - najlepszy!

A tak serio, to nie spotkałem się jeszcze z takim lagiem (max pół minuty), mimo że jeździłem pewnie 20 czy 30 samochodami z klimą.

Owszem, zdecydowanie różniły się wydajnością. Np. Outlander 2 (wersja US) generował sople na suficie już po bardzo krótkiej chwili, a w takiej Fabii wydajność była dużo mniejsza, ale zawsze chłodziło w zasadzie od razu.

Napisano

No poza tym wydajność klimatyzacji nie mierzy się "soplami na suficie", tylko czasem, w jakim osiąga się zadaną temperaturę wewnątrz pojazdu wink.gif I subiektywne odczucia mogą być różne, w zależności od siły nawiewu, ustawienia kratek itp. W Oplu jest tak, że w trybie automatycznym dmucha w twarz +5 stopni i subiektywnie zimno robi się szybko, ale na tylnej kanapie i na wysokości kolan jest nadal +30. W Mitsu ładnie rozprowadza powietrze na boki (tak samo jest w VAGach) i na szybę, więc subiektywnie chłodzi "gorzej", ale tak naprawdę całe wnętrze jest schładzane do zadanej temperatury, a nie tylko fizjonomia drajwera wink.gif

Napisano

> Mam przyjemność jeździć kilkoma samochodami, i proszę moi drodzy co jest nie tak chodzi o wydajność

> klimatyzacji

> 1 autko Thalia 1.2 75KM - klimę czuć dopiero od uruchomienia i 5 minutowej jazdy

Pytanie zasadnicze - co to znaczy "czuć klimę".

Zimne (wyraźnie ZIMNE, nie chłodne) powietrze z kratek powinno wiać po parunastu sekundach od startu sprężarki klimatyzacji i nie spotkałem się z inną sytuacją w SPRAWNYM układzie.

Aha, co do zasady we wszelkich reno ze starego typu automatyczną klimą jakimi jeździłem, klimatyzacja była mocno... Kiepska.

Uwaga nie dotyczy modeli z manualną klimą i/lub nowego typu klimą (z przełącznikiem soft/normal/fast).

Napisano

> moc silnika?

Zdecydowanie nie.

Twingo 1,2 o oszałamiającej mocy 55KM schładza sie w dwie minuty.

Megane 1,5 85KM potrzebuje jakichś 10 minut.

Raczej jest to kwestia wydajnosci układu klimatyzacji.

Napisano

> Zdecydowanie nie.

> Twingo 1,2 o oszałamiającej mocy 55KM schładza sie w dwie minuty.

> Megane 1,5 85KM potrzebuje jakichś 10 minut.

> Raczej jest to kwestia wydajnosci układu klimatyzacji.

Twingo II z silnikiem 1,2 i mocy 75KM ma równie dobrze działającą klimę, co potwierdzają testy. smile.gif

Napisano

Też zauważyłem po przesiadce z Tourana na Scenica, że wydajność klimy delikatnie się zmniejszyła. Dodatkowo Touran miał ładnych parę lat a Scenic nowy.

Napisano

> powierzchni wymienników ciepła. I potwierdzasz moje obserwacje - w autach francuskich

> wydajność jest generalnie słaba (nie wiem czy to kwestia badziewnych sprężarek, czy tak po

> prostu założył producent, nie badałem tematu), w japońskich samochodach dobra, czyli

> wystarczająca, zaś w VAGach najlepsza (odnoszę wrażenie, że pakują tam dużo mocniejsze

> sprężarki, niż trzeba).

Coś w tym jest, bo w Megance klima IMHO jest słaba, w Cordobie klima była bardziej wydajna, tyle ze strasznie śmierdziała mimo corocznych przegladów.

Napisano
  • Autor

> moc silnika?

Superb miało 130KM a obecnie ma po chipie 170KM ok.gif

Napisano
  • Autor

> VAG po prostu - najlepszy!

> A tak serio, to nie spotkałem się jeszcze z takim lagiem (max pół minuty), mimo że jeździłem pewnie

> 20 czy 30 samochodami z klimą.

> Owszem, zdecydowanie różniły się wydajnością. Np. Outlander 2 (wersja US) generował sople na

> suficie już po bardzo krótkiej chwili, a w takiej Fabii wydajność była dużo mniejsza, ale

> zawsze chłodziło w zasadzie od razu.

Nie chodzi o sople ale o to, że wsiadasz zapalasz auto klikasz AC a po kilku sekundach z nawiewów leci ZIMNE powietrze icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

a w innych autach to czekasz i czekasz icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Pytanie zasadnicze - co to znaczy "czuć klimę".

> Zimne (wyraźnie ZIMNE, nie chłodne) powietrze z kratek powinno wiać po parunastu sekundach od

> startu sprężarki klimatyzacji i nie spotkałem się z inną sytuacją w SPRAWNYM układzie.

leci zimne powietrze z nawiewu ok.gif

> Aha, co do zasady we wszelkich reno ze starego typu automatyczną klimą jakimi jeździłem,

> klimatyzacja była mocno... Kiepska.

> Uwaga nie dotyczy modeli z manualną klimą i/lub nowego typu klimą (z przełącznikiem

> soft/normal/fast).

dwa rodzaje klimy w megane miałem i ręczna i automata i zawsze tak samo badziewnie działało icon_rolleyes.gif

Napisano

Moje spostrzeżenie z użytkowania klimy w samochodzie jest takie, że , klima nie wiele może zdziałać w samochodzie, które stało na słońcu i dodatkowo jedzie sie w upalny dzień pod słońce zlosnik.gif

Napisano

> Uwaga nie dotyczy modeli z manualną klimą i/lub nowego typu klimą (z przełącznikiem

> soft/normal/fast).

Mam w swoim Fluence właśnie taką automatyczną z trzema trybami pracy. Działa znakomicie. Wyraźnie lepiej, niż także automatyczna w moim poprzednim Megane II. Zastanawiałem się niedawno nad tym, skąd taka różnica w wydajności? Inna sprężarka? hmm.gif

Napisano

> Moje spostrzeżenie z użytkowania klimy w samochodzie jest takie, że , klima nie wiele może zdziałać

> w samochodzie, które stało na słońcu i dodatkowo jedzie sie w upalny dzień pod słońce

Ze złą klimą jeździłeś. W upalne dni właśnie najbardziej widać jak świetnie działa klimatyzacja.

I mam tu na myśli upały grubo ponad 30 stopni.

Napisano
  • Autor

> Moje spostrzeżenie z użytkowania klimy w samochodzie jest takie, że , klima nie wiele może zdziałać

> w samochodzie, które stało na słońcu i dodatkowo jedzie sie w upalny dzień pod słońce

no to byś się zdziwił jak działa w superbie, dziś o tym się przekonałem icon_rolleyes.gif Auto stało na słońcu, ledwo ruszyłem i stałem w korkach w mieście a w aucie zimno icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

nie wiele tzn ile ?

faktem jest że do schłodznia potrzeba kilkunastu min - wszystko w około grzeje, nawet ręki na podłokietniku nie można oprzeć wink.gif

ale potem jest już cool.gif

u mnie jak ustawie nadmuch na szybę, to po 20km udaje się zejść poniżej 19'C (np z 40)

term

Napisano

> nie wiele tzn ile ?

Chodzi mi o to, że pomimo wiejącego chłodku z kratek nagrzane plastiki i prażące słońce z przodu skutecznie niwelują wpadające zimne powietrze do kabiny. Ostatnio jechałem kilka godzin prosto pod upalne słońce więc klima szła dość ostro żeby z przodu było w miarę przyjemnie za to moje dzieci jadące z tyłu siedziały w polarach i jeszcze narzekały, że jest im zimno zlosnik.gif

Napisano

> Mam przyjemność jeździć kilkoma samochodami, i proszę moi drodzy co jest nie tak chodzi o wydajność

> klimatyzacji

> 1 autko Thalia 1.2 75KM - klimę czuć dopiero od uruchomienia i 5 minutowej jazdy

> 2 autko Megane 1.4 - klimę czuć jak w thalii

> 3 autko Corolla 2.0 D 90KM - klimę czuć po 2-3minutach jazdy

> 4 autko Superb 1.9 TDI klimę czuć po 10 sekundach od uruchomienia że daje nieźle

> wszystko zaobserwowane w autach które minimum 1 dzień stały i nigdzie nie jeździły, dodatkowo

> Superb zawsze stoi na pełnym słońcu

> Czy tu chodzi o wydajność, wielkość chłodnicy

Należy też uwzględnić w jakim stanie były filtry kabinowe w tych poszczególnych samochodach. Teoretycznie ten w skodzie mógł być nowy, a pozostałe zasyfione. To tak dla pełnego obrazu.

Napisano

> Chodzi mi o to, że pomimo wiejącego chłodku z kratek nagrzane plastiki i prażące słońce z przodu

> skutecznie niwelują wpadające zimne powietrze do kabiny. Ostatnio jechałem kilka godzin prosto

> pod upalne słońce więc klima szła dość ostro żeby z przodu było w miarę przyjemnie za to moje

> dzieci jadące z tyłu siedziały w polarach i jeszcze narzekały, że jest im zimno

hmm.gif wiadomo że jak słońce świeci bezpośrednio to jest ciepło, inna sprawa że latem jest wysoko i rzadko świeci po ludziach

nawiew na szybę i wtedy studzi ładnie deskę i przód auta ok.gif

ale ja ogólnie klimy to mało używam, nawet w Grecji czy Cro wolę okna otworzyć, niż klimę włączać

pomijam trasę, bo to ze względu na hałas używam, czy też stojąc w korku gdy powietrze "stoi"

Napisano
  • Autor

> Należy też uwzględnić w jakim stanie były filtry kabinowe w tych poszczególnych samochodach.

> Teoretycznie ten w skodzie mógł być nowy, a pozostałe zasyfione. To tak dla pełnego obrazu.

wszystkie są sprawne po przeglądzie, akurat superb ma najwięcej lat i najmniej jest jej czasu poświęcane hehe.gif

Napisano

W każdym samochodzie do tej pory klimatyzacja "była", a dopiero w Skodzie "działa".

Napisano

> Mam w swoim Fluence właśnie taką automatyczną z trzema trybami pracy. Działa znakomicie. Wyraźnie

> lepiej, niż także automatyczna w moim poprzednim Megane II. Zastanawiałem się niedawno nad

> tym, skąd taka różnica w wydajności? Inna sprężarka?

IMO kwestia sterowania.

Aczkolwiek... Pies to tam wie.

W kangurze klima działa tak, że wystarczy zabrać na pokład jakąś panią i można szkło ciąć.

W starszym sceniku klima auto.... Może pomińmy ten temat...

Napisano

> leci zimne powietrze z nawiewu

Czyli działa.

A że wnętrze może się długo wychładzać - tu już czynników jest mnóstwo, od jakości materiałów, koloru wozu/wnętrza, rodzaju szyb itp itd.

Napisano

U mnie w Epice po kilkunastu sekundach od uruchomienia (klima auto) wieje zimnym, natomiast w Lacetti (klima manual) na podobny efekt trzeba czekać kilka minut. Poza tym w tym drugim jest zdecydowanie mniej wydajna - schłodzenie auta do odpowiedniej temperatury w "klimacie podzwrotnikowym" w pełnym słońcu jest ciężkie... wymaga dobrych 20 minut (dodatkowo kombi z racji przeszklenia mocniej się nagrzewa)

W Epice już po kilku minutach od ruszenia z nasłonecznionego miejsca jest już chłodno.

Także muszą być różnice w wydajności (mocy) układu chłodzenia.

Napisano

A we Fiatach jak klima daje radę?

mar00ha

Napisano

> A we Fiatach jak klima daje radę?

> mar00ha

W doblu solidnie chlodzi ale tylko przod frown.gif

Napisano

Zleży, o który model pytasz.

Croma ZFA194 - full wypas,

Stilo ZFA192 - jest fajnie, nadmuch mógłby być lepszy, ale generalnie jest dobrze,

Marea ZFA185 - jest kiepsko.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja bym się tutaj jeszcze zastanowił nad budową całego układu nawiewów.

W Seicento w zimie leci bardzo ciepłe powietrze i bardzo szybko robi się gorąco w aucie.

W lecie mimo braku klimy jak się ustawi nawiew na maksa i na kierowcę, to da radę wytrzymać. Oczywiście chłodne powietrze nie leci, ale to co leci dmucha bardzo solidnie.

W Punto ogrzewanie w zimie jest dużo gorsze. Niby jak się przystawi rękę do nawiewu, to powietrze jest tak samo gorące jak w Seju, ale jakoś nie przenosi się to na ciepłotę w samochodzie.

W Punto jest klima, powietrze leci zimne po parunastu sekundach. Jednak jak jest skierowane na szybę, a już najgorzej na szybę i nogi, to nawet ustawienie na 4 bieg (maks), może powodować że co bardziej potliwi będą mokrzy sick.gif Efekt jest dobry jak się ustawi nawiew na kierowcę/pasażera, ale wtedy łatwo się przeziębić.

Bez klimy w upały w tym samochodzie nie wyobrażam sobie jazdy. Jest to samo co w zimie. Niby powietrze leci, niby wentylator mocno szumi, ale już 30cm od kratki nawiewu gdzieś to powietrze znika niewiem.gif

Jakieś zawirowania, nie wiem jak to wyjaśnić niewiem.gif

W Punto silnik 2.5x mocniejszy niż w Seicento

Napisano

> mar00ha

w punto 1 wieje zimnym zaraz po uruchomieniu

Napisano

Leon MY'02 - wystarczająco by zmarznąć zlosnik.gif

Vectra MY'96 - wystarczająca ok.gif

Megane MY'06 - niewystarczająca no.gif

Civic MY'96 - jest hehe.gif

147 MY'03 - bardzo fajnie działa, przód i tył lodówka ok.gif

6 MY'03 - racji na wielkość auta - cool ok.gif

Napisano

> wszystkie są sprawne po przeglądzie,

Sprawdzałeś ilość czynnika w układzie? Musiałeś uzupełniać? Może masz drobne nieszczelności i czynnik powoli znika? Jak tak miałem jak w Corolli oringi przepuszczały - stopniowo czas od włączenia klimatyzacji do rozpoczęcia chłodzenia się wydłużał. Po uszczelnieniu i nabiciu klimy działa od razu (kilkanaście sekund po uruchomieniu).

Napisano
  • Autor

u siebie nie mam klimy i nie mam porównania icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

w punto w zimie bez klimy jest idealnie więc nie wiem czemu narzekasz zlosnik.gif

szyby odmrożone i nie są zaparowane zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś ilość czynnika w układzie? Musiałeś uzupełniać? Może masz drobne nieszczelności i

> czynnik powoli znika? Jak tak miałem jak w Corolli oringi przepuszczały - stopniowo czas od

> włączenia klimatyzacji do rozpoczęcia chłodzenia się wydłużał. Po uszczelnieniu i nabiciu

> klimy działa od razu (kilkanaście sekund po uruchomieniu).

wszystkie auta sprawdzone inaczej bym nie zadawał takiego pytania ok.gif

Napisano

> mar00ha

Marea daje zimne powietrze po kilkunastu sekundach od włączenia AC. Jednak wydajność układu w upalne i słoneczne dni jest słaba szczególnie na postoju i jeździe w korkach. Na trasie zaliczyłem kilka razy temperatury rzędu 32 stopnie w cieniu i słońce ale nawet się nie spociłem. Dopóki się jedzie, nawiew na 2, to spokojnie wyrabia, po 15 minutach jazdy zbija temperaturę we wnętrzu do około 22 stopni.

Napisano

> w punto 1 wieje zimnym zaraz po uruchomieniu

W Sienie podobnie, niestety sam nawiew mógłby być lepiej rozwiązany.

Przy upale rzędu 30*C to trzeba przejechać około 2km żeby było czuć ten chłód w aucie.

Napisano

no to ja mam prywatnie Chevroleta Evandę, służbowo pomykam czasami nowym Vag-iem i w mojej Evie z a-termicznymi szybami i sprężarką V5 o zmiennym skoku tłoków klima działa po około 4 sekundach i jest w stanie wychłodzić auto po 3-5 minutach, po kilkutastu minutach można zrobić syberię w Vagu jest o niebo gorzej, prawdą jest natomiast, że we francuzie kolegi klima jest, a jak by nie było - załamka

Napisano
  • Autor

> no to ja mam prywatnie Chevroleta Evandę, służbowo pomykam czasami nowym Vag-iem i w mojej Evie z

> a-termicznymi szybami i sprężarką V5 o zmiennym skoku tłoków klima działa po około 4 sekundach

> i jest w stanie wychłodzić auto po 3-5 minutach, po kilkutastu minutach można zrobić syberię w

> Vagu jest o niebo gorzej, prawdą jest natomiast, że we francuzie kolegi klima jest, a jak by

> nie było - załamka

ok.gif ale skąd takie różnice właśnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> ale skąd takie różnice właśnie

Inny typ sprężarki, inna wielkość parownika i skraplacza, z czego wynika też inna ilość czynnika. Do tego dochodzi kwestia ile można zabrać mocy z silnika.

Sprężarka(podobnie jak reszta osprzętu) jest dobierana do charakterystyki silnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mar00ha

W punto II mrozi jak trzeba tyle, że manual

Napisano

moje doświadczenia mi mówią że w autach z klimą ręczną jest wydajniejsze chłodzenie niż w tych z pełni automatyczną (np: 1,4 lacetti lub fiesta vs. 1,9 golf czy 2,0 lancia)

Napisano

> moje doświadczenia mi mówią że w autach z klimą ręczną jest wydajniejsze chłodzenie niż w tych z

> pełni automatyczną (np: 1,4 lacetti lub fiesta vs. 1,9 golf czy 2,0 lancia)

To jest pól prawdy.

W pełni automatyczną klimę (mówię o swojej) można dostroić tak, że chodzi jako niepełny automat.

Niektóre parametry można na niej wymusić.

Np.

Ustawienie - Automat, temperatura wnętrza ustawiona jest na 22*C.

Jeśli wsiadam do auta w czasie upału i wszystko jest nagrzane do bólu, to po uruchomieniu silnika działa tylko nawiew na twarz i przez pierwsze kilka minut tak wali, że o mało głowy nie oberwie. Powietrze z nawiewów leci zimne, ale nie bardzo zimne. Norma. Przy tej prędkości przepływu powietrza przez skraplacz, nie zdąży oddać ciepła na tyle, aby było mroźne.

Aby uniknąć takiego huraganu, zmniejszam ręcznie obroty nadmuchu i wtedy powietrze leci wolniej, a temp. wypływającego powietrza jest znacznie niższa. Automat, przy tych ustawieniach, pilnuje jedynie temperatury wylatującego powietrza i kierunku z którego wypływa (góra, bądź dół). Zimne powietrze leci jedynie z górnych nawiewów.

Jeśli na zewnątrz spadnie do np. 20*C, to powietrze lecące górą, już nie jest tak zimne, ale dalej jest chłodne, a dołem zaczyna lecieć powietrze letnie, a przy dalszym spadku temp. na zewnątrz, dołem zaczyna lecieć wyraźnie ciepłe, a góra się stopniowo wyłącza.

lub

Początek - j.w.

Mogę wymusić, aby powietrze leciało nie tylko na twarz, a również na szybę i nogi.

Wystarczy ręcznie włączyć kierunki nawiewów. Można wymusić obie czynności na raz i dalej AC pracuje w trybie utrzymanie zadanej temperatury w aucie.

Automat zawsze pozostaje automatem, ale na szczęście daje się mu "pomóc" wg swoich upodobań.

Napisano

W nowiutkim Loganie klima działa jakby jej nie było sick.gif W 15-to letnim jeepie po chwili jest zimno.

Napisano

w Grande Punto do bani zlosnik.gif, ale za to na szybie pojawia się szron zlosnik.gif

Napisano

U mnie w Kia Rio 1,5 CRDI 110 KM auto nagrzane w słońcu do ponad 50C schładza się w kilka minut, potem z klimy leci lodowate powietrze. Jednak nie mam climatronica i zastanawiam się co tu zrobić, bo jek mi leci lodowate powietrze na ciało to nie jest ani przyjemne ani zdrowe. Na razie próbowałem ustawiać kratki nawiewu, aby powietrze leciało do góry, ale nie jest to całkiem satysfakcjonujące rozwiązanie. Macie coś lepszego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.