Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

likwidacja szkody z oc sprawcy a prawa poszkodowanego

Featured Replies

Napisano

2 tygodnie temu miałem stłuczkę, gość wjechał we mnie i skasował mi całą lewą stronę od przedniego zderzaka po tylni zderzak, uszkodzone błotniki, drzwi, koła, itp.

Wg kosztorysu warsztatu (mimo że mam Opla robię w Fordzie bo Opel odmówił naprawy z OC sprawcy ze względu na jego zakład ubezpieczenia AXA), całość naprawy (z wymianą wszystkich elementów) to około 20tysięcy netto, ubezpieczyciel pokreślił kosztorys i zrobił z tego 13 netto bo dał na przykład drzwi do klepania, czy ma do tego prawo czy od razu szykować się na pisanie pozwu i robienie niezależnych wycen rzeczoznawców? Najgorsze że auto stoi nie ruszone w warsztacie od tej pory. Generalnie będę od nich żądał też kasy za utratę wartości - jak to najlepiej zrobić i jakiego rzędu to może być kasa?

Moje auto to 3 latek i 2 tygodnie, raz naprawiane jakieś elementy (choć nie te same co teraz), ale wszystko poprzez wymianę i całość robiona w ASO jakieś pół roku temu.

Napisano

A Axa nie ma podpisanej umowy z żadnym ASO Opla czy tylko z tymi we Wrocławiu? Bo może warto zawieść auto do innego ASO Opla.

Wiesz jak jest z tymi ubezpieczalniami. Teraz będzie przepychanka na pisma przez kolejne 6 miesięcy sciana.gif

Najprościej powołać rzeczoznawcę PZM i przedstawić jego opinię do TU.

Napisano
  • Autor

> A Axa nie ma podpisanej umowy z żadnym ASO Opla czy tylko z tymi we Wrocławiu? Bo może warto

> zawieść auto do innego ASO Opla.

Nie ma uwierz mi smile.gif do wyboru było ASO Ford, Fiat, Seat, Mitsubishi - z tego towarzystwa pierwszy mi najabrdziej pasował ze względu na znajomość szefostwa oraz dobrą opinię

> Wiesz jak jest z tymi ubezpieczalniami. Teraz będzie przepychanka na pisma przez kolejne 6 miesięcy

> Najprościej powołać rzeczoznawcę PZM i przedstawić jego opinię do TU.

no ja moge się pismami przepychać, ale chciałbym mieć szybko zrobione auto, czy taki kosztorys rzeczoznawcy PZM muszą uznać, rozumiem że trzeba go zrobić zanim zacznie się naprawę?

Napisano

> Nie ma uwierz mi do wyboru było ASO Ford, Fiat, Seat, Mitsubishi - z tego towarzystwa pierwszy mi

> najabrdziej pasował ze względu na znajomość szefostwa oraz dobrą opinię

> no ja moge się pismami przepychać, ale chciałbym mieć szybko zrobione auto, czy taki kosztorys

> rzeczoznawcy PZM muszą uznać, rozumiem że trzeba go zrobić zanim zacznie się naprawę?

Nic nie muszą. Ale jak ich pozwiesz do sądu to będzie to dobrym argumentem. Wyślij im pismo z Kalkulacją z ASO Forda i zobacz co odpiszą smile.gif

Napisano

jesli chodzi o uznanie wymiany zamiast naprawy to ich rzeczoznawca czy likwidator może tak zrobić. Możesz sie z tym nie zgodzić i napisać np, że technologia producenta nie przewiduje klepania w takim przypadku itd. Wsakazana podkładka z ASO a jeśli nie da rady to opinia rzeczoznawcy. Mogą to uwzglednić ale nie muszą, wtedy tylko sąd w imię zasady może pan nam skoczyć dopóki sąd nie nakaże inaczej prawomocnym wyrokiem.

Napisano

> Nic nie muszą. Ale jak ich pozwiesz do sądu to będzie to dobrym argumentem. Wyślij im pismo z

> Kalkulacją z ASO Forda i zobacz co odpiszą

Wytłumacz mi proszę na jaką .... daje się auto do ASO czy warsztatu sieci naprawy bezgotówkowej spisując z nimi umowę na przekazanie rozliczeń między nimi, a ubezpieczycielem hmm.gif Tam są ludzie zajmujący się "pertraktacjami" z TU. Klient ma przyjechać, opisać szkodę, podpisać pełnomocnictwo i odebrać auto na cacy ok.gif

Napisano

> najabrdziej pasował ze względu na znajomość szefostwa

No to oni doskonale powinni wiedzieć co i jak robić. Jak znam życie to z rzeczoznawcami nie raz wódkę pili ...

Napisano

> Wytłumacz mi proszę na jaką .... daje się auto do ASO czy warsztatu sieci naprawy bezgotówkowej

> spisując z nimi umowę na przekazanie rozliczeń między nimi, a ubezpieczycielem Tam są ludzie

> zajmujący się "pertraktacjami" z TU. Klient ma przyjechać, opisać szkodę, podpisać

> pełnomocnictwo i odebrać auto na cacy

A później mogą wyjść takie kwiatki jak u mojej teściowej że ASO żądało kasy od właściciela bo TU nie chciało dopłacić.

Napisano

> Nie ma uwierz mi do wyboru było ASO Ford, Fiat, Seat, Mitsubishi - z tego towarzystwa pierwszy mi

> najabrdziej pasował ze względu na znajomość szefostwa oraz dobrą opinię

> no ja moge się pismami przepychać, ale chciałbym mieć szybko zrobione auto, czy taki kosztorys

> rzeczoznawcy PZM muszą uznać, rozumiem że trzeba go zrobić zanim zacznie się naprawę?

prawnika weź, niech straszy sądem i ugode załatwia

Napisano

nie chce mi się dokładnie szukać, ale każdy uszkodzony element powinien być WYMIENIONY a nie naprawiany.

Przed zdarzeniem był sprawny, jego "naprawa" jest tylko połowiczna rekompensatą poniesionej przez Ciebie szkody, a w dodatku rażąco obniża wartość pojazdu, bo dany element powinien być wymieniony na wolny od wad.

myśl K.C ubezpieczyciel ma obowiązek zrekompensować całą szkodę.

Poczytaj sobie ustawy:

klik

klik2

Przerabiałem to samo i uznali moje racje, bez powoływania rzeczoznawców.

Napisano
  • Autor

> prawnika weź, niech straszy sądem i ugode załatwia

to jest opcja ostateczna, najpierw szukam argumentów bez prawnika (aczkolwiek tego już mam w zapasie). Coś takiego jak ugoda z mojej strony nie istnieje w tym przypadku. Pokryć muszą wszystki koszty związane ze zdarzeniem

Napisano
  • Autor

tak znam ten "bełkot" ustawowy, na jego podstawie wygrywa sie procesy a do tego chcę doprowadzić w ostateczności

Napisano
  • Autor

> No to oni doskonale powinni wiedzieć co i jak robić. Jak znam życie to z rzeczoznawcami nie raz

> wódkę pili ...

no jasne ale walą się tym za długo i muszę to gdzieś popchnąć

Napisano
  • Autor

> A później mogą wyjść takie kwiatki jak u mojej teściowej że ASO żądało kasy od właściciela bo TU

> nie chciało dopłacić.

no i to jest możliwe, aczkolwiek wtedy 100% wygrana sprawa w sądzie

Napisano

> to jest opcja ostateczna, najpierw szukam argumentów bez prawnika (aczkolwiek tego już mam w

> zapasie). Coś takiego jak ugoda z mojej strony nie istnieje w tym przypadku. Pokryć muszą

> wszystki koszty związane ze zdarzeniem

Właśnie o takiej ugodzie pisze. Nie ma co się przepychać pismami. Napisać wezwanie do wywiązania się z ustawowego obowiązku, a jak nie kierujesz sprawę do sądu. Niech to pranik napisze. Dołącz opinie rzeczoznawcy rządajac oczywiście zwrotu kosztów wyceny. Jak chcą klepać to niech sobie czoło wyklepią. W ramach OC mają przywrócić pojazd do stanu przed szkodą, a przed szkoda klepany nie był.

Napisano
  • Autor

> Właśnie o takiej ugodzie pisze. Nie ma co się przepychać pismami. Napisać wezwanie do wywiązania

> się z ustawowego obowiązku, a jak nie kierujesz sprawę do sądu. Niech to pranik napisze.

> Dołącz opinie rzeczoznawcy rządajac oczywiście zwrotu kosztów wyceny. Jak chcą klepać to niech

> sobie czoło wyklepią. W ramach OC mają przywrócić pojazd do stanu przed szkodą, a przed szkoda

> klepany nie był.

masz rację czekam do końca dnia dziś, w poniedziałek biorę rzeczoznawcę i do prawnika po pisemko smile.gif

Napisano

> tak znam ten "bełkot" ustawowy, na jego podstawie wygrywa sie procesy a do tego chcę doprowadzić w

> ostateczności

ale ten bełkot jest podstawą, że to TY masz rację.

361 § 2 k.c. naprawienie szkody obejmuje - w granicach normalnego związku przyczynowego - straty, które poszkodowany poniósł oraz korzyści, które mógłby osiągnąć gdyby mu szkody nie wyrządzono.

Napisz, że podtrzymujesz swoje roszczenie, a ich stanowisko wynika z nieznajomości przepisów i jest sprzeczne z KC i ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, informując jednocześnie, że w przypadku negatywnego rozpatrzenia Twoich roszczeń, będziesz dochodził ich na drodze sądowej z równoczesnym poinformowaniem o tym fakcie Rzecznika Ubezpieczonych.

Napisano

> Wytłumacz mi proszę na jaką .... daje się auto do ASO czy warsztatu sieci naprawy bezgotówkowej

> spisując z nimi umowę na przekazanie rozliczeń między nimi, a ubezpieczycielem Tam są ludzie

> zajmujący się "pertraktacjami" z TU. Klient ma przyjechać, opisać szkodę, podpisać

> pełnomocnictwo i odebrać auto na cacy

Dokładnie tak jest. Jak mi gość wjechał w drzwi, HDI wyceniło szkode na 1500zł. Napisałem pismo w którym stwierdziłem że albo zerkną jeszcze raz na ten kosztorys albo jade z autem na bezgotówke do aso. Powiedzieli że to ostateczna oferta. Zostawiłem więc samochód w aso skody na kocmyrzowskiej w Krakowie. Gość powiedział że spisujemy umowę, później już mnie nic nie interesuje, samochód mam zrobiony na nowych oryginalnych częściach. Zapytałem "co w wypadku jak nie będą chcieli za to zapłacić", odpowiedział że od tego mają biegłych, rzeczoznawców i prawników i to już będzie ich problem. Koszt naprawy: 5600zł wink.gif

> A później mogą wyjść takie kwiatki jak u mojej teściowej że ASO żądało kasy od właściciela bo TU

> nie chciało dopłacić.

No to już wiesz jakie aso omijać z daleka

Dla kontrastu dodam że firma autokrak (aso fiat) nie zgodziła się naprawić auta wg kalkulacji PZU (mowa o innej szkodzie), musiałem wyłożyć gotówkę. Mało tego, samochód odbierałem 4 razy - za każdym razem miał być gotowy, ale nie był. Dno dna - nie polecam. PZU oddało kase bez problemów.

Napisano

> No to już wiesz jakie aso omijać z daleka

U mnie na szczęście dogadaliśmy się z ASO (po znajomości zlosnik.gif) a inna sprawa że chodziło o pierdołę za którą ASO zażyczyło sobie wygórowaną cenę.

Napisano

> Masz AC? rób z AC i regresem niech się gryzą ubezpieczyciele

taaa a potem zwyżki co? i zamiast 1200 za ac+oc zapłaci 2500

Napisano

> sprzeczne z KC i ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, informując jednocześnie, że w

> przypadku negatywnego rozpatrzenia Twoich roszczeń, będziesz dochodził ich na drodze sądowej z

> równoczesnym poinformowaniem o tym fakcie Rzecznika Ubezpieczonych.

I to jest prawidłowe działanie - nie odpuszczac ani zyla !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.