Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warto to naprawiać?

Featured Replies

Napisano

Warto bawić się w naprawianie czegoś takiego?

Cały czas jestem zdania że nie, no ale... może jednak?

Auto wypadło z zakrętu, obiło się o barierki i efekt widać poniżej.

Z przodu na pewno oberwało zawieszenie - lewe przednie koło jest pochylone + aby jechać prosto należy kierownicę skręcić o jakieś 30 stopni.

Czy z tyłem jest wszystko w porządku?

Tego jeszcze nie wiem, ale zastanawiam się czy warto w ogóle sprawdzać czy od razu olać temat i szukać powoli nowego wozidła.

Tak na oko wygląda to na skrzywiony macpherson ale skoro kierownica jest tak mocno skręcona to może wyjść wszystko...

Na allegro można kupić używanego macphersona za jakieś 150zł.

Może kupić i na próbę zamontować?

Do warsztatu na sprawdzenie nie chciałbym się ruszać na kołach w takim stanie - głównie chodzi o ten tył. ok.gif

Z tyłu do wymiany na pewno zderzak, lewa lampa, klapa, cała tylna belka i lekko pokrzywiona podłoga + oba błotniki do malowania.

Całe auto wygląda jakby z tyłu się poszerzyło.

Martwi mnie to, że tylny fotel nie chce zaskoczyć na zamek - mocowanie jest przesunięte w prawo o około 3cm.

Przyjmijmy, że samochód przed uszkodzeniem był warty 10kzł.

Warianty są dwa:

1. sprzedać wrak

2. wyremontować dla siebie - nie na handel!

Przeglądam właśnie allegro w poszukiwaniu następcy i... Nie widzę nic ciekawego stąd ta myśl o naprawie. frown.gif

min19082011012.jpg

min19082011009.jpg

Napisano

> Z tyłu do wymiany na pewno zderzak, lewa lampa, klapa, cała tylna > belka

Masz belke w Cougarze? Myslalem, ze tam wahacze sa jak w Mondeo...

Odnosnie glownego zagadnienia. Wyjac silnik z gazem, reszte sprzedac. Kupic nowego Cougara z padnietym silnikiem, przelozyc i cieszyc sie jazda.

Naprawa jest nieoplacalna pod wzgledem finansowym oraz jak dla mnie sa zbyt powazne uszkodzenia konstrukcji samochodu, zeby potem tym autem bezpiecznie jezdzic.

Napisano

Jak oberwało zawieszenie to do wymiany może być : drążek kierowniczy + końcówka - daje podobny do opisanego przez Ciebie objaw z przestawieniem kierownicy, przekładnia kierownicza , kolumna Macphersona ( właściwie to najbardziej prawdopodobnym elementem noszącym uszkodzenie będzie zwrotnica- objaw padające łożyska efekt jaja) oraz wahacz. Jak się uda to naprawić to w kwocie 1,5 zł wracasz do starego dobrego wozu ok.gif No chyba że padło w zawieszeniu wszystko na raz to masz wielokrotność tej kwoty sick.gif

Napisano
  • Autor

> Masz belke w Cougarze? Myslalem, ze tam wahacze sa jak w Mondeo...

Z tyłu są wahacze jak w Mondeo. Mój błąd. Chodzi oczywiście o tylny pas bo jest pogięty.

> Odnosnie glownego zagadnienia. Wyjac silnik z gazem, reszte sprzedac. Kupic nowego Cougara z

> padnietym silnikiem, przelozyc i cieszyc sie jazda.

> Naprawa jest nieoplacalna pod wzgledem finansowym oraz jak dla mnie sa zbyt powazne uszkodzenia

> konstrukcji samochodu, zeby potem tym autem bezpiecznie jezdzic.

No właśnie nie bardzo mam miejsce żeby cokolwiek demontować z tego auta, więc wolałbym sprzedać w całości.

Pytanie tylko ile za to dostanę, ale pewnie niewiele. frown.gif

Napisano

> Z tyłu są wahacze jak w Mondeo. Mój błąd. Chodzi oczywiście o tylny pas bo jest pogięty.

ok.gif

> No właśnie nie bardzo mam miejsce żeby cokolwiek demontować z tego auta, więc wolałbym sprzedać w

> całości.

> Pytanie tylko ile za to dostanę, ale pewnie niewiele.

Za wrak dostaniesz jakies grosze, niestety...

Dlatego jak masz mozliwosc to lepiej odzielnie sprzedac takie elemety jak np silnik, instalacja gazowa, skorzana tapicerka.

Chyba, ze masz AC to problem w sumie z glowy.

Napisano
  • Autor

> Za wrak dostaniesz jakies grosze, niestety...

> Dlatego jak masz mozliwosc to lepiej odzielnie sprzedac takie elemety jak np silnik, instalacja

> gazowa, skorzana tapicerka.

ok.gif

> Chyba, ze masz AC to problem w sumie z glowy.

Wtedy bym się nie zastanawiał tylko brał kasę z ac i szukał nowej fury. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak oberwało zawieszenie to do wymiany może być : drążek kierowniczy + końcówka - daje podobny do

> opisanego przez Ciebie objaw z przestawieniem kierownicy, przekładnia kierownicza , kolumna

> Macphersona ( właściwie to zwrotnica) oraz wahacz. Jak się uda to naprawić to w kwocie 1,5 zł

> to wracasz do starego dobrego wozu

1,5kzł za głupie koło + cały tył do zrobienia.

Tak czy siak naprawa nieopłacalna.

Napisano

przy wartości tego auta chyba nieopłacalne jest naprawianie...

szkoda, fajny kocur był...

Napisano

> 1,5kzł za głupie koło + cały tył do zrobienia.

za tyle to całe na używce zrobisz - jak dobrze pójdzie części pod kolor. Z zawieszenia drążek, końcówka i zwrotnica + zbieżność

> Tak czy siak naprawa nieopłacalna.

do wysokich prędkości w początkowym stadium ok. 5 tyś km po naprawie to bym się nie przyzwyczajał

Napisano

moja młoda wycięła podobny numer na moim mondeo MK II z tym, że wizualnie było OK, za to połowa zawieszenia (bo lewa strona auta) dwie alufelgi 17" oraz pourywane poduszki od skrzyni biegów, dodatkowo śruba od mocowania wahacza wbiła się w obudowę skrzyni powodując drobne wycieki olej były rozgwizdolone w drzazgi.

Wyglądało źle, nawet bardzo źle ale dało się zrobić i mondek do tej pory jest na chodzie a dzwon był 2 lata temu. Też miałem mocno skrzywioną kierownicę i okazało się, że była poważnie skrzywiona zwrotnica...

Może na chłodno popatrz w garażu, albo ktoś kto ma pojęcie niech to zrobi bo jeśli miałeś doinwestowane i pewne auto a uszkodzenia nie są aż tak poważne może warto? Może znaleźć innego rozbitka na części?

Napisano

Jeżeli nie masz AC to bym powyciągał na sztukę (tylko tak bez klepania co by nie było śladów ) i zrobił bym poprawkę z OC jakiegoś ochotnika smile.gif

Oczywiście nie namawiam nikogo...co by nie było !!! Jak bym był w takiej sytuacji to tak właśnie bym pokombinował...

Napisano

> Jeżeli nie masz AC to bym powyciągał na sztukę (tylko tak bez klepania co by nie było śladów ) i

> zrobił bym poprawkę z OC jakiegoś ochotnika

> Oczywiście nie namawiam nikogo...co by nie było !!! Jak bym był w takiej sytuacji to tak właśnie

> bym pokombinował...

yikes.gif

Napisano
  • Autor

> za tyle to całe na używce zrobisz - jak dobrze pójdzie części pod kolor.

Taak.

Mogłem jeszcze zostawić stary zderzak, przywiązać na drucie i jeździć. smirk.gif

Auto ma być albo zrobione porządnie albo wcale. smirk.gif

Obecnie jestem na etapie poszukiwania innego auta na allegro.

Kocur nie będzie na pewno naprawiany.

Napisano

> Jeżeli nie masz AC to bym powyciągał na sztukę (tylko tak bez klepania co by nie było śladów ) i

> zrobił bym poprawkę z OC jakiegoś ochotnika

> Oczywiście nie namawiam nikogo...co by nie było !!! Jak bym był w takiej sytuacji to tak właśnie

> bym pokombinował...

Jesteś wielki facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jeżeli nie masz AC to bym powyciągał na sztukę (tylko tak bez klepania co by nie było śladów ) i zrobił bym poprawkę z OC jakiegoś ochotnika

> Oczywiście nie namawiam nikogo...co by nie było !!! Jak bym był w takiej sytuacji to tak właśnie bym pokombinował...

I co tu się dziwić, że w Łodzi tyle patologii... czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> Taak.

noooo

> Mogłem jeszcze zostawić stary zderzak, przywiązać na drucie i jeździć.

toż to tylko poszycie zewnętrzne. Pomalować zawsze można, zawieszenie jest najważniejsze i układ jezdny ok.gif

> Auto ma być albo zrobione porządnie albo wcale.

I o czymś takim wspomniałem ok.gif Dobra kolumna z używki, wahacz , drążek, końcówka z dobrego zamiennika ew. oryginały kupione po znajomości ze zniżkami warsztatowymi ok.gif

> Obecnie jestem na etapie poszukiwania innego auta na allegro.

powodzenia w takim razie

> Kocur nie będzie na pewno naprawiany.

Przez Ciebie pewnie nie, ale na złom też go pewnie nie oddasz zlosnik.gif, więc ktoś kupi i naprawi zlosnik.gif

Napisano

> I co tu się dziwić, że w Łodzi tyle patologii...

Z tego co wiem to wisp nie jest z Łodzi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z tego co wiem to wisp nie jest z Łodzi.

> Pozdrawiam BAS

Oj pojechał bym po Białymstoku ale dobre wychowanie mi na to nie pozwala... 270751858-jezyk.gif

Bas dzięki ,ze się wstawiłeś ale masz jakieś "mało precyzyjne" info!!!

Napisano

pierwsze wymień belke, potem rób przód,

Kolega miał tak po dzwonie w rajdówce - wymienił mcpersony drążki, wahacze a auto jechało z kierownicą pod dziwnym kątem. Diagnosta stwierdził żeby zmienić belkę i poustawiał zawias. Po wymianie belki kierownica się wyprostowała podczas jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.