Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacz żeliwny a blaszany

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym wysłuchać opinii forumowiczów na temat wahaczy do naszych bolidów, analiza archiwum niewiele mi pomogła. Wiadomo że wahacze występują z dziurką 12mm i 14mm oraz że są wersje żeliwne i blaszane. Blaszane prawdopodobnie występują tylko w wersji 14mm i w nich można wymienić sam sworzeń - czego nie da się zrobić w wahaczach żeliwnych. Wg katalogów firm produkujących wahacze, te blaszane pasują tylko do aut wyprodukowanych od 10/2006. Jednak przeglądając archiwum znalazłem wpisy osób posiadających Stilony sprzed 10/2006, które założyły wahacze blaszane.

W związku z tym pytanie - czy wahacz blaszany 14mm i żeliwny 14mm to ten sam wahacz ze względu na wymiary i można je stosować zamiennie?

Pan ze sklepu przypuszcza że mogą być inne, np. otwór tulei może być przesunięty o pół centymetra.

Poniżej oferta wahaczy do Stilo JTD ze strony LEMFÖRDER-a

1)

LEMFÖRDER, nr kat: 30755 01

Wahacz, zawieszenie koła

do roku prod. : 07/2004

do nr. podw. : 495306, 495452

Strona zabudowy: Oż przednia, z prawej

2)

LEMFÖRDER, nr kat: 35277 01

Wahacz, zawieszenie koła

od roku prod. : 08/2004

do roku prod. : 09/2006

od nr. podw. : 495307, 495453

Żeliwo

3)

LEMFÖRDER, nr kat: 33770 01

Wahacz, zawieszenie koła

od roku prod. : 10/2006

Wahacz poprzeczny

blacha stalowa

ad. 1) żeliwny, prawdopodobnie dziurka 12mm

ad. 2) żeliwny, prawdopodobnie dziurka 14mm

ad. 3) blaszany, prawdopodobnie dziurka 14mm

Napisano

szukajka szukajka szukajka

liczy się dziurka, nie materiał..... nie pozwól rozwiercać...kluczowa jest data produkcji auta...

Znając fiata wszystko jest możliwe, sprawdź pod autem jaką masz śrubę zanim cokolwiek kupisz.

Blaszany ma przewagę nad żeliwnym, że później będziesz mógł wymienić ew sam sworzeń, który w żeliwnym jest niewymienny.

Napisano
  • Autor

> szukajka szukajka szukajka

> liczy się dziurka, nie materiał..... nie pozwól rozwiercać...kluczowa jest data produkcji auta...

> Znając fiata wszystko jest możliwe, sprawdź pod autem jaką masz śrubę zanim cokolwiek kupisz.

> Blaszany ma przewagę nad żeliwnym, że później będziesz mógł wymienić ew sam sworzeń, który w

> żeliwnym jest niewymienny.

dziurkę mam 14, sprawdzałem

ale wg katalogów blaszany nie pasuje do mojego pomimo dużej dziurki, bo mój Stilo jest 11/2005

Wolałbym kupić blaszany, ale nie mam pewności że podpasuje - stąd pytanie czy wymiarowo (wytrzymałościowo itp) blachszany i żeliwny są zamienne.

Napisano

> dziurkę mam 14, sprawdzałem

> ale wg katalogów blaszany nie pasuje do mojego pomimo dużej dziurki, bo mój Stilo jest 11/2005

> Wolałbym kupić blaszany, ale nie mam pewności że podpasuje - stąd pytanie czy wymiarowo

> (wytrzymałościowo itp) blachszany i żeliwny są zamienne.

Mam datę produkcji 12.2005 i dziura jest 14mm i pasują blaszane od Bravo,

gdyż takie właśnie mam założone obecnie. Z nitami na sworzniu, jak się zużyją

będzie wymiana samych sworzni. Też 120MJ, tyle że 5d. Nie wiem czy do MW

jest jakoś inaczej.

Napisano

> dziurkę mam 14, sprawdzałem

> ale wg katalogów blaszany nie pasuje do mojego pomimo dużej dziurki, bo mój Stilo jest 11/2005

> Wolałbym kupić blaszany, ale nie mam pewności że podpasuje - stąd pytanie czy wymiarowo

> (wytrzymałościowo itp) blachszany i żeliwny są zamienne.

Mam miesiąc starszego niż Twój multijeta i zamontowałem ostatnio 2 blachy lemfordera. Wszystko pasowało bez problemów ok.gifok.gifok.gif

Napisano

Ja wlasnie jestem swiezo po robieniu wachacza i koncowek drazkow. To co moge powiedziec to tyle ze najlepsza opcja u mnie byla regeneracja. W Katowicach jest pan ktory regeneruje wachacze, koncowki drazko i przekladnie kierownicze w naprawde niezlych pieniadzach, Za wymiane tuleji wachacza i sworznia zaplacilem 80zl, poki co jest zadowolony, auto jezdzi jak na nowych wachaczach, wczesniej juz z niego korzystalem z regeneracji czesci do Range Rovewra i auto jezdzi do dzisiaj bez zadnych zastrzezen, koncowki regeneruje po 30zl od sztuki (ale robi to niezle).

Koniec koncow nie zdecydowalbym sie na wymiane wachacza na nowy majac takiego speca w miescie, polecam wszystkim naprawde warto.

http://www.podlesny.go3.pl/

Napisano

Ciekaw jestem jak on to robi... Wypala starą gumę, wali młotem

żeby zlikwidować luzy i zalewa nową gumę? smile.gif

Napisano

słowo klucz -> napawanie

słowo pytanie ->warto?

trwałość vs cena+ geometria

Jak rzemieślnik solidny to regenerowany może przewyższać chińczyka

Napisano

Wszystko zależy od techniki.... w fabryce też jakoś to wprasowują, bo raczej sworznia ciekłym żeliwem nie zalewają... jak rzemieślnik dobry to i fabryce dorówna wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Ciekaw jestem jak on to robi... Wypala starą gumę, wali młotem

> żeby zlikwidować luzy i zalewa nową gumę?

Do BBM jakiś fachman opracował sytem z nakrętką na gnieździe sworznia. Dawali tam nowy sworzeń + istniała możliwość dociągnięcia nakrętki/kasacji luzu.

Napisano
  • Autor

> Mam datę produkcji 12.2005 i dziura jest 14mm i pasują blaszane od Bravo,

> gdyż takie właśnie mam założone obecnie. Z nitami na sworzniu, jak się zużyją

> będzie wymiana samych sworzni. Też 120MJ, tyle że 5d. Nie wiem czy do MW

> jest jakoś inaczej.

i jak rozumiem po założeniu blaszanych nie pojawiły się żadne negatywne objawy typu: inne zachowanie się auta, kłopoty z ustawieniem zbieżności czy niewłaściwy kąt pochylenia koła itp, co by mogło wskazywać na jakieś subtelne różnice pomiędzy wahaczami?

Napisano

> i jak rozumiem po założeniu blaszanych nie pojawiły się żadne negatywne objawy typu: inne

> zachowanie się auta, kłopoty z ustawieniem zbieżności czy niewłaściwy kąt pochylenia koła itp,

> co by mogło wskazywać na jakieś subtelne różnice pomiędzy wahaczami?

Nie, KPK mam identyczny jak był poprzednio, owszem mam jakieś tam odchyłki,

ale co sprzęt to inaczej zlosnik.gif

Napisano

tuleje wymienia na nowe, sworzen wyjmuje, z tego co widzialem jest czyszczony i na nowo taki wklad teflonowy jest wstawiany (z tego co udalo mi sie katem oka zaobserwowac), do tego nowe gumy i uszczelnienia, generalnie ma specjalny park maszyn do tego a nie mlotek i kowadlo, wszystkie maszyny sa widoczne zreszta u niego na hali i widac jak z nich korzysta, mi zrobil dobrze zalozylem, ustawilem geometrie i jezdze, generalnie wrazenia bardzo pozytywne i za wszystko dalem 150zl (sam sobie wyjalem wachacz i koncowki) do tego zbieznosc 50zl, wszystko ponizej ceny nowego wachacza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.