Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dostałem mandat - fotoradar ustawiony przez straż miejską

Featured Replies

Napisano

> Są dwa na zdjęciu - to Wiejskie Matolki moga Cię ew. kawą poczęstować

Chyba nie bardzo . Skoro jest zaznaczone jaki rodzaj pomiaru jest to da się określić ,które to auto.

Napisano

Są dwa auta - MASZ PEŁNE PRAWO SIĘ ODWOŁAĆ!

Przecież nie wiadomo, który przekroczył...

Napisano

> Są dwa auta - MASZ PEŁNE PRAWO SIĘ ODWOŁAĆ!

> Przecież nie wiadomo, który przekroczył...

Nastepny kolega nie czyta wątku ,w którym pisze zlosnik.gif

Napisano

> Jak dla mnie to też może tylko zażądać wskazania sprawcy. A jak ktoś nie wskaże to sprawą powinna

> zająć się Policja. Choć niektórzy piszą że według nowej ustawy już może.

Może ale w odrębnym postępowaniu. Straż gminna (miejska) ma przyznane ustawa uprawnienie do legitymowania osób. Ergo wprowadzenie ich w błąd bądź niewskazanie kierującego na ich wezwanie jest wykroczeniem. A to daje SG/SM możliwość zawiadomienia Policji o posełnieniu wykroczenia. Tyle, że nikt tego nie robi.

Jedno jest pewne - sami wniosku o ukaranie do sądu skierować nie mogą.

Napisano

> gm. Kobylnica - msc. Syców

też mi stamtąd fota chyba przyszła

Napisano

> IMO nie może. Może występować z wnioskami o ukaranie za wykroczenia z art. 84 i nast. kodeksu

> wykroczeń.

Liwek - skoro Ty możesz wystąpić do policji - i analogicznie do sądu, bo to instytucja, do której KAŻDY człek i KAŻDA instytucja może wnioskować.

Prawda?

Napisano

> Liwek - skoro Ty możesz wystąpić do policji - i analogicznie do sądu, bo to instytucja, do której

> KAŻDY człek i KAŻDA instytucja może wnioskować.

> Prawda?

Nie bardzo. Ty możesz tylko zgłosić zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. A wnioskowaniem o ukaranie to już się zajmują inne instytucje.

Napisano

> Liwek - skoro Ty możesz wystąpić do policji - i analogicznie do sądu, bo to instytucja, do której

> KAŻDY człek i KAŻDA instytucja może wnioskować.

> Prawda?

Jak już wspomniał przedmówca - nie do końca.

Przypadki kiedy pokrzywdzony (to ważne!) może wnieść wniosek o ukaranie do sądu są wyraźnie określone (art. 27 kpsw). Nie może tego absolutnie zrobić każdy.

Mogą to też zrobić odpowiednie organy, ale nie w każdym przypadku. Na przykład straż gminna (miejska) nie może wystąpić o ukaranie z art. 65 kw.

Mogą oczywiście, podobnie jak Ty, zawiadomić np. Policję o popełnionym wykroczeniu a ta może wniosek o ukaranie do sądu skierować. Ale, szczerze mówiąc, o takim przypadku nie słyszałem.

Napisano

Jeszcze się nie nauczyłeś zwalniać na ograniczeniach?

Nie potrafię pojąc dlaczego ludzie nie jadą zgodnie z ograniczeniem, narażają się na zdjęcia, czy inną kontrolę, a potem płaczą, że dostali mandat i zastanawiają się czy to dobrze czy źle.

Zawsze bawią mnie tego typu tematy poruszane na forum.

Napisano

> Nie potrafię pojąc dlaczego ludzie nie jadą zgodnie z ograniczeniem, narażają się na zdjęcia, czy

> inną kontrolę, a potem płaczą, że dostali mandat i zastanawiają się czy to dobrze czy źle.

> Zawsze bawią mnie tego typu tematy poruszane na forum.

Następny Fred?

Napisano

> Jeszcze się nie nauczyłeś zwalniać na ograniczeniach?

> Nie potrafię pojąc dlaczego ludzie nie jadą zgodnie z ograniczeniem, narażają się na zdjęcia, czy

> inną kontrolę, a potem płaczą, że dostali mandat i zastanawiają się czy to dobrze czy źle.

> Zawsze bawią mnie tego typu tematy poruszane na forum.

No to teraz zostaniesz zjedzony przez jeżdżących "szybko ale bezpiecznie". hehe.gif

Napisano

> No to teraz zostaniesz zjedzony przez jeżdżących "szybko ale bezpiecznie".

Poświęcił byś się i przeczytał o co w tym wątku naprawdę chodzi. I chcę Ci przypomnieć że też dosyć wybiórczo traktujesz przepisy.

Napisano

> Poświęcił byś się i przeczytał o co w tym wątku naprawdę chodzi. I chcę Ci przypomnieć że też dosyć

> wybiórczo traktujesz przepisy.

A czy ja tutaj zacząłem dyskusję na ten temat?

Napisano

> A czy ja tutaj zacząłem dyskusję na ten temat?

Nie. Porównałem go do Ciebie ale bardziej chodziło mi o pewną grupę ludzi, którzy krytykują każdego, łamiącego nawet najmniejszy przepis. Ktoś, kto tak robi sam nie powinien nigdy łamać prawa. A takich ludzi po prostu nie ma. Bo życie to nie kodeks i czasami zdarzają się sytuacje, kiedy łamiesz prawo nawet nieświadomie. Tutaj autor nie żali się że zapłaci. Tylko pyta się czy SM miała go prawo sfotografować. A to jest zupełnie inna dyskusja. Mimo to jakiś nawiedzony zaraz wyskakuje z tekstem że po co łamał przepisy. Ale jeśli Cię uraziłem to przepraszam.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Łooohohohoooo, "starzy znajomi".

> Sporo stamtąd ostatnio dostałem :-)

Wracając do tematu:

link

Może jednak będą oddawać pieniądze smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.