Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik

Featured Replies

Napisano

Po czterech latach eksploatacji wyskoczyła dziura w tlumiku końcowym. Dowiedziałem się, że nowa oryginalna część kosztuje 760 zł sick.gif Czy jest jakaś szansa na zdobycie tańszego zamiennika? Zastanawiam się już nad tymczasowym zaspawaniem dziury bo na chwlę obecną brak mi kasy po urlopie

Napisano

wydaje mi się, że nie powinno być problemu z wymianą końcowego- pewnie już są zamienniki, ale pewności nie mam...ale powiem jedno, że u mnie po 2 latach już zauważyłem ognisko korozji i pewnie za 2 lata tez będzie dziura... ale to mnie nie dziwi, bo akurat wiem z pierwszej ręki, że uczciwość producentów tłumików i ich dostawców nie jest taka oczywista i powłoki aluminium mogą się różnić od tego co ma być na tłumiku...

Napisano
  • Autor

Chcę wymienić sam bo to prosta sprawa, a nie mam ochoty płacić w ASO. Problem mam ze zdobyciem czegoś tańszego. Chyba jednak zaspawam dziurę żeby zyskać jeszcze trochę czasu na szukanie zamiennika albo zebranie kasy na oryginał

Napisano

> Chcę wymienić sam bo to prosta sprawa, a nie mam ochoty płacić w ASO. Problem mam ze zdobyciem

> czegoś tańszego. Chyba jednak zaspawam dziurę żeby zyskać jeszcze trochę czasu na szukanie

> zamiennika albo zebranie kasy na oryginał

W którym ASO krzyknęli Ci taką cenę?

Napisano

> W którym ASO krzyknęli Ci taką cenę?

kazde Ci taka cene powie, ale i tak nie pojechali po aktualnej cenie bo aktualne to 885zl

i po problemie

Napisano
  • Autor

> W którym ASO krzyknęli Ci taką cenę?

Viamot na Zakopiańskiej w Krakowie

Napisano

> kazde Ci taka cene powie, ale i tak nie pojechali po aktualnej cenie bo aktualne to 885zl

> i po problemie

ładnie, prawie 800 pln na za tłumik facepalm%5B1%5D.gif

Tylko ciekawe jakiej jakości jest taki zamiennik za dwie stówki i czy wytrzyma więcej niż 1-2 zimy

Napisano

> ładnie, prawie 800 pln na za tłumik

a cos myslal ze po 10zl takie klamoty sa?

> Tylko ciekawe jakiej jakości jest taki zamiennik za dwie stówki i czy wytrzyma więcej niż 1-2 zimy

wytrzyma

Napisano
  • Autor

> i po problemie

Dziękuję za pomoc 20.GIFyay.gif

Napisano

> wytrzyma

Tyle że jest duża szansa, że od nowości będzie pracował głośniej... Z takimi cudakami różnie bywa.

Ja bym wszedł w coś pomiędzy, czyli jakiś markowy zamiennik. Może Bosal (nie testowałem, ale słyszałem przychylne opinie)?

Napisano

> Tyle że jest duża szansa, że od nowości będzie pracował głośniej... Z takimi cudakami różnie bywa.

sprzedawalo sie najtansze zamienniki, po 70zl i jakos auta nie pracowaly glosniej..

> Ja bym wszedł w coś pomiędzy, czyli jakiś markowy zamiennik. Może Bosal (nie testowałem, ale

> słyszałem przychylne opinie)?

idz, kto Ci broni zlosnik.gif

Napisano

A mnie się raz zdarzyło, że tłumik pyrkał od razu po zamontowaniu. Drugim razem z kolei mechanik miał duże problemy z montażem, trzeba było podgrzewać i doginać rurę. I tak zakończyłem przygodę z tłumikami za 50 - 100 zł zlosnik.gif

Napisano

> A mnie się raz zdarzyło, że tłumik pyrkał od razu po zamontowaniu. Drugim razem z kolei mechanik

> miał duże problemy z montażem, trzeba było podgrzewać i doginać rurę. I tak zakończyłem

> przygodę z tłumikami za 50 - 100 zł

Ja założyłem w Pandzie żony markowy zamiennik, bo oryginalny już nie miał pierwszej warstwy blachy... Tłumik wisi swobodnie bez żadnych napięć i tak normalnie jest cichy, ale przy pewnych prędkościach wpada w taki rezonans jakby jechało się jakąś rajdówką a nie Pandą 1.1... Mocowania były poprawiane i nic to nie dało.

Niepotrzebnie ruszałem, bo stary miał tylko jedną, malutką dziurkę!

Napisano

> Niepotrzebnie ruszałem, bo stary miał tylko jedną, malutką dziurkę!

Bo z tłumikami zasada jest taka: nie ruszać, dopóki nie warczy/brzęczy/hałasuje.

Czasem taki z zewnątrz zardzewiały, wyglądający jakby zaraz miał się rozpaść, potrafi wytrzymać kilka lat zlosnik.gif

Napisano

> sprzedawalo sie najtansze zamienniki, po 70zl i jakos auta nie pracowaly glosniej..

W PII założyłem zamiennik taki ze średniej półki i w sumie nie był w cale cichszy od dziurawego fabrycznego tłumika zlosnik.gif

Napisano

> ładnie, prawie 800 pln na za tłumik

> Tylko ciekawe jakiej jakości jest taki zamiennik za dwie stówki i czy wytrzyma więcej niż 1-2 zimy

To powiem Ci lepiej. Jak jeździłem Bravą 1,2 i miała 6 lat to też padł tłumik. Niestety fabryczny tam wymieniało sie oba tłumiki (bo fabrycznie występowały razem) a to kosztowało w oryginale w ASO 1300pln. Na szczęście nie było problemem znalezienie polskiego zamiennika za który zapłaciłem coś ok 200 zł z montażem na który przejechałem następne 4 lata

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.