Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniać auto czy nie - dylemat

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam...

żona użytkuje auto typowo miejskie - Pug 206. Przejeżdża nim w miesiącu pewnie koło 600-700 km, tylko po mieście. Mamy w rodzinie drugie auto, więc na jej potrzeby segment B jest wystarczający. Pug jest z 2006 roku, ma najechane ok. 140 tys km. Silnik HDI więc w miarę ekonomiczny. Ponieważ trochę słychać zawieszenie, zastanawiam się co robi - zająć się tematem - a w pugach jest to niemały wydatek, zwłaszcza jeśli się okaże, że belka poszła, czy na razie olać, a na zimę szukać czegoś nowszego. W pugu boję się, że zaraz zacznie się sypać - auto ma już prawie 5 lat.

Z drugiej strony, żeby kupić coś porządniejszego to trzeba też parę groszy dorzucić... Cholercia, pomóżcie z dylematem zlosnik.gif

Napisano

Napraw i zostaw, użytkować dalej.

Kupisz inne to prędzej czy później tez coś wyskoczy do naprawienia.

Chyba że planujesz zakup nówki.

Napisano

Koszt belki w naprawdę świetnym i renomowanym warsztacie to maks 750zł więc nie jest tak źle smile.gif

Napisano

ciekawe.... Ktory warsztat tak tanio ma??

Napisano

Jest inne wyjście. smile.gif

Przelicz ile, teoretycznie, miałbyś do wydania na samochód biorąc pod uwagę sprzedaż tego, i zacznij szukać nowego. smile.gif

Zapewniam że po kilku dniach stwierdzisz że remont zawieszenia to jednak nie tak duży wydatek a sam pug to bardzo fajna fura. grinser006.gif

Napisano

> ciekawe.... Ktory warsztat tak tanio ma??

Antałex - od Torunia to dwa kroki a są naprawdę godni polecenia wink.gif

Napisano

Jeżeli masz okazję kupić z pewnego źródła (rodzina, bliscy znajomi) - kupuj.

Jeżeli masz zamiar szukać auta z ogłoszenia / komisu ... to ja przepraszam... ale pomysł chybiony - zawsze możesz trafić gorzej grinser006.gif od tego co masz...

Pięć lat - jeszcze młode zlosnik.gif

Ja w 15 letniego punciaka mojej baby ostatnio 9 stówek władowałem... tak zaglądnąłem pojeździłem i zdjęła mnie zgroza...

Poszły do zmiany amortyzatory przód, łączniki amortyzatorów, odboje, wymiana płynu hamulcowego, klocków, 1 cylinderka, 1 obwód przewodu hamulcowego szczęki, regulacja tyłu facepalm%5B1%5D.gif

... a w maju chcę się go pozbyć...

Napisano
  • Autor

> Napraw i zostaw, użytkować dalej.

> Kupisz inne to prędzej czy później tez coś wyskoczy do naprawienia.

> Chyba że planujesz zakup nówki.

na nówkę to chyba szkoda kasy. Zwłaszcza, że za rok już trzeba będzie myśleć o wymianie Vectry, a tu już na pewno nówkę będę chciał. Chociaż gdyby była na coś fajnego jakaś dobra promocja hmm.gif

Napisano

> ciekawe.... Ktory warsztat tak tanio ma??

za 800 zł idzie wyhaczyć taką belkę i to z wymianą yikes.gif - w szoku byłem jak to ostatnio od Klienta usłyszałem.

Napisano
  • Autor

> Antałex - od Torunia to dwa kroki a są naprawdę godni polecenia

słyszałem o tej firmie. Chyba się umówię i pojadę ok.gif

Napisano

> słyszałem o tej firmie. Chyba się umówię i pojadę

Trochę osób z klubu 206 tam było i każdy był w szoku, że w takim miejscu są tacy fachowcy waytogo.gif

Napisano

Mialem tam robiona belke w Xsarze, generalnie wsio ok bo przy oddawaniu byla zdrowa, ale juz slyszalem o nabijaniu mosieznych tulei itd. w momencie gdy belka na daje sie do wyrzucenia :/

Napisano

> Pug jest z 2006 roku, ma najechane ok. 140 tys km. Silnik HDI więc w miarę

> ekonomiczny. Ponieważ trochę słychać zawieszenie, zastanawiam się co robi - zająć się tematem

> - a w pugach jest to niemały wydatek, zwłaszcza jeśli się okaże, że belka poszła,

jeśli słychać z tyłu stuki \ skrzypienie , lub już któreś koło się przechyla to belka do remontu , ja robiłem w Swidnicy - 800pln , bo w sumie przód to nie jest duży wydatek ;

BTW , mam to dziadostwo , tylko z silnikiem 1100 , i jak w moim przypadku ostatnio straszne się sypie , ostatnio silnik centralnego zamka (rozebrałem i zrobiłem palacz.gif ) , pompa wspomagania wybuchła i zalała altka , przez co altek znowu padł facepalm%5B1%5D.gif , na razie auto stoi w krzakach i go nie robię , ale auto do miasta było dobre

Napisano

> Tak się zastanawiam...

No to się nie zastanawiaj tylko policz.

Z jednej strony koszt napraw (podzwoń, popytaj, policz).

Z drugiej strony dopłata do zakupu innego, opłaty rejestracyjne, paliwo dojazdów na oględziny, przeglądy/wymiany/naprawy po zakupie i ryzyko, że kupisz przystanek.

Jak się "pełgot" nie znudził to naprawiaj i niech jeździ dalej.

Napisano

> Tak się zastanawiam...

> żona użytkuje auto typowo miejskie - Pug 206. Przejeżdża nim w miesiącu pewnie koło 600-700 km,

> tylko po mieście. Mamy w rodzinie drugie auto, więc na jej potrzeby segment B jest

> wystarczający. Pug jest z 2006 roku, ma najechane ok. 140 tys km. Silnik HDI więc w miarę

> ekonomiczny. Ponieważ trochę słychać zawieszenie, zastanawiam się co robi - zająć się tematem

> - a w pugach jest to niemały wydatek, zwłaszcza jeśli się okaże, że belka poszła, czy na razie

> olać, a na zimę szukać czegoś nowszego.

Czy ja dobrze rozumiem, ze zastanawiasz sie czy nie zmienic samochodu bo moze byc potencjalny wydatek w granicach 1000pln (bo mniej wiecej tyle kosztuje ogarniecie belki w 206)??? Co to jest 1000pln w ogolnych kosztach utrzymania auta??? Nic.

Poza tym raczej nie liczylbym na to, ze potencjalny nabywca nie zobaczy ze belka jest do roboty.

Napisano
  • Autor

> Czy ja dobrze rozumiem, ze zastanawiasz sie czy nie zmienic samochodu bo moze byc potencjalny

> wydatek w granicach 1000pln (bo mniej wiecej tyle kosztuje ogarniecie belki w 206)??? Co to

> jest 1000pln w ogolnych kosztach utrzymania auta??? Nic.

> Poza tym raczej nie liczylbym na to, ze potencjalny nabywca nie zobaczy ze belka jest do roboty.

jak wszystko zrobię to pewnie wyjdzie koło 2000. I tak kombinuję czy przy okazji nie kupić czegoś nowszego wink.gif

Ale tu nie ten wydatek daje mi do myślenia, bo to normalne, że w stare auto trzeba trochę wrzucić, a obawa, że powoli się zacznie sypać. W końcu robi się już z tego truchło.

Napisano

> Ale tu nie ten wydatek daje mi do myślenia, bo to normalne, że w stare auto trzeba trochę wrzucić,

> a obawa, że powoli się zacznie sypać. W końcu robi się już z tego truchło.

A to juz zalezy co kupisz zamiast. Jesli cos mlodszego to faktycznie takie rozumowanie ma sens. A jesli innego 4-5latka to chyba nie warto. Poza tym miesieczne przebiegi rzedu 700km to naprawde malutko wiec chyba nagle sie zaczac sypac nie powinno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.