Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mikrotest Mazdy CX-7

Featured Replies

Napisano

Jako że miałem przyjemność poruszania się wynajętą Mazdą CX-7 przez kilka dni, to postanowiłem opisać moje odczucia ku uciesze czytających.

Z zewnątrz ta Mazda jest całkiem fajna - nie jest tak wysoka jak inne SUV/Crossovery i wygląda raczej jak lekko napompowany sedan niż jak SUV. (zdjęcia producenta, nie chciało mi się robić własnych).

pho_gallery_CX7_ext3.jpg

W środku sporo miejsca, bagażnik duży, dach wysoko - CX-7 jest przestronnym samochodem. Wersja jaką dostałem była chyba najuboższą możliwą, bo tapicerka była zrobiona ze sztruksu a w środku nie było żadnych ciekawych bajerów, ale wnętrze wyglądało mniej więcej tak samo jak na reklamach:

pho_gallery_CX7_int12.jpg

Kierownica z przerażającą ilością guziczków + radio z następną orgią guziczkową. Ekran od navi był, ale samej navi nie było więc ekran wyświetlał mniej lub bardziej przydatne informacje z komputera pokładowego. Kluczyk niestety tradycyjny. Samo wnętrze raczej ergonomiczne, choć np. włącznie radia było nie tam gdzie się spodziewałem. Jedyne poważne niedociągnięcie to kawałek twardego plastiku o który się opierało kolano w czasie jazdy - po trzech dniach mam siniaka.

Jazda - przede wszystkim trzeba od razu zaznaczyć że nie jest to pojazd wyścigowy - samochód jest raczej duży i ciężki (ponad półtora tony) a silnik jaki do niego włożono (2.5L R4 / 161 KM) nawet w Mazdzie 3 nie daje zadowalających osiągów, więc nie należało oczekiwać niczego specjalnego. Także skrzynia biegów jest dość antyczna jak na 2011 rok - pięciobiegowy automat z możliwością ręcznych zmian biegów (choć od popchnięcia lewarka do zmiany potrafiło upłynąć nawet 2 sekundy). Ale biorąc to pod uwagę, to w warunkach miejskich samochód nie był wcale zawalidrogą - przyspieszenie na jedynce było zupełnie przyzwoite i dopiero po zmianie na dwójkę zaczynała się tragedia.

Zachowanie się na zakrętach to osobna historia - samochód miał zdecydowanie za mały drążek przedniego stabilizatora, bo przyhamowanie w zakręcie powodowało dość nerwowe nurkowanie jednej strony przodu, odciążenie tylnego koła i zarzucenie tyłu. Puszczenie hamulca pomagało złapać równowagę, ale raz mnie pot oblał dość poważnie, bo wcale nie jechałem jakoś tam szybko a samochód próbował wrzucić mnie do rowu. Potem już brałem zakręty tak powoli że kierowcy za mną błyskali światłami. Do tego kontrola trakcji głupiała na mokrym i samochód desperacko mielił przednimi kołami przy większym dodaniu gazu.

Podsumowując - ładny, ale raczej nie polecam. Może wersja z 2.3T ma lepiej zestrojone zawieszenie?

Edycja - wygląda na to że wersja z 2.3T może być bardziej stabilna - z danych producenta wynika że toczy się ona na 18" lub 19" oponach - mniej gumy pewnie daje lepszą stabilność niż balonowe 215/70R17 na których toczył się wynajęty przeze mnie egzemplarz.

Napisano

Quote:

Zachowanie się na zakrętach to osobna historia - samochód miał zdecydowanie za mały drążek przedniego stabilizatora, bo przyhamowanie w zakręcie powodowało dość nerwowe nurkowanie jednej strony przodu, odciążenie tylnego koła i zarzucenie tyłu. Puszczenie hamulca pomagało złapać równowagę, ale raz mnie pot oblał dość poważnie, bo wcale nie jechałem jakoś tam szybko a samochód próbował wrzucić mnie do rowu. Potem już brałem zakręty tak powoli że kierowcy za mną błyskali światłami. Do tego kontrola trakcji głupiała na mokrym i samochód desperacko mielił przednimi kołami przy większym dodaniu gazu.

Po pierwsze mocno mnie zaskoczyłeś, że w USA wsadzają do tego 2.5l silnik - to jakaś pomyłka do tej masy icon_eek.gif

Po drugie, nie ma to jak troszkę przekoloryzować, to zwalnianie i błyskanie przy Waszych ostrych zakrętach hehe.gif

no i powiedz mi jak taki muł z automatem i tak dużą masą może mielić kołami? Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić smile.gif

Napisano

> Może wersja z 2.3T ma lepiej zestrojone zawieszenie?

EU ma inaczej zestrojony zawias niz US. Plus oczywiscie w 2.3T masz felgi 18/19 co tez wplywa na prowadzenie. Jezdzilem chwile takim i musze powiedziec, ze jak na SUVa to bardzo przyjemnie i nawet calkiem szybko. Niestety spalanie adekwatne grinser006.gif

Napisano

> no i powiedz mi jak taki muł z automatem i tak dużą masą może mielić kołami? Jakoś ciężko mi to

> sobie wyobrazić

Z tego opisu wynika, że Marek jeździ 0-1 screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety spalanie adekwatne

Ten 2.5L był zupełnie przyzwoity w zużyciu paliwa - średnie zużycie z 3 dni kręcenia się po Atlancie (głownie miasto) wyszło mi 22 MPG ~= 10.5 l/100km.

Napisano
  • Autor

> Po drugie, nie ma to jak troszkę przekoloryzować, to zwalnianie i błyskanie przy Waszych ostrych

> zakrętach

Chodziło mi o skręty np. w boczną drogę - ludzie za mną się wkurzali jak zwalniałem do jakichś 10 MPH zanim wykonałem skręt.

> no i powiedz mi jak taki muł z automatem i tak dużą masą może mielić kołami? Jakoś ciężko mi to

> sobie wyobrazić

Słowo kluczowe "na mokrym" smile.gif Lało dość zdecydowanie, gaz do dechy i koła poślizg a system anytypoślizgowy zero reakcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.