Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usuwanie rdzy?

Featured Replies

Napisano

Witam.

W zimie uszkodziłem próg od krawężnika, treaz wyszła ruda i nie wiem jakim sposobem ją usunąć. 1. Odrdzewić fosolem/ 2. Przeszlifować szlifierką kątową/ 3. Usunąć ręcznie papierem ściernym? Chcę to zrobić we własnym zakresie. Rdzę wolałbym jednak usunąć do gołej blachy, doradżcie jak zrobić po kolei aby nie spierniczyć? Jeśli po usunięciu rdzy np. szlifierką mogę na to zastosować cynk w spraju, potem na to brunox, farba podkładowa, chyci się? Lub na oczysczoną blachę zastosować preparat brunox epoxy i potem ocynk, farba podkładowa? Lub jest jakiś inny sposób. Wiem że brunox daję się bezpośrednio na rdzę i preparat hamuje jej rozwój, więc czy będzie się trzymał oczysczonej blachy, cynku? Słyszałem że jest dużo podróbek brunoxa i rdza nadal sobie pod nim działa.

miejsce uszkodzenia [image]http://www.fotosik.pl/u/mr-x/album/958621[/image]

Napisano

żaden fosol , bo dopiero blacha by rdzewiała,

nie widzę co prawda owego uszkodzenia ale ja bym zrobił tak; na szlifierkę kontowa lub wiertarkę kupiłbym kółko lub listki z papierem ściernym i porządnie zeszlifował rdzę, a na to albo farba Corina albo Cor -activ , w celach testowych pomalowałem zardzewiałą saperkę farbą corina polecaną na tym forum i jak do tej pory ani rdza nie wyszła ani nie rdzewieje saperka

ps. brunoxa ozywałem i nie polecam (chyba że na krótki okres celem zabezpieczenia)

polecam również te produkty jakiś tekst sam w tym roku zabezpieczałem sobie autko owymi produktami

Napisano

Oczyścić do gołej blachy, nałożyć podkład reaktywny, potem podkład akrylowy na koniec lakier właściwy. Polecam Novola.

Napisano

> na szlifierkę kontowa

Jaka szlifierke? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jaka szlifierke?

jak najbardziej ale trzeba mieć wyczuce, druciakiem na wiertarce nic się nie zdziała jak będą wżery.

Napisano

W tamtym roku połozyłem na próg jakąs konserwacje w spraju z MOTIPA 2 warstwy. I teraz zauwazyłem że przy lewym kole odleciał kawałek na 3m i została goła blacha. Jak sie ty zająć. podejżewam że w tym miejscu odleciała ,bo kamyszki tam uderzają ....

Napisano

> ciężkie jest życie dyslektyka

Następny...

Napisano

> Oczyścić do gołej blachy, nałożyć podkład reaktywny, potem podkład akrylowy

A jaki wg Ciebie jest najlepszy?

Napisano

> A jaki wg Ciebie jest najlepszy?

nie wiem jaki jest najlepszy, ale ja stosuje novola i zdaje egzamin. Polecam tylko zakładać rękawiczki na czas malowania ja się cały ufajdałem ostatnio bo robiłem w nocy i nie chciało mi się już kombinezonu szukać myłem się potem dwa dni grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.